26/8/11

«Μουλάρωσαν» οι Τούρκοι στο Λιμνίτη

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
To οδόφραγμα Λιμνίτη-Πύργου υπολειτουργεί και οι τοπική Αρχή του Κάτω Πύργου παραπονείται ότι δικαιώνεται στην εκτίμησή της πως συνήφθη ετεροβαρής συμφωνία με τις κατοχικές αρχές. Οι Τούρκοι επιμένουν πεισματικά να μην επιτρέπουν τη διέλευση του βυτιοφόρου, που θα μεταφέρει τα λύματα της περιοχής «Βαθιά Γωνιά» στο Δάλι, για επεξεργασία. Παρά τη συζήτηση του θέματος στις επιτροπές εργασίας και στις συναντήσεις για το Κυπριακό, ο Ντερβίς Έρογλου δεν έδωσε λύση.


Η Κοινοτική Αρχή του Κάτω Πύργου κατοχύρωσε την προσφορά στην εταιρεία «Πανάγος», για να μεταφέρει τα λύματα μέσω του αυτοκινητόδρομου Μόρφου στη Λευκωσία. Δόθηκαν προκαταβολές για την αγορά κατάλληλου βυτιοφόρου, αλλά η άρνηση των κατοχικών αρχών αλλάζει τον προγραμματισμό. Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, Κώστας Μιχαηλίδης, δήλωσε στη «Σ» ότι το πρόβλημα για την κοινότητα είναι πολύ μεγάλο, γιατί εδώ και ένα χρόνο η Επαρχιακή Διοίκηση ανέστειλε τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας που λειτουργούσε στη Μανσούρα.

Η μονάδα λειτουργούσε εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Για την ανέγερση νέας σύγχρονης μονάδας, που θα πληροί τις προδιαγραφές και θα καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής, χρειάζεται ένα περίπου εκ. ευρώ, που η κοινότητα δεν διαθέτει, και η Κυβέρνηση δεν εκδηλώνει πρόθεση να συμβάλει στη δημιουργία της αυτή την περίοδο της οικονομικής ανέχειας.

Το βυτιοφόρο στο Λωρόβουνο
Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου παραπονείται ότι η εταιρεία που κέρδισε το συμβόλαιο μεταφοράς αρνείται να μεταφέρει τα λύματα στη μονάδα επεξεργασίας της Πάφου, γιατί η απόσταση είναι πολλαπλάσια. Το βυτιοφόρο χρειάζεται, επίσης, να ανέβει τις στροφές του Λωρόβουνου, μιας και δεν επιτρέπεται η διέλευση από τον παραλιακό δρόμο των Κοκκίνων.

Οι Αττίλες στην περιοχή, χωρίς να έχουν πληθυσμό, χρησιμοποιούν τα Κόκκινα ως βάση ελέγχου της περιοχής. Έχουν εγκαταστήσει ταχύπλοα και μικρές πυραυλάκατους, και παρενοχλούν τους ψαράδες και τους άλλους ιδιοκτήτες σκαφών, όταν περνούν κοντά στην ακτή. Πριν από κάποιες ημέρες συνελήφθη από τους Τούρκους ο ψαράς Στέλιος Κλεάνθους, με την κατηγορία ότι έριξε δίκτυα στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους. Οι Αττίλες διεκδικούν και για τα Κόκκινα χωρικά ύδατα, παρόλο που αποτελεί ένα στενό κομμάτι ακτής που περιβάλλεται από τους λόφους του Μοσφιλίου και του Λωρόβουνου.

Ο ψαράς «δικάστηκε» από ψευδοδικαστήριο, του επιβλήθηκε πρόστιμο και κατασχέθηκαν τα δίκτυά του, αξίας εκατοντάδων ευρώ. Στο πλαίσιο των προκλήσεων, οι Αττίλες ανανέωσαν τα χρώματα των συμβόλων τους στην πλαγιά των Κοκκίνων. Από τη θάλασσα και τα φυλάκια φαίνονται οι σημαίες ως να είναι τίτλος ιδιοκτησίας του συνόλου της περιοχής.

Οι επισκέπτες που δεν πήγαν ποτέ
Στο Λιμνίτη, ο νέος χρυσοπληρωμένος δρόμος από τα ταμεία της Ε.Ε. έγινε ελικοειδής, και συχνά αυτοκίνητα των εποίκων και των Τουρκοκυπρίων κατοίκων είναι σταθμευμένα δεξιά και αριστερά στο δρόμο, παρακωλύοντας την κυκλοφορία. Οι επισκέπτες που ανέμεναν οι κάτοικοι του Πύργου από τη Λευκωσία δεν ήρθαν ποτέ, γιατί λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας το κόστος διέλευσης του οδοφράγματος. Χρειάζεται ασφάλεια αυτοκινήτου αξίας 80 ευρώ και ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει αυτό το χαράτσι στους Αττίλες, όταν έχει ήδη ασφαλίσει το αυτοκίνητό του στα ελεύθερα εδάφη.

Άνθρακας ο θησαυρός
Η ΜΙΚΡΗ κίνηση στον Πύργο και η ασήμαντη διαφοροποίησή της από την προηγούμενη κατάσταση κάνει τους κατοίκους να λένε ότι ήταν… άνθρακας ο θησαυρός της διάνοιξης του οδοφράγματος. Θα μπορούσε, λένε, να διπλατυνθεί ο δρόμος μέσω Ορκώντα, και ο Πύργος να είχε μια καλή ελεύθερη πρόσβαση προς τη Λευκωσία, αντί να υποκύψουμε στα τερτίπια των Τούρκων.

Τις πρώτες ημέρες που η ΑΗΚ τοποθετούσε νέους πασσάλους για να ηλεκτροδοτήσει τα Κόκκινα, οι αξιωματικοί του Αττίλα φώναζαν στους εργάτες να μην παραβιάζουν τη δική τους περιοχή. Ο λογαριασμός του ρεύματος που δίνει η ΑΗΚ στα Κόκκινα συμψηφίζεται τώρα με το λογαριασμό που χρεώνει η αντίστοιχη υπηρεσία των κατεχομένων το ΚΕΒΕ, για την παροχή ρεύματος στις ελεύθερες περιοχές.

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/413004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.