29/5/09

"Υπερβολική η χρήση βίας από τους αστυνομικούς"

Υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, παράνομες συλλήψεις, βασανισμούς κρατουμένων και απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές της χώρας με παράλληλη ατιμωρησία αστυνομικών που προέβησαν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφει για την Ελλάδα η φετινή ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ξεκινώντας από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια και αναφερόμενη στις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η οργάνωση σημειώνει πως «η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική και τιμωρητική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών αντί να στραφεί στους ταραξίες που κατέστρεφαν περιουσίες. Ανάμεσα σε αυτούς που ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία ήταν και δύο μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης πολλές αυθαίρετες συλλήψεις».
Υπερβολική η χρήση βίας από τους αστυνομικούς

Ως προς τις μορφές κακομεταχείρισης, στην έκθεση αναφέρονται τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη Βασανιστηρίων, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα εντοπίζονται σοβαρές παραβιάσεις, απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες σε σταθμούς συνοροφυλακής, κακοποιήσεις μεταναστών και μη εφαρμογή των δικαιωμάτων τους για ενημέρωση της οικογένειάς τους όταν τελούν υπό κράτηση και για πρόσβαση σε δικηγόρο και ιατρική περίθαλψη.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει, επίσης, τις ενστάσεις για ατελέσφορη αστυνομική έρευνα στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ενώ χαρακτηρίζει ως ανεπαρκή τα δύο προεδρικά διατάγματα που αφορούν στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

«Και τα δύο απέτυχαν να ανταποκριθούν πλήρως στις ανησυχίες των οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Επίσης, γίνεται ενδεικτικά περιγραφή των «εξευτελιστικών, απάνθρωπων και ανθυγιεινών συνθηκών που επικρατούσαν τον Οκτώβριο στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής Λέσβου», όπου στεγάζονταν σχεδόν έγκλειστα 830 άτομα έναντι των 300 για τα οποία υπάρχουν οι σχετικές προδιαγραφές στο κτίριο.

Τέλος, αναφορές στο κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά στην Ελλάδα γίνονται στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων τον περασμένο Νοέμβριο, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για υπερβολικό συνωστισμό στις φυλακές, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, κακοποιήσεις και ατελέσφορες έρευνες για θανάτους κρατουμένων, στην εμπορία ανθρώπων, στην παραβίαση δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και στην ελεύθερη έκφραση.

Κ. ΡΟΒΒΑ ΕΘΝΟΣ

5 σχόλια:

  1. {«η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική και τιμωρητική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών αντί να στραφεί στους ταραξίες που κατέστρεφαν περιουσίες. Ανάμεσα σε αυτούς που ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία ήταν και δύο μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης πολλές αυθαίρετες συλλήψεις».}

    Ο λόγος ύπαρξης αυτής της οργάνωσης υποτίθεται ότι είναι η διεκδίκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους του ανθρώπους αυτού του πλανήτη. Εγώ δεν έχω σκοπό να υποδείξω σε κανέναν τον τρόπο που εργάζεται αλλά έχω κάποιες απλές σκέψεις. Όταν κινείται κάποιος από τέτοια ευγενή κίνητρα λογικό θα ήταν στην Χ χώρα που διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να κρατά ουδέτερη στάση ώστε να μπορεί να έχει προσβάσεις τόσο στον εξουσιάζοντα όσο και στον εξουσιαζόμενο. Αυτό για να συμβεί η Διεθνής Αμνηστία θα πρέπει να τεκμηριώνει τις καταγγελίες της σε γεγονότα. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει παρατηρητές που δεν συμμετέχουν στα γεγονότα. Με αυτή όμως την καταγγελία η ίδια η διεθνής οργάνωση παραδέχεται ότι μέλη – παρατηρητές της συμμετείχαν στα γεγονότα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν αυτή δεν είναι μεροληψία τότε ποιος είναι ο ορισμός της μεροληψίας; Εκτός και αν η συμπαθέστατη και καθ’ όλα καλών προθέσεων οργάνωση έχει να καταγγείλει ότι αστυνομικά όργανα σε χρόνο ανύποπτο επιτέθηκαν σε μέλη της.
    Τώρα ως προς τις συνθήκες υποδοχής των οικονομικών μεταναστών και τους αριθμούς απόδοσης ασύλου. Συμφωνώ απόλυτα με την συμπαθέστατη οργάνωση αλλά υπάρχουν πρακτικά προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να πιέσει εξ’ ίσου τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε οι αποδόσεις ασύλου να γίνουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και να χρηματοδοτηθούν κέντρα που θα επιβλέπονται από κοινοτικές υπηρεσίες ώστε να υποδεχόμαστε και να εντάσσουμε αυτούς τους ανθρώπους όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ίσως μια καλή ιδέα θα ήταν να συμπεριληφθούν εκτός από την Ε.Ε. σαν σύνολο και η Αμερική και το Ισραήλ σαν ανεπτυγμένες χώρες του Δυτικού Κόσμου και αυτές σίγουρα έχουν πολλά να προσφέρουν στην δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών για ένα τέτοιο μεγάλο ρεύμα οικονομικών μεταναστών που δεν είναι σε θέση αυτή την στιγμή να διαχειριστεί μόνη της η Ελλάδα με τους περιορισμένους πόρους που μπορεί να διαθέσει.-


    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα σας.
    είναι η πρώτη μου ανάρτηση.

    καλά δεν είναι ότι έχουμε και τους ποίο επαγγελματίες "στην εργασία τους" αστυνομικούς!
    αλλά μην το ξεφτιλίζουμε το θέμα.
    παράνομες συλλήψεις σε παράνομους λαθρομετανάστες???

    πορείες από συνδικαλιστές-κομματόσκυλα-τεμπέληδες "φοιτητές"-αλλοδαπούς-κτλ κτλ.

    και ο πραγματικός εργαζόμενος να είναι στο σπίτι του και να κλαίει την μοίρα του..

    όλοι θα μας σώσουνε..
    φωνάζουν και οριωντε!!!!!!!!!!!!!!
    ΌΧΙ "ΕΓΏ" θα σας σώσω!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που με χαροποιεί στην χώρα αυτή είναι ότι όλοι είναι ξερόλες και έχουν άποψη και κρίση για όλα.Αποδεικνύεται δε ξεκάθαρα :
    Οταν οι αστυνομία χτυπάει για να πίασει τους όποιους κακοποιούς .
    Γιατί χτυπάει
    Οταν δεν χτυπάει και σκοτώνεται τραυματίζεται κόσμος και περιουσίες χάνονται, είναι άχρηστοι γιατί δεν κάνουν την δουλειά τους.
    ΟΤαν έχουν μαζί τα υπηρεσιακά περίστροφα γιατί τα έχουν που δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιήσουν και σκοτώνουν αδικαιολόγητα .
    ΟΤαν δεν τα έχουν μα είναι σωστό αυτό λένε αστυνομικός χωρίς το όπλο του .
    ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΩΡΕ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ ?
    Αυτή η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο γιατί απλά ως λαός, όχιόλοι, έχουν πάθει μετάλλαξη.
    Δλδ τι περιμένει ο κόσμος να κάνει η αστυνομία να συλλαμβάνει τους κακοποιούς με μπουκετα τριαντάφυλλα ή να τους στέλνει πρόσκληση με courier στο σπίτι έλεος πια αυτός ο λαός έλεος δλδ. Οταν πάει στο εξωτερικό Ελληνας είναι λες και παθαίνει μετάλλαξη με το που βγαίνει από τα σύνορα και φέρεται κύριος και έρχεται δω και τα κάνει λαμπόγιαλο..Βρε και ΄λίγα κάνει η αστυνομία πολύ λίγα..Και το εννοώ γιατί στην Ελλάδα έχουμε μπλέξει την δημοκρατία με την ασυδοσία ..
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. K.Σαββα πιστευω οτι αξιζει ενα αρθρο για αυτες τις ΜΚΟ και λοιπους οργανισμους, να δουμε πως γινονται σημερα οι πορτοκαλι επαναστασεις και απο που χρηματοδοτουνται.

    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΓΡΑΨΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ? ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΕ...ΑΔΙΚΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.