26/8/11

WikiLeaks: Θύμα διαπάλης για την εξουσία έπεσε Σύρος στρατηγός

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του συριακού στρατού που δολοφονήθηκε το 2008 ήταν μάλλον θύμα μιας πάλης για την εξουσία ανάμεσα σε προσωπικότητες που συνδέονται με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είχε διαβεβαιώσει Αμερικανούς διπλωμάτες ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks.


Σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος, ο Μπορίς Μπουαγιόν, σύμβουλος τότε για θέματα Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής του προέδρου Σαρκοζί, είχε αναφερθεί εκείνη την εποχή ενώπιον Αμερικανών αξιωματούχων στη δολοφονία «στιλ μαφίας» του στρατηγού Μοχάμεντ Σλεϊμάν.

Ο αξιωματικός αυτός του συριακού στρατού δολοφονήθηκε στις αρχές Αυγούστου του 2008 στην παραλιακή πόλη Ταρτούς, στη βορειοδυτική Συρία. Εκείνη την εποχή, οι φήμες έλεγαν ότι σκοτώθηκε από Ισραηλινό επίλεκτο ελεύθερο σκοπευτή από πλοίο που είχε αγκυροβολήσει στα ανοιχτά.

Όμως σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα, οι γαλλικές υπηρεσίες έκλιναν περισσότερο προς την εκδοχή της δολοφονίας ενός ανθρώπου που «γνώριζε πολλά» για το συριακό πυρηνικό πρόγραμμα και τους δεσμούς μεταξύ του καθεστώτος του Άσαντ με τη λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ.

Μπορεί επίσης να ήταν θύμα, σύμφωνα με τον Μπουαγιόν, ενός αγώνα επιρροής για την εξουσία και τα χρήματα που προέρχονται από τη διαφθορά μεταξύ πολλών επιχειρηματικών προσωπικοτήτων του συριακού καθεστώτος.

«Όταν τον ρωτούν πώς ερμηνεύει αυτήν τη δολοφονία, ο Μπουαγιόν δίνει πολλές θεωρίες που έχουν ως μόνο κοινό παρανομαστή την αδελφοκτόνο αντιπαλότητα στους κόλπους του κοντινού περιβάλλοντος του Μπασάρ αλ Άσαντ», επισημαίνεται στο τηλεγράφημα. «Ο ίδιος απορρίπτει εξάλλου την ιδέα οι Ισραηλινοί να μπόρεσαν να εξοντώσουν τον Σλεϊμάν, ιδιαίτερα τη θεωρία του ελεύθερου σκοπευτή», προσθέτει η ίδια πηγή.

«Οι πληροφορίες που είχαν οι Γάλλοι είναι ότι ο πυροβολισμός ήταν πιο 'κλασικός' και του 'στιλ μαφίας' με αστυνομικούς που διέκοψαν εκεί κοντά την κυκλοφορία, σωματοφύλακες που 'έκαναν τα στραβά μάτια' και έναν δράστη που έρριξε μια σφαίρα στο κεφάλι του Σλειμάν», επισημαίνεται στο διπλωματικό τηλεγράφημα.

Ο Μπουαγιόν ανέφερε επίσης και μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο στρατηγός μπορεί να σκοτώθηκε από τον δευτερότοκο αδελφό του Σύρου προέδρου, τον Μάχερ αλ Άσαντ, έναν ισχυρό άνδρα του καθεστώτος, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας της Συρίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.