19/2/13

Κυπριακές ιλαροτραγωδίες και κωμικοτραγωδίες

 Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr
Οι κυπριακές προεδρικές εκλογές δεν είναι κομματικές εκλογές. Ως εκ της φύσεως του θεσμού είναι υπερκομματικές. Όμως, κομματικά ψήφισε το 75% των κυπρίων. Σεβαστή σίγουρα η ψήφος των πολιτών. Σεβαστοί ως άτομα οι δύο κομματικοί υποψήφιοι. Σεβαστή η πολιτειακή νομιμότητα. Οι αποφάσεις συλλογικής αυτοκτονίας και συλλογικής ευθανασίας, όμως, δεν είναι σεβαστές γιατί αφορούν όλους. Επιδέχονται αυστηρή κριτική. 
Αναμφίβολα, το τιμητικό και ηρωικό 25% του Γιώργου Λιλλήκα υπέρ μιας αλλαγής πλεύσης δεν είναι και λίγο. Για δύο μόλις μονάδες χάθηκε η ιστορική ευκαιρία μιας νέας αφετηρίας και ενός προσανατολισμού διεξόδου. Στα δύο εκατέρωθεν κόμματα υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι –βασικά οι περισσότεροι– οι οποίοι το 2004 ψήφισαν εναντίον του σχεδίου Αναν και συνεχίζουν να μην θέλουν να γίνουν υποτελείς των νέο-Οθωμανών. Τους καλούν τώρα να ψηφίσουν, από την μια το «ΑΚΕΛ για να σωθεί το κόμμα» και από την άλλη το «ΔΗΣΥ για να κτυπήσουμε τους κομμουνιστές και να φύγει το ΑΚΕΛ». Παρά τα συνθήματα η αλήθεια είναι ότι οι ηγεσίες τους στα εθνικά και στα οικονομικά ζητήματα είναι πανομοιότυπες. Εν τέλει, όμοιος ομοίου αεί πελάζει.
Μια άλλη πολιτική στάση στον δεύτερο γύρο είναι πιο λογική, πιο ορθολογιστική και πιο συμφέρουσα: Αποχή ή λευκό. Αυτή την φορά ανέξοδα οι πολίτες να ξεγυμνώσουν την Ανανική «σχολή». Άλλο τα «ποσοστά» και άλλο ο συνολικός αριθμός των ψήφων. Ο πρώτος να πάρει «υψηλά ποσοστά» αλλά λίγους ψήφους. Εάν για παράδειγμα ψηφίσουν μόνο εκατό άτομα και εάν ένας εκ των δύο πάρει τους 70 ψήφους θα έχει 70% αλλά μόνο 70 ψήφους. Έτσι, η πολιτειακή νομιμότητα θα διαφυλαχθεί αλλά ο διζωνικός και μνημονιακός Ανανιστής Βασιλιάς θα είναι γυμνός. Οι κύπριοι πολίτες να αποστείλουν ένα διττό μήνυμα: Στις δύο κομματικές ηγεσίες να μαζευτούν. Στην τρόικα να μην τους θεωρούν αυτονόητα αναλώσιμους.
Με άξονα αυτό το ηρωικό 25% η κοινωνία να αυτό-οργανωθεί και να αυτό-θεσμιστεί για να μπορέσει να αντισταθεί. Αυτό θα μετρήσει τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Επειδή αναπόδραστα επέρχονται πολλά δεινά, οι πολίτες του ηρωικού 25% μαζί με όλους τους κομματικά εγκλωβισμένους πολίτες απαιτείται στο πλαίσιο της πολιτειακής νομιμότητας να αναζητήσουν μια νέα πολιτική προσέγγιση πέραν των σάπιων παλαιοκομματικών δομών. Να συγκροτηθεί ένα μεγάλο υπερκομματικό πολιτικό φάσμα στην βάση κοινωνικά σμιλευμένων θέσεων.
Αυτό-οργάνωση της κοινωνίας στην βάση λογικών άμεσης δημοκρατίας: Αδιάκοπες λαϊκές συνελεύσεις και αποφάσεις, συνέδρια, πολιτικές συζητήσεις στις πλατείες, διοργανώσεις στα πανεπιστήμια και παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης. Ένα κύμα αντίστασης απέναντι στην επερχόμενη λαίλαπα. Αυτή είναι και μια ελπιδοφόρα χαραμάδα πως οι κύπριοι δεν θα βρεθούν αφοπλισμένοι και άβουλοι μπροστά στην λαίλαπα που επέρχεται.
Τα δε δύο κόμματα να τα ξεχάσουμε. Για αντικειμενικούς λόγους είναι ήδη παρελθόν! Είναι κωμικοτραγικό και ταυτόχρονα ιλαροτραγικό το εξής: Ανεξάρτητα του τι θέλουν οι δύο Ανανιστές υποψήφιοι, ακόμη και εάν αποφασίσουν να κάνουν στροφή 180ο το σύμπαν θα λειτουργεί, θα αποφασίζει και θα ενεργεί στην βάση του προγενέστερου πολιτικά βεβαρημένου Ανανικού μητρώου τους.
Κωμικοτραγικοί και ιλαροτραγικοί είναι και οι πανηγυρισμοί του επιτελείου του ΔΗΣΥ για τα πιθανά μεγάλα ποσοστά του δεύτερου γύρου. Για να κάνουν τι; Κάθε λογικός πολίτης ξέρει ότι εξ αντικειμένου μόνο οι υπερκομματικές προτάσεις του Γιώργου Λιλλήκα θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να μας οδηγήσουν σε μια βιώσιμη διέξοδο. Αυτοί τι θα κάνουν τώρα; Αυτά που διακήρυσσαν το 2003-4 συμπράττοντας και συνηγορώντας για την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Αυτά που διακήρυσσαν το 2004-2012 μηδίζοντας εις τα Σούσα! Αυτά που δήλωσαν για υπογραφή του μνημονίου χωρίς διαπραγματεύσεις; Μήπως νομίζουν ότι τους διασώζει η κομματική ψήφος; Σφάλλουν! Ου γαρ οίδασι τι ποιούσιΤα ρόπαλα της τρόικας και των θηρίων της διεθνούς πολιτικής θα τσακίζουν κεφάλια αδιακρίτως.
            Όπου πήγαν τρόικες τις δύο τελευταίες δεκαετίες τα «κόμματα» που τις έφεραν τάχιστα εκμηδενίστηκαν. Ακριβώς, ιλαροτραγικό είναι σίγουρα και το γεγονός ότι ο βίος αμφοτέρων των κομμάτων –το κόμμα το οποίο «θριάμβευσε» και το κόμμα το οποίο «διασώθηκε»– θα είναι βραχύς. Αμφότερα τα κόμματα, σύντομα θα αυτό-διαλυθούν εν μέσω ερειπίων: Τα αβάστακτα μνημόνια, τα διαδοχικά κουρέματα, οι συνοδευτικές εκβιαστικές πιέσεις για το κυπριακό ζήτημα, η οικονομική καταστολή, η κοινωνική καταστολή, οι αξιώσεις εκποίησης των πάντων  και μετατροπής των πολιτών σε είλωτες, η σίγουρη πολιτική απομόνωσή μας, το νέο-Οθωμανικό θηρίο που καιροφυλαχτεί και που τώρα τρίβει τα χέρια του και οι άσπονδοι διεθνείς κομματικοί και άλλοι «φίλοι» που θα ελιχθούν για να πάρουν μερίδιο της κυπριακής γεωπολιτικής πίττας.
            Το μέλλον ενός «Ανανιστή» προέδρου μαζί και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τραγικό: Το πολιτικά βεβαρημένο πολιτικό του παρελθόν προκαλεί ντόμινο δυσμενών αποφάσεων για την Κύπρο και τον ίδιο. Υπό δε τις συνθήκες μνημονίων και κρίσης θα εξωθείται να διαδραματίζει ρόλο κομπάρσου ενός θιάσου του παραλόγου. Πρωταγωνιστές θα είναι ξένοι και θα παίζεται το δράμα διάλυσης και εξανέμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο νέος Πρόεδρος σύντομα να μετατραπεί σε μια τραγική φιγούρα τροχονόμου του πήγαινε-έλα των τεχνοκρατών της τρόικας, των χρηματοοικονομικών ληστών και των αντιπροσώπων των δυνάμεων που θα συναλλάσσονται υπόγεια για την διανομή του υποθαλάσσιου πλούτου μας. Οι συναλλαγές θα γίνονται πίσω από τις πλάτες της πλειοψηφίας των κυπρίων πολιτών οι οποίοι εάν δεν αυτό-οργανωθούν ως κοινωνικό σώμα θα αποδυναμώνονται μέρα με την μέρα. Η λεία δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο αλλά και η γεωπολιτική θέση της Κύπρου.  Όποιος βλέπει κάτι άλλο νεφελοβατεί.
Επέρχονται Μνημόνια, εκβιασμοί, φαύλος κύκλος ύφεσης, ανεργία και εκποιήσεις, τουρκικές απειλές και αξιώσεις να «βάλουμε τα σύμβολα και τις σημαίες στο μπαούλο μας». Οι εναντίον μας επιθέσεις θα είναι θηριώδεις και ανελέητες. Γι’ αυτό η κοινωνία όπως είπαμε θα πρέπει να αυτό-οργανωθεί και να αυτό-θεσμιστεί για να αντισταθεί. Ως κοινωνικό σώμα και όχι ως κόμματα γιατί κόμματα είτε δεν θα υπάρχουν ή θα υπάρχουν μόνο οι σκιές τους.
Η αυτό-οργάνωση του κοινωνικού σώματος σε υπερκομματική βάση με άξονα το ηρωικό 25%,όμως, επιβάλλεται για ένα ακόμη λόγο: Όπως και στην Ελλάδα και αλλού η νέα εξουσία για να μπορέσει να εκτελεί τις εντολές της τρόικας θα οδηγηθεί σε δεσποτεία και αυταρχισμό. Προσθέστε την αναβίωση ισχυρών τάσεων ρεβανσισμού δεξιοκομμουνιστικών και γριβομακαριακών προδιαγραφών που θα βρικολακιάσουν απαρχαιωμένους εμφυλίους του προηγούμενου αιώνα. 
Τέλος, συνιστάται η μελέτη των θέσεων του Νταβούτογλου στο Στρατηγικό βάθος και τουΕναλλακτικές ΚοσμοθεωρίεςΗ μελέτη της «ισλαμικής κοσμοθεωρίας» όπως την περιγράφει ο σημερινός υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει πόσο μεγάλο λάθος ήταν η υπερψήφιση Ανανιστών υποψηφίων. Πλέον, η διζωνική εκτέλεση κοντεύει επικίνδυνα. Ένας παρά φύση διζωνικός γάμος θα καταστήσει τους κύπριους νέο-Οθωμανούς υποτελείς. Μεταβατικά θα τους διοικούν εξωντικά κάποιοι εγχώριοι δουλόφρονες γενίτσαροι.
«Όλα για τους τούρκους» ήταν ένα πανό πίσω από κύπριο πολιτικό που μιλούσε στην Άγκυρα.Ποιος ήταν; «Δεν θυμάμαι». Ενόσω θα μας σέρνουν στην φωλιά της Άγκυρας θα επωάζονται και θα ξεθαρρεύουν εγχώριοι μεταπράτες, δουλόφρονες, εθελόδουλοι, γενίτσαροι και άλλα ελεεινά υποχείρια της ξενοκρατίας. Επείγει τα μέλη της κυπριακής κοινωνίας να αυτό-οργανωθούν, να αυτό-θεσμιστούν και να οργανώσουν την αντίστασή τους. Μια κακής ψήφου μύρια κακά έπονται.  
Π. Ήφαιστος – PIfestos

14 σχόλια:

  1. Ιλαροτργωδίας και κωμικοτραγωδίας το ανάγνωσμα

    1)-2004 Δημοψήφισμα για το σχέδιο ΑΝΑΝ το 76% του Ελληνικού κυπριακού λαού ψήφισε κατά του σχεδίου , το 24% υπέρ
    -2008 Εκλογές Προεδρικές Ποσοστό του Τάσσος Παπαδόπουλου 31,79%
    -2003 Εκλογές Προεδρικές Ποσοστό του Τάσσος Παπαδόπουλου 51.51%
    Επί αυτών των στοιχείων ποιά η κριτική σας Κε Καθηγητά;

    2) Σε ότι αφορά το σχέδιο Ανάν παρατηρώ για δεύτερη φορά ότι δεν αναφέρεται πουθενά η προέλευση του σχεδίου.Ολως δε τυχαίως ο μόνος Δημοσιογράφος που αναφέρει τα πράγματα με το όνομα τους είναι ο Κος Μιχάλης Ιγνατίου

    Πάμε στο Ηρωικό ποσοστό του Κου Λιλλήκα

    1)Σύγχυση και αμηχανία έχει προκληθεί στο Επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα αλλά και στην ΕΔΕΚ και στους οπαδούς του, καθώς η μέχρι πρόσφατα αντιμνημονιακή πολιτική του, όπως και η αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ρίχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, κάνοντας στροφή 180 μοιρών. Για άλλη μια φορά ο κ. Λιλλήκας αλλάζει στάση, διαφοροποιούμενος από τη θέση που διακήρυττε εναντίον του μνημονίου αλλά και της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών αφού με δηλώσεις εκπροσώπων του επιτελείου του είναι έτοιμος να υπογράψει το μνημόνιο, όπως επίσης και στο θέμα των ημικρατικών όπου τώρα τάσσεται υπέρ της μετοχοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, δημιουργώντας αμηχανία στους οπαδούς του. (Δημοσίευμα της Αλήθειας)

    2)Σε ερώτηση για το πώς αποτρέπονται οι όροι του μνημονίου που ήδη άρχισαν να ισχύουν με μειώσεις μισθών , επιδομάτων κτλ, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη ανάπτυξης, με προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία καζίνο, ανέγερση του τερματικού , εισαγωγή στρατηγικών επενδυτών στους ημικρατικούς οργανισμούς , αξιοποίηση των επιστημόνων και των «λαμπρών μυαλών» στην Κύπρο κ.α. Αναφέρθηκε ακόμη στην εξασφάλιση δανείων από φίλες χώρες. Typos.com.cy

    3) Το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε ο ΚΟΤ στο υπ. Εμπορίου, στις 10 Ιανουαρίου 2013, την τετραετία κατά την οποία ο Λιλλήκας ήταν στην κυβέρνηση (μέχρι τα μέσα του 2006 στο αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού), είναι ότι εταιρείες οι οποίες ήταν συμβαλλόμενες με τη Marketway εξασφάλισαν συμβόλαια από τον ΚΟΤ ύψους 9,5 εκ ευρώ!
    Περίπου 8 εκ. ευρώ ήταν τα συμβόλαια με τη γαλλική διαφημιστική εταιρεία Publicis. Η Marketway είναι επιχειρηματικά συνδεδεμένη με την Publicis, εκπροσωπεί την εταιρεία στην Κύπρο, χρησιμοποιεί το λογότυπό της και εμφανίζονταν σαν μια οντότητα υπό την επωνυμία Marketway/Publicis. (Εφημερίδα Πολίτης)

    4)Γιώργος Λιλλήκας Το 1996 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2001. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο Κε Καθηγητά;

    5) Ποιοί οι Λόγοι που επέβαλλαν το μνημόνιο στη Κύπρο; Και που πήγαν οι Σωτήρες της;

    6) Στην κριτική κατά Αναστασιάδη για το ΝΑΤΟ ο Κος Λιλλήκας ξέχασε μήπως " Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του στη «Σ», ανέφερε ότι «ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δημιουργήθηκε σαν ανάχωμα σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που ήθελαν να μπουν στο ΝΑΤΟ, επειδή από τη μια δεν μπορούσε η βορειοατλαντική συμμαχία να τις απορροφήσει και κατά δεύτερο επειδή υπήρχε και αντίδραση από τη Ρωσία.

    »Έτσι -πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας- έφτιαξαν το Συνεταιρισμό και προτάθηκε και στη Ρωσία και μπήκε, για να έχει λόγο για το τι συμβαίνει.

    »Από εκεί και πέρα ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε αποφασίσει μετά τις προεδρικές εκλογές, αν κέρδιζε, θα υποβάλλαμε αίτηση και είχαμε μάλιστα ενημερώσει και τον Χαβιέ Σολάνα για την πρόθεσή μας αυτή. Βεβαίως, δεν ήταν καθόλου σίγουρο εάν θα τα καταφέρναμε, γιατί θα έθετε βέτο η Τουρκία, η οποία θα έμενε εκτεθειμένη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω πολλά να γράψω αλλά θα περιοριστώ.

    Καταρχήν θλίβομαι που πατριώτες διαφόρων αποχρώσεων μπήκαν στο μαντρί του ανακυκλωμένου πολιτικάντη και αρχιμειοδότη Λιλλήκα. Εκεί τους κατάντησε το σάπιο πολιτικό σύστημα, να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους οτι εμφανίστηκε εθνοσωτήρας.

    Δείγμα του ραγιαδισμού που διακατέχει τον Ελληνισμό της Κύπρου της μετα-ΕΟΚΑ εποχής είναι το γεγονός οτι 433 298 ψήφοι, ή 95.54%, πήγαν σε υποψήφιους που δηλώνουν ξεκάθαρα την στήριξη τους σε ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού. Το γεγονός αυτό περνά ασχολίαστο από την συντριπτική πλειοψηφία της ηττημένης εθελόδουλης κοινωνίας μας. Ουδείς ασχολείται με αυτή την πτυχή των εκλογών αφού πλέον το κριτήριο του πατριωτισμού είναι το είδος της ομοσπονδίας που ζητά κανείς.

    Άλλο θέμα που δεν ενοχλεί κανέναν είναι οι Βρετανικές Βάσεις. Ελάχιστα ακούστηκαν. Κάτι γελοιότητες είπε ο Λιλλήκας περί κατεβάσματος του Βρετανικού θυρεού από το Προεδρικό ωσάν να έχει καμία σημασία η διακόσμηση του κτιρίου. Μόνον ο Λουκάς Σταύρου, ο οποίος κατά το παρελθόν συμμέτειχε σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του Βρετανικού ραδιοσταθμού στο Ζύγι, έχει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει οτι ενδιαφέρει περισσότερο την κοινωνία η πρόταση για νομιμοποίηση της παιδεραστίας του Κώστα Κυριάκου.

    Ακόμη, αναμένω οτι μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουν ακόμη χειρότερες προδοσίες στο εθνικό θέμα. Προβλέπω επίσης οτι θα έχουμε νέες υπενθυμίσεις όσον αφορά τους σκοπούς των κτηνότουρκων. Στην καλλίτερη των περιπτώσεων οι υπενθυμίσεις αυτές θα είναι του 'τύπου Στροβίλια'.

    Κλείνοντας, απλά ας ξέρουν οι διάφοροι συμβιβασμένοι με την υφιστάμενη κατάσταση οτι ζωντανοί υπάρχουν σ' αυτό τον τόπο. Να έχουν υπόψιν τους οτι οι μειοδοσίες που διαπράχθησαν από το 1959 μέχρι σήμερα αφήνουν ως μόνη επιλογή του μέλλοντος για τους ζωντανούς την ένοπλη σύγκρουση.

    ΥΓ
    Γιατί όλοι παριστάνουν τους κωφούς όταν ο Λουκάς Σταύρου μιλά για την προδοσία που διαπράχθηκε όταν η πλευρά μας αποδέχθηκε την διεξαγωγή διπλού δημοψηφίσματος με την συμμετοχή των εποίκων; Μπορεί να μην τον υπολογίζετε αυτόν αλλά σ' αυτό αναφέρθηκε και ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Χρήστος Ιακώβου με την διαφορά οτι αποκαλεί το γεγονός βλακεία και όχι προδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τα δύο σχόλια που μόλις τώρα βλέπω δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους του Γιώργου Λιλλήκα γιατί δεν τον εκπροσωπώ. Η στήριξή μου είναι σε καθαρά αντικειμενική βάση και αφορά τις προγραμματικές του θέσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υιοθετήσουμε ορθολογιστικές στάσεις όχι να ανατρέχουμε στην διαδρομή του Λιλλήκα για την οποία εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Στέκομαι στο γεγονός ότι εξελίχθηκε, ενηλικιώθηκε, ωρίμασε και σήμερα με τις ορθολογιστικές προγραμματικές του θέσεις είναι ορθότατος. Εάν μάλιστα τον ακούγατε στην ομιλία του στην Αθήνα, έχει ένα συγκροτημένο, φιλοσοφημένο και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο όσο κανείς άλλος έλληνας πολιτικός σήμερα. Η διαδρομή του εξάλλου δείχνει μια εντυπωσιακή ανοδική φορά κίνησης. Να θυμίσω ότι μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο πρωταγωνίστησε στο ΟΧΙ κατά του σχεδίου Αναν. Αυτό το ΟΧΙ είναι από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και δυστυχώς για μικροκομματικούς λόγους κάποιοι το παρακάμπτουν με ευκολία και μεμψιμοιρίες για τον Τάσσο πριν το δημοψήφισμα. Αυτό πράττοντας και με γιγαντιαία αυθαίρετα άλματα ξεχνούν το γεγονός ότι οι ποθητοί Ανανιστές υποψήφιοι διέπραξαν πολιτικό έγκλημα με το να αποδεχθούν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που αυτό το φασιστικό και ρατσιστικό σχέδιο πρόβλεπε.

    Για την καταβολή του σχεδίου Αναν μπορείτε να δείτε δύο αναλύσεις http://www.ifestosedu.gr/42memoriamkranidioti.htm και http://www.ifestosedu.gr/63GreekStrategy.htm

    Για τις εταιρείες της συζύγου του κ Λιλλήκα έχουν γίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις και λυπάμαι γιατί ανακυκλώνεται λάσπη. Η σύζυγος του ΓΛ είναι μια επάξια επιχειρηματίας και είναι επαίσχυντο το γεγονός ότι για να κτυπήσουν τον υποψήφιο γράφτηκαν όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση εγώ πείστηκα από τις απαντήσεις που βρίσκονται αναρτημένες και ο καθείς μπορεί να διαβάσει.

    Τα αναρτημένα σημειώματα αιτιολογημένα εξηγούν «γιατί Γιώργο Λιλλήκα» - http://www.ifestosedu.gr/112CySympligades.htm και στο διαδίκτυο ευρύτερα. Αφού λοιπόν διυλίζουμε τον κώνωπα των Ανανιστών υποψηφίων και αναζητούμε τα «εγκλήματα» του Λιλλήκα όταν ήταν ακόμη … νήπιο, η Κύπρος θα έχει αυτό που επέλεξε. Προσωπικά θλίβομαι γιατί οι κύπριοι θα μετανιώσουν φρικτά και οικτρά. Τι να κάνουμε όμως. Με ζημιές πολλές για Ελλάδα και με σχεδόν αναπόδραστη καταστροφή της Κύπρου η ζωή συνεχίζεται με όσους επιβιώνουν.

    Τέλος, δικαίωμα το ψευδώνυμο αλλά καλή είναι και επωνυμία για να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λόγων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κε Παναγιώτη Αν ρωτήσετε τον Ιδιοκτήτη του ιστολογίου θα σας πεί αν είμαι Υπεύθυνος για Οσα λέγω και πράττω και αν κρύβομαι πίσω απο την Ανωνυμία

    Φυσικά τότε θα καταλάβετε ποιόν έχετε απέναντι σας και θα ιδείτε πώς πρέπει να αλλαξετε και την δομή της απάντησης σας καθώς γνωριζόμαστε διαδικτυακά εδω και πολλά χρόνια

    Στέκομαι στο Ωρίμασε.
    Και σας Παραθέτω το σχόλιο μου στην ανάρτηση του εδώ Ιστολογίου
    -Γ. Λιλλήκας. Ο μεγάλος νικητής των Προεδρικών εκλογών -

    Η Ηθική πρέπει πάντα να συμβαδίζει με την Πολιτική. Ετσι απέναντι στο εγχείρημα του Νίκου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Λιλλήκα για ανασύσταση του κεντρώου Χώρου οφείλουμε με παρρησία και μέ βάση το ανωτέρω αξιακό στοιχείο οφείλουμε να ομολογήσουμε πως υπηρετούν μια στάση ζωής η οποία και δεν καθηλώνεται σε ότι γύρω συμβαίνει αλλά εξελίσσεται και προσπαθεί να το μεταβάλλει.

    Προσωπικά πιστεύω ότι η ιδεολογική αδυναμία, είναι πιο τραγική πτυχή της κρίσης που βιώνουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και πως η διατήρηση της αξιοπρέπειας αποκτά ολοένα και βαθύτερο ηθικό - πολιτικό περιεχόμενο.

    Είμαι πεπεισμένος πως, όταν όλα έχουν χαθεί ή μοιάζουν να έχουν χαθεί, πρέπει ήρεμα να ξαναρχίζουμε το έργο μας από την αρχή. Είμαι πεπεισμένος πως πάντα πρέπει να στηριζόμαστε στον εαυτό μας και στις δικές μας δυνάμεις, να μην περιμένουμε τίποτα από κανέναν κι έτσι να μην εισπράττουμε απογοητεύσεις. Πως πρέπει να προγραμματίζουμε, να κάνουμε αυτό που ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε και να ακολουθήσουμε τον δρόμο μας".

    Ομως υπάρχει και το γεγονός πως "Κάθε 'βελανίδι' μπορεί να σκέπτεται ότι μπορεί να γίνει βελανιδιά. Εάν τα βελανίδια είχαν ιδεολογία, αυτή θα ήταν ακριβώς να αισθάνονται ότι 'εγκυμονούν' βελανιδιές. Αλλά στην πραγματικότητα το 99% των βελανιδιών χρησιμεύουν για το φαγητό των χοίρων και το πολύ συμβάλλουν στην παρασκευή λουκάνικων και μορταδέλας".

    Δεν αρκεί λοιπόν η αποδοκιμασία του χθές ως μία υπεκφυγή απέναντι στις προκλήσεις του παρόντος αλλά απέναντι στο καθήκον ως σήμερα ξεπροβάλλει να στεκόμαστε με ειλικρινεία και αφοσίωση

    Εχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα η ανάγκη της δημοκρατικής αλλαγής στην βάση του δημοκρατικού πατριωτισμού.

    Το ζήτημα των συμμαχιών ξεπροβάλλει επιτακτικό , ως αναγκαία και η σύνθεση δυνάμεων και απόψεων στην βάση της Εθνικής Στρατηγικής η οποία και με σαφήνεια θα ορίζει το εθνικώς απαράβατο και απαραβίαστο

    Ελπίζουμε ο νέος φορέας να είναι ένας αυθεντικός φορέας ηθικής και πολιτικής αναμόρφωσης της κοινωνίας και της Πατρίδας μας.

    Θα είναι δε μεγαλύτερη η χαρά αν τον στείρο λόγο διαμαρτυρίας
    τον διαδεχθεί ένας αυθεντικός λόγος χωρίς μετατοπίσεις τέτοιες που να προκαλούν σύγχυση

    Καμιά ήττα δεν είναι οριστική αν όποιος την έχει υποστεί δεν την έχει αποδεχθεί χωρίς όμως να φείδεται κόπου και χρόνου για να παράγει υψηλό λόγο πολιτική μη αρνούμενος τις δικές του ευθύνες, παραλλείψεις και ανεπάρκειες

    Εδω θα είμαστε Κε Καθηγητά και θα αντιπαρατεθόμαστε δημοκρατικά σύμφωνα με τις Ελληνικές παραδόσεις μας και όποιος μας διαβάζει ας βγάλει τα συμπεράσματα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία λοιπόν, δεν είναι ανωνυμία κ Ακρίτα. Αυτό κατάλαβα. Δεν ήταν μομφή αλλά η από μακρόθεν διατυπωμένη άποψή μου ότι το διαδίκτυο είναι το μέσο να ξεφύγει η κοινωνία από την δεσποτεία της εξουσίας και τα μέλη της να κινηθούν με φορά κίνησης περισσότερο δημοκρατία ή και άμεση δημοκρατία. βλ. http://www.ifestosedu.gr/81%CE%9C%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82.htm - http://www.ifestosedu.gr/110Wikileaks.htm - http://www.ifestosedu.gr/109amesi_dimokratia.htm .

    Τώρα, επί της ουσίας δύο λόγια, αφού πρώτα πω ότι η μανία κατά του ηττημένου αντί κατά της επερχόμενης λαίλαπας των δύο Ανανιστών, α) σοκάρει, β) την βρίσκω αντί-αισθητική.

    Πρώτον, αφού ρητά από την πρώτη στιγμή και αιτιολογημένα πολλοί υποστηρίξαμε τον Γιώργο Λιλλήκα λόγω προγραμματικών του θέσεων οι οποίες ήταν και οι μόνες διεξόδου από το αδιέξοδο του κυπριακού και της οικονομίας. Για να ακριβολογούμε οι θέσεις του είναι με τα ελληνικά δεδομένα επανάσταση και με τα ξένα δεδομένα … ανταρσία κατά της ξενοκρατίας. Σίγουρα εγγυήσεις δεν υπάρχουν ούτε μπορεί να του ζητήσει κανείς να γίνει Τζάβες. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

    Δεύτερον, μνημόνιο. Σίγουρα υπήρχε αμηχανία όταν χαζοχαρούμενα οι κύπριοι πίστεψαν ότι θα τους … σώσει από το κράτος. Υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι οι συνολικές θέσεις του Λιλλήκα (πχ για το φυσικό αέριο) στόχευαν στον να μην φυλακιστούμε σε μνημόνιο ή σε σκληρούς όρους μνημονίου;

    Τρίτον, «Ποιοί οι Λόγοι που επέβαλλαν το μνημόνιο στη Κύπρο; Και που πήγαν οι Σωτήρες της;». Ρωτήστε τα δύο κόμματα που συνεργάζονταν απόλυτα ακόμη και για τον διορισμό ενός δημόσιου υπαλλήλου.

    Τέταρτον, τι σχέση έχει ο «συνεταιρισμός». Ή θα λέμε ουσιαστικά πράγματα και επί του πρακτέου ή όχι. Δεν μπορεί να λέμε ότι παρελθοντολογούμε όταν μιλάμε για το Αναν και να θυμούμαστε τώρα τι ήταν ο ΓΛ όταν ήταν νήπιο ενώ η ουσία είναι ότι τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε (ο μόνος!!) και ότι δεσμεύεται ρητά από προγραμματικές θέσεις.

    Πέμπτον, ιδεολογική αδυναμία. Παρακάμψατε μια θέση που διατύπωσα ρητά: Η ομιλία του στο μέγαρο Μουσικής με άφησε με την εντύπωση ότι πρόκειται σήμερα για τον πιο φιλοσοφημένο και συγκροτημένο Έλληνα πολιτικό. Να είστε σίγουρος ότι κάτι τέτοιο δεν θα το έλεγα εύκολα.

    Έκτον, «ιδεολογία». Οι ιδεολογίες είναι προϊόν της εποχής των δουλοπαροίκων και αφορά, ακριβώς, τα δύο απαρχαιωμένα κόμματα εδώ και στην Κύπρο. Η ημέτερη μακραίωνη δημοκρατική παράδοση είναι αυτό-οργάνωση και αυτό-διοίκηση. Για αυτό μιλάμε εμείς γύρω από το ηρωικό!! 25%. Γιατί ηρωισμός είναι και αξεπέραστος με σύγχρονα ελληνικά δεδομένα. Είναι η μαγιά αν υπάρχει έστω και μικρή ελπίδα σωτηρίας της Κύπρου.

    Έφθασα όμως στις 400 λέξεις και αναρτώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Μερικά ακόμη λόγια γιατί θα πρέπει να αναχωρήσω:
    Γράφεται: «Θα είναι δε μεγαλύτερη η χαρά αν τον στείρο λόγο διαμαρτυρίας
    τον διαδεχθεί ένας αυθεντικός λόγος χωρίς μετατοπίσεις τέτοιες που να προκαλούν σύγχυση. Καμιά ήττα δεν είναι οριστική αν όποιος την έχει υποστεί δεν την έχει αποδεχθεί χωρίς όμως να φείδεται κόπου και χρόνου για να παράγει υψηλό λόγο πολιτική μη αρνούμενος τις δικές του ευθύνες, παραλλείψεις και ανεπάρκειες. Εδω θα είμαστε Κε Καθηγητά και θα αντιπαρατεθόμαστε δημοκρατικά σύμφωνα με τις Ελληνικές παραδόσεις μας και όποιος μας διαβάζει ας βγάλει τα συμπεράσματα του».
    Επειδή εδώ μάλλον βιαστικά μιλάμε ο κορμός των θέσεών μου είναι στο http://www.ifestosedu.gr/112CySympligades.htm

    Σίγουρα ο καθείς βγάζει τα συμπεράσματά του και γι’ αυτό γράφουμε. Α) στείρο λόγο αναγνωρίζω μόνο να εκφέρεται στα δύο απαρχαιωμένα κομματικά επιτελεία τα οποία πρέπει να πάρουν το μήνυμά τους με όχι ή αποχή. Β) Ναι εάν δεν οργανωθούμε εκτός κομμάτων η ήττα θα είναι ιστορική και αμετάκλητη. Ρωτήστε τους νεκρούς του 1922, τους Κωνσταντινοπολίτες, τους Ιμβρίους που βρέθηκαν στο στομάχι του θηρίου. Οι δε δύο υποψήφιοι εάν δεν το καταλάβαμε αυτό λένε να κάνουν με τις διζωνικές τους τις οποίες ο ΓΛ ρητά απέρριψε ως βάση πλέον συνομιλιών. Γ) Ορίστε μας μιλάμε για λάθη ή παραλείψεις του Λιλλήκα όταν δεν ήταν αυτόνομος και αυτοτελής πολιτικός όταν έκανε, ας πούμε χάριν συζήτησης, κάποια πταίσματα και έτσι επισκιάζουμε τα πολιτικά κακουργήματα που επίκεινται από όσους κατάστρεψαν την Κύπρο και αμετανόητα στέκονται στις ίδιες θέσεις.

    Τέλος περί δημοψηφίσματος κτλ του Τάσσου. Πρώτον εκτός πλαισίου παρούσης συζήτησης και δεύτερον κάπως περίεργα μιας και α) κάποιοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν τώρα!!! για το ζήτημα ζωής και θανάτου για τους τωρινούς!!! υποψήφιους και της τωρινές θέσεις τους. β) Ο Τάσσος ανήκε στο παλαιοκομματικό ψήφισμα. Το ΟΧΙ όμως το εξιλέωσε και τον κατέταξε στις ιστορικές Θερμοπύλες. γ) Επειδή ήμουν βαθιά αναμεμειγμένος με εκατοντάδες σελίδες παρεμβάσεων (οι περισσότερες είναι αναρτημένες) θεωρώ είτε άγνοια είτε κακοπιστία τα περί βλακείας ή προδοσίας του Τάσσου το 2003. Διαβάστε τα κείμενά μας ήδη από το 2001. Υπήρχε όργιο λαθών, γιγαντιαίες πιέσεις, ανικανότητα της ηγεσίας σε Ελλάδα και Κύπρο, πρωτοκαθεδρία Βρετανικής πλεκτάνης και άπειρες υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι. Ο Τάσσος τα κληρονόμησε. Έκανε και τα λαθάκια του πλην δεν μετρούν μπροστά στων άλλων αλλά κυρίως στο γεγονός ότι έτσι ήταν τα πράγματα που η πλεκτάνη θα συνεχιζόταν ούτως ή άλλως εάν το απέρριπταν οι Τούρκοι. Ελιγμούς έκανε τελικά είπε ΟΧΙ

    Ελέω 400 λέξεων γεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κε Καθηγητά γειά σας και εσάς και χαίρομαι για τον μεγάλο αριθμό λέξεων.Πιστεύω και εσείς αν γυρίσετε και διαβάσετε τα όσα γράψατε να διακρίνετε την δυσκολία που αντιμετωπίσατε.Δεν με πείσατε γιατί ως είδατε απέναντι και στους δύο υποψήφιους στάθηκα αντικειμενικά. Σείς επικεντρώνεστε μόνο στο σχέδιο Ανάν, έτους 2004 το οπποίο αρνείστε να κατανόμασετε τους Μέντορες του και ότι αποτελούσε συνέχεια των σχεδίων που κατα καιρούς έγινε προσπάθεια να επιβληθούν στην Ελληνική Κύπρο.

    Σας κατέδειξα την αδυναμία του ΚΑΙ του Τάσου Παπαδόπουλου να κεφαλοποιήσει την επιτυχία του 76% , την μεγάλη εκλογική του καταβάθρωση τα αίτια της οποίας διστάσατε να αναλύσετε

    Σας έδειξα το ότι και ο κος ΛΙλλήκας προέρχεται απ οτο ΑΚΕΛ και δεν αρνήθηκα την εξελικτική του πορεία σεις την αρνείστε στον Κο Αναστασιάδη

    Θα γνωρίζετε αντιδράσεις Ερογλου και Τούρκων και δείχνουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι

    Σας έδειξα τα αίτια της Οικονομικής κρίσης της Κύπρου. Αδυνατείτε να καταλάβετε την λογική του Μνημνονίου ως και την προσπάθεια απεγκλωβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Τα περί ανταρσίας στην Ξενοκρατία γνωρίζετε πως δεν ισχύουν , ως επίσης αρνείστε να αποδεχτείτε οτι η Διακυβέρνηση Χριστόφια επέτυχε να εξισορροπήσει Γιγάντια γεωστρατηγικά συμφέροντα.Ισως να μην δείξατε την δέουσα προσοχή στην στάση της Ρωσίας απέναντι στην Κύπρο.

    Τέλος θα σας θυμήσω τα γραφόμενα συναδέλφου σας αναφορικά με την σύγκρουση "Κοινού Νού" και στρατευμένης πολιτικής σκέψης

    Παρά το γεγονός ότι θεωρώ πως η πολιτική σας σκέψη παραμορφώνεται απο ιδεολογικές θέσεις εντούτοις σας παρακολουθώ και σας διαβάζω

    Βλέπετε- τώρα που καταλάβατε ποιός είανι απέναντι σας- εξακολουθώ να διαβάζω την πολιτική σκέψη του Γιάνου Κρανιδιώτη η οποία και με έχει επηρεάσει αφάνταστα


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρθρο του Κώστα Βενιζέλου στον Φιλελεύθερο με ιδιαίτερη προσοχή σε ότι αναφέρει για την Οικονομία

    Τρία αγκάθια για τον νέο πρόεδρο
    ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Με το καλημέρα ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά και ακανθώδη προβλήματα, τα οποία θα φέρουν και την ετικέτα του κατεπείγοντος. Χρόνος προσαρμογής δεν θα δοθεί από κανένα στον νέο πρόεδρο ούτε και θα έχει την πολυτέλεια να ζητήσει. Είναι σαφές πως η πίεση θα είναι μεγάλη και τα ανοικτά μέτωπα πολλά.

    Πρώτοθέμα είναι αυτό της Οικονομίας σε σχέση με δυο άξονες. Την οριστικοποίηση του Μνημονίου και την υπογραφή του, και η εξεύρεση χρημάτων για να μπορεί να ανταποκριθεί το κράτος στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Οι συζητήσεις με την Τρόικα, λόγω και της καθυστέρησης, θα είναι περισσότερο σκληρές και οι τροϊκανοί πιο απαιτητικοί. Περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης ενδεχομένως να υπάρξει, ενώ διαμορφώνονται και νέα δεδομένα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην Οικονομία. Η εικόνα των άδειων ταμείων είναι τρομακτική και στην περίπτωση ενός νέου προέδρου το παιχνίδι με το χρόνο μέσα από ελιγμούς είναι απαγορευμένο και καταστροφικό. Οι λύσεις στο πεδίο αυτό θα πρέπει να βρεθούν… χθες.

    Δεύτερο θέμα είναι το ξεχασμένο Κυπριακό. Οι εν δυνάμει μεσολαβητές, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα επανέλθουν στην περιοχή με νέα ατζέντα. Θα επιχειρήσουν να επιβάλουν χρονοδιάγραμμα και διαφοροποίηση της διαδικασίας. Το πιο επικίνδυνο είναι η διασύνδεση της οικονομικής κρίσης με το Κυπριακό. Η αξιοποίηση, δηλαδή, της κρίσης ως μοχλού πίεσης για υποχωρή σεις στο Κυπριακό. Αυτή η προσπάθεια διασύνδεσης πρέπει να απορριφθεί εξαρχής και με αποφασιστικότητα, διαφορετικά θα βρεθεί η χώρα έρμαιο στις ορέξεις τόσο των τροϊκανών όσο και των εν δυνάμει μεσολαβητών στο Κυπριακό.

    Τρίτο,είναι πρόδηλο ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα. Η μια πτυχή είναι οι προσπάθειες των Τούρκων να δημιουργήσουν ένταση στέλνοντας το Μάρτιο ερευνητικό σκάφος γύρω από την Κύπρο. Η πρόκληση κρίσης και η δημιουργία κλίματος έντασης στα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης θα ανατρέψουν και τους σχεδιασμούς στα άλλα πεδία (Οικονομία). Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι η μια διάσταση, η άλλη είναι η προσπάθειά της να καταστεί μέτοχος στο κυπριακό φυσικό αέριο. Είτε μέσω των Τ/κ είτε με τη μεταφορά του αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας (σε αυτό η Άγκυρα έχει αποκτήσει πολλούς συμμάχους). Η άλλη πτυχή είναι η προσπάθεια των τροϊκανών να «περάσουν» στα χέρια τους τα κέρδη από το φυσικό αέριο και αυτό ως αποτέλεσμα της εκχώρησης κυριαρχίας στους δανειστές μας. Παράλληλα με τα πιο πάνω είναι και τα ζητήματα με την κατασκευή τερματικού καθώς και η συνεργασία με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ.
    Πέρα από τα ακανθώδη αυτά ζητήματα, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να προβεί αμέσως σε διορθωτικές κινήσεις ως προς τη διεθνή εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χώρα μας έχει βρεθεί, λόγω πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων, στο κέντρο του κυκλώνα και κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
    Την ίδια ώρα, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει διά της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου να κρατήσει ισορροπίες και να δώσει μήνυμα εντός και εκτός Κύπρου για τις προθέσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. Επανέρχομαι λοιπόν όσο μπορώ πιο σύντομα.
    Πρώτον, ποια εξέλιξη του Νίκου Αναστασιάδη; Αμετανόητος είναι συχνά αντί-αισθητικά υπαινικτικός όταν υποτιμά την νοημοσύνη μας λέγοντας ότι σέβεται το δημοψήφισμα ενώ όλοι ξέρουμε τι έκανε μετά το 2004. Εξ αντικειμένου λοιπόν ο Λιλλήκας εξελίχθηκε (μιλάμε για δημόσιες θέσεις όχι υποθέσεις) και ο Αναστασιάδης όχι. Έρογλου και τούρκοι τρίβουν τα χέρια και καιροφυλακτούν. Το λέει ο «κοινός νους» και το πανό πίσω από τον ΝΑ στην Τουρκία, που γράφει, όπως μου είπαν γνώστες της τουρκικής «όλα στους τούρκους». Θα μιλούσατε εσείς εκεί; Θα μιλούσε ο Λιλλήκας. Δεν ξέρω πολλούς που θα το έκαναν.
    Δεύτερον, το μνημόνιο στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι σύμβολο της πολιτικής ανικανότητας. Μέτρα εξορθολογισμού της οικονομίας τα επιβάλλουν άλλοι αντί εμείς και έτσι συνοδεύονται με ακύρωση της κρατικής κυριαρχίας.
    Τρίτον, ο Τάσσος δεν κεφαλαιοποίησε το ΟΧΙ επειδή είχε και ελαττώματα όπως όλο το παλαιοκομματικό σύστημα. όμως, απαιτείται καταλογισμός και διαβάθμιση ευθυνών και στάσεων και όχι ισοπέδωση, ενώ ποτέ και με τίποτα δεν παρακάμπτουμε το ΟΧΙ του 2004.
    Τρίτον, δεν επικεντρώνομαι στο σχέδιο Αναν αλλά και σε πολλά άλλα. Το σχέδιο Αναν όμως ήταν κορύφωση και άξονας εξελίξεων από την πρώτη στιγμή που εκκολάφθηκε γύρω στο 2001 μέχρι σήμερα. Είναι επίσης ο άξονας γιατί όπως λέει και ο Άριστος Μηχαηλίδες επέρχεται και …δριμύτερο. Το είπα και εγώ πολλές φορές σε βαθμό που έκανα προβλέψεις κάτι που δεν συνηθίζω εκτός και εάν είναι σαφώς διαγεγραμμένες τάσεις του παρελθόντος και του παρόντος. Πολλοί μέντορες, αρχιτέκτονες και εθελόδουλοι ήταν «δικοί μας» αποκαλύφθηκαν με την στήριξή του και «άλλα» όπως γνωρίζουμε και αυτούς μεμφόμαστε πρώτα γιατί οι ξένοι την δουλειά τους έκαναν.
    Τέταρτον, η μόνη αντικειμενική στάση απέναντι στους δύο υποψηφίους είναι ότι λόγω βεβαρημένου πολιτικού μητρώου θεωρούνται, εξ αντικειμένου, άκρως επικίνδυνη για την εθνική επιβίωσή μας. Δεν έχει σχέση με τα πρόσωπά τους αλλά της αμφίσημες και υποκριτικές αν όχι συγκεχυμένες θέσεις τους και την γνώση του πως λειτουργούν οι δυνάμεις και τα επιτελεία τους.
    Πέμπτον, δεν με καταλάβατε. Δεν μίλησα για ανταρσία. Ανταρσία θα δει ο Ανανιστής πρόεδρος και θα διολισθήσει σε πρακτικές, φοβάμαι, της δεκαετίας του 1970 για να επιβάλει την επερχόμενη τουρκοβρετανική κατάληψή μας στην οποία τόσο πολύ, διατρανωμένα με λόγια και με πράξεις, υποστηρίζει (αμετανόητα από ότι ξέρω μέχρι σήμερα). Είμαι ο τελευταίος που θα θέσει σε κίνδυνο την πολιτειακή νομιμότητα. Ποιοι ρωτώ την έθεσαν σε κίνδυνο το 1970-74; Για αυτοοργάνωση της κοινωνίας μιλάμε στην βάση των ημέτερων πολιτικών παραδόσεων. Αυτό μας φέρνει στο τελευταίο.

    συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. (συνέχεια Β μέρος)
    Τέλος, το ότι υπάρχουν πολλές παρανοήσεις στην συνομιλία μας είναι νομίζω σαφές από τα τελευταία: α) ποτέ η υποστήριξή μου σε πολιτικό πρόσωπο δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα είναι πάντα σε πολιτική βάση (βρέστε μου μια λέξη στα αναρτημένα κείμενα που να υπονοεί το αντίθετο, μάλιστα τα τελευταία τριάντα χρόνια). β) Πουθενά επίσης δεν υιοθετώ καμιά ιδεολογική άποψη. Το αντίθετο. Κάθε λέξη υπόκειται στην βάσανο μιας σκοπιμότητας: Πολιτικά συναφής (επομένως μη ιδεολογική γιατί η ιδεολογία προτάσσεται της πολιτικής) και πνευματικά συναρτημένη με τα θεμελιώδη συμφέροντα της κοινωνίας και όχι με κομματικούς ή άλλους σκοπούς. γ) Πρέπει να γίνει μεγάλο ολίσθημα κακογραφίας για να μιλήσω ιδεολογικά μιας και χιλιάδες σελίδες δημοσιεύσεων αφιερώνονται στην κατάδειξη του γεγονότος ότι οι ιδεολογίες είναι η μεγαλύτερη αντιστροφή του πολιτικού πολιτισμού. Η κοινωνικά ενταγμένη πολιτική δεν μπορεί να είναι ιδεολογική (εξ ου και η ρητή θέση ότι μπορούμε να εκλέγουμε τους αντιπροσώπους χωρίς τα κόμματα της «έμμεσης αντιπροσώπευσης»). Ιδεολογία είναι αντίθετα οτιδήποτε συναρτάται με κομματικές λογικές που βαίνουν κόντρα στην ημέτερη πολιτική παράδοση. Άσε που πολλές φορές τόνισα ότι η Προεδρία μας προσφέρει την πολυτέλεια να εκλέγουμε τον Ύπατο κυβερνήτη άμεσα. Τώρα, για τον Γιάννο Κρανιδιώτη έδωσα πιο πάνω κάποιους συνδέσμους. Για τον Γιάννο ακόμη δεν έγραψα και έχω πολλά να πω. Στο επικείμενο κείμενο για την υπόθεση ένταξη, άμυνα, αποτροπή.
    Τέλος, για να καταλάβετε τι έχουμε πλέον στην Κύπρο. Έχω τελευταία δεχθεί άπειρες απειλές από θρασύδειλους τραμπούκους λόγω παρεμβάσεών μου. Δεν θα κυνηγούν μόνο τους …. Κομμουνιστές οι παλληκαράδες της φακής. Θα κυνηγούν όποιο έχει και έχει αντίθετη αντίληψη. Και υποθέτω όποιον τους λένε οι ξένοι για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους (θυμηθείτε κάποιες φράσεις του σχεδίου Αναν …). Στην Κύπρο ενδέχεται να μην πάω ξανά γιατί είναι ένα πράγμα η αναμέτρηση ακόμη και ένοπλη (που ποτέ δεν πρέπει να γίνεται μεταξύ ομοεθνών αλλά κάποιοι έχουν … εμπειρία και έφεσηι) και άλλο τα στιλέτα στην πλάτη. Τέτοιες καταστάσεις να τις απολαύσουν όποιοι θέλουν. Να μην ξεχνάμε και τους επερχόμενους αυταρχισμούς του μνημονίου. Δεν είναι πρόβλεψη είναι αυτά που βλέπουμε στην Ελλάδα τα οποία στην Κύπρο θα είναι σε μεγέθυνση.
    Ψήφισαν λοιπόν αδιέξοδα και με κομματική τυφλότητα. Ας πρόσεχαν. Τώρα μένει η αυτό-οργάνωση της κοινωνίας (όχι ανταρσία!!!). Στο χέρι τους είναι αυτή η τελευταία χαραμάδα ελπίδας (που και για αυτή σκούρα τα βλέπω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το άρθρο περιγράφει όλες τις διαστάσεις του Κυπριακού προβλήματος και κυρίως τις παγίδες.
    Είναι γεγονός το τι επιπτώσεις δημιουργούν οι τρόικες απ όπου πέρασαν και εμείς, θα πρέπει να το ξέρουμε πρώτοι.
    Η Κύπρος σ΄αυτή τη φάση, μόλις εισήλθε στη θανάσιμη παγίδα του Μνημονίου-τη συνέχεια τη μαντεύουμε.
    Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε ότι οι Κύπριοι, έχοντας το παράδειγμα προς αποφυγή από εμάς, θα προλάβουν να αντιδράσουν σωστότερα, τώρα που είναι ακόμα αρχή.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κε Καθηγητά εδώ θα είμαστε και θα καταθέτουμε τις απόψεις μας.Η δική μου γνωμη είανι πως ο Κος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος δεν θα έχει σχέση με τον Κο.Αναστασιάδη του 2004 ως ο Κος Λιλλήκας του 2001 δεν έχει σχέση με τον Κο.Λιλλήκα του 2013.

    Η Κύπρος αλλαξε σελίδα , η ανασύσταση του Κέντρου, η απαγκίστρωση απο την Οικονομική κρίση,η Εξισορρόπηση των Συμφερόντων γιγάντιων γεωστρατηγικών συμφερόντων με τα συμφέροντα της Κύπρου, θα παράγουν εξελίξεις οι οποίες δύσκολα θα επιτρέψουν την λύση της Δ.Δ.Ο. Ο Ελληνισμός δεν θα αυτοκτονήσει ούτε το 2004 ούτε το 1974 μπορούν να επαναληφθούν

    Με όποιο κόστος Κε. Καθηγητά διατηρήστε την Ελεύθερη Φωνή σας και την Ελεύθερη Σκέψη και Ψυχή σας.Αυτό μας Εμαθαν οι προγόνοι μας.

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης πίστευε και εργαζόταν πάνω στην επίτευξη της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης και συνοχής για την πραγμάτωση μιας Πολυδύναμης Εξωτερικής Πολιτικής ή οποία θα παρήγαγε την απποτελεσματική προώθηση των συμφερόντων του Ελληνισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να είστε καλά κ Ακρίτα. Πάντα χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων. Για την θέση που υιοθετείται να είστε σίγουρος εύχομαι να κάνω λάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι εξελίξεις όπως βλέπουμε τρέχουν ... Μάλιστα, πριν αρχίσουμε να ... τρέχουμε.

    Νέα διασύνδεση σχεδίου Ανάν και μνημονίου σε επιστολή στην FT
    Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 12:42
    Επιστολή στην εφημερίδα «Financial Times» απέστειλε ο Τόμας Νάιλς, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα (1993-1997), στην οποία επικροτεί το πρόσφατο άρθρο της για διασύνδεση του μνημονίου με τη λύση του Κυπριακού και ζητά να αποτελέσει η αποδοχή του σχεδίου Ανάν «absolute condition» (απόλυτη προϋπόθεση), για να δεχθεί η Ε.Ε. να μας προσφέρει οικονομική βοήθεια.


    Ο Νάιλς υποστηρίζει πως θα ήταν «τεράστια λάθος, αν η Ε.Ε. έχανε αυτήν την ευκαιρία». Αναφέρει, ακολούθως, πως το 1995, η γαλλική Προεδρία, η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν συμφωνήσει πως η Ελλάδα θα απέσυρε το βέτο της για ευρωπαϊκή βοήθεια στην Τουρκία και η Κύπρος θα μπορούσε να προχωρήσει στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Επίσης, λέει, θα επανάρχιζαν οι διαπραγματεύσεις για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
    «Ήταν κατανοητό ότι η Κύπρος δεν θα εντασσόταν στην Ε.Ε. χωρίς λύση», ισχυρίζεται. «Δυστυχώς, μετά την απόρριψη από τους Ε/κ τού σχεδίου Ανάν, που ήταν ευρέως αποδεκτό πως αποτελούσε δίκαιη διευθέτηση, η Ε.Ε. ξέχασε βολικά αυτήν την κατανόηση», προσθέτει. «Για να αποφευχθεί επανάληψη αυτής της εμπειρίας», καταλήγει, «αυτήν τη φορά η αποδοχή του σχεδίου Ανάν από την κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται απόλυτη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή διάσωση»

    Read more: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/282141/nea-diasyndesi-shedioy-anan-kai-mnimonioy-se-epistoli-stin-ft#ixzz2LduaN7f9

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.