27/5/09

Μίλιμπαντ: Δεν είναι βιώσιμο το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο

Το 2009 είναι μια μεγάλη ευκαιρία για συνολική λύση του προβλήματος, λέει και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Δεν είναι βιώσιμο το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ σχετικά με το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο δε τελευταίος τόνισε ότι «αλληλοκαλύπτονται τα οράματά μας με αυτά του κ. Μίλιμπαντ στο θέμα του μέλλοντος της Κύπρου».

Τη σημασία του τρέχοντος έτους υπογράμμισε ο Μίλιμπαντ για την επίλυση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται να ανακύψει πρόβλημα με την έγκριση από την Άγκυρα του πρόσθετου πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς η ΕΕ αξιολογεί την κατάσταση,ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι «η Αγγλία επιθυμεί την αναζωογόνηση και όχι την καθυστέρηση της διαδικασίας».

Ερωτηθείς αν η Αγγλία, ως εγγυήτρια χώρα υποστηρίζει την άμεση επίλυση του Κυπριακού και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, ο Βρετανός υπουργός είπε ότι η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια και οι συναντήσεις των δύο πλευρών «έδειξαν την αποφασιστικότητα που υπάρχει» και τόνισε πως «η Αγγλία επιθυμεί την επίλυση, το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Μίλιμπαντ αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και απαντώντας σε ερώτηση για τις επιδόσεις της γείτονος στις μεταρρυθμίσεις είπε πως δεν είναι δική του δουλειά να βαθμολογήσει την Τουρκία με βάση το δέκα, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων την υλοποίηση του οποίου υποστηρίζουμε».

«Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων θα έχει ως αποτέλεσμα μία διαδικασία αλλαγών και εκσυγχρονισμού σε όλους τους τομείς», είπε, αλλά υπογράμμισε ότι «η υπάρχουσα κυβέρνηση πρέπει να έχει ισχυρή ιστορική συνείδηση, αλλά θα πρέπει να ζει με βάση όχι το παρελθόν, αλλά το μέλλον».

Ο κ. Νταβούτογλου

«Το 2009 είναι μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση, αλλά κανείς, με πρώτη την ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν πρέπει, μέσω της θέσης την οποία κατέχει, να προσπαθεί να διαμορφώσει και να χρησιμοποιήσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία συνομιλιών, με βάση τα δικά του συμφέροντα».

Αυτό είπε σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου, ενώ ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι ευχαρίστησε τον Άγγλο ομόλογό του για την υποστήρξη που παρέχει το Λονδίνο.

Υπέρ μιας επείγουσας λύσης του Κυπριακού ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Η Βρετανία τάσσεται υπέρ μιας «επείγουσας» λύσης του Κυπριακού, ενώ παράλληλα συνεχίζει να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα στην Άγκυρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

«Επιθυμούμε ένα διακανονισμό του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η αναγκαιότητα (μιας λύσης) είναι επείγουσα για τον λαό της Κύπρου αλλά και σημαντική από γεωστρατηγική άποψη», πρόσθεσε, για να καταλήξει:

«Υποστηρίζουμε τον εντατικό διάλογο Είναι μια ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί μία φορά σε κάθε γενιά».

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «το 2009 συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για μία συνολική λύση» του προβλήματος, παρέμεινε όμως ασαφής όσον αφορά την άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση αυτή απορρέει από την τελωνειακή ένωση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η χώρα του «εμμένει σταθερά στο όραμα μιας Τουρκίας πλήρως ενταγμένης στην ΕΕ. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα της χώρας μας», είπε.

Σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Βρετανός αξιωματούχος είχε εκτιμήσει ότι η πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για μία «προνομιακή εταιρική σχέση» της Άγκυρας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης, «δεν αποτελεί καλή επιλογή για την Τουρκία, μια μουσουλμανική αλλά κοσμική χώρα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. "Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ σχετικά με το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο δε τελευταίος τόνισε ότι «αλληλοκαλύπτονται τα οράματά μας με αυτά του κ. Μίλιμπαντ στο θέμα του μέλλοντος της Κύπρου»."

    "«Το 2009 είναι μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση, αλλά κανείς, με πρώτη την ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν πρέπει, μέσω της θέσης την οποία κατέχει, να προσπαθεί να διαμορφώσει και να χρησιμοποιήσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία συνομιλιών, με βάση τα δικά του συμφέροντα»."

    τι να συμπερανω εγω και να φανταστω?

    αφου τα λενε ξεκαθαρα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι μόνον τα λένε ξεκάθαρα αλλά και τα ακούνε εν Αθήναις ξεκάθαρα και ως εκ τούτου... "Υποστηρίζωμεν...". (από τον φόβο μας...)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.