29/5/09

«Υπάρχουν λύσεις για την ονομασία»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής» τόνισε πως «υπάρχουν αρκετές δημιουργικές λύσεις στην εκκρεμότητα της ονομασίας» σχετικά με το «Σκοπιανό». Ο κ. Στάινμπεργκ σημείωσε ότι, με βάση τις εντυπώσεις που σχημάτισε από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και στα Σκόπια, ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ θα υπερβούν τη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό, καθώς δίνει την ευκαιρία στα Σκόπια και στους ηγέτες τους να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Στάινμπεργκ ο οποίος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια θα επικεντρωθούν και θα καταβάλλουν προσπάθειες να βρεθεί μια δημιουργική λύση, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία ενσωμάτωσης.

Ο κ. Στάινμπεργκ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.

«Θα εργαστούμε σκληρά και με τα δύο μέρη να δούμε ποιά είναι τα εθνικά τους συμφέροντα, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η "Μακεδονία" θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Προσπαθούμε να τους παρακινήσουμε να κοιτάξουν πέρα απο τα εύλογα συναισθήματα των πολιτών τους, να αντιληφθούν τις ευρύτερες στρατηγικές τους προοπτικές και συμφέροντα », δήλωσε ο κ. Στάινμπεργκ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ενθαρρύνθηκε από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Αθήνα και πιστεύει ότι η ηγεσία της Ελλάδας εκτιμά τη σημασία του να είναι η ΠΓΔΜ ενταγμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Τέλος, ο κ. Στάιμπεργκ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν οι ΗΠΑ θα τοποθετήσουν ειδικό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια, πρόσθεσε όμως ότι τόσο η περιοδεία του αντιπροέδρου, Τζο Μπάινεντ, όσο και η δική του επίσκεψη στην περιοχή, καταδεικνύουν τη σημασία που οι ΗΠΑ προσδίδουν στα Βαλκάνια.

athina984.gr

2 σχόλια:

  1. "οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια θα επικεντρωθούν και θα καταβάλλουν προσπάθειες να βρεθεί μια δημιουργική λύση, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία ενσωμάτωσης".....

    Ακριβώς αυτό θέλει η Δύση....

    "να συνεχιστεί η διαδικασία ενσωμάτωσης"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει...και πάλι θα ρωτήσω και όποιος γνωρίζει ας απαντήσει : γιατί η Ελλάδα δεν προχωρεί τον 3ο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και 4 χρόνια;;;Για να μην καταθέσει το όνομα Μακεδονία στην ΕΕ-η Μακεδονία είναι μία από τις 6 διοικητικές περιφέριες της Ελλάδος- και δημιουργήσει προβλήματα στούς σκοπιανούς;;;; Αν είναι έτσι η προδοσία είναι μεγάλη.Αν είναι έτσι τότε ο Παπαθεμελής με τον ζουράρι είναι η μοναδική επιλογή μας(αν δεν είναι και αυτοί μέσα στο κόλπο,μάλλον όμως όχι, γιατί δεν τους παίζει ο ΔΟΛ και τα λοιπά μέσα μαζικής παραπληροφόρησης).Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.