28/5/09

Πιέσεις σε Τουρκία για λαθρομετανάστες

Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει το καθεστώς επανεισδοχής - Ο Μπαρό ζήτησε να εισαχθεί το θέμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.Πιέσεις στην Τουρκία να αλλάξει στάση στο θέμα της επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, που διέρχονται από το έδαφός της καθ' οδόν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ασκεί συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως εξήγησε χθες σε αποκλειστικές για την Ελλάδα δηλώσεις του στην «Κ», ο αντιπρόεδρός της Ζακ Μπαρό. Ομως, όπως επίσης δέχθηκε, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό.

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης συζητήθηκε χθες σε ειδική συνάντηση των επιτρόπων στις Βρυξέλλες, ενόψει της κατάθεσης, σήμερα, εισήγησης στους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών για την έγκριση πακέτου βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η Ελλάδα είναι σε απόλυτους αριθμούς η πλέον πληττόμενη από τη λαθρομετανάστευση μεσογειακή χώρα της Ε.Ε., με συνολικά 57.260 αιτήσεις ασύλου, κυρίως από Πακιστανούς, Αφγανούς και Γεωργιανούς μόνο την τριετία 2006-2008. Εξ αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί, εγκρίθηκε μόλις το 0,08%, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο… 99,92% εγκαταλείπει τη χώρα, ενώ πολλαπλάσιος είναι ούτως ή άλλως ο αριθμός των «απλών» λαθρομεταναστών που δεν ζητούν καν άσυλο.

Οι περισσότεροι από αυτούς φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αλλά όπως επισήμανε ο Μπαρό, οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ίδιο, μεταξύ άλλων με επίσκεψή του στην Αγκυρα τον Νοέμβριο, έχουν πέσει στο κενό και η τουρκική πλευρά δηλώνει πλήρη αδυναμία να δεχθεί τους λαθρομετανάστες που έχουν περάσει από το έδαφός της. Αυτό, όπως σημείωσε ο Γάλλος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, τον οδήγησε να ζητήσει, χθες, από τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, να εισάγει «λίγο εντονότερα» το θέμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωτουρκικού «δούναι και λαβείν». Αλλωστε οικονομικά «ήδη βοηθάμε αρκετά» την Τουρκία, πρόσθεσε…

Αντίστοιχα προβλήματα όμως υπάρχουν και με τη δεύτερη σημαντική χώρα διέλευσης λαθρομεταναστών, τη Λιβύη, αλλά όπως επεσήμανε ο Μπαρό κάθε συνεννόηση με τρίτες χώρες, ακόμα και ο «χρηματισμός» τους για να φανούν πιο συνεργάσιμες, είναι αναγκαστικά πολύ μακροπρόθεσμος στόχος. Βραχυπρόθεσμα η λύση μπορεί να δοθεί μόνο εντός της ίδιας της Ευρώπης.

Ετσι, ο ίδιος θα ζητήσει άμεσα από τα «βόρεια» κράτη-μέλη να δεχθούν στο έδαφός τους μέρος των αιτούμενων ασύλου που σήμερα έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο ή και την Ισπανία, αν και όπως παραδέχθηκε δεν θα είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλωστε ήδη προβλέπεται κοινοτική ενίσχυση ύψους 4.000 ευρώ για κάθε λαθρομετανάστη (εφόσον έχει ζητήσει άσυλο) που μετεγκαθίσταται εντός Ευρώπης, για παράδειγμα από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ομως, ως κίνητρο είναι προφανές ότι μάλλον δεν αρκεί, όπως ανεπαρκή έχουν αποδειχθεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν ήδη δεσμευθεί για δράσεις κατά της λαθρομετανάστευσης. Το πραγματικό ζητούμενο, κατέληξε ο Μπαρό, είναι «να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα», διαφορετικά η τραγωδία θα συνεχίζεται.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Τώρα μάλιστα !!!! Επειδή θα τους πιέσουν οι Ευρω-πεοι έτσι και οι Τούρκοι θα φοβηθούν και θα αρχίσουν να συμμορφώνονται. Που το είδαν και που το είδαμε αυτό το έργο ;
    Και ξέρετε τώρα. Σκοτίστηκαν οι Ευρω-πέοι με μας και ..... πιέζουν τους Τούρκους.
    Και οι δικοί μας όμως.Δεν μπορείτε να πείτε, πυγμή, ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις προς τους Τούρκους !!!!!
    "Υποστηρίζουμε την Ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, εφόσον κτλ κτλ κτλ".
    Ρε μήπως είμαστε υποτελείς της Τουρκίας και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι ;
    Τι τους έχει πιάσει και κάθε λίγο και λιγάκι "Υποστηρίζουμε κτλ κτλ". Θέλουν να μας σπάσουν τα νεύρα ;
    ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ. ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΤΟ "ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ...." ΚΑΙ ΤΟ ..... ΦΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΩΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αδυναμία να ελέγξει το φαινόμενο αυτό η Τουρκία δημιουργεί οικονομικό βάρος σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό συμβαίνει γιατί απλούστατα η Ε.Ε. είναι κοινός οικονομικός χώρος όπου η πίεση σε ένα σημείο του χώρου αυτού αυτόματα μεταβιβάζεται μέσω της κοινής οικονομίας στο σύνολο του χώρου αυτού. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι ακόμα και η απλή προνομιακή σχέση με την Ε.Ε. δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν απαλλάξει απ’ αυτό το βάρος την Ευρώπη. Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι από την άλλη θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα είναι και δικό τους και να μην αναλίσκονται σε φτηνά μαθήματα ανεκτικότητας. Αν οι κοινωνίες τους δεχόταν τέτοιες πιέσεις από ανεξέλεγκτα στοιχεία η αντίδρασή τους θα ήταν ασύγκριτα ακραία σε σχέση με την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας μέχρι τώρα. Αλλά επειδή εγώ προσωπικά προτιμώ χίλιες φορές περισσότερο από την ατομική δράση σ’ αυτά τα θέματα την οργανωμένη κρατική δράση ακόμα και αν αυτή έχει ενσωματωμένη την βία μέσα της αλλά που βρίσκεται πάντα μέσα στα πλαίσια των νόμων του ελληνικού κράτους και που μπορεί αυτή η δράση να ελεγχθεί και να καθοδηγηθεί μέσα σε ανθρωπιστικά πλαίσια. Λέω ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί σε προσωπικό και σε μέσα η κρατική καταστολή και να ενισχυθεί η νομοθεσία που θα αποτρέπει την λαθρομετανάστευση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ο άλλος δρόμος του φτηνού ανθρωπισμού που λέει «δεν μπορεί να έχουμε μια Ευρώπη κάστρο» ή «δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα» ή «ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αλλά και ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων» είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αδρανοποίηση της κρατικής καταστολής και τον περιορισμό του κράτους σ’ ένα ρόλο καθαρά «ανθρωπιστικό». Δεν νοούνται όμως κενά ισχύος στις ανθρώπινες κοινωνίες και αυτά καλύπτονται όπου υπάρχουν από εξωθεσμικά πρόσωπα και σε αυτή την περίπτωση από ακραίους που θα δρουν ανεξέλεγκτα. Αργά ή γρήγορα αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε έκρηξη που θα είναι πολύ δυσάρεστη για όλους μας, ακραίους, μετριοπαθείς, έλληνες, ξένους, αριστερούς, δεξιούς. Αυτό πρέπει να το λάβουν υπ’ όψη τους αυτοί που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την νόμιμη απ’ την παράνομη μετανάστευση και συγχέουν έννοιες όπως ο φασισμός και ο πατριωτισμός.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί συνέταιροι της Ε.Ε, σας παρακαλούμε θερμώς μην πιέζετε τόσο πολύ την σύμμαχο Τουρκία. Μπορεί να την πνίξετε κατά λάθος και να αναγκασθείτε να πληρώσετε ακριβά τον εναγκαλισμό νουθεσίας, με οικονομικές και ασύμετρες ενέργειες που θα πάρει εναντίον σας αντανακλαστικά.
    Εσείς θρέψατε το θηρίο και τώρα δεν δαμάζεται με ευχολόγια. Ο φανερός εκνευρισμός σας, σε ένα πρόβλημα διογκούμενο με γεωμετρική πρόοδο, μπορεί να σταματήσει με έναν μόνον τρόπο. Της επιβολής σας, δια της αποτρεπτικής ισχύος. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αφού δειλιάζετε - λόγω ΝΑΤΟ - να δημιουργήσετε ανεξάρτητο στρατιωτικό βραχίονα για την υπεράσπιση των Ευρωπαϊκών συνόρων.
    Έτσι οι "πιέσεις" σας είναι άνευ ουσίας κι αποτελέσματος. Αφού αναγνωρίζετε έμεσα την δική σας αδυναμία, εκλιπαρώντας την ισχυρή Τουρκία να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που η ίδια δημιουργεί και θρέφει.
    Σας απάντησε πρόσφατα με την παρενόχληση στον Έβρο, ότι δεν σας υπολογίζει.
    Χρησιμοποιεί βέβαια όλους τους λαθρομετανάστες ως φθηνή εργατική δύναμη (στον πρωτογενή κυρίως τομέα), και όταν συμπληρώσουν τα ναύλα, αυτά ξαναεπιστρέφουν στην Τουρκία, μέσω των δουλεμπόρων διακινητών.
    Κερδίζουν διπλά. Αφενός κατεβάζοντας το κόστος σε προϊόντα που εξάγονται στην Ευρώπη -χαίρεστε όλοι Ενωσίτες με την φθήνια ε.. μπαγάσηδες- ,αφετέρου απο την διακίνηση. Εμείς πάλι σαν ανθρωπιστές που είμαστε τους στοιβάζουμε όπου νάναι και τους εξάγουμε στην Ε.Ε. Τ ο σύστημα λειτουργεί πολύ ωραία. Την ευθύνη δεν τολμούν να την αναλάβουν, γιατί όλοι λίγο πολύ κάτι γλύφουν. Ακόμα και κάποια δικά μας "ενδιάμεσα" καλόπαιδα.
    Για κάποιους που αναρωτιούνται γιατί όταν συλλαμβάνονται οι δουλέμποροι δεν υφίστανται βαρειές ποινές, είναι γιατί οι χειριστές των ταχύπλοων ...είναι ανήλικοι!!

    Φίλοι του μπλόκ καλό απόγευμα και αν θέλετε να είστε νηφάλιοι, να βλέπετε μόνον τηλεόραση με προγράμματα που δεν ανεβάζουν την αδρεναλίνη.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν δεχθούμε ως αληθή όσα αναφέρει ο κ. Μάνος Ηλιάδης στο εξαίρετο σύγγραμμά του "Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ", τότε οφείλουμε να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει Τουρκο-γερμανός ή Τουρκο-ολλανδέζα που να μην προωθούν την πάγια Τουρκική πολιτική γραμμή.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.