21/8/11

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Συνώνυμος του χαμαιλέοντα

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας δημοσιεύουν φωτογραφίες του Ταγίπ Ερντογάν με τον Χόσνι Μουμπάρακ, τον Μουαμάρ Καντάφι, τον πρόεδρο της Συρίας που συνεχίζει να σκοτώνει τους πολίτες της χώρας του και τον Ομάρ αλ-Μπασίρ, που αιματοκύλισε το Σουδάν. Και οι τέσσερις αυτοί κύριοι ήσαν μέχρι πρόσφατα φίλοι του πρωθυπουργού της Τουρκίας και συνοδοιπόροι του στον ισλαμισμό, αν και στο θέμα αυτό τους ξεπερνούσε, καθώς κυριαρχείται από άκρατο φανατισμό. Εσχάτως έχουν προστεθεί στον κατάλογο των ανεπιθύμητων για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος στα χρόνια της εξουσίας του έδειξε να είναι συνώνυμος του χαμαιλέοντος.

Ο λόγος που δημοσιεύουν τις φωτογραφίες του χαμογελαστού και πλημμυρισμένου από αγαλλίαση πρωθυπουργού της Τουρκίας, είναι προφανώς για να του υπενθυμίσουν τον τρόπο με τον οποίο πρόδωσε τους Μουμπάρακ, Καντάφι, Άσαντ και αλΜπασίρ, τους οποίους -για όσους δεν έχουν ξεχάσει- επισκεπτόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα ή τους προσκαλούσε στην Τουρκία διατηρώντας συμμαχική σχέση μαζί τους.

Οι αναλυτές προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζουν ότι δεν θα διακόψει προς το παρόν την «αδελφική σχέση» με τον πρόεδρο του Ιράν, επειδή τον χρησιμοποιεί για να ενοχλεί το Ισράηλ και για να αποσπά βοήθεια και επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μελετώντας κανείς σοβαρούς Τούρκους αναλυτές -και έμειναν ελάχιστοι αυτοί που δεν υμνούν τον σουλτάνο- καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει μπέσα, δεν έχει αισθήματα για κανένα πλην του εαυτού του, και δεν τιμά τις συμφωνίες που κάνει. Ο τρόπος συμπεριφοράς τουπρος τους Μουμπάρακ,Καντάφι, Ασαντ και αλ-Μπασίρ είναι το θέμα συζήτησης και στην Ουάσιγκτον, η οποία αν και διέγνωσε νωρίς και σωστά τα επικίνδυνα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να τον θεωρεί «στρατηγικό συνομιλητή». (Σημειώνω για να μην παρεξηγηθώ πως και οι τέσσερις πρώην φίλοι του κ. Ερντογάν δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με τη δημοκρατία, και έχουν στραφεί επανειλημμένα εναντίον του λαού τους.)

Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει αποφάσεις, φιλίες και συμμαχίες είναι χαρακτηριστικό σχιζοφρενούς ατόμου ή ατόμου που κυριαρχείται από θρησκευτικό φανατισμό. Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχει και τα δύο. Ένας Αμερικανός αναλυτής, που επηρεάζεται η γνώμη του από τις κατά καιρούς στρατηγικές σχέσεις του Ισραήλ, έλεγε σε μία συνάντηση στελεχών συντηρητικού ινστιτούτου, ότι μελέτησε βίντεο προεκλογικών ομιλιών του και κατέληξε στο συμπέρασμα πως στις ομιλίες του προετοιμάζει τον λαό «για κάτι μεγάλο και σημαντικό» και πως στοχεύει να φανατίζει το πλήθος, ώστε εάν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.

Κακώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Κύπρου συνεχίζουν να πιστεύουν πως με τον Ταγίπ Ερντογάν «μπο ρούν να τα βρουν». Οι δηλώσεις του, αλλά και οι πράξεις του, φωνάζουν για το αντίθετο. Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο και η ορθότατη απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει στην έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έχουν εξοργίσει τον Ερντογάν και αποτελεί τουλάχιστον πολιτική αφέλεια να πιστεύει κανείς πως δεν θα επιχειρήσει να προκαλέσει επεισόδιο.

Η Ελλάδα (κυρίως) αλλά και η Κύπρος, που παραμένει θύμα κατοχής, πρέπει να αφήσουν κατά μέρος την ηττοπάθεια, που καταλήγει σε δουλοπρέπεια, απέναντι στον Ερντογάν. Δεν έχουν κουραστεί να τους κοροϊδεύει και να τους ειρωνεύεται ο θρασύτατος αυτός φανατικός ισλαμιστής;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Μερικοί ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία στοιχηματίζουν ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα αντέξει την πίεση του άδικου χαμού των 13 Ελληνοκυπρίων στο Μαρί και θα παραιτηθεί. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χριστόφιας απώλεσε την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού, ο οποίος επιθυμεί εδώ και τώρα εκλογές. Ένας εκ των διπλωματών έλεγε στο ξενοδοχείο Χίλτον: «Για να δούμε αν ο Πρόεδρος νικήσει τον... Στάλιν που κρύβει μέσα του».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Ανεπίτρεπτοι και άκρως απαράδεκτοι είναι οι χαρακτηρισμοί κατά των πολιτών που διαμαρτύρονται εναντίον του κ. Χριστόφια με αφορμή την τραγωδία στο Μαρί. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα, ιδιαίτερα όταν διαδηλώνει ειρηνικά όπως κάνουν καθημερινά οι δικαιολογημένα αγανακτισμένοι Ελληνοκύπριοι. Η σύνδεση των πολιτών που διαμαρτύρονται με την χούντα και την ΕΟΚΑ Β είναι και απαράδεκτη και ανιστόρητη...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Επειδή έρχονται «πολύ δύσκολα» για την Κύπρο με τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα και για πολεμικό επεισόδιο, και τις τρικλοποδιές που ετοιμάζουν ο Αλέξανδρος Ντάουνερ και ο Λιν Πάσκοε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να ξανασκεφθεί το θέμα της ανανέωσης της εμπιστοσύνης τουλαού στο πρόσωπό του. Εάν δεν επιθυμεί εκλογές, είναι καλό και ένα δημοψήφισμα...

4 σχόλια:

  1. Επιτέλους οι Κύπριοι ας πέρναν 12 αεροσκάφη.

    Mirage 2000-5.

    Λέω 12 για να αντέξει οικονομικά και το συγκεκριμένο αεροσκάφος γιατί μπορεί να φέρει 6 Mica BVR που μπορεί να τους εκτοξεύσει ταυτόχρονα.

    Με 12 αεροσκάφη δηλαδή θα μπορεί να αποκρούσει θεωρητικά επίθεση 70 αεροσκαφών ταυτόχρονα.

    και μόνο αυτό θα αποθαρρύνει τους τούρκους για κάτι, γιατί θα αναγκαστούν να διατηρήσουν πολλές αεροπορικές δυνάμεις στην Κύπρο, με αποτέλεσμα το μέτωπο τους Αιγαίου να είναι πιο βατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει αποφάσεις, φιλίες και συμμαχίες είναι χαρακτηριστικό σχιζοφρενούς ατόμου ή ατόμου που κυριαρχείται από θρησκευτικό φανατισμό. Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχει και τα δύο."

    Όχι ρε γαμώτο: και εγώ που νόμιζα ότι δεν υπάρχει κανείς με πιο ωμό δημόσιο λόγο σε τέτοιας υφής ζητήματα από μένα...

    Αν και διαφωνώ με τη θέση που εκφράζει σε αυτό το σημείο: απλά ο Ερντογάν συνειδητοποιεί ότι όντως έρχεται κάτι μεγάλο -καλό ή κακό, θα δείξει- και χρησιμοποιεί ό,τι εργαλεία συσπείρωσης έχει, ή πιστεύει ότι έχει, διαθέσιμα. Στη διάρκεια δε αυτής της συσπείρωσης, πετά από πάνω του οτιδήποτε δεν μπορεί να του προσφέρει άμεση βοήθεια και θεωρεί βαρίδι.

    ΥΓ. Γιατί άραγε η Ουάσιγκτον τον θεωρεί "στρατηγικό συνομιλητή";
    Ας κάνω μια υπόθεση:
    - Διαπραγματεύεται με αντικείμενο που σχετίζεται με τα στρατηγικά της συμφέροντα;
    Ναι.
    - Μα την έχει πείσει ότι μπορεί;
    Γνωρίζουμε ότι παρουσιάζεται ως ο εκπρόσωπος των μουσουλμανικών κρατών. "Για να πείσεις ότι μπορείς, πρέπει είτε να είσαι αξιόπιστος και ικανός είτε αναξιόπιστος, ανίκανος αλλά, συγκριτικά με την εναλλακτική, πιο πολλά υποσχόμενος." (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_3859.html?showComment=1313085695214#c7314590009500983439)*

    *Ινφογνώμων=manual. Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Η.Π.Α τον χρησιμοποιούν για να ξεπαστρέψουν τα καθεστώτα της περιοχής. Έπεται το Ιράν και μόλις τελειώσουν και με αυτό, θα 'ρθει και η σειρά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.