30/5/09

Ουραγός στο κοινωνικό κράτος η Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια συγκριτική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα και εξετάζει ποιο είναι το κοινωνικό μοντέλο-προφίλ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, την έρευνα διεξήγαγε το γερμανικό ινστιτούτο κοινωνικών ερευνών «Berlinpolis», που εδρεύει στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΝΒ», το βερολινέζικο ινστιτούτο αξιολόγησε στοιχεία που συνέλεξε, τόσο από τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., τη Eurostat, όσο και από το διεθνή Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Επισημαίνεται δε πως, στην κλίμακα ταξινόμησης της έρευνας, που έγινε από το «Berlinpolis», η Σουηδία βρέθηκε στην 1η θέση, η Κύπρος στην 8η, η Γερμανία στη 19η και η Ελλάδα στην 27η και τελευταία θέση.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν οι ειδικοί του γερμανικού ινστιτούτου, το κοινωνικό προφίλ μιας χώρας καθορίζεται από την κατανομή των εισοδημάτων, την κοινωνική προστασία, τις ευκαιρίες για την ένταξη στην αγορά εργασίας, τις ευκαιρίες στη μόρφωση και την εκπαίδευση, την ισότητα των δύο φύλων και τη σχέση των γενεών. Αυτούς τους συγκεκριμένους δείκτες εξέτασαν και τα στελέχη του ιδρύματος «Berlinpolis».

Ελλάδα: «Πρόβλημα η χαμηλή απασχόληση»

Η ένταξη των πολιτών στην αγορά εργασίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχή άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Μ’ ένα συνολικό ποσοστό ανεργίας 8,3% και με 22,9% στους νέους έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κλίμακας. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το ποσοστό των απασχολουμένων: μόλις το 61,4% στην Ελλάδα, ενώ στη Δανία- πρώτη στη συγκεκριμένη κατάταξη- οι απασχολούμενοι αποτελούν 77,1% του πληθυσμού.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του «Berlinpolis», Ντάνιελ Ντέτλινγκ, υποστηρίζει ότι οι συνισταμένες αυτές είναι καθοριστικής σημασίας και επιδρούν αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. «Εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης μιας χώρας είναι χαμηλοί, τότε και οι επενδύσεις για την παιδεία και για τα μέτρα ένταξης στην αγορά εργασίας θα είναι χαμηλές».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού ινστιτούτου, «η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος, επειδή έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό ποσοστό απασχόλησης. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας ενός μεγαλύτερου αριθμού ατόμων απ’ ό,τι σήμερα. Εάν η Ελλάδα κάνει σ’ αυτόν τον τομέα προόδους, τότε θα βελτιώσει συνολικά και τη θέση της».

Ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες, ισχυρίζεται ο κ. Ντέτλινγκ, είναι και τα ελληνικά συνδικάτα. Όπως είπε, «δεν αποτελούν θετική, δημιουργική δύναμη αλλά ανασταλτική, η οποία εμποδίζει μεταρρυθμίσεις, που αφορούν, για παράδειγμα, στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όμως, πρέπει να πραγματοποιηθούν και με τη βοήθεια των συνδικάτων».

Τα ελλείμματα προκαλούν ρωγμές στη δημοκρατία

Μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει, όμως, να γίνουν μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, η οποία κατέχει στην έρευνα, παρά τα όσα λέγονται για το κοινωνικό της μοντέλο, μόλις τη 19η θέση. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκονται ως συνήθως οι σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία και Φινλανδία).

Τα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά φαίνεται να εκπροσωπούν το πρότυπο ενός επιτυχούς κοινωνικού μοντέλου, παρότι οι φόροι σ’ αυτές τις χώρες είναι οι πιο υψηλοί στην Ε.Ε., ενώ εξίσου υψηλός είναι κι ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Όπως υποστηρίζει, όμως, ο Ντάνιελ Ντέτλινγκ, το Δημόσιο στις σκανδιναβικές χώρες δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί, π.χ., τα ρουσφέτια των κομμάτων. Εκεί, ο δημόσιος τομέας θέτει στόχους και λειτουργεί αποτελεσματικά.

Μια επιτυχής, κοινωνική πολιτική, συμπεραίνει η έρευνα, είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνον για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο διεθνή στίβο αλλά και για τη διασφάλιση της εσωτερικής κοινωνικής γαλήνης και της πολιτικής τάξης.

Μέχρι σήμερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ινστιτούτου, «η διαφορά μεταξύ Αμερικής - Ασίας από τη μια και της Ευρώπης από την άλλη, είναι το υψηλό, κοινωνικό επίπεδο ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Σύμφωνα με τον κ. Ντέτλινγκ, όμως, «εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να τα διασφαλίσει αυτά μακροπρόθεσμα, τότε το ευρωπαϊκό μοντέλο θα χάνει όλο και περισσότερο τη νομιμοποίησή του στην κοινή αντίληψη των Ευρωπαίων πολιτών και συνεπώς και η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Επακόλουθα αυτής της εξέλιξης θα ήταν κοινωνικές αναταραχές, λαϊκιστικά κινήματα και πιθανώς δικτατορικά συστήματα».
nooz.gr

4 σχόλια:

  1. οι μελετες και τα νουμερα λιγη σημασια και επαφη με την καθημερινοτητα μας εχουν,

    η ψωροκωσταινα κανει οτι μπορει ,

    εχει κανει οραμα και ιδανικο στα πιο παραγωγικα ατομα και ηλικιες να γινουν δημοσιοι υπαλληλοι , να βαζουν καμια σφραγιδα και να πληρωνονται,

    δημιουργει μη παραγωγικες υπηρεσιες μονο και μονο να χρειαζονται καποια υπογραφη και πρωτοκολο ωστε καποιος να διοριστει και να παιρνει ενα μισθο

    ολα αυτα θα ηταν χρησιμα δε λεω γιατι κοινωνια ειμαστε και αν υπαρχει πλεονασμα στο δυναμικο να δημιουργησουμε θεσεις μη παραγωγικες που να δουλευουν ολοι εστω και πλασματικα

    αλλα να υπαρχει ελλειμα σε δυναμικο , και αν δημιουργουμε θεσεις αυτο ειναι εγκλημα

    θα μπορουσαμε ακομη και αν αυτες οι θεσεις που θελει να δημιουργησει το κρατος δεν ειναι παραγωγικες να συνδεονται με το στρατο

    τι θα καταφερναμε ετσι ?

    * αξιομαχο στρατο αφου θα ειχαμε περισσοτεροςυ μονιμους με συνεχης ασκησεις ετοιμοτητας

    *αποκεντρωση απο αστικα κεντρα (δημοσιες υπηρεσιες -δημοι κτλ)

    *στηριξη επαρχιας και ακριτικων περιοχων -νησιων (οικονομικα και πληθυσμιακα)

    *αποτελεσματικοτερη φυλαξη κατα της λαθρομεταναστευσης

    *αλλαγη νοοτροπιας του πληθυσμους απο χαλβαδομπουληδες του δημοσιου σε πιο μαχητικους χαρακτηρες

    αντι για ολα αυτα ακομη και ο στρατος στις μερες μας μπαινει στη λογικη του δημοσιο

    αντι γιαυτο βεβαια δημιουργουμε βαρη στους παραγωγικους τομεις,

    δημιουργουμε κοινωνικο προβλημα οταν ο αλλος βλεπει ολες αυτες τις αργομισθιες

    ερημωνεται η επαρχια,

    στη θεση των νεω που φευγουν απο επαρχια μπαινουν αλλοδαποι πουσ σε ορισμενες περιοχες τιθεται και θεμα μειονοτητας στο μελλον ενω και η παραδοσιακη οικιακη οικονομια καταστρεφεται


    και τα νουμερα των λαθομεταναστων τα εβαλε υποψη της η ερευνα ?

    απο που θρεφεται και θα νοσηλευεται ολος αυτος ο κοσμος?

    ποιος νεος θα ασχοληθει με τον πρωτογενη τομεα?

    ξεχασαμε και την εποχη που αρσενης μοιραζε φυλλαδια στα σχολεια που μεταξυ αλλων προτεινε σε μαθητες με τα οεκ( δεν θμαμαι ακριβως τον ορο) γινε προπονητης στο σκακι , σχεδιαστης μοδας , βοηθος σεφ και οτι αλλες ανακαλυψεις μονο και μονο για να χρειαζεται να "σπουδαζει" χρονια και να μην καταγραφεται σαν ανεργος? (αλλο θεμα)

    ή να πουμε σε μια κρισιμη περιοδο (ώ μη γεννητω) τι θα πρωτοκανουμε?

    θα φερνουμε πυρομαχικα για τα αρματα ή γαλατα απο την ολλανδια?

    καλαμποκι απο ουκρανια ?

    τοματες απο τουρκια και ισραηλ ?

    κρεμυδια απο ιταλια ?

    μπουτια χοιρινα απο γερμανια ?

    πατατες απο αιγυπτο και γερμανια?

    ολη αυτη η αραπια στο παζαρι της μεσης ανατολης της ομονοιας απο ποιους συντηρειται?

    ποιοι προσφερουν ταχαμ στο ασφαλιστικο ?

    και τελος ποιο ιδανικο δημιουργουν στο κοριτσακι που τελειωνει το λυκειο?

    τι δουλεια θα κανει ?
    να γινει διεθυνντρια σε νοσοκομειο σαν την τοτα χατζοπουλου?

    να λεει του καιρου τα χαλια μας?

    ή να παει να σπουδασει στο ιστορικο?

    μπορει να φαινονται ασυναρτητα αυτα που γραφω

    αλλα πες τε μου εσεις

    υπαρχει καποιο σχεδιο και δε το βλεπω?

    τωρα που θα καταληξει αυτο δεν ξερω

    αυτο που ξερω ειναι οτι υπαρχουν καρτη που κανουν

    κοινωνικη πολιτικη,

    προστατευουν τα συνορα τους,

    κανουν και εποικισμους

    ολοι οι αλλοι που δεν ακολουθουν αυτη την πολιτικη εχουν ενα κοινο σε ολη την ευρωπη

    σπουδασαν στην αμερικη

    αυτοι ξερουν

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NAI EINAI KAIROS NA GYNH H ELLHNIKH LEGEONA TON KSENON YLIKO YPARXI AFTHONO !!!!!!TIRACUCOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε υψηλούς στόχους, εργαζόμαστε σκληρά για την ευρωπαϊκή πορεία της τουρκίας, δεν έχουμε καιρό για κοινωνικό κράτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Δυτικό μοντέλο ανάπτυξης κατέστρεψε την Ελλάδα.

    Χρειάζεται ΑΡΔΗΝ αλλαγή πολιτικής προς την κατεύθυνση της στήριξης των μικρών αγροτών, των κινήτρων για να γίνουν περισσότεροι αγρότες, των κινήτρων για αποκέντρωση, για εγκατάσταση οικογενειών στην ύπαιθρο, μοίρασμα γης και κατοικιών από το κράτος σε οικογένειες για να κατοικήσουν στην ύπαιθρο, μείωση γραφειοκρατίας, κίνητρα για αγροτική κατοικία μέσα στο χωράφι, απλοποίηση διαδικασιών για μικρές κατοικίες, το χτίσιμο των νέων σπιτιών να γίνεται με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική (φτάνει πια οι πολυκατοικίες! αρκετά καταστράφηκε η Ελλάδα!), κίνητρα για κατοικία σε μικρά νησιά και ακριτικές περιοχές.

    Κορμός της οικονομίας πρέπει να είναι η αγροτική τάξη. Η ΕΕ κατέστρεψε τους αγρότες, και έκανε αυτούς που απέμειναν να σκέφτονται ως επιχειρηματίες. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.

    Η οικονομία πρέπει να στηρίζεται στο μικρό μέγεθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.