28/5/09

Ζητείται άρση «απομόνωσης» και αναγνώριση «διαβατηρίων»

Στήριξη από τον Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.Ολοένα και εδραιώνονται, αν όχι αναβαθμίζονται, οι θέσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Με αρκετές αναφορές που τάσσονται εμφανώς υπέρ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους όσον αφορά το Κυπριακό υιοθετήθηκε για άλλη μια φορά ψήφισμα από τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Όπως προκύπτει από το κείμενο του ψηφίσματος, το μόνο «θετικό» σημείο για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μη συμπερίληψη του όρου «ΤΔΒΚ» (κάτι που προσπάθησε έντονα η Τουρκία) αντί του οποίου προτιμήθηκε για άλλη μια φορά ο όρος «τ/κ κρατίδιο» (παραπέμπει στο σχέδιο Ανάν).
Από εκεί και πέρα, στο ψήφισμά της η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΟΙΔ η ε/κ πλευρά χαρακτηρίζεται ως εκείνη που παρεμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού, ενώ υπάρχουν αρκετές εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα να άρει «χωρίς άλλη καθυστέρηση την απομόνωση του τ/κ λαού». Κάνοντας λόγο για λύση που να προασπίζεται «τα δίκαια του τουρκικού - μουσουλμανικού λαού της Κύπρου», η ΟΙΔ τονίζει ότι στηρίζει τις προσπάθειες των Η.Ε., ενώ μέσα από αρκετές αναφορές στην περίοδο του σχεδίου Ανάν κάνει λόγο για λύση ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού.
Το σημείο ωστόσο στο οποίο το ψήφισμα δίδει ιδιαίτερη έμφαση είναι αυτό της «απομόνωσης», με τον ΟΙΔ να καλεί τα κράτη- μέλη του να ενημερώσουν ποια μέτρα έχουν λάβει μέχρι σήμερα για την οικονομική κι άλλη στήριξη του ψευδοκράτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη- μέλη του ΟΙΔ καλούνται να ενδυναμώσουν αποτελεσματικά τους αδελφικούς δεσμούς τους με το «τ/κ κρατίδιο» (ως μέσο ενθάρρυνσης της ε/κ πλευράς) λαμβάνοντας συγκεκριμένα βήματα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ούτως ώστε να ξεπεράσει η τ/κ πλευρά την «απάνθρωπη απομόνωση».
Ως προτεινόμενα δε μέτρα υποδεικνύονται η έναρξη απευθείας συγκοινωνιών με τα κατεχόμενα, η οικονομική, πολιτιστική, ακαδημαϊκή, αθλητική συνεργασία με τους Τ/Κ και υπογραμμίζεται ότι πρέπει τα κράτη- μέλη να ξεκινήσουν επαφές υψηλού πολιτικού επιπέδου με την τ/κ πλευρά. Στο ψήφισμα φαίνεται να περνά και το τ/κ αίτημα για αναγνώριση των «διαβατηρίων» του ψευδοκράτους, καθώς καλούνται τα κράτη- μέλη να επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση Τ/Κ σε αυτά.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο ψήφισμα για άλλη μια φορά ο ΟΙΔ επιφυλάσσεται για το αίτημα του ψευδοκράτους να καταστεί κανονικό μέλος του (τώρα συμμετέχει ως παρατηρητής).
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κωδικός άρθρου: 874212
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/05/2009, Σελίδα: 6

1 σχόλιο:

  1. Ίσως γίνομαι παρανοικός αλλά η συγκυρία της ισλαμικής διάσκεψης με τα επισόδεια με μουσουλμάνους τη προηγούμενη βδομάδα μήπως δεν είναι σύμπτωση?? υπήρχαν εκτεταμένες αναφορές σε μουσουλμανικά μέσα που ίσως είναι ότι χρειάζεται για να συμφωνήσουν οι μετριοπαθής και σε γενικές γραμμές φιλέλληνες σε ότι βάλει η τουρκία στο τραπέζι..αλλά μπορεί να γίνομαι και παρανοικός δεν έχω υποψία στοιχείου..K@

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.