18/8/11

Στολίσκος για τη Γάζα: Γιατί η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το Ισραήλ ...

του Danny Danon*
Η υποστήριξη της Κωνσταντινούπολης για το στόλο για τη Γάζα το 2010 ήταν μια σκόπιμη πρόκληση.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρούταν κάποτε φίλος του Ισραήλ, είχε το θράσος να απαιτήσει από το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη για το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά το περασμένο έτος. Στην πραγματικότητα, είναι η τουρκική κυβέρνηση που θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη από το Ισραήλ για όλες αυτές τις πρόσφατες ενέργειες που έχουν απειλήσει τις ζωές των πολιτών του Ισραήλ.

Πρώτα, η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι ενθάρρυνε με ψευδείς δικαιολογίες την αποστολή αντι-ισραήλων ακτιβιστών στην επικράτεια μιας κυρίαρχης χώρας. Αυτοί οι υποτιθέμενοι ειρηνικοί ακτιβιστές, στην πραγματικότητα μετέφεραν μια κρύπτη παράνομων όπλων, οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους πλησίασαν στο σκάφος χωρίς πρόκληση. Εξάλλου, η Τουρκία είδε σε αυτό το στολίσκο την ευκαιρία να καθιερωθεί ως υπερδύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο. Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ζητήσει συγγνώμη για τη μετατροπή του περιστατικού σε πλατφόρμα να παρουσιάσει το Ισραήλ ως επιθετικό και βάρβαρο.

Προπαντός, ο κ. Ερντογάν θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη γιατί συνεχίζει να  υποστηρίξει το στολίσκο και να διατηρήσει δεσμούς με τη Χαμάς και άλλες ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες. Η Χαμάς έχει καλέσει επανειλημμένα για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, και ο ναυτικός αποκλεισμός δημιουργήθηκε ειδικά για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Γάζα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι ακτιβιστές του στόλου προσπάθησαν να παρακάμψουν αυτόν τον αποκλεισμό με σκοπό την προμήθεια όπλων στη Χαμάς. Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά του και θα συνεχίσουμε  να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της ευημερίας του λαού μας.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν ήταν πάντα τόσο καταστροφικές. Πριν από τέσσερα χρόνια, οι δύο χώρες απολάμβαναν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση βασισμένη σε διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτιστικές συμφωνίες. Η Τουρκία υπήρξε ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ισραηλινούς, με περισσότερο από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου τουρίστες να ταξίδευαν στη χώρα κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά που το 2008, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν για να συζητήσουν τις έμμεσες συνομιλίες στην Τουρκία που έπαιζε το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας.

Ωστόσο, η σημερινή στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν τη Μέση Ανατολή. Από τότε που ο κ. Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, η πολιτική ατζέντα του έχει γίνει πιο σαφής. Σκοπός του ήταν να φουσκώσει τους μυς της χώρας του και να αποδείξει την ικανότητά του να διοικήσει τον μουσουλμανικό κόσμο. Δυστυχώς, αυτό έγινε εις βάρος του Ισραήλ.

Η προέλευση των σημερινών προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μπορεί να επισημανθεί πίσω στο 2004 όταν η Τουρκία απορρίφτηκε για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε για αύξηση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έλαβαν σοβαρά την απειλή, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε παρηγοριά στην αγκαλιά των πιο ακραίων αντι-δυτικών και αντι-σιωνιστών όπως ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο κ. Ερντογάν και ο κ. Αχμαντινετζάντ έχουν αυξηθεί από τότε την προσέγγιση τους, π.χ. για την κοινή τους εξωτερική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ. Η σχέση αυτή αποδείχτηκε ότι θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή.
Θα έλεγα ότι η Τουρκία, που ήταν κάποτε ένας διπλωματικός σύμμαχος, έγινε επίκεντρο της αντιπαράθεσης και ένας εχθρός του Ισραήλ. Πώς να αποκαλέσετε μια χώρα που δίνει δημόσια τη συγκατάθεσή της - αν όχι την υλική υποστήριξη – σε ένα ψεύτικο στολίσκο ανακηρυσσόμενο «ειρηνικό» που εισέρχεται παράνομα σε μια άλλη χώρα και που καταφεύγει στη βία;

Επιλέγοντας να συμμαχήσει με δικτατορικά καθεστώτα σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράν, η τουρκική κυβέρνηση πρόσβαλε καθαρά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις βασικές αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας. Επιπλέον, η Τουρκία θέτει έμμεσα σε κίνδυνο την ασφάλεια των Αμερικανών υποστηρίζοντας το στολίσκο και υιοθετώντας τη Χαμάς, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είχε άμεση σχέση με την Αλ Κάιντα.

Είναι καιρός για τους υποστηρικτές του στολίσκου να αναγνωρίσουν αυτή την εξαπάτηση και να τερματίσουν την υποκριτική εκστρατεία τους κατά του Ισραήλ, της μόνης αληθινής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν να πιέσουν την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη από το Ισραήλ για τις επαναλαμβανόμενες προσβολές και προκλήσεις της.

*Danny Danon, Αντιπρόεδρος της Κνεσέτ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Λικούντ.  Γαλλική προσαρμογή από την ισραηλινή πρεσβεία στη Γαλλία

Πηγή: JSS News                      17.08.2011

1 σχόλιο:

  1. Βρε κοίτα να δεις πως ο δικός τους έκθεσε σε δημόσια θέα την ακτινογραφία των διεργασιών ενός αρρωστημένου εγκεφάλου!

    Σε λίγο θα μας πει κι ότι κι Έλληνες που αντιστάθηκαν στο Χίτλερ θα πρέπει να του ζητήσουν και συγνώμη επειδή τον προβοκάραναι

    Το ότι το Ισραήλ εξόντωνε τους Κόύρδους για λογαραισμό τις Τουρκίας το κάνει γαργάρα, το ότι συνδιαλέγονταν με τον Χίτλερ και τη δημοκρατία του Μουμπάρακ, τώρα όμως που τα πράματα στενεύουν θέλουν να τι βγούν από τον πάτο στον αφρό σαν γοργόνες, μαζί με τα αέρια τις Μεσογείου.

    Έχει ο Σιωνισμός του κεφαλαίου ακόμα περιθώρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.