29/5/09

Ο κίνδυνος για Ευρώπη και Βαλκάνια από την διεθνή τρομοκρατία, την ιδεολογία του Ισλάμ και τους Τζιχαντιστές!

Αθήνα- Τολμηρή και αποκαλυπτική παρουσίαση του μεγάλου κινδύνου για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια από την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας, την ραγδαία εξάπλωση της Ισλαμικής ιδεολογίας και τις μεθόδους δραστηριοτήτων από Τζιχαντιστές, έκανε ο πλέον αρμόδιος αξιωματούχος στην Ελλάδα, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρέσβυς κ. Ιω. Κοραντής.
Η ανάλυση του κ. Κοραντή, σπάνιο γεγονός να γίνεται δημόσια από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του κράτους, έγινε, κατά σύμπτωση, τις ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι Μουσουλμάνοι είχαν προκαλέσει βίαια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, σε επίσημη εκδήλωση, στο συνέδριο «ATHENS INTERNATIONAL», που είχαν διοργανώσει τρία από τα πιο σημαντικά ιδρύματα της χώρας. Το Ίδρυμα Κ. Καραμανλή, το Ίδρυμα ΕΛΙΑΜΕΠ και το Ίδρυμα ΙΣΤΑΜΕ Ανδρ. Παπανδρέου, παρουσία και πολιτικών προσωπικοτήτων.

Ο κ. Κοραντής μεταξύ άλλων τόνισε ιδιαίτερα τα ακόλουθα κατά την διάρκεια της ομιλίας του, στις 22 Μαΐου, με θέμα «Υπηρεσίες πληροφοριών – Σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις»: “Η διεθνής κοινότητα σήμερα έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, νέες απειλές, νέα είδη εγκλήματος, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με την εσωτερική κατάσταση κάθε χώρας και αναπτύσσονται ή φθίνουν ανάλογα με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται. Αναμφισβήτητα το φαινόμενο της τρομοκρατίας παρουσιάζει μεγάλη έξαρση στις μέρες μας υποβοηθούμενο και από τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες αλλά και από τις εσωτερικές δυναμικές των τρομοκρατικών οργανώσεων, στις οποίες συνεχώς διαπιστώνεται η υιοθέτηση νέων και διαφορετικών μεθόδων δράσης. Προκειμένου να εξευρεθούν οι σωστοί τρόποι χειρισμού και κυρίως αντιμετώπισης του τρομοκρατικού φαινομένου, είναι χρήσιμη η μελέτη και κατανόηση των τρόπων με τους οποίους οι διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις και τα στελέχη αυτών δραστηριοποιούνται τόσο στο εσωτερικό τους περιβάλλον όσο και στο ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο.

To προφίλ της τρομοκρατίας
Οι διαπιστώσεις μας όσον αφορά τους τομείς που θα πρέπει να επικεντρωθούμε και χαρακτηρίζουν απόλυτα το προφίλ της τρομοκρατίας είναι οι εξής:
Α. Η ραγδαία εξάπλωση της ισλαμικής ιδεολογίας, σε συνάφεια με την αντίστοιχη εξάπλωση των τζιχαντιστών, τόσο σε αριθμητική δύναμη όσο και σε γεωγραφική διασπορά.
Β. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικό έδαφος των τζιχαντιστικών δραστηριοτήτων. Σήμερα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός «Ευρωπαίων» τζιχαντιστών δεν ταξιδεύει εκτός της χώρας διαμονής του για να πολεμήσει ή να εκπαιδευτεί, ωστόσο ένα ποσοστό αυτών, εξακολουθεί να ταξιδεύει σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, που αποτελούν τους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς, παρ ότι σε αύξηση προτίμησης βρίσκονται και οι περιοχές του Σαχέλ και Μαγκρέμπ.
Γ. Σημαντικός ρόλος για την διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης, η οποία αποτελεί προπομπό του εξτρεμισμού, πραγματοποιείται και από διάφορους θρησκευτικούς λειτουργούς, οι οποίοι πραγματοποιούν υπερπόντια ταξίδια προκειμένου να εξαπλώσουν την ιδεολογία του σαλαφισμού στις μουσουλμανικές κοινότητες.

Δ. Το ριζοσπαστικό Ισλάμ επεκτείνεται αργά αλλά σταθερά, και με σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, και στα Δυτικά Βαλκάνια. Η παρουσία ριζοσπαστικών δικτύων στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι γνωστή. Επίσης σε περιοχές των Βαλκανίων με σημαντική μουσουλμανική παρουσία, όπως η Αλβανία, το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ, το Sandjak της Σερβίας, διαπιστώνεται μια ενεργός ριζοσπαστική δραστηριότητα από μεμονωμένα στοιχεία που σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα.
Ε. Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν σημαντικό πόλο για τους τζιχαντιστές. Κάποιες από τις χώρες αυτές, με τις ανεπαρκώς επανδρωμένες και εκπαιδευμένες Υπηρεσίες τους, με την εύκολη πρόσβαση σε όπλα και πλαστά έγγραφα στη μαύρη αγορά, και με την δυνατότητα που παρέχουν για εύκολη μετακίνηση προς την Δυτική Ευρώπη μπορούν να αποτελέσουν ιδανικές βάσεις επιχειρήσεων.

Διαδίκτυο και άλλα μέσα
Σημαντικά υπολογίσιμη είναι η χρήση του διαδικτύου καθώς αποτελεί το ιδανικό πεδίο δραστηριότητας ριζοσπαστικών, θρησκευτικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς είναι ένα φθηνό, ανώνυμο και διεθνές μέσο που εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση. Σήμερα, οι περισσότερες τρομοκρατικές οργανώσεις διαθέτουν την δική τους ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, διότι αποτελεί ένα γρήγορο και μη ανιχνεύσιμο μέσω προπαγάνδας. Πέραν των ανωτέρω, ένα υψίστης σπουδαιότητας φαινόμενο που καθορίζει ουσιαστικά την νέα συμπεριφορά της τρομοκρατίας, είναι οι διασυνδέσεις της με τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, τις οποίες διαμορφώνουν οι ομοιότητες που χαρακτηρίζουν τα δυο συγκεκριμένα φαινόμενα (υπό κάλυμμα δράση, υιοθέτηση ίδιων μεθόδων δράσης, όπως απαγωγές, δολοφονίες, εκβιασμοί κ.ά.), με την μόνη διαφορά ότι η τρομοκρατία υποκινείται κατά κύριο λόγο από την ιδεολογία. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι οι τρομοκρατικές δομές, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρησιακές τους πρωτοβουλίες, εμπλέκονται πολλές φορές σε παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, πλαστογράφηση τραπεζικών εγγράφων, ξέπλυμα χρήματος, κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι η ισπανική αστυνομία συνέλαβε χθες στο Μπιλμπάο 12 Αλγερινούς και έναν Ιρακινό, για τους οποίους διερευνάται κατά πόσον η παράνομη δραστηριότητα τους σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών και ληστείες που διενεργούσαν αποσκοπούσε στη χρηματοδότηση των Ισλαμιστών τρομοκρατών στην Αλγερία. Προηγουμένως, οι Ισπανικές Αρχές είχαν εντοπίσει στην κατοχή των ανωτέρω αποδεικτικά αποστολής εκ μέρους των χρηματικών ποσών στην Αλγερία καθώς και προϊόντα ληστειών. Επίσης είναι σημαντική η πληροφοριακή ανταλλαγή αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος των οικονομικών οντοτήτων, καθώς η παρακώλυση της οικονομικής τροφοδότησης της τρομοκρατίας αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο στον αγώνα αντιμετώπισης της. Μελετώντας τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι η τρομοκρατία όπως διαμορφώνεται σήμερα, είναι δυνατόν να διαπραχθεί από οποιονδήποτε αντίπαλο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε σε πιθανές απειλές, όχι μόνο από τις γνωστές σε εμάς κατευθύνσεις, αλλά και από άγνωστες. Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι ο αριθμός και το μέγεθος των επιθέσεων πιθανόν να αυξηθεί.

Η κατανόηση του μέλλοντος της τρομοκρατίας απαιτεί αφενός την κατανόηση των τάσεων και της ανάπτυξης της σε ένα ευρύ πεδίο τομέων και αφετέρου την συλλογή των πληροφοριών που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος.

Οι λαθρομετανάστες
Όσον αφορά την Ελλάδα θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που μνημόνευσε ήδη ο Καθηγητής κ. Τσάκωνας, δηλαδή τη λαθρομετανάστευση. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ στο πολυσύνθετο αυτό φαινόμενο και στις διάφορες πτυχές του δηλαδή κοινωνικής ενσωμάτωσης υγείας, παιδείας κλπ. Αυτό που ενδιαφέρει την ΕΥΠ και είναι άλλωστε η αποστολή της , είναι να επιβεβαιώσει ότι ο καθένας από χους λαθρομετανάστες, που είναι κατά κύριο λόγο οικονομικοί μετανάστες- οι οποίοι επιζητούν όχι μια καλύτερη ζωή αλλά απλά μια ζωή, διότι εκεί απ όπου έρχονται δεν έχουν ζωή - είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει και όχι κάτι άλλο. Μέχρι στιγμής το έχουμε επιτύχει μέσα από μια δουλεία κυριολεκτικά μυρμηγκιού, σε στενή συνεργασία με τις συναρμόδιες Ελληνικές Υπηρεσίας και βεβαίως με ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών. Αρκεί απλά να σας θυμίσω ότι, όπως έχει άλλωστε ανακοινωθεί επίσημα συνελήφθησαν πέρσι περίπου 140.000 λαθρομετανάστες, έναντι 118.000 το 2007, εάν θυμάμαι καλά, και 96.000 το 2006.

Τέλος ο κ. Κοραντής είπε: «Δράττομαι της ευκαιρίας για να επαναλάβω απ αυτό το βήμα την έκκληση που έχω και στο παρελθόν απευθύνει δημόσια προς όλους, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους απλούς πολίτες, αφήστε την ΕΥΠ έξω από το πεδίο των κομματικών αντιπαραθέσεων. Η ΕΥΠ δεν είναι κομματική Υπηρεσία, δεν είναι κεντρική Υπηρεσία, δεν είναι κρατική Υπηρεσία, είναι Εθνική Υπηρεσία, λειτουργεί για το Έθνος και οι εργαζόμενοι σ αυτή πληρώνονται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου».
greekinsight.com

7 σχόλια:

  1. Για να μην ασχολούνται τα κανάλια και οι καναλάρχες με την ΕΥΠ θα πρέπει κάποιοι δημοσιογράφοι με κάποιο τρόπο να καταλάβουν ότι δεν είναι το μάνα εξ ουρανού στη γνώση την πληροφόρηση και πως όλοι εμείς είμαστε ηλίθιοι.ΟΣο για τα κόμματα και τις κομματικές αντιπαραθέσεις το μόνο που μπορώ να σχολιάσω έιναι ότι αυτά δεν είναι κόμματα είναι αποκόμματα αλλά ποιος να πει τι όταν υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν τον κ. Τρεμόπουλο για ευρωβουλετή. Για να μπορεί να μιλάει Ελληνας για την μειονότητα των ΜΑκεδόνων στην Μακεδονία τι να πω ....Δεν νομίζω ότι υπήρξε περίοδος στην ιστορία της Ελλάδος με περισσότερους εφιάλτες απ΄ότι αυτή η εποχή
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. GIATI KANENA KANALH DEN EXEI ANAFERI THN EPISTOLOI TON ISTORIKON KI AKADIMAIKON PROS OBAMA .EXO KATALIKSI OTI ANAMESA STOUS ELLHNES EINAI FYTEMENOI PRAKTORES KSENON ITE LOGO FYLIS ITE LOGO SYMFERONDON.EK TON OPION MONO MIKRI MERIDA DRASTIRIOPIITE FANERA TO MEGALITERO MEROS TOU PAGOVOUNOU INE KATO APO TO NERO.O k tremopoulos ANEFERE OTI TA EPITHETA POU LIGOUN SE[ POULOS ]EXOUN EPIVLITHI APO PELOPONISIOUS GRAFIOKRATES FISIKA KI ENOOUSE TO EPITHETO TOU .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έξω ΤΩΡΑ όλοι οι μη γηγενείς μουσουλμάνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πως να μην ασχολουνται οταν γυναικα δημοσιογραφου διοριζεται στην ΕΥΠ,

    εκτος αν και ο δημοιογραφος ειναι σε αποστολη

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόσο άσχετος είναι ο ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ που του διαφέυγει το απλό ότι το
    -οπουλος ειναι το ελληνοποιημένο
    -ογλού που στα Ελληνικά σημαίνει παιδί και σίγουρα δεν θυμάται πως οι περισσότεροι Ελληνες της Μ. Ασίας που ήρθαν στην Ελλάδα επειδή τα επιθετα που είχαν έβγαιναν από τις δουλειές που έκαναν όπως Δεμερτζόγλου το παιδί του σιδερά κ.α. το άλλαξαν και το έκανα Δεμετζόπουλος αλλά ο κος. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ μέσα στην παραζάλη του να υποστηρίξη τα ανύπαρκτα λέει ότι θέλει.Εγώ απλά θα του πω ότι οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα . Η ΜΑκεδονία είναι Ελληνική σε οποιον δεν αρέσει μπορεί να φύγει όσο για την FYROM ας βρει άλλου είδους ιστορία
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O διοικητής της ΕΥΠ επέλυσε τα δικά μας προβληματα και έχει χρόνο να αχολείται με τα υπόλοιπα;
    Γι΄αυτό έχουμε τα φαινόμενα στη Θράκη,Δωδεκάνησα,Αθήνα κλπ.
    Μόνο για να ρουφιανέβουν είναι κανένα κοματικό αντίπαλο.Κοματόσκυλα είναι και τίποτε παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω κάποια σχόλια και κάποιες ενστάσεις σε όλα αυτά. Μιλάτε στον τίτλο για "Ισλαμική Ιδεολογία" και την ταυτίζετε με την "Τζιχάντ", ήτοι τον ιερό πόλεμο...Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Φυσικά, σε ένα ποτήρι γάλα θα ξεχωρίσει η μύγα.
    Δεύτερον, τώρα θυμηθήκαμε τους εξτρεμιστές;
    Τρίτο και πιο σημαντικό...Όλα αυτά τα λόγια που ακούγονται είναι σαν να βγήκαν από οδηγία του Στέητ Ντιπάρτμεντ, σαν να βγήκαν από το κανάλι Φοξ ή από την εποχή του Ράμσφελντ...Τι συμβαίνει εδώ, Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που άκουγε τα μύρια όσα και απέτυχε, εισήχθη δια στομάτων πολιτικών και διευθυντών εδώ; Η μόνη δικαιολογία είναι ότι χρησιμοποιείται για στροφή προς τα άκρα δεξιά και συσπείρωση στο νεοσυντηρητισμό...Γιατί ακόμα και οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτικοί έναντι των μουσουλμάνων, οπότε δύσκολα θα σας καταηγορούσαμε για φερέφωνα...Δηλαδή από όλο το πατατράκ που έχουν πάθει Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και σύμμαχοι από την επιθετική πολιτική εσείς βγάλατε το συμπέρασμα ότι πρέπει να εφαρμοστεί και εδώ...Εδώ ένα Σιτυ οφ Πόρος φημολογείται ότι ήταν ξεκαθάρισμα ισραηλινών και παλαιστινίων και τόσα χρόνια αλώνιζαν σοβαρές τρομοκρατικές οργανώσεις στην χώρα μας, και ξαφνικά βλέπετε τρομοκράτες σε αυτούς τους ρακένδυτους και αντί να κατηγορήσουμε το Κράτος και τους ευατούς μας, θα κατηγορήσουμε αυτούς εάν πάρουν χατζάρες. Τα καθάρματα της 11ης Σεπτεμβρίου αρχικά δεν ήταν καν πιστοί μουσουλμάνοι, αλλά η κοινωνία της Γρμανίας και της Βρετανίας τους ώθησε στην απομόνωση και στους ευτράπελους μουλάδες. Και αντί να βγουν οι πολιτικοί να δώσουν λύση με σκούπα, απελάσεις και ένταξη των νομίμων, βγαίνει ο αρχηγός της ΕΥΠ να μάς πει ότι έχουμε γίνει Ζένιτσα.
    Ερώτηση: Πώς διώξανε οι Βόσνιοι ΟΛΟΥΣ τους ξένους εθελοντές και τζιχαντιστές από την χώρα τους, όταν τους εζητήθει το 2001 και έπειτα;
    Απάντηση: Τους είχαν κατεγραμμένους και οι ίδιοι παρά το γεγονός ότι είναι μουσουλμάνοι δεν είναι τζιχαντιστές, αλλά ευρωπαϊστές...εμείς πώς θέλουμε τους μουσουλμάνους εδώ;
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.