30/5/09

Ανανεώθηκε για άλλους έξι μήνες από το Σ.Α. η θητεία της UNFICYP

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Μπακίν Ιλκίν, ο οποίος ήταν ο μόνος που ζήτησε το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος, τόνισε ότι η χώρα του διαφωνεί με τους όρους εντολής για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, με βάση τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση δίνει πάντα τη συγκατάθεσή της για την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης, ζήτησε την απομάκρυνση της Δύναμης από το νησί.

Με 14 ψήφους υπέρ και μια κατά -της Τουρκίας- το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 1783, με το οποίο ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι», τονίζεται ότι υπάρχει «σπάνια ευκαιρία» για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου, και επαναβεβαιώνεται ο «πρωταρχικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών να υποβοηθήσουν τα μέρη να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση του νησιού σε μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση».
Το Σ.Α. ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες «να αυξήσουν το μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας"»

Στη συνέχεια, το Σ.Α. καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διατηρήσει όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, «υπό στενή επιτήρηση», σημειώνοντας «τη σημασία του έκτακτου σχεδιασμού σε σχέση με τη διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων εισηγήσεων, που θα κριθούν κατάλληλες για επιπρόσθετες τροποποιήσεις της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των επιπέδων της δύναμης και του νοήματος των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη εξελίξεις επί τους εδάφους και τις απόψεις των πλευρών».

Τέλος, το Σ.Α. ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένου του «εκτάκτου σχεδιασμού» σε σχέση με τη διευθέτηση, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2009, και να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις, όποτε κριθεί αναγκαίο.

Eίμαστε ικανοποιημένοι από το ψήφισμα 1873
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Μηνάς Χατζημιχαήλ σε δήλωσή του αμέσως μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1873 για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο δήλωσε πως σχετικά με την ιδέα της εξέτασης της επιχειρησιακής δομής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η Κυβέρνηση σημειώνει με ικανοποίηση ότι ο όποιος εκ των προτέρων σχεδιασμός, μπορεί να υλοποιηθεί, μόνο στην περίπτωση που θα έχει συμφωνηθεί λύση και θα έχει τεθεί σε λειτουργία, και ότι η εφαρμογή των όποιων σχεδιασμών ή αναπροσαρμογών στην πράξη, που αφορούν τη Δύναμη, θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μόνο στη μετά την λύση εποχή.
Ο κ. Χατζημιχαήλ επανέλαβε εξάλλου ότι ''παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στις τρέχουσες συνομιλίες και θα συνεχίσουμε όπως πάντα να συνεργαζόμαστε πλήρως με τον Γενικό Γραμματέα, με τους αντιπροσώπους του και βεβαίως με το Συμβούλιο Ασφαλείας στην αναζήτηση της εξεύρεσης μιας διευθέτησης που θα συνάδει με την συμφωνημένη βάση και θα είναι φυσικά σύμφωνη με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Νομιμότητα''.
Ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε πως έδωσε τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξέφρασε ''την εκτίμηση μας προς εκείνα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος 1873 που παρατείνει την θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για περίοδο ακόμα έξι μηνών''.
Όπως γνωρίζετε, θέση της Κυβέρνησης υπήρξε ανέκαθεν, ότι η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο είναι απαραίτητη, είναι μια προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ, για όσο διαρκεί η κατοχή μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, είπε ο κ. Χατζημιχαήλ.
Όσο αφορά το περιεχόμενο του ψηφίσματος ανέφερε πως ''είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επαναβεβαιώσει και υιοθετήσει, ξεκάθαρα, τη συμφωνημένη βάση για τη συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα που είναι η ίδια βάση επί της οποίας διεξάγονται οι συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων μέσα στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, και που δεν είναι άλλη από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.
Επίσης, είπε, ''είμαστε ικανοποιημένοι γιατί το ίδιο ψήφισμα αναγνωρίζει τις διαρκείς και συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις κινήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής''.
''Σχετικά με την ιδέα της εξέτασης της επιχειρησιακής δομής της UNFICYP, σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι ο όποιος εκ των προτέρων σχεδιασμός, μπορεί να υλοποιηθεί, μόνο στην περίπτωση που θα έχει συμφωνηθεί λύση και θα έχει τεθεί σε λειτουργία, και ότι η εφαρμογή των όποιων σχεδιασμών ή αναπροσαρμογών στην πράξη, που αφορούν τη Δύναμη, θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μόνο στη μετά την λύση εποχή'', πρόσθεσε.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Μπακίν Ιλκίν, ο οποίος ήταν ο μόνος που ζήτησε το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος, τόνισε ότι η χώρα του διαφωνεί με τους όρους εντολής για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, με βάση τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση δίνει πάντα τη συγκατάθεσή της για την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης, ζήτησε την απομάκρυνση της Δύναμης από το νησί.

Δηλώσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών έκανε και ο λεγόμενος αντιπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στον ΟΗΕ, Κεμάλ Γκιόκερι, ο οποίος είπε ότι προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παρουσιάσει τις απόψεις της πλευράς του. Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους έκανε αναφορά στα γεγονότα του 1963 και επέρριψε στην ελληνοκυπριακή κοινότητα όλες τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο νησί.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Σερ Τζον Σόουερ, δήλωσε ότι «έχει επιτελεστεί πολλή εργασία στο παρελθόν, αλλά επιθυμούμε να δούμε αυτή την ευκαιρία να αξιοποιείται και θα υποστηρίξουμε έντονα τις προσπάθειες των δυο ηγετών στο νησί. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, όμως όλοι γνωρίζουμε πως αυτές οι ευκαιρίες δεν διαρκούν για πάντα. Γι' αυτό όσο διαρκούν θα πρέπει να τις αξιοποιούμε».

Αναφερόμενος στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Βρετανός αντιπρόσωπος επεσήμανε ότι «υπάρχουν πιέσεις σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ σ' όλο τον κόσμο και είναι σημαντικό κάθε αποστολή να αντιμετωπίζεται ως αναγκαία και αποτελεσματική. Είναι επίσης σημαντικός ο έκτακτος σχεδιασμός βασισμένος στο τι δύναμη θα χρειαζόμασταν μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση».

Τέλος, τόνισε ότι «το ΣΑ κάλεσε το Γενικό Γραμματέα να αρχίσει τη διαδικασία του εκτάκτου σχεδιασμού συνδεδεμένου με τη διευθέτηση και προσβλέπει να δει τα προκαταρκτικά του συμπεράσματα και την αρχική μας συμβουλή το Δεκέμβριο. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αποφάσεις. Δεν υπάρχει. Προφανώς θα θέλαμε να περιμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων».

Στην ερώτηση αν η σχετική αναφορά για την αναθεώρηση (της ΟΥΝΦΙΚΥΠ) είναι βασισμένη μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού ή αφορά και την περίπτωση που οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε διευθέτηση, είπε:

«Το ψήφισμα είναι καθαρό. Βασίζεται στην ελπίδα του καθενός πως θα υπάρξει διευθέτηση. Κι αν υπάρξει, αναμένουμε ότι θα διαδραματίσουμε συγκεκριμένο ρόλο στην επίβλεψη της εφαρμογής της διευθέτησης. Κι αυτό, θα απαιτήσει ένα διαφορετικό ρόλο, μία περισσότερο εξειδικευμένη και αναλυτική εντολή. Δεν επιθυμώ να κάνω εικασίες για την κατάσταση που θα υπάρχει, αν δεν βρεθεί διευθέτηση, όμως προφανώς ο καθένας θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του μετά το τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων. Όμως, η κύρια προτεραιότητα τώρα είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων».
nooz.gr, ikypros

1 σχόλιο:

  1. Αφού η Δύση εκβιάζει την Κύπρο με την απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP, και αφού παραμένει η Τουρκική κατοχή στην Βόρεια Κύπρο, και αφού η Δύση στηρίζει την Τουρκία, η Κύπρος να καλέσει το Ρωσικό στρατό να δημιουργήσει βάσεις και να αναλάβει την άμυνα του νησιού. Η Ρωσία έχει κάνει το ίδιο και με την Αρμενία, της οποίας έχει αναλάβει την αεράμυνα και την φύλαξη των συνόρων.

    Η Ρωσία έχει στρατηγικό συμφέρον να στηρίξει την Κύπρο, και η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει σε συνολική συμμαχία με την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.