29/5/09

Πολεμικές ιαχές στην κορεατική χερσόνησο

Πολεμικές ιαχές ηχούν πλέον στην κορεατική χερσόνησο, με την Πιονγιάνγκ να απειλεί τη Σεούλ με στρατιωτικό πλήγμα και τη Μόσχα να λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την περίπτωση που η αντιπαράθεση εξελιχθεί σε...πυρηνικό πόλεμο.

Της Ντίας Ζάβρα

Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε «κήρυξη πολέμου» την απόφαση της Νότιας Κορέας να συμμετάσχει στην αμερικανική πρωτοβουλία που προβλέπει ελέγχους σε πλοία ύποπτα για τη μεταφορά όπλων μαζικής καταστροφής και διαμήνυσε ότι δεν δεσμεύεται πλέον από την εκεχειρία του ’53 που είχε τερματίσει τον κορεατικό πόλεμο.

Παράβαση
«Οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον των ειρηνικών πλοίων μας, περιλαμβανομένων των ερευνών και της κατάληψής τους, θα θεωρηθεί ασυγχώρητη παραβίαση της ακεραιότητάς μας και θα απαντήσουμε αμέσως με ένα ισχυρό στρατιωτικό πλήγμα», ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους στην αντιπαράθεσή της με τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, κατασκοπευτικοί δορυφόροι διέκριναν καπνούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει την επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού πλουτωνίου που είχε σταματήσει από τον Ιούλιο του 2007, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας.

Εκτοτε όμως, η Πιονγιάνγκ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει με επανέναρξη του πυρηνικού της προγράμματος, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «δεν έχουν εγκαταλείψει την εχθρική τους στάση». Και τώρα φαίνεται πλέον να χρησιμοποιεί όλα τα? χαρτιά της.

Την ώρα που η Β. Κορέα προβαίνει σε αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις πυραύλων και (μάλλον) επαναφέρει σε λειτουργία το πυρηνικό της πρόγραμμα, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -μαζί με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα- συνεχίζουν να συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, εξετάζοντας την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ.

Μέτρα
Κυρώσεις που η Ουάσιγκτον απαιτεί, προκειμένου η Β. Κορέα «να κατανοήσει τις συνέπειες των πράξεών της» -αν και το υπουργείο Εξωτερικών δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο επανέναρξης των εξαμερών συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα.

Κυρώσεις τις οποίες φαίνεται να στηρίζει πλέον και η (παραδοσιακή αντίθετη) Ρωσία, επισημαίνοντας πάντως ότι ο «πόλεμος νεύρων» που διεξάγει η Β. Κορέα δεν πρέπει να μετατραπεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση και καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να «μην τιμωρήσει την Πιονγιάνγκ, απλώς για να την τιμωρήσει».

Σύμφωνα πάντως με πηγές των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, η Μόσχα προωθεί ήδη ένα «πακέτο» προληπτικών μέτρων, φοβούμενη ότι η διαμάχη μπορεί να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.