28/5/09

Ιερώνυμος: Θεμελιώδες δικαίωμα η θρησκευτική ελευθερία

Σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας με οικονομικούς μετανάστες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Αποτελεί αυτονόητο και απαράγραπτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απευθύνεται ελεύθερα στο Θεό του. Να Τον τιμά και να Τον λατρεύει σε χώρους που Του πρέπουν, χωρίς προσκόμματα.
Το ευρύτερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι δικαίωμα θεμελιώδες σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία, όπως η ελληνική, και πρέπει να χαίρει πάντα αναγνώρισης και απόλυτου σεβασμού, όπως άλλωστε και το Σύνταγμά μας σαφώς επιτάσσει.
Όμως κάθε εκδήλωση βίας στο όνομα της οποιασδήποτε θρησκείας, απ' όπου κι αν προέρχεται, είναι απόλυτα καταδικαστέα, γιατί πρωτίστως προσβάλλει βαθύτατα τον ίδιο τον πυρήνα της θρησκείας. Και μετατρέπει πιστούς ανθρώπους σε αθύρματα πάσης φύσεως φονταμενταλιστών και καιροσκόπων, που ουδόλως σέβονται την ελευθερία του προσώπου.
Η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω, στο πλαίσιο πάντα των νόμων της Πολιτείας, αποτελεί άλλωστε βασική προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής και εκφράζει απόλυτα τη μακραίωνη πολιτιστική και πνευματική μας παράδοση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

7 σχόλια:

  1. Εξαρτάται κύριε Ιερώνυμε,
    αυτό που λέτε περί βίας γιατί υπάρχουν αρκετές θρησκείες που στην βάση της πίστης τους έχουν την βία για ''αλλαξοπιστήσουν'' τους αλλόθρησκους.Αρα δεκτό το ότι καθένας μπορείς να πιστεύει ό,τι θέλει βάση του δόγματος περί ανεξηθρησκείας αλλά αυτό δεν περοφυλάσσει από την βία των εκάστοτε θρησκειών όταν αναμειγνύονται με αλλόθρησκους.
    Καλημέρα΄σε όλους Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά κάτι μας είπες τώρα, δεν το ξέραμε. Αυτό που δεν λέτε όμως είναι ότι είναι και θεμελιώδες δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας. Ανεξέλεγκτη μαζική είσοδος παντελώς ξένων αλλόθρησκων κατά εκατοντάδες χιλιάδες δεν διαφέρει σε τίποτα από εισβολή και κατοχή. Ίσως να είναι και χειρότερο από αυτήν. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω εδώ τα πώς και γιατί. Ο κάθε έχων αίσθηση κοινής λογικής που δουλεύει και ξέρει την ζωή καταλαβαίνει απολύτως τι εννοώ. Αυτοί που ξυπνάνε στις 4 το απόγευμα και βρίσκουν το κατοστάρικο κάτω από το μαξιλάρι και μας κουνάνε το δάχτυλο διδάσκοντάς μας ..."ανθρωπισμό" δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουν τίποτα με τίποτα!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άκυρη και άκαιρη παρέμβαση Ιερώνυμου για τα επεισόδια με τους λαθρομετανάστες

    Τετάρτη, 27.05.09


    Στο θέμα των πρόσφατων γεγονότων παρενέβη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αργοπορημένος για μία ακόμη φορά.

    «Το ευρύτερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι δικαίωμα θεμελιώδες» σχολίασε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας όμως ότι «κάθε εκδήλωση βίας στο όνομα της οποιασδήποτε θρησκείας, απ΄ όπου και αν προέρχεται, είναι απόλυτα καταδικαστέα».

    Και κατέληξε λέγοντας πως: «η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω, στο πλαίσιο πάντα των νόμων της Πολιτείας, αποτελεί βασική προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής και εκφράζει απόλυτα τη μακραίωνη πολιτιστική και πνευματική μας παράδοση».


    Εκτός του ότι είστε εκτός τόπου και χρόνου κύριε Αρχιεπίσκοπε είστε και εκτός πραγματικότητας. Σε μία Ελλάδα που έχει στενάξει από την εγκληματικότητα και τα έκτροπα εξ αιτίας της λαθρομετανάστευσης προβήκατε σε ετεροχρονισμένες γενικολογίες, αοριστίες χωρίς να παίρνετε θέση για το ποίμνιό σας που υποφέρει. Μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιου είδους δηλώσεις...δεν περιμέναμε να ακούσουμε και τίποτα καλύτερο. Επίσης ας μας διευκρινίσετε από πότε η μακραίωνη πολιτιστική μας παράδοση και η κοινωνική μας συνοχή συμπεριλάμβαναν πάνω από 3 εκατομμύρια μουσουλμάνους. Μήπως εννοείτε επί τουρκοκρατίας; - όπως είχε πει και η Ρεπούση όταν ζούσαμε τρισευτυχισμένοι με το τουρκικό φέσι;-... Γιατί δεν πάει πουθενά αλλού το μυαλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελλας
    Θεμελιωδες δικαιωμα η αμεση απελαση ολων των λαθρομεταναστων.
    Η Ελλαδα στους Ελληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τσίπρα ψηφίζετε κύριε αρχιεπίσκοπε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτι χειρότερο. Γιωργάκη ψηφίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Κος Ιερώνυμος κακώς,κάκιστα νουθετεί εμάς(δλδ τους Έλληνες)αυτά που λέει ας τα στείλει στην Σαουδική αραβία,το Ιραν,την Αίγυπτο και στους υπολοιπους πιστούς του Ισλάμ.Γιατί μας προκαλεί ο κύριος αυτός;;;;Τι θέλει;;;; Αφού υπάρχουν πολλά ράμματα για την γούνατου...Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.