19/2/13

Μήπως δεν είναι τώρα η ώρα να ανακηρύξουμε ΑΟΖ;

Toυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Ο Αντώνης Σαμαράς, λένε οι πληροφορίες, «πάγωσε» την ανακήρυξη ΑΟΖ και κατάθεση συντεταγμένων  θαλασσίων ζωνών στον ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι ισχύουν, γιατί αυτή είναι, εκτιμούμε, η μόνη εθνικά υπεύθυνη στάση στις δεδομένες συνθήκες.
Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά, πολύ περισσότερο στη δυσκολότατη σημερινή συγκυρία, «επικοινωνιακές» αφροσύνες θα έχουν τραγικές συνέπειες. Ελπίζουμε, αλλά δεν είμαστε σίγουροι. ‘Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για «τακτική αναδίπλωση» των «ΑΟΖολογούντων», που περιμένουν σύντομα καταλληλότερη στιγμή να εφαρμόσουν τις ιδέες τους.
Ο γράφων καυτηρίασε επανειλημμένως την επί δεκαετίες ακολουθούμενη πολιτική «ανοχής» και «κατευνασμού» της Τουρκίας. Ελάχιστοι έως ουδείς των νυν «ΑΟΖολογούντων» και εισηγητών μιας μαχητικής αντιμετώπισης της ‘Αγκυρας, δεν είχαν τότε ακούσει τη λέξη ΑΟΖ ή δεν είχαν συγκινηθεί για την απόπειρα κατάλυσης του κυπριακού κράτους (σχέδιο Ανάν), τη Μαδρίτη, τον Οτσαλάν, την αποδοχή της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, υπό καθεστώς κατοχής και μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και μύριες όσες άλλες, εξαιρετικά αμφισβητήσιμες επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Ακόμη και σήμερα, που ξαφνικά κατελήφθησαν από «εθνική ευαισθησία», δεν διαμαρτύρονται αίφνης για το πάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων ή άλλα θέματα. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται μονομερώς και αποκλειστικώς στην ΑΟΖ.
Η στρατηγική της Αθήνας έναντι της ‘Αγκυρας όντως χρήζει επανεξέτασης και αναθεώρησης, αν και μια τέτοια επανεξέταση και αναθεώρηση δεν θα είχε κανένα λόγο να αρχίσει από την ανακήρυξη ΑΟΖ – το αντίθετο. ‘Όμως, κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός την άνοιξη. Ποιος λογικός και πατριώτης άνθρωπος θα άνοιγε αυτή τη στιγμή τα ελληνοτουρκικά; Μια χώρα εξασθενημένη οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά, κατά τρόπο πρωτοφανή στην ιστορία της, με προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις που αναγκάζουν τον ίδιο τον Αρχηγό του Ναυτικού να βγει «στα κάγκελα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ‘Οπλου με δηλώσεις στις εφημερίδες, θα πάει να κάνει επίδειξη (ανύπαρκτης) δύναμης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο; Μπορεί λογικοί και πατριώτες άνθρωποι, με στοιχειώδη σοβαρότητα και επίγνωση της πραγματικότητας, που αγαπούν την πατρίδα τους, να υποστηρίξουν μια τέτοια άποψη;
Στην ελληνική ιστορία, ο ενδοτισμός και η υποτέλεια απέναντι στους ξένους, την Τουρκία ή κάθε λογής «συμμάχους» έπαιξαν ολέθριο ρόλο. Ακόμα όμως πιο καταστροφικό, έπαιξε ο τυχοδιωκτισμός μιας δήθεν «εθνικοφροσύνης», πίσω από την οποία εύκολα διακρίνει κανείς τις δόλιες προτροπές ξένων δυνάμεων και υπηρεσιών. Που συχνά λένε κάτι δημοσίως, για να μην κατηγορηθούν μετά, και άλλα από κάτω, κατ’ ιδίαν, όπως το έπραξαν οι Βρετανοί στην Κύπρο το 1963 και οι Αμερικανοί στην Ελλάδα το 1967 και το 1974. Μια τέτοια συσσωρευμένη ιστορική εμπειρία οφείλει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς.
Αυτό που κυρίως προέχει για το έθνος τώρα, στη συγκεκριμένη κατάσταση, είναι η απόκρουση της επίθεσης που δέχεται από τις συνασπισμένες δυνάμεις του Χρήματος (ΔΝΤ, ΕΚΤ) και της Γερμανίας. Η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του ελληνικού κράτους, της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας που διέθετε τον Μάιο 2010, πριν από τη Δανειακή και το Μνημόνιο.
Αντίθετα με τα ανακριβώς υποστηριζόμενα σε μια πληθώρα άρθρων και εκπομπών, που επιπίπτουν επί των κεφαλών ενός απελπισμένου λαού, η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν έχει καμία σχέση με την αναζήτηση υδρογονανθράκων, γιατί την κυριότητα και την εκμετάλλευσή τους εξασφαλίζει απολύτως η υφαλοκρηπίδα, ζώνη που οριοθετείται όπως ακριβώς η ΑΟΖ και μπορεί μάλιστα να την υπερβαίνει σε μερικές περιπτώσεις. Το μόνο που μπορεί όντως να κάνει η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι να «ανατινάξει» το παρόν modus vivendi με την Τουρκία, είτε οδηγώντας σε ένταση υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, είτε σε διαπραγμάτευση, προσφυγή σε διαιτησία ή δικαστική κρίση, επίσης υπό δυσμενέστατες συνθήκες,
Πάμε για μαλλί και θα βγούμε κουρεμένοι. Κυριολεκτικά μάλιστα, από τους ενεργειακούς μας πόρους. ‘Όχι μόνο δεν θα πάρουμε αυτά που θα μπορούσαμε υπό άλλες συνθήκες, αλλά και όσα πάρουμε θα τα δώσουμε σε ξένες τράπεζες, χωρίς λύση του οικονομικού. Είμαστε «αποικία χρέους», εξυπηρετώντας μη βιώσιμου χρέους, έχοντας υποθηκεύσει όλο τον δημόσιο πλούτο.
Τι σημαίνει μη βιώσιμο χρέος; Αν έχετε τρία σπίτια και δεν μπορείτε να εξυπηρετήσετε ένα δάνειο αντίστοιχης αξίας με ένα σπίτι. Πουλάτε ένα σπίτι και ξοφλάτε. Αν χρωστάτε τρία σπίτια κι έχετε ένα, το πουλάτε και κρύβετε τα λεφτά να μην σας το πάρουν. Στη δεύτερη περίπτωση είναι η Ελλάδα. Σε συνθήκες μη βιώσιμου χρέους και νομικές δεσμεύσεις «αποικίας», οφείλει να κρύβει, όχι να εμφανίζει την περιουσία της, να μην την αρπάξουν. Αντί να ψάχνει για υδρογονάνθρακες, πρέπει να πάει να ζητήσει κούρεμα χρέους και ανθρωπιστική βοήθεια να επιζήσει.
Αυτά περί χρέους. Αλλά μια μείζων ελληνοτουρκική κρίση όχι μόνο θα κατέληγε πιθανότατα εις βάρος μας,  υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσε να έχει πολύ χειρότερες συνέπειες. Το παρόν οικονομικό πρόγραμμα, ότι και να λένε ευρωπαϊκές και ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον. Το ελληνικό θα τεθεί οπωσδήποτε στην ημερήσια διάταξη, είτε γιατί η χώρα θα καταρρεύσει, είτε γιατί μια ελληνική κυβέρνηση θα το θέσει.
Είναι πολύ διαφορετικό για τη χώρα να τεθεί στην ΕΕ θέμα απειλούμενης κατάρρευσης κράτους-μέλους και άλλο να τεθεί μια διπλωματικο-στρατιωτική κρίση με την Τουρκία, που θα δώσει την ευκαιρία «δεύτερου γύρου» ενδοευρωπαϊκών επιθέσεων κατά της Ελλάδας! Τέτοια εξέλιξη θα ολοκληρώσει την πορεία καταστροφής που αρχίσαμε το 2010.
Δεν χρειαζόμαστε περιπέτεια στο Αιγαίο να προστεθεί στα προβλήματά μας, από κόμματα που ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά στο παρελθόν με «εθνικά θέματα». Αυτό που χρειαζόμαστε απελπιστικά είναι να μαζέψουν θάρρος,  δυνάμεις, επιχειρήματα, να πάνε σε Βρυξέλλες,  Βερολίνο, ΔΝΤ λέγοντας «μπάστα». Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη γενοκτονία του ελληνικού λαού, την κατάργηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, των σχολείων και των νοσοκομείων μας. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους πατριώτες μας.

Konstantakopoulos.blogspot.com
«Το Παρόν της Κυριακής», 17.2.2013

16 σχόλια:

  1. ...Ποιος λογικός και πατριώτης άνθρωπος θα άνοιγε αυτή τη στιγμή τα ελληνοτουρκικά; Μια χώρα εξασθενημένη οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά, κατά τρόπο πρωτοφανή στην ιστορία της, με προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις που αναγκάζουν τον ίδιο τον Αρχηγό του Ναυτικού να βγει «στα κάγκελα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ‘Οπλου με δηλώσεις στις εφημερίδες, θα πάει να κάνει επίδειξη (ανύπαρκτης) δύναμης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο; Μπορεί λογικοί και πατριώτες άνθρωποι, με στοιχειώδη σοβαρότητα και επίγνωση της πραγματικότητας, που αγαπούν την πατρίδα τους, να υποστηρίξουν μια τέτοια άποψη;

    -Τι ξέχασε να γράψει ο Κος Κωνσταντακόπουλος;

    Το αυτονόητο ότι η Ελληνική Κοινωνία είναι πολυδιασπασμένη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- η "ενδυνάμει κυβέρνηση"- εργάζεται και απεργάζεται με μόνο στόχο την αναρρίχηση στην Εξουσία.Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και το Non Paper το οποίο μάλλον αγνοεί για να μην το αναφέρει τι έλεγε "«Με δεδομένη τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια που ήδη δημιουργεί η εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής του τρίτου μνημονίου, υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναζητήσει οδό διαφυγής και απόδρασης από τη δυσαρέσκεια αυτή μέσα από την ανεύθυνη ανακίνηση κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Προειδοποιούμε ότι αυτό θα ήταν μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη»"

    Επίσης καλό θα ήταν να μας ενημερώσει ο Κος Κωνσταντακόπουλος και για το άλλο μεγάλο θέμα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έγραψε Ιστορία αναφέρομαι στον αγωγό TAP και στην κριτική που άσκησε στην οποία και ανακάλυψε ως σχέδιο αιχμής αγωγό ο οποίος ως έργο έχει αποσυρθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν η Τουρκια βγάλει το πλοί για έρευνες στα παραλια της Ρόδου τι προτείνει ο συγγραφέας του άρθρου?
    Αν η Τουρκια βγάλει το πλοίo για έρευνες στα παραλια της Ρόδου τι προτείνει ο συγγραφέας του άρθρου?

    Όσο για την υφαλοκρηπίδα, θα έπρεπε να γνωρίζει πως δεν έχουμε ανακηρύξει ούτε υφαλοκρηπίδα, ενώ θα πρέπει να ξεχωρίσει επιτέλους πως άλλο πράγμα είναι η ανακήρυξη και άλλο η οριοθέτηση!

    Αν υπάρχει ορυκτός πλούτος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βγούμε από αυτή την κρίση? Μήπως περιμένει να μας χαρίσουν τα χρωστούμενα και μετά να είμαστε μάγκες και να μαζεύουμε τα λεφτά από τα πετρέλαια? Αυτό και αν είναι ουτοπική και επικίνδυνη οπτική.....Το τι μπορεί να έχει γράψει για αλλα θέματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προσωπικά μου είναι αδιάφορο, στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει άδικο και το ότι συνεχώς γραφει για την κατάσταση των ενοπλων δυνάμεων είναι επικίνδυνο, εννοείται πως τέτοιες κινήσεις γίνονται με έτοιμες ένοπλες δυνάμεις, και είναι διαφορετικό το να τονίζεις αυτό το πράγμα στα γραπτά σου και διαφορετικό να γραφεις ότι οι ένοπλες δυνάμεις καταρρέουν!

    Όσον αφορά την ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνούμε, αλλα αυτά τα δυο πράγματα ίσως να μην είναι και τόσο διαφορετικά, αν υπάρχει ορυκτός πλούτος βεβαια και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βγούμε από τον βούρκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχάς δεν έχουμε ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα κατά δεύτερον άλλο η ανακήρυξη και άλλο η οριοθέτηση, πρέπει επιτέλους a αρθρογράφος να το ξεχωρίσει.

    Μια ερώτηση αν η Τουρκια βγάλει το πλοί στα παραλια της Ρόδου για έρευνες τι κάνουμε?
    Αν υπάρχει ορυκτός πλούτος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βγούμε από αυτή την κρίση? Μήπως περιμένει να μας χαρίσουν τα χρωστούμενα και μετά να είμαστε μάγκες και να μαζεύουμε τα λεφτά από τα πετρέλαια? Αυτό και αν είναι ουτοπική και επικίνδυνη οπτική.....Το τι μπορεί να έχει γράψει για αλλα θέματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προσωπικά μου είναι αδιάφορο, στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει άδικο και το ότι συνεχώς γραφει για την κατάσταση των ενοπλων δυνάμεων είναι και επικίνδυνο αλλα και ύποπτο, εννοείται πως τέτοιες κινήσεις γίνονται με έτοιμες ένοπλες δυνάμεις, και είναι διαφορετικό το να τονίζεις αυτό το πράγμα στα γραπτά σου και διαφορετικό να γραφεις ότι οι ένοπλες δυνάμεις καταρρέουν!

    Όσον αφορά την ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνούμε, αλλα αυτά τα δυο πράγματα ίσως να μην είναι και τόσο διαφορετικά, αν υπάρχει ορυκτός πλούτος βεβαια και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βγούμε από τον βούρκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η σωστή ερώτηση που πρέπει να τεθεί δεν είναι «Μήπως δεν είναι τώρα η ώρα να ανακηρύξουμε ΑΟΖ;» αλλά «Μήπως αύριο είναι αργά για οποιαδήποτε κίνηση ανακήρυξης ΑΟΖ;»

    Ας κοιτάξουμε λίγο το τώρα και το κοντινό μέλλον, τα δεδομένα. Η Τουρκία ήδη έχει αγοράσει ένα σύγχρονο ερευνητικό σκάφος. Παράλληλα τελείωσε και η ναυπήγηση ενός δεύτερου εξίσου σύγχρονου. Το πρώτο σε ένα μήνα θα αρχίσει τις έρευνες πάνω στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα με ότι αυτό σημαίνει διπλωματικά και πρακτικά. Από την άλλη το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα παραλάβει μέχρι το 2015 μία πληθώρα από πολεμικά πλοία, κορβέτες, αποβατικά και ίσως φρεγάτες (ας μην επεκταθώ στα υπόλοιπα όπλα). Την ίδια στιγμή το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει να παραλάβει τίποτα νέο, ούτε καν εκσυγχρονισμένο πλην ενός υποβρυχίου που είναι μισοτελειωμένο. Το σημαντικό όμως δεν είναι ότι δεν έχει να παραλάβει, αλλά δεν προβαίνει ούτε καν σε σχεδιασμό μελλοντικών κινήσεων. Αυτό σημαίνει ότι όσο περνάει ο χρόνος η κατάσταση για την Ελλάδα, μη έχοντας να περιμένει σύγχρονα οπλικά συστήματα να παραδοθούν, θα γίνεται δυσχερέστερη.
    Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το 2015, αν συνεχίσουμε όπως πάμε, το Τουρκικό ναυτικό θα έχει νέα, αξιόμαχα πολεμικά πλοία, θα έχει κάνει έρευνες πάνω στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ίδια ώρα το Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό θα έχει ακόμη πιο παλαιά σκάφη και θα έχει αποδεχτεί έμπρακτα την εκχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας την στιγμή που δεν θα έχει αντιδράσει στις Τουρκικές έρευνες.

    Μέχρι σήμερα μπορούσαμε να κάνουμε τις πάπιες, να μην ερχόμασταν σε άμεση σύγκρουση με την Τουρκία για θέματα παραβιάσεων ΕΕΧ και ΕΘΧ. Είχαμε το περιθώριο, αν και λανθασμένα, να ανεχόμαστε τέτοιου είδους πράξεις. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Τι θα γίνει όταν το Τουρκικό ερευνητικό αρχίσει τις έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ? Η Ελλάδα θα κάνει πάλι την πάπια και θα εκχωρήσει την ΑΟΖ στην Τουρκία? Θα προσπαθήσει να εμποδίσει το Τουρκικό ερευνητικό και αν ναι με ποιον τρόπο? Με διαμαρτυρία στον ΟΗΕ? Όλοι ξέρουμε που έχει γραμμένο τον ΟΗΕ η Τουρκία. Άρα πως αλλιώς θα εμποδιστεί το ερευνητικό? Με πολεμικά σκάφη του ΠΝ μήπως και πως άραγε θα αντιδράσει η Τουρκία?

    Μήπως η ανακήρυξη ΑΟΖ και η παρεμπόδιση του Τουρκικού ερευνητικού θα έχουν την ίδια αντίδραση από την Τουρκία? Άρα για ποιον λόγο να κάνουμε το δεύτερο και όχι το πρώτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ελπίζουμε ότι ισχύουν, γιατί αυτή είναι, εκτιμούμε, η μόνη εθνικά υπεύθυνη στάση στις δεδομένες συνθήκες. "

    Ε, καλά, και πότε οι δεδομένες συνθήκες ήταν καλές;

    "...η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν έχει καμία σχέση με την αναζήτηση υδρογονανθράκων, γιατί την κυριότητα και την εκμετάλλευσή τους εξασφαλίζει απολύτως η υφαλοκρηπίδα..."

    Προφανώς ο αρθρογράφος τα μπερδεύει εδώ. Η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα με καμία χώρα εκτός της Ιταλίας. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά το πλαίσιο της ΑΟΖ είναι πολύ ποιο κατάλληλο για να υποστηριχτούν τα Ελληνικά δικαιώματα στις θάλασσες σε αντίθεση με αυτό της υφαλοκρηπίδας. Όποιος θέλει να το επιβεβαιώσει, ας δει τις αναλύσεις του Νίκου Λυγερού, ας διαβάσει τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας, και ας συγκρίνει το ιστορικό των δεδικασμένων μεταξύ υποθέσεων που βασίστηκαν στο ένα ή στο άλλο πλαίσιο.

    "...η υφαλοκρηπίδα, ζώνη που οριοθετείται όπως ακριβώς η ΑΟΖ και μπορεί μάλιστα να την υπερβαίνει σε μερικές περιπτώσεις."

    Ας λέμε όλη την αλήθεια. Στη Μεσόγειο, η υφαλοκρηπίδα ΠΟΤΕ δεν υπερβαίνει (οριοθέτηση με βάση τη μέση γραμμή) την ΑΟΖ, λόγω επικάλυψης. Το παραπάνω θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα κατά της ΑΟΖ μόνο από έναν που δεν έχει αναλύσει το θέμα αρκετά ή είναι αρνητικά προκατειλημμένος (για οποιοσδήποτε λόγους) για την ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οσο η πλειοψηφια της κοινωνιας υποστηριζει την Αριστεροφασιστικη νοοτροπια και την θολοκουλτουρα της, θα εχουμε και προβλημα / πολεμο με την λογικη.

    - Θ. Μαυριδης, Το... "δύσκολο θέμα" της ΔΕΠΑ!
    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1732705

    - Ν. Λυγερος, Κύπρος, Τουρκία και ψευδαισθήσεις
    http://www.lygeros.org/articles?n=11431&l=gr

    - Γεωργιαδης vs ''Σκουριασμένης'' ''Δράσης'' 18Feb13
    http://www.youtube.com/watch?v=MUsctMGom-g&list=PL7406CAF69860BDD5

    Και ακομα απεργουν οι προοδευτικοι μας δημοσιογραφοι της ΕΡΤ, και ψηφιζουμε Ανανιστες, σωστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευρωπαϊκή παρέμβαση στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών;

    Μια πολύ σημαντική είδηση έδωσε η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαρία Δαμανάκη, καθώς προανήγγειλε επί της ουσίας παρέμβαση της Επιτροπής στο πως θα καθορίζονται τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα και οι ζώνες.

    Εάν η είδηση αυτή επαληθευτεί και υπάρξει όντως ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το θέμα αυτό, ενδεχομένως και να εξηγεί την καθυστέρηση που παρατηρείται από ελληνικής πλευράς, παρά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα.

    Διότι οι πάντες απειλούν ή προειδοποιούν με θερμά επεισόδια και κανείς δεν αναφέρει ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ από την πλευρά της Ελλάδας δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν θα εγερθούν ενστάσεις. Πολύ απλά, η κίνηση της ελληνικής πλευράς θα δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» σε μια διαδικασία που κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε ένα τελικό συμπέρασμα, αναφορικά με το τι δικαιούται η Ελλάδα και τι όχι.

    Διαφορετικά, θα χρησιμοποιείται η απαγορευμένη στο διεθνές δίκαιο απειλή χρήσης ένοπλης βίας απλά και μόνο για να μπλοκάρει τη διαδικασία και να υποχρεώσει την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει σε στρατιωτικό εκβιασμό, αποκαλύπτοντας όμως παράλληλα και την ανασφάλεια ή την ασέβεια όσων το επιχειρούν, απέναντι στη διεθνή έννομη τάξη που κατά περίπτωση επικαλούνται…
    http://www.defence-point.gr/news/?p=69711

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποτέ δεν ήταν κατάλληλη περίοδος για διπλωματικοστρατιωτική κρίση με την Τουρκία...........
    Ετσι και τώρα!
    Αλλά ο αρθρογράφος παραλείπει το οτι με τον καιρό η ψαλίδα θα ανοίγει εις βάρος μας.......
    Και το οτι σε λίγο βγαίνει το τουρκικό πλοίο άρα μια διπλωματικοστρατιωτική κρίση είναι σχεδόν αναπόφευκτη με υπαιτιότητα της Τουρκίας, εκτός κι αν λουφάξουμε για τους λόγους που εξηγεί....
    Έχει φαγωθεί για την μη ανακυρηξη ΑΟΖ,(κατ εμέ ύποπτα) ας διαβάσει τα επιχειρήματα του Νίκου Λυγερού που σίγουρα εχει μεγαλύτερο IQ απο τον ίδιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το επιχείρημα που λέει,ότι στο άμεσο μέλλον,δεδομένης της στρατιωτικής ανάπτυξης των ΤΕΔ,οι συνθήκες θα είναι ακόμη χειρότερες,έχει πράγματι βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επώνυμε
    καλό είναι να μάθεις ποιος είναι ο Κωνσταντακόπουλος και τους αγώνες που έχει κάνει για τα εθνικά θέματα.
    Δεν βλάπτει να ακούμε και μια άλλη φωνή έστω κι αν αυτή μας δυσαρεστεί.
    Άλλωστε, λίγο πιο πάνω υπάρχει και άρθρο του κ. Καρυώτη, εκ των σοβαρών υποστηρικτών της ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @skal
    Καλά θα κάνει ο Κων/λος να διαβάσει λίγο Νίκο Λυγερο ο οποίος έιναι καθηγητής, επιστήμονας, και με πενταπλάσιο iq οπο τον Κων/λο, άρα οτι γράφει ο Κων/λος δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα έχει σκεφτεί και ζυγησει ο Λυγερός...........
    Δέν ξέρω τι αγώνες έχει κάνει για τα Εθνικά Θέματα, νίκες όσο ζώ δεν έχω δεί, τ'ωρα τον χρειαζόμαστε μαζί μας.
    Η στάση του μου φαίνεται ύποπτη ΚΑΙ επειδή δεν έχω την καλύτερη γνώμη για τους δημοσιογράφους, τους οποίους θεωρώ στην πλειονότητα τους αλήτες και ρουφιάνους............



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @skal ΥΓ:
    Την δεκαετία του 70 μας φρενάριζε ο τιμάριθμος και μια σύγκρουση με την Τουρκία θα ήταν κατασρτροφική για την οικονομία.
    Την δεκαετία του 80 ο πληθωρισμός και η λιτότητα.
    Την δεκαετία του 90 προετοιμαζόνασταν να μπούμε στην Ε.Ε για μανούρες με την Τουρκία είμαστε??
    Στα 00s έχουμε Ολυμπιάδα, για μανούρες με την Τουρκία είμαστε??
    Τέλειωσε η Ολυμπιάδα ο Καραμανλής με το πρω΄το ΜΠΟΥ χέσ@@κε πάνω του και τα παράτησε.Για μανούρες με την Τουρκία θα ήταν??
    Τω΄ρα έχουμε κρίση με την λογική Κων/λου, για μανούρες με την Τουρκία είμαστε??
    Σε λίγο καιρό θα είναι αστακοί και εμείς θα σκεφτόμαστε ακόμα ποιό Α/ΦΟΣ 4ης(!!) γενιάς θα ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ, ενώ θα πετάνε F35,για μανούρες με την Τουρκία θα είμαστε??
    Αν το καλοσκεφτείς ΠΟΤΕ δεν είναι η καταλληλη στιγμη για μανούρες με την Τουρκία.
    Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι όμως.......
    Γι αυτό λοιπόν κάτι τέΤοιες νηφάλιες φωνές τις ακούω βερεσέ.
    Η ΤΩΡΑ Η ΠΟΤΕ!!
    (ΤΟΥ ΚΙΟΤΗ Η ΜΑΝΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΛΑΨΕ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σάββα, σε γενικές γραμμές συμπλέω με τον επώνυμο. Ο κ. Κων/λος σε κάθε άρθρο του φροντίζει να τονίζει ότι παλαιότερα είχε γράψει για ανάγκη ανακήρυξης ΑΟΖ και κανείς δεν έκανε τίποτε. Όταν τα έγραφε τότε ξέροντας, μη γελιόμαστε όλοι το ανθιζόμασταν, ότι δεν θα την ανακήρυτταν, έγραφε εκ του ασφαλούς. Αν τον άκουγαν τότε και ανακήρυσσαν ΑΟΖ και άρχιζαν τα όργανα τι θα έλεγε; Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ, όμως η επίμονη και συνεχής ανακίνηση του θέματος από την πλευρά του τώρα είναι, κάπως, περίεργη. Το ποιος είναι ο κ. Κων/πουλος λίγο πολύ είναι γνωστό και γι' αυτό παραξενεύομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οταν γνωρισα την Αρμενισσα γυναικα μου, εκεινη διαβασε καποια αποσπασματα απο την ΕΠΙΦΟΒΗ ΙΣΤΟΡΙΑ μου, τριτο βιβλιο με τις Εκδοσεις Περιπλους, Αθηνα 2012, ως Δημητριος Ωρολογας. Με αποκαλεσε "αποσχιστικο" οταν μονον ελαχιστοι το γνωριζαν και το σεβονταν απο την εποχη που ειχα μεντορα τον Τζων Βεινογλου, 1986-1990. Με σωρευμενη μια οδυνηρη ιστορικη εμπειρια της προσφυγικης καταγωγης μου και κουλτουρας, με ανυπαρκτα δικαιωματα στην περιεργη ευρασιατικη μπανανια που λεγοταν "Ελλαδα", καταλαβα οτι η λεγομενη Ισχυς εν τη Ενωσει, απλως δεν ηταν το δικο μου καφεδακι, αλλα το πινανε αλλοι.Προσωπικα θεωρω πως , το ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ειναι οι εσχατες εκφανσεις ενος διχασμου, τυπου βασιλικων-βενιζελικων, κομμουνιστων-δεξιων,οπου μαλλον ως Ελληνομικρασιατης θα μετεχω ενεργα και οχι δια της πλαγιας οδου, σε κατι που δεν μπορεσαν παλαιοτερα οι προγονοι μου, με την αποτυχια ιδρυσεως του Εθνικου Προσφυγικου Κομματος και με την ινκογκνιτο φιλοξενια στο προσφυγικο των Τρικαλων του επισης Μικρασιατη Γ.Γ του ΚΚΕ Ζαχαριαδη. Τωρα φροντιζω οσο μπορω βεβαια να μην με αδειασει ο καθε Μεγαλος στην Γιαλτα και στην Λοζανη. Παντα ενθυμουμενος οτι στην Κοζανη και την ευρυτερη περιοχη της Μακεδονιας διαβιουν τωρα απογονοι προσφυγων απο την Σμυρνη και την Τραπεζουντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η ανακηρυξη της ΑΟΖ, είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας.
    Μπορεί να υπάρχουν επιφυλάξεις, αλλά αυτές υπάρχουν για σχεδόν όλα τα ζητήματα, αν το πάρει κανείς έτσι..
    Αν κάνουμε πίσω υπό το επιχείρημα "δεν είναι καιρός τωρα, (μη τύχει και θυμώσουν οι Τούρκοι..)", ποτέ δεν θα είναι καιρός.
    Εκτός αν υπάρχουν αθέατες δεσμεύσεις από το πρόσφατο παρελθόν, (κοινό μας σπίτι κλπ) που εμείς τις αγνοούμε.
    Μου έκανε μάλιστα εντύπωση το ότι ο Σαμαράς, ρώτησε εχτές τον Ολάντ, "αν νομίζετε ότι θα πρέπει η χώρα μας να ανακηρύξει την ΑΟΖ".
    Δικό μας θέμα δεν είναι πρωταρχικά ή οι άλλοι θα μας κανονίσουν;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.