14/8/11

ΠΓΔΜ: Δέκα χρόνια από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας η οποία υπογράφηκε στις 13 Αυγούστου του 2001, στην πόλη Οχρίδα, από τους αρχηγούς των τεσσάρων τότε μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (δύο σλαβομακεδονικά και δύο αλβανικά).


Με τη συμφωνία της Οχρίδας δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ και των τότε Αλβανών ανταρτών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) οι οποίες είχαν διαρκέσει επτά περίπου μήνες και είχαν οδηγήσει την ΠΓΔΜ στα πρόθυρα της διάλυσης.

Στην Οχρίδα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο διεθνής διάσκεψη για τα δέκα χρόνια από τη Συμφωνία, στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και μέχρι πρότινος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, ο τότε αρχηγός των ανταρτών του UCK και σημερινός αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν παραστεί ή όχι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η Συμφωνία της Οχρίδας υπογράφηκε από τον τότε πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, από τον αρχηγό της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και από τους τότε αρχηγούς των αλβανικών κομμάτων «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) Αρμπεν Τζαφέρι και του «Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας» (PDP), Ιμέρ Ιμέρι, ενώ εγγυητές της συμφωνίας ήταν εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην Οχρίδα δεν θα παραστούν ο Λ. Γκεοργκίεφσκι (επικαλέστηκε το γεγονός ότι βρίσκεται για διακοπές στο εξωτερικό), ούτε ο Αρμπεν Τζαφέρι (σήμερα επίτιμος πρόεδρος του DPA), το κόμμα του οποίου θεωρεί πλέον τη Συμφωνία της Οχρίδας ως «νεκρό γράμμα»

Με τη Συμφωνία της Οχρίδας, ο αλβανικός πληθυσμός της ΠΓΔΜ (αποτελεί περίπου το 25% του πληθυσμού της χώρας), απέκτησε περισσότερα δικαιώματα, για την διεκδίκηση των οποίων ο UCK είχε εμπλακεί το 2001 σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

Με τη Συμφωνία της Οχρίδας μπορεί να δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ (Σλαβομακεδόνων και Αλβανών), δέκα χρόνια μετά τη Συμφωνία, συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από «αμοιβαία καχυποψία»

Η Διεθνής Κοινότητα, σε όλες τις αναφορές της για την ΠΓΔΜ επισημαίνει την ανάγκη της πιστής υλοποίησης της Συμφωνίας της Οχρίδας, την οποία θεωρεί θεμέλιο για μία ειρηνική και πολυεθνοτική κοινωνία, όπως αυτήν της ΠΓΔΜ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.