16/6/10

Για 3η φορά στο διάστημα ο ομογενής κοσμοναύτης θ. Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος

Για το τρίτο του διαστημικό ταξίδι, ξεκίνησε ακριβώς στις 00.35 ώρα Ελλάδας ο ομογενής κοσμοναύτης Θόδωρος Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος), ως διοικητής του ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούς ΤΜΑ - 19, που κατευθύνεται ολοταχώς προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Καζακστάν - Για 3η φορά στο διάστημα ο ομογενής κοσμοναύτης θ. Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος - Αναμένει ερωτήματα από ελληνόπουλα για το διαστημικό ιστολόγιό του

Για το τρίτο του διαστημικό ταξίδι, ξεκίνησε ακριβώς στις 00.35 ώρα Ελλάδας ο ομογενής κοσμοναύτης Θόδωρος Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος), ως διοικητής του ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούς ΤΜΑ - 19, που κατευθύνεται ολοταχώς προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εκτόξευση έγινε ακριβώς σύμφωνα με το πρόγραμμα από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο έδαφος του Καζακστάν και στο διαστημόπλοιο επιβαίνουν επίσης οι Αμερικανοί αστροναύτες, η 45χρονη φυσικός Σένον Ουόκερ, που πετά για πρώτη φορά και ο 50χρονος στρατιωτικός Ντάγκλας Ουίλοκ, που πραγματοποιεί τη δεύτερη πτήση του.
Έπειτα από πρόταση του ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη η αποστολή του έχει πάρει το επίσημο διακριτικό όνομα "Όλυμπος" και αναμένεται να διαρκέσει περί τους 5,5 μήνες.
Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της ΝΑΣΑ Ουίλιαμ Γέρστενμάγερ, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική επιτροπή, που κατά τα ειωθότα εγκρίνει την τελική σύνθεση του πληρώματος, μετά το πέρας της αποστολής διάρκειας 161 ημερών, θα αναμένει από κοσμοναύτες και αστροναύτες απάντηση στο ερώτημα "πως να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός για την εξερεύνηση του ανοιχτού Διαστήματος".

Την πρόταση υποστήριξε με ενθουσιασμό και ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας "ΡοσΚόσμος" Ανατόλι Πέρμινοφ, σημειώνοντας ότι ο σταθμός λειτουργεί πλέον με πλήρη ανάπτυξη και πληρότητα και οι δυνατότητές του ακόμη δεν έχουν πλήρως αξιοποιηθεί.

Σε συνεργασία με το Μουσείο της Κοσμοναυτικής Επιστήμης, τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία και το ελληνικών συμφερόντων περιοδικό "Ελλάδα", που εκδίδεται στη Μόσχα, ο Θοδωρής Γιουρτσίχιν θα επιμεληθεί διαστημικό ιστολόγιο, στο οποίο θα απαντά στα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα "παιδιών, νέων και των γονιών τους" από ολόκληρη τη Ρωσία και τον κόσμο.

Τις ερωτήσεις παιδιών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια έχει αναλάβει να μεταφράζει και να αποστέλλει στο Διάστημα η ομάδα διαχείρισης της δικτυακής πύλης www.ellada-russia.gr, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί σε λίγες μέρες και θα δέχεται τα ερωτήματα στη διεύθυνση info@ellada-russia.gr.

Στα 51 του σήμερα ο Θοδωρής Γιουρτσίχιν είχε πετάξει πρώτη φορά με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς το 2002 σε σύντομη διαστημική αποστολή και το 2007, για δεύτερη φορά, σε εξάμηνη αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, του οποίου
υπήρξε διοικητής.

Ο Θ. Γιουρτσίχιν είναι ο 98ος κοσμοναύτης στην ιστορία της Ρωσίας και είναι μόνιμο στέλεχος της εταιρείας "Ενέργκια", που ιδρύθηκε από τον θρυλικό κατασκευαστή πυραύλων και διαστημοπλοίων Σεργκέι Καραλιόφ.

Παρόντες στην εκτόξευση ήταν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Μ. Σπινέλλης και πολυπληθής αντιπροσωπεία ομογενειακών οργανώσεων από ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Το ταξίδι των ομογενών διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων των χωρών της ΚΑΚ και της Βαλτικής "Πόντος", η οποία και εόρτασε την 20ή επέτειο από την ίδρυσή της υπό τον επιφανή πολιτικό Βλαδίμηρο Κάισεφ.
EΞΠΡΕΣΣ

3 σχόλια:

  1. «Κοσμοναύτης» και «Αστροναύτης». Δύο λέξεις που αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν την δεκαετία του ’50 διαφορετικοί άνθρωποι σε διαφορετικές μεριές του πλανήτη με διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Όμως υπήρχε μια κοινή ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τον ελληνικό λόγο που με δύο συνθετικά του απέδωσαν την ιδιότητα του ανθρώπου που ταξιδεύει ψηλά πέρα από την γήινη ατμόσφαιρα σε άγνωστούς κόσμους. Αν οι διανοούμενοι αυτού του τόπου είχαν αντίληψη της ιστορίας που έχτισαν οι απλοί άνθρωποι όπως αυτοί που προέρχεται ο Γιουτσίχιν και που ήταν αποκομμένοι από το νεοελληνικό εθνικό κράτος κρατώντας όμως ρίζες από τον νεώτερο ελληνισμό που προέρχονταν από τα ελληνικά εθνικά κράτη του μεσαίωνα θα μπορούσαν να διακρίνουν «στρατηγικό βάθος» πολύ ογκωδέστερο και πολύ ουσιαστικότερο από το αντίστοιχο στρατηγικό βάθος που επικαλείται ο Νταβούτογλου. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα μυαλά της δικής μας διανόησης είναι τόσο απομακρυσμένα από τις ρίζες τους χαμένα μέσα σε μια πρωτοπορία της ανοησίας που δεν είναι δυνατό να εκτιμήσουν τα διαχρονικά επιτεύγματα αυτού του έθνους που συμπεριέλαβε και άλλα έθνη στην μακραίωνη πορεία του όχι με φυλετικά αλλά με πολιτισμικά κριτήρια. Πάντα αρχοντικά φερόμενο και μοιραζόμενο τον ανώτερο πολιτισμό του. Η ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού ήταν η δυνατότητά του να μοιράζεται τα επιτεύγματά του χωρίς να χρειάζεται να έχει εξουσιαστική σχέση με αυτούς που τα μοιράζεται. Η επίκληση της όποιας πολιτισμικής κοινότητας άλλων εθνών όπως π.χ. των τούρκων είναι η νοσταλγική επιστροφή στις μέρες της καταδυνάστευσης άλλων λαών. Εμείς δεν έχουμε αυτή την ανάγκη. Αλλά ανάγκη μας είναι η ελληνική ελίτ της διανόησης να μπορέσει να εκτιμήσει το βάθος και το πλάτος του ελληνικού πολιτισμού σε όλο του το διαχρονικό εύρος και σε όλη του την γεωγραφική εξάπλωση.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανέναν ομογενή περιμένουμε για να νοιώσουμε κανα σκίρτημα. Εδώ μόνο τσιφτετέλι και σαπιοκοιλιές... ίσως φτιάξουμε και καμμια βίδα σε καμμια 200 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουάσινγκτον
    Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε την Παρασκευή το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, στο οποίο επιβαίνουν δύο Αμερικανοί αστροναύτες και ένας Ρώσος κοσμοναύτης.

    Το Σογιούζ απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, με κυβερνήτη τον Ρώσο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και πλήρωμα τους Αμερικανούς Ντουγκ Γουίλοκ και Σάνον Ουόλκερ.

    Η σύνδεση του Σογιούζ με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έγινε στις 01.21 (ώρα Ελλάδας), καθώς βρισκόταν πάνω από την Αργεντινή.

    Πρόκειται για την 100ή πτήση προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που πραγματοποιείται από αμερικανικά και ρωσικά διαστημόπλοια.

    Οι αστροναύτες θα παραμείνουν ως πλήρωμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για πεντέμισι μήνες, μαζί με τους Ρώσους Αλεξάντερ Σβορτσόφ και Μιχαήλ Κορνιένκο και την Αμερικανίδα Τρέισι Καλντγουελ Ντάισον.

    Το πλήρωμα θα κάνει αρκετούς διαστημικούς περιπάτους κατά την παραμονή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


    ειδατε το in gr? ουτε λεξη για το οτι ο Ρωσος έχει ελληνικη καταγωγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.