28/5/09

Aναβλήθηκε η δίκη της Shell για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η δίκη για την καταγγελθείσα ανάμeιξη της κολοσσιαίας εταιρίας της πετρελαιοβιομηχανίας Royal Dutch Shell Plc στις εκτελέσεις αντιφρονούντων στη Νιγηρία την δεκαετία του 1990 αναβλήθηκε έως την επόμενη εβδομάδα.
Η επιλογή του σώματος των ενόρκων ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει σήμερα Τετάρτη σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν, όμως εκπρόσωπος της προέδρου του, Κίμπα Γουντ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύσκεψη για το θέμα την Δευτέρα κι οι ένορκοι δε θα επιλεγούν πριν από την Τρίτη το νωρίτερο.

Εκπρόσωπος του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, που εκπροσωπεί συγγενείς των θυμάτων, επιβεβαίωσε ότι η δίκη αναβλήθηκε.

Η Sell κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και για ανάμιξη στους απαγχονισμούς του γνωστού Νιγηριανού συγγραφέα Κεν Σάρο-Ουίουα και άλλων οκτώ αντιφρονούντων από τη χούντα που λυμαινόταν τη Νιγηρία το 1995.

Η εταιρία διαψεύδει ότι ενέχεται στην υπόθεση. Η υπόθεση έφθασε στην δικαιοσύνη των ΗΠΑ με πρωτοβουλία συγγενών του Σάρο-Ουίουα και άλλων βάσει ενός νομοθετήματος του 1789, που επιτρέπει σε μη-πολίτες της χώρας να καταθέτουν προσφυγές στα αμερικανικά δικαστήρια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο εξωτερικό.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.