16/8/11

Στρατιωτική άσκηση α λα Τούρκα! 15 τραυματίες!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Σοκ προκάλεσε στον τουρκικό Στρατό, ο τραυματισμός στρατιωτών κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.
15 τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν από λάθος βολή του τουρκικού πυροβολικού, κατά τη διάρκεια της άσκησης στη Σχολή Ειδικών Δυνάμεων στη Φώκαια, στη Σμύρνη.

Οι τραυματίες παρακολουθούσαν τις ασκήσεις από την κερκίδα, όμως λανθασμένης βολής του πυροβολικού μια οβίδα έπεσε κοντά στην κερκίδα και από την έκρηξη προκλήθηκε πανικός. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κρατικό νοσοκομείο της Φώκαιας και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι στρατηγοί ψάχνουν τι ήταν αυτό που προκάλεσε την λανθασμένη βολή.http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7604


Σχέδιο τουρκικής απόβασης σε ελληνικό νησί αποκαλύπτεται τυχαία!

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στην διακλαδική διεύθυνση πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, η αποκάλυψη μιας μεγάλης συνδυασμένης άσκησης απόβασης με πραγματικά πυρά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Φώκαιας όπου εδρεύει η τουρκική Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Η άσκηση αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία από ένα κωμικοτραγικό γεγονός όταν ένα βλήμα του τουρκικού πυροβολικού αντί να πλήξει τον υποτιθέμενο στόχο ... έπληξε την εξέδρα απ'΄όπου παρακολουθούσαν την άσκηση οι Τούρκοι επιτελείς!

Το αποτέλεσμα ήταν 15 άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο κρατικό νοσοκομείο της Φώκαιας σε σοβαρή κατάσταση οι περισσότεροι.

Πέρα από την ξεφτίλα της συγκεκριμένης μονάδας πυροβολικού, το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στην επιφάνεια ένα σενάριο άσκησης απόβασης με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο απόκτησης επιχειρησιακής ικανότητας, το οποίο προέβλεπε συνδυασμένη δράση των πεζοναυτών με τις ειδικές μονάδες Su Alti Savunma/SAS και Su Alti Taaruz/SAT.

Η άσκηση προέβλεπε αναγνώρση ακτής κοντινού νησιού από την SAΤ, εξουδετέρωση των προκεχωρημένων φρουρών και εν συνεχεία απόβαση με υποστήριξη του πυροβολικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο "μπλε νησί"! Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι εν μέσω θέρους εκτελούν μία τέτοια άσκηση, της οποίας το σενάριο "φωτογραφίζει" επιχείρηση κατά ελληνικού νησιού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή των ελληνικών υπηρεσιών, δίοθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ετοιμότητα ανάληψης δράσης των τουρκικών ειδικών μονάδων η οποία έγινε προσπάθεια να συμπιεστεί στο κατώτατο δυνατό όριο της ... 1,5 ώρας! Δηλαδή από την στιγμή που θα λάβουν εντολή να επιχειρήσουν σε 1,5 ώρα θα πρέπει να βρίσκονται εντός των μέσων που θα τους μεταφέρουν στους στόχους.

Το σενάριο της άσκησης ειδικά αυτή την εποχή που "οι απέναντι" δείχνουν ιδιαίτερα νευρικοί, λόγω της επικείμενης έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν κάποιου είδους αντιπερισπασμό, έθεσαν αυτόματα σε συναγερμό τα ελληνικά Επιτελεία. Άλλωστε οι δυνάμεις που ενέπλεξαν οι Τούρκοι, δείχνουν περισσότερο "πρόβα τζενεράλε" για δυνητικό επιχειρησιακό πλήγμα, παρά οτιδήποτε άλλο.

Ιδού οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην άσκηση

-∆ιοίκηση Τουρκικών Ναυτικών ∆υνάµεων (TDK:Turk Deniz Kuvvetleri) ∆ιαθέτει την Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τις Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών.

α. Ταξιαρχία Πεζοναυτών (ΤΑΞΠΝ). Εδρεύει στη Φώκαια και πρόκειται για πλήρη σχηµατισµό, που η υπαγωγή του εξ ολοκλήρου στη ∆ιοίκηση Τουρκικών Ναυτικών ∆υνάµεων δηµιουργεί µια πραγµατικά οργανική σχέση µε τα πλοία και σκάφη αποβατικών επιχειρήσεων.

∆ιαθέτει λόχο στρατηγείου, τάγµα υποστήριξης και τρία τάγµατα πεζοναυτών. Κάθε τάγµα πεζοναυτών περιλαµβάνει λόχο διοίκησης (πολλά στοιχεία υποστήριξης µάχης υπάγονται ως οργανικές του υποµονάδες) και τρεις λόχους πεζοναυτών. Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών. Αυτές περιλαµβάνουν δύο µονάδες, τις Οµάδες Υποβρύχιας Άµυνας (Su Alti Savunma/SAS) και τις Οµάδες Υποβρύχιας Κρούσης (Su Alti Taaruz/SAT), που όµως για πολλούς θεωρούνται ένα και το αυτό.

Στην πραγµατικότητα όµως διαθέτουν εντελώς διαφορετική οργάνωση και δοµή όπως επίσης και αποστολές. Αποτελούν δε αντίγραφο της οργάνωσης των αµερικανικών δυνάµεων όταν τη δεκαετία του 1970 είχε υιοθετηθεί ο διαχωρισµός τους σε UDT και SEAL.

Όπως ισχύει γενικά για τις Τουρκικές Ειδικές ∆υνάµεις, το προσωπικό τους αποτελείται αποκλειστικά από αξιωµατικούς και υπαξιωµατικούς που επιθυµούν να τοποθετηθούν σε αυτές εθελοντικά. Το 1974, οι SAS γνώρισαν περιορισµένη δράση κατά την εισβολή στην Κύπρο. Για την ακρίβεια, µία οµάδα τους ανέλαβε στις 18 Ιουλίου να αναγνωρίσει την ακτή απόβασης στην Κυρήνεια. Λόγω όµως της σύγχυσης και της κακής οργάνωσης της επιχείρησης ανήµερα της εισβολής (20 Ιουλίου 1974), η αναγνώριση επαναλήφθηκε και κατά τη διάρκεια της ηµέρας.

Αντίθετα, πιο εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις, τον Ιανουάριο του 1996, κατά την κρίση των Ιµίων όταν µια οµάδα SAT αποβιβάστηκε στη µία εκ των διδύµων βραχονησίδων «ξεγλιστρώντας» από τις ευρισκόµενες στην περιοχή ελληνικές ναυτικές δυνάµεις.


β. Οµάδες υποβρύχιας άµυνας (SAS: Su Alti Savunma). Θεωρούνται οι αντίστοι-
χες των αµερικανικών οµάδων υποβρυχίων καταστροφών (UDT: Underwater
Demolition Teams).

Οι κύριες αποστολές που αναλαµβάνουν είναι:

-H αδρανοποίηση ή καταστροφή ναρκών, πυροµαχικών και εκρηκτικών στα παράκτια και σε λιµένες της χώρας, η αναγνώριση και εκκαθάριση ακτών από ναρκοπέδια, κωλύµατα, αντιαρµατικά εµπόδια, κ.λπ. για την απρόσκοπτη αποβατική ενέργεια των φίλιων δυνάµεων, η αδρανοποίηση ή καταστροφή ναρκών και εκρηκτικών µηχανισµών σε περιοχέςκίνησης των φίλιων δυνάµεων ή στο πλαίσιο συνοδείας υψηλών προσώπων και-η παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών για την άµυνα φίλιων εγκαταστάσεων από προσβολή εχθρικών ειδικών δυνάµεων.

γ. Οµάδες Υποβρύχιας Κρούσης (Su Alti Taaruz/SAT). Θεωρούνται οι αντίστοιχες
των SEAL του Αµερικανικού Ναυτικού.

Οι κύριες αποστολές τους είναι η επιτήρηση εχθρικών υποδοµών, εγκαταστάσεων, αµυντικών συστηµάτων και στρατηγικής αξίας κτιρίων, η δολιοφθορά εχθρικών πλοίων εν όρµω και κατά των τοπικών υποδοµών, η αθόρυβη αποβίβαση και διείσδυση, η αναγνώριση ακτών πριν τη διεξαγωγή αµφιβίων επιχειρήσεων, η αποναρκοθέτηση, ο εντοπισµός και αναγνώριση ασφαλών προσβάσεων προς την ακτή απόβασης, η αναγνώριση υποθαλάσσιων διαδρόµων σε βάθος µέχρι 2,5 µέτρα, οι επιχειρήσεις άµεσης δράσης κατά την αρχική φάση της αποβατικής ενέργειας, η διάσωση-απελευθέρωση χειριστών, αιχµαλώτων πολέµου και οµήρων, οι αντιτροµοκρατικές επιχειρήσεις και η µάχη εκ του συστάδην.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


6 σχόλια:

  1. http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/15.html Tαπεινά συγνώμη για το λάθος μου, επιτρέψτε μου εστω και καθυστερημένα την διόρθωση της ανωτέρω ανάρτησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οι στρατηγοί ψάχνουν τι ήταν αυτό που προκάλεσε την λανθασμένη βολή."

    Υπάρχουν πολλές άλλες γκάφες των Τούρκων και στους τρεις κλάδους. Ακόμα και στο Youtube υπάρχει βίντεο με αυτοτραυματισμό Τούρκου πυροβολητή-γεμιστή ρυμουλκούμενου πυροβόλου. Φυσικά και δεν πρέπει να τους υποτιμούμε αλλά όχι και να φοβόμαστε.
    Τελικά δεν γίνονται μόνο στις Ελληνικές κωμικές σειρές τα λάθη των Τούρκων :)
    Ιστορικός έγινε πλέον στην ελληνική τηλεόραση ο διάλογος του Φιλιππίδη("Νικηφόρος") με τον Χαϊκάλη("Μίμης") στο επεισόδιο 34 (του πρώτου κύκλου) με το ναυάγιο σε τουρκική βραχονησίδα στη σειρά "50-50" των "τρελοπενηντάρηδων".
    "Νικηφόρος: Ρε συ αυτοί είναι χειρότεροι από μας. Πυροβολιούνται μεταξύ τους!
    Μίμης: Ωρε κοίτα ποιοι κάνουν τσαμπουκάδες στο Αιγαίο"

    Περίληψη επεισοδίου: Ο τρελοπενηντάρης Νικηφόρος μαλώνει με τη γυναίκα του και ξεκίνησαν διαδικασίες διαζυγίου. Αγοράζει εφόδια, ένα ψαροκάικο και ότι άλλο χρειάζεται με σκοπό να πάει σε μια Ελληνική βραχονησίδα του Αιγαίου μακριά απ' όλους να ησυχάσει. Οι δυο φίλοι του Μίμης και Παύλος τον ακολουθούν. Στη διαδρομή βάζουν τον αυτόματο πιλότο και αρχίζουν να πίνουν ασταμάτητα τσίπουρο και να τραγουδάνε ενώ ταυτόχρονα το καϊκι μπάζει νερά χωρίς να το έχουν αντιληφθεί. Ναυαγούν σε μια βραχονησίδα(που νομίζουν πως είναι ελληνική) αλλά παραμένουν ζωντανοί. Μετά από πολλές προσπάθειες πιάνουν ένα χταπόδι και το βάζουν βράδυ στη φωτιά που ανάβουν ενώ τραγουδάνε πάλι. Εκεί ακούνε κάτι περίεργους ήχους μέσα στη θάλασσα και πριν προλάβουν να κουνηθούν 4 Τούρκοι βατραχάνθρωποι(SAT) τους εγκλωβίζουν. Δυο Τούρκοι στη ξηρά (ένας δεξιά κι ένας αριστερά από τη παρέα) με τα όπλα και μέσα στη θάλασσα με καταδυτικό εξοπλισμό και όπλα άλλοι δύο Τούρκοι. Εκεί γίνονται καταπληκτικοί κωμικοί Ελληνοτουρκικοί διάλογοι με τον "Νικηφόρο" να φωνάζει στον έναν ζόρικο Τούρκο(επικεφαλή ομάδος). Πάνω στις φωνές ακούγονται πυροβολισμοί από το νερό. Έλληνες και Τούρκοι κοιτάνε προς την κατεύθυνση που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και βλέπουν τους δυο Τούρκους με τον καταδυτικό εξοπλισμό να χτυπάει ο ένας το κεφάλι του άλλου φωνάζοντας: "Αμάν μπουνταλά(το λ "παχύ")κτλ. Έκπληκτη η παρέα παρακολουθεί και σχολιάζει με το γνωστό κωμικό ύφος των συγκεκριμένων ηθοποιών:
    "Νικηφόρος": Ρε συ αυτοί είναι χειρότεροι από μας. Πυροβολιούνται μεταξύ τους!
    "Μίμης": Ωρε κοίτα ποιοι κάνουν τσαμπουκάδες στο Αιγαίο

    Απολαύστε το:
    http://www.megatv.com/summer.asp?catid=24012&subid=2&pubvideoid=27637156&mmid=386666#toppage

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο επιτυχία σε επιτυχία βλέπω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμάς πάντως δεν μας χαλάει καθόλου ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Τουρκικές στρατιωτικές επιτυχίες των ανίκητων πανίσχυρων τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Από επιτυχία σε επιτυχία:
    1) Αρχίζοντας από πολύ παλιά έχουμε το γνωστό "Μάλτα γιοκ". Εκεί τέθηκαν οι βάσεις. Το κυριότερο είναι οι βάσεις. Αν είσαι...το χεις.
    2) Συνεχίζοντας τη παράδοση των προγόνων τους φτάνουμε στην επίθεση της τουρκικής αεροπορίας το 1974 στα 3 αντιτορπιλικά "Αντάτεπε", "Τσακμάκ" και "Κοτζάτεπε" με την βύθιση του τελευταίου . Μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι έγινε στην Άγκυρα πανηγυρίζανε και φιλιόντουσαν αδελφικά.
    3) Φτάνουμε έπειτα στο Αιγαίο αρχίζοντας με τη πρώτη επίσημη κατάρριψη τουρκικού μαχητικού το 1974 που την ακολούθησαν αρκετές ανεπίσημες άλλες και τραυματισμένους Τούρκους πιλότους σε επαρχιακά νοσοκομεία Ελληνικών νήσων με ανθοδέσμες στα κομοδίνα και φωτογραφίες στις εφημερίδες πχ ο χειριστής Cicekli νοσοκομείο Χίου, χειριστής Οgur Kilar νοσοκομείου Λέσβου (με την ανθοδέσμη δίπλα του στο κομοδίνο στο όνομα της Ελληνοτουρκικής "φιλίας")και χειριστής Μουσταφά Γιλντιρίμ στο νοσοκομείο Ρόδου(χωρίς ανθοδέσμη...μας είχαν τελειώσει). Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται καλύτερα.
    4) Συνεχίζοντας να μην παραλείψουμε τους Κούρδους και την ψυχή με την οποία τους ρεζιλεύουν επί πόσα χρόνια ενώ υποτίθεται ότι ένας πραγματικά εκπαιδευμένος, πανίσχυρος και αήττητος στρατός θα το είχε λύσει το θέμα άμεσα. Η φωτογραφία της χρονιάς: Ο Ερντογάν να ενθαρρύνει τρομαγμένους στρατιώτες και να καλύπτεται πίσω από σακιά μαζί με ανώτατους αξιωματικούς σε ύψωμα. Αλήθεια γιατί δεν ήταν όρθιοι να παρακολουθούν άνετα τα υψώματα τριγύρω αφού είναι πανίσχυροι και αήττητοι? :)
    5) TCG Bodrum F-501 που είχε πρωταγωνιστήσει στο γνωστό επεισόδιο, στον ύφαλο Κουτσόμπα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τον Αύγουστο του 2009, στο Καστελόριζο.
    6) "Κένυα γιοκ". Φράκαραν και το στενό του λιμανιού της Μομπάσα και τους ρυμουλκούσαν. Πρωταγωνιστής η φρεγάτα TCG Gökçeada F-494.
    7) TCG Yavuz F-240. Μην ξεχνάμε την γκάφα πριν αρκετά χρόνια κοντά στη Κω νομίζω ήταν.
    8) Όσον αφορά το πυροβολικό τους στο youtube θραύση κάνει το βίντεο που τούρκος χειριστής ρυμουλκούμενου πυροβόλου βάζει το βλήμα και ξεχνάει να απομακρυνθεί ελαφρώς μερικά βήματα πίσω την ώρα που πυροδοτεί με αποτέλεσμα να χτυπηθεί στη κοιλιά από τη κίνηση του πυροβόλου. Εδώ δεν προστατεύονται οι ίδιοι οι πυροβολητές θα προσέξουν τους άλλους συναδέλφους που υποτίθεται υποστηρίζουν με πυρά?
    Κλείνοντας μην ξεχνάμε και να επαναλάβουμε τον ιστορικό πλέον διάλογο της Ελληνικής τηλεόρασης:
    "Νικηφόρος": Ρε συ αυτοί είναι χειρότεροι από μας. Πυροβολιούνται μεταξύ τους!
    "Μίμης": Ωρε κοίτα ποιοι κάνουν τσαμπουκάδες στο Αιγαίο"
    ("50-50", επεισόδιο 34, τελευταίο επεισόδιο πρώτου κύκλου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το ατύχημα έγινε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης κλάσης επαγγελματιών λοχιών, στο Σχολείο - Κέντρο Εκπαιδεύσεως Καταδρομών της Στρατοχωροφυλακής.
    Πουθενά, σε κανένα δημοσίευμα δεν αναφέρεται οτιδήποτε που σχετίζεται με τους πεζοναύτες και τους βατραχανθρώπους.
    Αν δοκιμάστηκε κάποιο σχέδιο απόβασης ή κατάληψης νήσου, αυτό δεν είναι δυνατόν να έγινε χωρίς τη χρήση πλωτών μέσων και ελικοπτέρων.
    Υπήρχαν κινήσεις σκαφών και ελικοπτέρων εκείνη την ημέρα;
    Αυτά, για την ενημέρωση των αναγνωστών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.