21/8/11

Από την Οικολογία, στον ... ΟΟΣΑ

της Ελίνας Γαληνού
Παρ΄όλες τις διακοπές και τον μνημονιακό μαραθώνιο, κάποιες προτεραιότητες του πρωθυπουργού, δεν μπορούσαν να περιμένουν. Ο λόγος για την κάλυψη θέσης εκπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, που έγινε όπως πληροφορηθήκαμε, μέσα στον καυτό Αύγουστο.
Η θέση καλύφθηκε από την τέως υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία φεύγει για το Παρίσι προκειμένου να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα, καθώς η προτίμηση του πρωθυπουργού για το πρόσωπό της υπερίσχυσε τελικά της προτίμησης του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος που είχε επιλέξει άλλο άτομο για τη θέση.. Ετσι, η τέως πρέσβειρα της πράσσινης διπλωματίας, τώρα καθίσταται κανονική πρέσβειρα στον ΟΟΣΑ με όλα τα κομφόρ. Πολυτελές διαμέρισμα 500 τμ. σε σίκ συνοικία του Παρισιού, λειτουργικές δαπάνες κατοικίας πληρωμένες από το ελληνικό κράτος, σχολείο διπλωματών για την φοίτηση του παιδιού και ..όλα αυτά εκτός από την ετήσια αμοιβή της η οποία φτάνει αισίως τα 6500 ευρώ μηνιαίως! (Ακούστηκε κάτι για 300.000 ετησίως, αλλά μάλλον... το διορθώσανε)
Μια τέτοια θέση και μάλιστα, με επιλογή προσωπική του πρωθυπουργού, θα τη ζήλευε προφανώς ο καθένας. Πράγματι, πολύ ωραία εξέλιξη καριέρας σύμφωνα με τα τυπικά κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι τώρα. Πολλές (κακές;) γλώσσες, σχολιάζουν με πίκα "είδες τι μπορεί να γίνει καμιά φορά από τα γυμναστήρια;". Ισως γιατί θυμούνται ακόμα αρκετοί μια παλιότερη συνέντευξη της τ. υπουργού Περιβάλλοντος, κατά την οποία η ίδια είχε βεβαιώσει ότι σε γυμναστήριο προωτοσυναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, όταν εκείνος υπηρετούσε στο Υπ.Εξ...Και εκεί πρωτομίλησαν για την "πράσσινη διπλωματία" βρίσκοντας ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα με ενδιαφέρον για το μέλλον. Εστω, όσα γελάκια και αν ακούγονται, δεν είναι λογικό να αποκλείσουμε ότι καμιά φορά τέτοιες συναντήσεις, μπορεί να αποβούν σε κάτι πολύ καλό.
Το καλό βέβαια σ΄αυτήν την περίπτωση, είναι μάλλον προσωπικό για την τ. υπουργό, διότι για την Ελλάδα, δεν βλέπουμε προς το παρόν ποιό θα είναι το όφελος. Αντίθετα, η χώρα μας αυτήν την στιγμή που ακροβατεί μεταξύ ενός πνιγηρού χρέους και απάνθρωπων όρων δανειακής σύμβασης, είναι εκπληκτικό πώς αποφασίζεται να πληρώνει τόσα πολλά χρήματα για την εκπροσώπησή της στον ΟΟΣΑ. Και η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου-αφήνοντας έξω το αν υπήρξε αρεστό ή όχι στην κοινή γνώμη-εύλογα γεννά κάποιες απορίες. "Μια περιβαλλοντολόγος, τι σχέση έχει με το αντικείμενο του ΟΟΣΑ, εφ΄όσον στον συγκεκριμένο οργανισμό, συνήθως απασχολούνται Οικονομολόγοι; Και ποιές επιτέλους είναι οι δεξιότητες του συγκεκριμένου αυτού προσώπου, το οποίο κατά την διετή θητεία του στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν επέδειξε κάποιο υπολογίσιμο έργο εκτός από την πλούσια οραματιστική ρητορεία "περί πράσσινης ανάπτυξης"; Τι να απαντήσει κανείς στον κόσμο, αλλά και ...ποιός τον ρωτάει θα μου πείτε. Σωστά, είναι και αυτό μέρος της πραγματικότητας που ζούμε και μάλλον το συνηθίσαμε πια.
Αλλά ακόμα και αν όλα αυτά συζητάμε, σηκώνουν κάποιες ενστάσεις που ενδεχομένως θα επιχειρούσαν να διαλύσουν τις αμφιβολίες μας για το αν αξίζει ή όχι τη θέση η τ. υπουργός μας, εξακολουθεί να υπάρχει κάτι ακανθώδες σ΄αυτό το ζήτημα. Σ΄αυτήν την μαύρη οικονομική περίοδο που διάγει η χώρα, πόσο επιτρεπτό είναι να εκταμιεύονται τέτοιου ύψους κονδύλια για τη θέση αυτή; Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι η αμοιβή εκπροσώπου μας στον ΟΟΣΑ, δεν μπορεί να μοιάζει με τις αμοιβές των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων και υπαλληλίσκων, διότι θεωρείται εξέχουσα και τα πρόσωπα που την υπηρετούν, εξέχοντα...Αρα το στάνταρ ζωής τους και οι συνθήκες εγκατάστασής τους, πρέπει να είναι αρμόζοντα με το επίπεδο της θέσης που κατέχουν. Εντάξει, αλλά γιατί ένα διαμέρισμα π.χ 100 τμ. και μια αμοιβή ας πούμε των 36.000 ευρώ το χρόνο, δεν θα εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για τον οποιονδήποτε κάτοχο αυτής της θέσης; Γιατί χρειάζονται αυτές οι αυτοκρατορικές πολυτέλειες και μάλιστα, για ένα άτομο που το ίδιο δήλωνε ανοιχτά οπαδός του αντικομφορμισμού και της λιτότητας; Ακόμα και αν αυτές οι αμοιβές ήταν ανέκαθεν προκαθορισμένες για τους υπηρετούντες σε τέτοιες θέσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι η εποχή της ευμάρειας έφυγε και το τώρα, είναι πολύ διαφορετικό. Να είναι όμως για όλους.
Οχι από τη μια να δαπανά το κράτος τέτοια κονδύλια και από την άλλη, να κλείνει τόσα προξενεία και να περιορίζει τα κονδύλια ελληνικών πρεσβειών ακόμα και σε χώρες της ΕΕ, σε σημείο να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες. Δύο μέτρα και δύο σταθμά και στην εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό, με ποιά λογική ευσταθούν; Πολλά ζητάμε θα μας πείτε βέβαια, αλλά...η τελευταία ελευθερία του ανθρώπου είναι να σκέφτεται.

8 σχόλια:

  1. Απαιτηση της Μαγκυ,
    για το παιδακι και εγγονακι της το εκανε.
    Καμμια πολιτικη , την ευρυτερη οικογενεια προστατευουν, να εχει ενα εισοδημα το οικολογικο βλητο να τρεφει το εγγονακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Κατοικία 100τμ(ή λίγο παραπάνω)στην ίδια περιοχή με έτοιμο εξοπλισμό(έπιπλα κτλ)
    2)Λειτουργικές δαπάνες κατοικίας πληρωμένες από το Ελληνικό κράτος
    3) Μισθός ίσος με ενός πρέσβη
    4) Σχολικές δαπάνες πληρωμένες από τους γονείς του/των παιδιού/παιδιών σε σχολείο που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Στο Γυμνάσιο, τα δίδακτρα των παιδιών του τότε Ρουμάνου πρόξενου Θεσσαλονίκης που πήγαιναν σε κάποιο Ελληνογαλλικό σχολείο(να μην πούμε όνομα) τα πλήρωνε από τον μισθό του.
    5) Λίστα των 10 καλύτερων ατόμων που πληρούν τα κριτήρια για τη θέση και επιλογή του ικανότερου. Σημείωση ότι για τη συγκεκριμένη θέση πιστεύω ότι χρειάζεται -πλην των άλλων τυπικών προσόντων- και αρκετή διπλωματική εμπειρία.


    Απλά και ξεκάθαρα πράγματα.
    Έγιναν?

    Φιλικούς χαιρετισμούς από Χαλκιδική
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με πατέντες κατασκευών Υδρογόνου από Νικέλιο στην Ξάνθη που προχωρούν για διάθεση παραγωγής μας σε 1/10 του γνωστού ενεργειακού κόστους.
    Με ΑΟΖ που δεν πολύ -χρειάζεται από τα ανωτέρω κέρδη και διπλωματικό στρατιωτικό Οικονομικό Αλαλούμ μέχρι και στον ΟΗΕ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

    Τα 500 τμ κλπ για το σπίτι της Μπιρπίλη στο Παρίσι δεν αναλογούν βέβαια σε κανένα ούτε καπιταλιστή πόσο μάλλον ούτε ακόμα και Σοσιαληστή.

    Η εγγύηση ενός κυβερνητικού εκπροσώπου είναι το ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, και όχι αν θα μένει σε βίλες.
    Με τα όπλα ισχύουν τα σύνορά μας και το υπέρ μας ισχύον διεθνές δίκαιο.

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΖΩΗΡΟ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΟ ΑΙΓΑΙΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ κικι

    Αυτά περί εγγονακίου, έχουν ακουστεί αλλά ..νόμιζα ότι ήταν κουτσομπολιά.
    Εχει γούστο...

    @ Γιώργο
    Περνάς ωραία στη Χαλκιδική; Ασφαλώς θα σε συνοδεύει και σακουλάκι για περισυλλογή σπόρων..
    Θυμήθηκα τι ήθελα να σε ρωτήσω.
    Μήπως ξέρεις πόσα θεραπευτικά φυτά έχει η ελληνική χλωρίδα; Πέρυσι, στην παρουσίαση ενός βιβλίου με τίτλο Φλόρα Γκρέκα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, ανέπτυξαν το θέμα βάσει της έρευνας ενός Αγγλου που είχε κάνει τον 19ο αιώνα εδώ στην Ελλάδα. Είχε εντοπίσει 6500 θεραπευτικά φυτά.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Τα 500 τμ κλπ για το σπίτι της Μπιρπίλη στο Παρίσι δεν αναλογούν βέβαια σε κανένα ούτε καπιταλιστή πόσο μάλλον ούτε ακόμα και Σοσιαληστή.
    Η εγγύηση ενός κυβερνητικού εκπροσώπου είναι το ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, και όχι αν θα μένει σε βίλες."

    κ.Θεοδόσιε,
    Νομίζω ότι 500τμ είναι υπερβολικά για υπηρεσιακή κατοικία του δημοσίου και δεν έχει να κάνει με κομματική ταυτότητα όπως είπατε. Ειδικά στη σημερινή εποχή. Αν δεν αρκούν 100(ή 100+) τμ στην ίδια καλή περιοχή τότε θα μπορούσε να νοικιάσει όποια κατοικία ήθελε με συμμετοχή της όμως.Μόνο οι πρεσβείες για λόγους Εθνικού κύρους δικαιούνται πολυτέλεια. Όχι το αντίστροφο.
    Γενικά ως προς τις κατοικίες των πολιτικών θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας εφόσον όμως η βίλα στην οποία θα μένει κατοικούν θα είναι αγορασμένη(ή νοικιασμένη) με τον μισθό τους ή με νόμιμα οικογενειακά εισοδήματα. Ούτε με χορηγία ιδιώτη,ούτε εταιρίες βιτρίνα(τακτικές μαφίας για να μην πούμε η ίδια η μαφία) ούτε από το κράτος. Καμία εξάρτηση είτε άμεση είτε έμμεση. Καμία από πουθενά.
    Το πιο απλό...τα διαφόρου είδους κεράσματα "πχ έλα στο ξενοδοχείο(πολυτελείας) μου με την οικογένεια σου με όλα τα έξοδα πληρωμένα-κερασμένα" είναι μια μικρή βομβίτσα η οποία μπορεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά εναντίον σου. Αν όμως έχεις τις αποδείξεις που πλήρωσες δεν τίθεται καν θέμα. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να σου πετάξουν λάσπη και ότι είσαι "καθαρός".Ακόμα όμως κι αν πετάξουν λάσπη εν ανάγκη, τους πας δικαστικά και τελειώνει το θέμα. Πριν 2 χρόνια περίπου, κάτι "δημοσιοκαφράκια" τηλεφώνησαν σε πολιτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης(δεν έχει σημασία το κόμμα, αλλά το άτομο) για να διασταυρώσουν μια πληροφορία σχετικά με τη διαμονή κάποιων ατόμων σε ένα ξενοδοχείο.
    Ο βήχας όμως τους κόπηκε όταν το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο παραδέχθηκε ότι όντως πήγε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο(για διακοπές) με άλλα άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος αλλά έχει τις αποδείξεις κρατημένες. Τις έστειλε με φαξ την ίδια ώρα. Οι συγκεκριμένοι "δημοσιοκάφροι"(και όχι δημοσιογράφοι, επαναλαμβάνω οι συγκεκριμένοι) τράπηκαν εις άτακτον φυγή. Το περιστατικό το έμαθα την ίδια μέρα το απόγευμα από μια φίλη μου της οποίας συγγενικό πρόσωπο εργαζόταν εκείνο το διάστημα ως υπεύθυνο στις δημόσιες σχέσεις στο συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο.
    Δεν υπάρχουν παράσιτα μόνο στη πολιτική αλλά και στον δημοσιογραφικό χώρο. Η μπόχα μας έχει πνίξει από παντού. Η πολιτική έχει καταντήσει από λειτούργημα, επάγγελμα και μάλιστα το δεύτερο αρχαιότερο που συναγωνίζεται το πρώτο με ιδιαίτερο "ζήλο" θα λεγα.Κοντεύει να το ξεπεράσει. Αν δεν το ξεπέρασε ήδη.
    Οικονομικές "χορηγίες",πολιτικές "κωλοτούμπες", αλαζονεία της εξουσίας από κάποιους και ατιμωρησία της ατιμωρησίας ω ατιμωρησία. Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν πλέον τα μεγάλα λόγια και οι επιτροπές. Το "πόπολο" έχει ξυπνήσει κάπως. Όσο θα ζορίζεται τόσο θα ξυπνάει και θα κλωτσάει. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο. Ξέρουν όμως ότι αρκετά πολιτικά πρόσωπα δένονται με κοινά μυστικά.Το αποτέλεσμα είναι ατιμωρησία. Άσχετα από τις καλές προθέσεις κάποιων.
    Οι πολιτικοί οφείλουν να ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η βάση δεδομένων συμπληρώνεται καθημερινά σε φακέλους και pc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) «Περνάς ωραία στη Χαλκιδική;»
    Ελίνα,
    Καταρχήν συγνώμη που άργησα να απαντήσω.
    Δευτέρα απόγευμα γύρισα. Ήταν τέλεια. Συνάντησα και πολλά από τα ξαδέλφια/ες μου. Είμαστε μεγάλο σόι και για να έχουμε απαρτία είναι λιγάκι δύσκολο ωστόσο τα καταφέραμε. Κάναμε ένα περιποιημένο ΜικρασιατοΧαλκιδικιώτικο γλέντι όλες οι γενιές του σογιού και οι «μικροί» κάναμε μια νυχτερινή «έφοδο» σε Καλλιθέα μεριά. Το μενού είχε λίγο απ ‘όλα δηλ. Φέτος επέλεξα να κάνω διακοπές σε δόσεις. Ήταν καλύτερα διότι μπορείς και επιστρέφεις σε καθημερινούς ρυθμούς πιο εύκολα.
    2) «Ασφαλώς θα σε συνοδεύει και σακουλάκι για περισυλλογή σπόρων..»
    Με παρακολουθείς? :) Σακουλάκια δειγματοληψίας και γάντια μιας χρήσης πάντα.
    3) "βάσει της έρευνας ενός Αγγλου που είχε κάνει τον 19ο αιώνα εδώ στην Ελλάδα. Είχε εντοπίσει 6500 θεραπευτικά φυτά."
    Ορισμός φαρμακευτικού φυτού (για τους μη γνωρίζοντες): Φαρμακευτικό φυτό λέγεται κάθε φυτό που περιέχει δραστικά στοιχεία ικανά να προλάβουν, να ανακουφίσουν ή να θεραπεύσουν ασθένειες. Το τμήμα του φαρμακευτικού φυτού που εμπεριέχει τις δραστικές ουσίες ικανές να επηρεάσουν την υγιεινή κατάσταση του ανθρώπου ονομάζεται δρόγη.
    O αγαπημένος μου τομέας όπως έχω ξαναδηλώσει. Είτε για παραγωγή(καλό χρήμα) είτε για έρευνα(πολύ ψάξιμο που αξίζει όμως διότι αυτό είναι το πάθος των ερευνητών...το ψάξιμο! Είναι εθισμός). Είναι τομέας που για έρευνα προϋποθέτει καλή γνώση φυσιολογίας φυτών, συστηματικής βοτανικής, χημείας, πολύ καλή θεωρητική γνώση ελαιούχων και αρωματικών φυτών. Τα φαρμακευτικά φυτά είναι ένας μαγικός κόσμος. Η πατρίδα μας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα παραγωγική και ανταγωνιστική στο συγκεκριμένο τομέα. Μας ευνοεί το κλίμα καθώς και το εδαφικό ανάγλυφο. Αρκεί να οργανωθεί η αγροτική πολιτική της χώρας(περιλαμβάνει τα πάντα όπως πχ..τους αγροτικούς συνεταιρισμούς)
    Οι απόψεις διίστανται στο ερώτημα που έθεσες Ελίνα. Αυτό το οποίο είναι κοινά αποδεκτό είναι ότι στη πατρίδα μας υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 φαρμακευτικά φυτά.
    Παλιά είχα διαβάσει μια μελέτη για 6.800 περίπου. Πιστεύω ότι η μελέτη του Άγγλου (που ανέφερες) του 19ου αιώνα που κατέληγε στο συμπέρασμα για 6.500 φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα ήταν ίσως την εποχή που γράφτηκε η πιο καλή. Προσωπική μου εκτίμηση, πιστεύω ότι σήμερα έχουμε στη χώρα μας (με απόκλιση + ή - 500) 5.000 φυτά της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αν θες νούμερο θα λεγα το 5.200.
    Μαγειρική, καλλωπισμός και φαρμακευτική βασίζονται σε πολλά απ' αυτά τα φυτά. Είναι η πρώτη ύλη. Μπορεί να φτιαχτεί μια ολόκληρη αλυσίδα με πολλές θέσεις εργασίας(αγρότες, εργάτες, διοικητικοί υπάλληλοι, επιστήμονες) για τον καλλωπισμό και τη φαρμακευτική: παραγωγή-επεξεργασία α βαθμού- επεξεργασία β βαθμού-τελικό προϊόν. Γιατί να είμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εμείς η «αποικία» μια ζωή? Είναι πραγματικά κρίμα που δεν έχουν ενημερωθεί αναλυτικά τόσοι παραγωγοί σε όλη τη χώρα. Οι παράγοντες πολλοί για την σημερινή κατάσταση. Οι γεωπόνοι και όλοι οι επιστήμονες της χώρας είναι εδώ με όρεξη να προσφέρουν. Υπάρχουν νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Οι νέες ιδέες και η εμπειρία χέρι χέρι. Μπορούμε.
    Η πατρίδα μας είναι ευλογημένη. Ενδεικτικά, γενικά για το φυτικό βασίλειο θα αναφέρω ότι περίπου 20 από τα φυτά που υπάρχουν στον Όλυμπο δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στο κόσμο.
    Επίσης, πόσοι ξέρουν άραγε ότι σε αυτή τη πατρίδα (που την διαχειρίζονται κάποιοι να μην πω τι) ότι αθόρυβα και μεθοδικά, Έλληνες καθηγητές και φοιτητές Ελληνικού εργαστηρίου, κατάφεραν και δημιούργησαν τον πιο υψηλοαποδοτικό γενότυπο ρίγανης στον κόσμο! Ναι σε όλο τον κόσμο πρώτοι. 16,6ml/100g ξ.β αιθέριο έλαιο χημειότυπου καρβακρόλης. Η καρβακρόλη εμφανίζει αντικαρκινικές και αντιαιμοπεταλιακές δράσεις. Ταπεινότητα, μεθοδικότητα, προσφορά στη πατρίδα. Και βγαίνουν κάποιοι «παραγωγικοί» και λένε το μακρύ τους και το κοντό τους. Βαρεθήκαμε!
    Να η αλυσίδα παραγωγής που έλεγα πριν. Και μίλησα μόνο για ένα φυτό, τη ρίγανη. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα φυτά και μελέτες καθηγητών και φοιτητών σε συρτάρια. Γιατί να είμαστε πάντα η «αποικία»? Γιατί να χάνουμε το δυναμικό που κάποια στιγμή σταδιακά ένας ένας αγανακτεί και φεύγει? Γιατί?!

    Φιλικά,
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.