30/5/09

«Τουρκικές οι θάλασσες δυτικά του Μεσημβρινού»

Η Τουρκία συνέχισε και χθες τις απειλές της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και μάλιστα μιλά για "δικαιώματα και συμφέροντα στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του Μεσημβρινού", τονίζοντας ότι "θα τα προστατεύσει", υπονοώντας και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Στην Κύπρο, Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα κατάγγειλαν τις τουρκικές απειλές και ακούστηκαν μάλιστα προτροπές για ενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και στρατιωτική παρέμβαση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι "οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν συμβιβάζονται με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί". Ο Τούρκος εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι "τέτοιου είδους ενέργειες εμπεριέχουν τη δυναμική δημιουργίας έντασης και στερούνται νομικής βάσης και πλήττουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού, που σχετίζονται με τις φυσικές πηγές του νησιού".
Ο Τούρκος εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ακόμη ότι "η Τουρκία έχει θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται δυτικά του Μεσημβρινού. Είναι φυσικό ότι η χώρα μας θα προστατεύσει τα δικαιώματα αυτά" είπε, προχωρώντας και σε ισχυρισμούς ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να επιδεικνύεται "συμπεριφορά σε κλίμα σύνεσης και να αποφεύγονται ενέργειες που θα δημιουργούν ένταση".

Να μιλήσουμε στους Ευρωπαίους
Οι πολιτικές δυνάμεις αντέδρασαν έντονα στις τουρκικές απειλές, καλώντας την Κυβέρνηση να πάρει τα επιβαλλόμενα μέτρα.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι θα πρέπει να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία ότι δεν τίθεται θέμα προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν η χώρα αυτή συνεχίζει να παραγνωρίζει τα δικαιώματα ενός ευρωπαϊκού κράτους.
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις τουρκικές δηλώσεις αλαζονικές, υπεροπτικές και απαράδεκτες από μέρους μιας χώρας και ζήτησε συντονισμό των δυνάμεων "για να δούμε πώς μπορεί η Τουρκία να προσαρμοστεί όχι μόνο με τα διεθνή δεδομένα, αλλά και με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις".
Υπογράμμισε ότι "είναι η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θα πρέπει να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα ότι δεν τίθεται θέμα της όποιας προοπτικής προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν η Τουρκία συμπεριφέρεται ως κατακτητική δύναμη και εάν συνεχίσει να παραγνωρίζει τα δικαιώματα ενός ευρωπαϊκού κράτους".
Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος τόνισε ότι "χρειάζεται να δώσουμε το μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι δεν πρέπει να αναμένουν τη συγκατάθεσή μας στην περαιτέρω απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εάν συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου κάλεσε την Κυβέρνηση να καταγγείλει τις νέες απειλές των Τούρκων τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να ενεργοποιηθεί το Δόγμα
Η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου κάλεσε την Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ζητώντας από τον ελληνικό στόλο αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να παρέχουν προστασία στα σκάφη της αμερικανικής εταιρείας, η οποία θα πραγματοποιήσει τις έρευνες.
Η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ακολουθήσει το δρόμο της ειρήνης, και να εγκαταλείψει την πολιτική των απειλών, δήλωσε.

Πρώτη προτεραιότητα η λύση
Η Κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, διαχώρισε το θέμα των συνομιλιών με εκείνο των ερευνών για τα πετρέλαια. Σε ερώτηση αν η καθυστέρηση στις έρευνες της δεύτερης φάσης γίνεται λόγω της διαμαρτυρίας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι "θα χαλάσουν οι διαπραγματεύσεις", ανέφερε ότι δεν έχουν σχέση οι διαπραγματεύσεις με τις έρευνες. "Αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας" είπε, αφήνοντας όμως να νοηθεί ότι η Κυβέρνηση ιεραρχεί ως πρώτο την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.
Ο Στέφανος Στεφάνου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δουν το θέμα των τουρκικών απειλών και σε ερώτηση αν υπήρξε καταγγελία από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στα όργανα της Ε.Ε., δήλωσε: "Το πώς θα λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα θέμα το οποίο δεν είναι εδώ που θα το δούμε. Μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί και προφυλάσσει τα δικαιώματά της και ανάλογα πράττουμε".

Crash-test
Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι η τουρκική αντίδραση αντιβαίνει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και προειδοποιεί ότι η στάση της Άγκυρας θα κριθεί και θα αξιολογηθεί από τους εταίρους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι μετά τις τουρκικές απειλές, ο Δεκέμβριος προσλαμβάνει πλέον χαρακτήρα crash-test για την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.
Προβλέπουν κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ
Η τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" γράφει ότι το θέμα των πετρελαίων θα δημιουργήσει κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της ανάμειξης αμερικανικής εταιρείας στις έρευνες. Αναφέρει ενδεικτικά ότι οι πέντε από τις 13 περιοχές, οι οποίες βρίσκονται νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί ως υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπίπτουν με τις "θαλάσσιες αρμοδιότητες" της Τουρκίας.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι "η αδιαλλαξία" των Ελληνοκυπρίων πηγάζει από το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει στο νησί εξουσία που να εκπροσωπεί ντε γιούρε και ντε φάκτο τους Τουρκοκυπρίους. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Άγκυρα είναι εξοργισμένη με την ενέργεια των Ελληνοκυπρίων να επεκτείνουν τις έρευνες σε περιοχές "εντός των ορίων κυριαρχίας της Τουρκίας". Ανέφεραν, επίσης, ότι η Τουρκία ζητεί από τις τρίτες χώρες να εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους προς τους Ελληνοκυπρίους.
SIGMALIVE

7 σχόλια:

  1. Αφού η Δύση στηρίζει την Τουρκία, και ταυτόχρονα η Ελλάδα παρά τα χαστούκια από την Δύση συνεχίζει να παρακαλάει την Δύση, μια χαρά παίζει το παιχνίδι η Τουρκία.

    Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ΑΡΔΗΝ πολιτική: Δεν έχουμε καμία σχέση με την Δύση. Η Δύση δεν μας έχει καμία ανάγκη (πλέον), και ακόμα και να θέλουμε και να τους παρακαλάμε, δεν μας παίζουν αυτοί.

    Η Ελλάδα έχει πρωτίστως πρόβλημα αξιών. Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί και να στηρίξει την Ορθοδοξία, και να έχει μακροπρόθεσμο στόχο την ένωση των Ορθόδοξων χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

    Κανονίστε Κύπριοι πολιτικοί να κοτέψετε! ΒΟΥΡ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑ**** ΤΟΥΣ.




    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Τούρκοι απειλούν για τα πετρέλαια την Κύπρο?
    Η Ελλάδα δεν έχει συμφέροντα;
    Που είναι η Κα Ντόρα; Ο άλλος (ΥΕΘΑ) νομίζει ακόμα ότι είναι γενικός γραμματέας?
    Ο χοντρός ακόμα τρώει σουβλάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα λαβέ χωρίς μολών. Τα έχουν δώσει όλα τα Γιουσουφάκια του κερατά με τα γαλόνια και τα ημίψηλα και τα φουλάρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ντορουλα τι ονειρο βλεπεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς να επεκταθούν κι άλλο τα θαλάσσια σύνορα της τουρκίας και πώς να παρουσιαστεί κι αυτό ως μεγάλη εθνική επιτυχία...δικιά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά αυτή η σημαία την βλέπω να την παίρνει ο άνεμος και να την πηγαίνει μακριά στα ξένα.....Και αυτή τη φορά η ευχαρίστηση να είναι από άλλη πλευρά...Λυπάμαι ειλικρινά γιατί ακόμα και εμείς που αντιδράμε οι περισσότεροι τους ίδιους θα ψηφίσουμε και διερωτόμαι δλδ τι άλλο πρέπει να γίνει για να αντιδράσουμε ...Πολλά θα ήθελα να πω αλλά θα θεωρηθώ ακραία γι αυτό προτιμώ επι του παρόντος να μη πω τίποτα παραπάνω εκτός από το να πω κιοτίδες όσους μα κυβερνάνε αλλά και πάλι προσβάλλω το είδος..ΝΑ πως εμάς βολεψηματίες με εξαιρέσεις πάντα για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας είναι πολύ λίγο....Απλά τζάμπα μάγκες όλοι τους ....και προσωπικά χόρτασα απο όλους μακάρι να πίανανε κανα φράγκο να τους δίναμε μπιτ παρά να λύσουμε και κανα χρέος αλλά τι να πίασουν άδειοι όλοι τους κενοί γι αυτό και όταν ''πέφτουν'' κάνουν θόρυβο...
    Ντροπή σε όλους αυτούς που τολμάνε να μιλάνε ντροπή τους που τολμάνε και υπάρχουν και δεν αυτοκτονούν,αλλά ξέχασα η αυτοκτονία θέλει και τσίπα και ποιος την έχασε για να την βρουν....
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.