24/8/11

Πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας ζήτησε η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι στην πορεία προσέγγισης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι αναγκαία η πρόοδος στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, η οποία συνεπάγεται κατάργηση των παράλληλων δομών στο Κόσοβο.


«Η Γερμανία θέλει τη Σερβία στην ΕΕ, αλλά είναι απαραίτητο να επιτευχθεί πρόοδος στο διάλογο με την Πρίστινα», τόνισε η κ. Μέρκελ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, στο Βελιγράδι.

«Η Γερμανία αναγνώρισε το Κόσοβο και η Σερβία δεν το αναγνώρισε. Είναι μια κατάσταση, στην οποία απαιτείται πρόοδος- αποτελέσματα στον απευθείας διάλογο, δράση της Eulex (αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο) και κατάργηση των παράλληλων δομών», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το επόμενο βήμα στην πορεία της Σερβίας προς την προσχώρηση στην ΕΕ είναι η απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και γι' αυτό πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. «Είναι αναγκαία η πρόοδος στο διάλογο, ώστε η Eulex να έχει τη δυνατότητα δράσης στο χώρο ολόκληρου του Κοσόβου και να προχωρήσει η μείωση των παράλληλων δομών», τόνισε.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου θα είναι μία μακρά διαδικασία, αλλά όπως είπε, δεν θα ήταν δίκαιο προς τη Σερβία να είχαν φθάσει προς το τέλος οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τότε η ΕΕ να πει «τώρα σκεφθήκαμε ότι έχουμε πρόβλημα με τη Σερβία και το Κόσοβο».

«Γι' αυτό είναι καλύτερο να επιλύουμε σήμερα δύσκολα ζητήματα από το να τα αναβάλλουμε για αύριο», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την αναγγελία της Πρίστινας ότι για τη συνέχιση του διαλόγου, το Βελιγράδι πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα στο βόρειο Κόσοβο, απάντησε ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερή βήματα.

«Γι' αυτό, η Γερμανία επιθυμεί ο διάλογος να συνεχιστεί, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα από τις συνομιλίες αυτές και να μειωθεί έτσι ο κίνδυνος μονομερών βημάτων», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=87860&catID=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.