23/8/11

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ- Πολλά τα όπλα - και τα πετρέλαια

Με το βλέμμα ήδη στη μετα-Καντάφι εποχή, οι περισσότερες χώρες του κόσμου συντάσσονται με τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης, καλώντας τον Μουαμάρ Καντάφι ν' αποχωρήσει αμέσως άνευ όρων και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μιας ειρηνικής μετάβασης.

Η γενική εκτίμηση ότι το λιβυκό καθεστώς φτάνει στο τέλος του συνοδευόταν χθες από την έκδηλη ανησυχία των περισσότερων μεγάλων δυνάμεων για μια μακρά περίοδο αστάθειας σε μια χώρα γεμάτη όπλα που εδώ κι έξι μήνες βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. Εξ ου και οι εκκλήσεις προς τον Καντάφι να απαλλάξει τον λαό του από περαιτέρω αιματοχυσία και προς τους αντικαθεστωτικούς να εγγυηθούν την προστασία όλων των πολιτών και να διασφαλίσουν την ειρήνη σε ολόκληρη τη χώρα.

Εξίσου εμφανής ήταν όμως και η ανησυχία των ισχυρών για τη διασφάλιση των πετρελαϊκών και άλλων οικονομικών συμφερόντων τους στη Λιβύη. Ετσι, την ώρα που η Ε.Ε. -μετά τις προαναφερθείσες εκκλήσεις διά στόματος Κάθριν Αστον, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Μανουέλ Μπαρόζο- δήλωνε έτοιμη να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας με χρήματα, τεχνογνωσία και πολιτική στήριξη, η Κίνα και η Γερμανία προανήγγειλαν τη συμμετοχή τους στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, η Βρετανία ανακοίνωνε ξεπάγωμα των λιβυκών κεφαλαίων για να βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς να επαναφέρουν την τάξη, ενώ Γαλλία και ΗΠΑ ανταγωνίζονταν για την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, που ζήτησε την άμεση αποχώρηση του Καντάφι, συνομίλησε χθες με τον επικεφαλής του CNT Μαχμούντ Τζιμπρίλ, τον οποίο προσκάλεσε αύριο στο Παρίσι. Η Γαλλία επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της στο λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) κι ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να φιλοξενήσει την ερχόμενη εβδομάδα μια σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά χθες ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και μέλη της Ομάδας Επαφής συμφώνησαν σε μια συνάντηση διπλωματών μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη. Για κατάρρευση του καθεστώτος έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αξιώνοντας την άνευ όρων παραίτηση του Καντάφι και εμμένοντας στην ανάγκη οικοδόμησης μιας ελεύθερης χώρας, ενώ στο πλευρό των αντικαθεστωτικών τάσσεται και η ιταλική κυβέρνηση.

Ρόλο στην ανοικοδόμηση διεκδίκησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, χαιρετίζοντας την επικείμενη πτώση Καντάφι, όπως άλλωστε και η Κίνα, που τόνισε ότι σέβεται την επιλογή του λιβυκού λαού και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, που έχει επενδεδυμένα συμφέροντα στην περιοχή, εξέφραζε την ελπίδα ότι η νίκη των αντικαθεστωτικών θα σημάνει το τέλος της αιματοχυσίας αλλά και της ανάμειξης των ξένων χωρών στα εσωτερικά της Λιβύης. Στο «μπρα ντε φερ» της επιρροής μπαίνει και η Τουρκία, που δήλωσε ότι το διαγραφόμενο τέλος της διακυβέρνησης Καντάφι αποτελεί μάθημα για τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής που αγνοούν τις επιθυμίες των λαών τους. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, αναμένεται σήμερα στη Βεγγάζη, έδρα του CNT.

Οι Αραβες
Ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε «πλήρως αλληλέγγυος» στην κυβέρνηση των αντικαθεστωτικών, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, η Τυνησία, η Μαυριτανία και το Μαρόκο συνεχάρησαν τον λιβυκό λαό για την επιτυχία της επανάστασής του, ενώ Αίγυπτος, Κουβέιτ και Παλαιστινιακή Αρχή αναγνώρισαν το CNT.

Αλλαξαν τη σημαία στην πρεσβεία της Αθήνας

Κρατώντας πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι και πανηγυρίζοντας για την κατάληψη της Τρίπολης από τους μαχητές των αντικαθεστωτικών, ομάδα Λίβυων διαδηλωτών και Ελλήνων λιβυκής καταγωγής εισέβαλαν χθες το μεσημέρι στην πρεσβεία της Λιβύης στο Παλαιό Ψυχικό.
Η ταράτσα της λιβυκής πρεσβείας στην Αθήνα με τη σημαία του Μεταβατικού Συμβουλίου να κυματίζει
Η ταράτσα της λιβυκής πρεσβείας στην Αθήνα με τη σημαία του Μεταβατικού Συμβουλίου να κυματίζει Οι διαδηλωτές αγνόησαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στην αυλή και προχώρησαν στο εσωτερικό της πρεσβείας καταστρέφοντας φωτογραφίες του Καντάφι, αντίγραφα από το «Πράσινο Βιβλίο» τού επί 42 χρόνια ηγέτη της Λιβύης και γράφοντας συνθήματα σε τοίχους του κτιρίου.
Κάποιοι από αυτούς ξήλωσαν την ταμπέλα της πρεσβείας και κατέβασαν την ώς τώρα επίσημη σημαία της χώρας, υψώνοντας στη θέση της τη σημαία του Μεταβατικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρέσβης απουσίαζε από το κτίριο, ενώ ο πρόξενος δεν προέβαλε προσπάθεια αντίστασης. Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε από τρίτους, παρακολούθησε τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στην πρεσβεία από απόσταση, καθώς δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στο εσωτερικό πρεσβειών ξένων χωρών.Τα περίπου 25 άτομα, που παρέμειναν συγκεντρωμένα μετά την «επιχείρηση», συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της τιμωρίας του Καντάφι και της οικογένειάς του. Αποχώρησαν, δε, μετά λίγη ώρα, κάνοντας πρώτα μια στάση στο λιβυκό σχολείο που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την πρεσβεία. Και σ' αυτό το σημείο φώναξαν συνθήματα και προχώρησαν σε αλλαγή της λιβυκής σημαίας.

Ν.Δ.: Ξεχάστε τις συγγένειες με το καθεστώς Καντάφι

Σε ελληνοκεντρικό επίπεδο η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλου για τα γεγονότα στη Λιβύη.
«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή κάλεσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ξεχάσει τις "εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες" του παρελθόντος με το καθεστώς Καντάφι και να αναγνωρίσει άμεσα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν το έπραξε και την πρόλαβαν τα γεγονότα.
Οι νέες εξελίξεις επιβάλλουν γρήγορα ανακλαστικά και αποτελεσματικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα των διμερών σχέσεων των δύο λαών».

ΚΚΕ: Να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα

Να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα από επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις σε ό,τι αφορά τη Λιβύη ζητεί με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Το σχόλιο του γραφείου του κόμματος για τις εξελίξεις είναι πως στόχος των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών είναι το πετρέλαιο και το αέριο της Λιβύης, αλλά και να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή. Τα δεινά για το λαό της Λιβύης θα συνεχιστούν.

1 σχόλιο:

  1. Η Τουρκία από κοντά στις εξελίξεις. Ελίσσεται, δίνει το παρών, είναι ενεργή. Η Ελλάδα, που ακόμη περιμένει τα πετροδολλάρια του Καντάφι;

    Στη Βεγγάζη ο Τούρκος ΥΠΕΞ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.