20/8/11

Eλλάδα: Η Νέα Δημοκρατία, καλεί την κυβέρνηση, να προχωρήσει, στην άμεση ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και στο διεθνές προσκήνιο, που σχετίζονται με τις προγραμματισμένες από την Κυπριακή Δημοκρατία έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, επαναφέρουν στην επικαιρότητα -εξ αντικειμένου- την προτροπή του προέδρου της Ν. Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας .

Εάν η κυβέρνηση σταθμίζει σωστά το συμφέρον της χώρας μας, δεν έχει λόγους να καθυστερεί στη λήψη και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων».http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=26919&catid=6

6 σχόλια:

  1. Καλώς τα παιδιά! Θυμήθηκαν ότι πρέπει ν' ανακηρυχθεί η ΑΟΖ αφού έχασαν την εξουσία. Και επί τών ημερών τους ήταν πολύ ευκολώτερο απ' ότι τώρα. Άντε βρες τώρα καθεστώς να συνδιαλλαγείς με την Αίγυπτο ή την Λιβύη...

    Δεν υπάρχει λίγη ντροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτα ορθό και σωστό το πρώτο σχόλιο. Ο τίτλος είναι ανάλογος του "Ο Ηρώδης αποφάσισε να στηρίξει τα νεογνά..."! Έλεος αν η Ν.Ν.Δ ή ΠΟ.ΛΑΝ το ήθελε δεν θα έκανε "τουμπεκι" τόσα χρόνια που κυβερνούσε για όλα αυτά τα θέματα.
    Υ.Γ Ο Άκης Παυλόπουλος θα είναι στο ΟΑΚΑ να υποδεκτεί μαζί με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τους 100.000 λαθρομουσουλμάνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποψιάζομαι ότι κάτι (πιθανόν επικοινωνιακό) θα ψιλοπαιχτεί με Τούρκους, Κύπρο, φυσικό αέριο, κλπ, και πάνε όλοι να προκαταλάβουν τις εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί συ-σχολιαστές, είναι όμως φρόνιμο, χωρίς κομματικές ετικέτες, να θυμηθούμε τρία στοιχεία:
    α) είχαν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις και υπεγράφη Συμφωνία οριοθετήσεως ζώνης πολλαπλών χρήσεων με Αλβανία (όπου μάλιστα είχε συμφωνηθεί ως αφετηρία μετρήσεως η φυσική ακτογραμμή εκατέρωθεν και όχι το εξωτερικό όριο της Χωρικής Θάλασσας, απ’ όπου κατά το δίκαιο θαλάσσης αρχίζει η μέτρηση των θαλασσίων-πλην χωρικής θάλασσας-ζωνών, και τούτο γιατί η Αλβανία έχει 12νμ και εμείς 6νμ, επίσης είχε συμφωνηθεί να θεωρηθεί κλειστός με γραμμή βάσεως ο κόλπος της Κέρκυρας, καθώς και πλήρης επήρεια στα νησιά Οθωνοί και Ερρικούσα, ενώ τέλος είχε συμφωνηθεί η χάραξη της γραμμής με βάση την αρχή της μέσης γραμμής – ίσης αποστάσεως). Όπως όμως είναι γνωστό ήταν η Αλβανική πλευρά που (με την παρεμβολή-παρότρυνση της Τουρκίας), επανεξέτασε την άποψή της και επικαλέστηκε συνταγματικά κωλύματα για να προχωρήσει στην τελική έγκριση και κύρωση της υπόψη Συμφωνίας,
    β) με την Αίγυπτο είχαν γίνει τρεις κύκλοι συνομιλιών και στην τρίτη φάση που θα συμφωνείτο η οριοθέτηση, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής – ίσης αποστάσεως οι Αιγύπτιοι (με παρότρυνση της Τουρκίας επίσης), υπαναχώρησαν ζητώντας μερική επήρεια για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, οπότε οι συζητήσεις πάγωσαν.
    γ) με την Λιβύη διεξήχθησαν δύο γύροι διαπραγματεύσεων και είχε συμφωνηθεί η εφαρμογή της αρχής της μέσης γραμμής – ίσης αποστάσεως και μάλιστα η ελληνική πλευρά ήταν ανυποχώρητη στην αποδοχή από μέρους των Λιβύων της πλήρους επήρειας των νησιών Γαύδου και Γαυδοπούλας.
    Ας σημειωθεί τέλος ότι, και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η ελληνική θέση υπήρξε άκαμπτη και ενδεχομένως εάν δεν μεσολαβούσε η προκήρυξη εκλογών και οι μετέπειτα εσωτερικές ανακατατάξεις στις δύο χώρες, τα αποτελέσματα να είχαν διαφορετική τροπή.
    Συγγνώμη για την παρέμβαση αλλά εκτιμώ χρήσιμο να αναφερθούν όλα αυτά για ενημέρωση και ανάκληση της ιστορικής μνήμης.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ θα συμφωνήσω με τον Παύλο . Δεν υπάρχει φυσικά καμία σχέση της προηγούμενης κατάστασης με την παρούσα και η οποιαδήποτε προσπάθεια εξίσωσης, ή γίνεται από άγνεια ή γίνεται για να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα (ΛΑΟΣ κτλ)δια της παραπληροφόρησης. Οι συνθήκες , θεωρώ , ότι λόγω της ρευστότητάς τους , αλλα και λόγω της Κυπριακής προσπάθειας , είναι ιδανικές για ανακϋρηξη ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.