21/8/11

Η Ελλάδα (..Προκλητικά Αδιάφορη..) και η σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

ΤΟΥΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ
Φωτογραφία
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖτην περασμένη Κυριακή της Μαρίνας Σχίζα για τις παράνομες ανασκαφές στην Αρχαία Σαλαμίνα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και σημαντικό. Πρόκειται για μια σοβαρή πτυχή της μεθοδευμένης από το 1974 σύλησης από την Τουρκία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και αλλοίωσης και παραχάραξης της ελληνικής ιστορίας της Κύπρου και οικιοποίησής της, αφού προσαρμοστεί στα τουρκικά δεδομένα, για προσέλκυση τουρισμού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Όπως γράφει η συνάδελφος, η κυπριακή Κυβέρνηση έκανε διαβήματα. Επίσης, η Επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το θέμα να απασχολήσει Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου είναι σημαντικό μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εκείνο, που δεν γνωρίζουμε, είναι τι πράττει η Ελλάδα, που έχει ηθική αλλά και συμβατική υποχρέωση έναντι της Κύπρου, για να σταματήσουν οι παρανομίες της Άγκυρας και επιτέλους να ληφθούν δραστικά μέτρα, για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δυστυχώς, η Ελλάδα δείχνει να είναι αδιάφορη, κατά τρόπο μάλιστα προκλητικό. Πριν από ένα χρόνο γράψαμε δύο φορές στον «Φ» για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, αλλά αυτός «αγρόν ηγόρασε».

Γνωρίζω ότι τα δημοσιεύματά μας στάληκαν αρμοδίως στον Έλληνα υπουργό, ο οποίος είχε τότε συνάψει συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του. Από την πλευρά του κ. Γερουλάνου δεν υπήρξε ούτε στοιχειώδης απάντηση στα σημεία, που ο γράφων είχε θέσει. Η στάση του είναι απαράδεκτη και ανεξήγητη, εκτός κι αν αγνοεί το πελώριο θέμα της σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Αλλά και έτσι να είναι, όφειλε να ρωτήσει και να μάθει. Μήπως αυτή τη φορά το σημείωμά μας θα πρέπει να διαβιβαστεί στο πρωθυπουργικό γραφείο;

Καταλήγοντας, αν η Ελλάδα δεν συμπαρίσταται έμπρακτα στην Κύπρο για την τουρκική βαρβαρότητα απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της, τότε πώς μπορούμε να στηριζόμαστε σε έμπρακτη συμπαράσταση στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και άλλων πιο σημαντικών(ΑΟΖ κ.λπ.) ζητημάτων;
http://www.philenews.com/digital/

Σημείωση:"Tα πολιτιστικά και ο τουρισμός είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας λαός τον άλλο  (υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος , σε συνέντευξη που παραχώρησε του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.