5/2/13

Πικρή γεύση…

Του Γιώργου Χαρβαλιά 
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ της καλοστημένης παγίδας που στήνουν οι Τούρκοι για τις διακυβερνητικές συναντήσεις του Μαρτίου πήρε η ελληνική αντιπροσωπία στο Κατάρ, αλλά φοβάμαι ότι δεν το ’πιασε ακόμη το νόημα.
ΧΘΕΣΙΝΟΣ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφαλώς, και δεν είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Τους Τούρκους, μάλιστα, τους γνωρίζει από πρώτο χέρι. Γι’ αυτό θα έπρεπε να αναμένει τον γκρίζο επικοινωνιακό απόηχο της ανεπίσημης, έστω, συνάντησής του με τον Ερντογάν που ακολούθησε την πάγια διπλωματική πρακτική της… Μεγάλης Πύλης.
ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ είδους «ραντεβού κορυφής» με ηγέτες χωρών που συγκαταλέγονται στο μακρύ κατάλογο αυτών με τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί ότι έχει διαφορές, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας πρέπει πάντα να έχει επικοινωνιακά το «πάνω χέρι». Γι’ αυτό και σπεύδει αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης να μιλήσει στους απεσταλμένους των τουρκικών Μέσων Μαζικών Ενημέρωσης, δίνοντας τη δική του οπτική της συζήτησης που συνήθως απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.
ΣΥΜΦΩΝΑ, λοιπόν, με την ευφάνταστη αφήγηση, ο Τούρκος θέτει επιτακτικά, χωρίς διπλωματικές αναστολές και υπό τη μορφή τελεσιγράφων, όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας που σχετίζονται με τις εθνικές του επιδιώξεις και αφήνει το συνομιλητή του σύξυλο, να μασάει τα λόγια του.
Η ΤΑΚΤΙΚΗ αυτή μπορεί να είναι αντιδεοντολογική, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική. Ο εκάστοτε Τούρκος ηγέτης ή υπουργός Εξωτερικών αποθεώνεται στο εσωτερικό και ο «άλλος», πολύ συχνά Έλληνας, εμφανίζεται σαν να ’χει καταπιεί το αμίλητο νερό. Το κακό είναι ότι αυτή τη φορά ο Ερντογάν, εκτός από τους δημοσιογράφους, έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις και στους βουλευτές του. Ειδικά, δε, για το θέμα των μουφτήδων, κατάφερε να περάσει την εικόνα και διεθνώς ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός περιήλθε σε αμηχανία και απέφυγε να απαντήσει, έστω και για λόγους τακτ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στο παιχνίδι των εντυπώσεων είναι «μανούλα» η τουρκική διπλωματία. Και κακώς αιφνιδιάστηκε η ελληνική πλευρά. Ας λειτουργήσει όμως αυτή η μικρή ψυχρολουσία ως «οδηγός» για τα όσα έχουν να συμβούν στις αρχές Μαρτίου, όταν συνέρχεται η μικτή υπουργική επιτροπή των δύο χωρών.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, μετά την εμπειρία της περασμένης εβδομάδας, δεν θα έπρεπε να γίνει. Αλλά είναι πολύ αργά για να αναβληθεί. Η ατζέντα δεν ευνοεί την Ελλάδα. Ακριβώς επειδή δεν είναι σε θέση να επιβάλει μαξιμαλιστικές θέσεις για την ΑΟΖ και δεν έχει καμία άλλη ουσιαστική διεκδίκηση από τους γείτονες. Αντιθέτως, η πλευρά Ερντογάν έχει σκοπό να προαγάγει σε μείζον ζήτημα την πρόσφατη ρύθμιση για τους μουφτήδες. Ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας στο Αιγαίο θα έχει άμεση και «συμμετρική» απάντηση.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, κατάλληλο το «τάιμιγκ» για ελληνοτουρκικές συνευρέσεις ούτε ιδανικό το κλίμα για να λυθούν οι όποιες διαχρονικές παρεξηγήσεις. Στην αξιοθρήνητη κατάσταση οικονομικής εξάρτησης και δανειακής ομηρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, θα έπρεπε να αποφεύγονται τέτοιοι πειραματισμοί. Σε αυτή τη συγκυρία το καλύτερο δόγμα για τη σχέση με τους απέναντι θα ήταν το… «μακριά κι αγαπημένοι». Αυτό ας το ’χουν στο μυαλό τους και κάποιοι επίδοξοι… ΑΟΖολόγοι, που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και μονοπωλούν ανέξοδα τον κυβερνητικό πατριωτισμό.
ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ μέτωπα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί εύκολα η σημερινή κυβέρνηση «τρικολόρε». Ας αφήσουν, λοιπόν, οι παρακοιμώμενοι τους «μεγαλοϊδεατισμούς», ειδικά όταν είναι βέβαιο ότι στην πρώτη σφαλιάρα θα τρέξουν πανικόβλητοι να κρυφτούν, αφήνοντας την ηγεσία εκτεθειμένη και την πατρίδα ακάλυπτη…
(Από τον “Τύπο της Κυριακής”) 

2 σχόλια:

  1. Είναι βασικό στοιχείο της τουρκικής προπαγάνδας να διαμορφώνεται η ατζέντα συζητήσεων πριν τις όποις συναντήσεις Ελληνων και Τούρκωνπολιτικών και αξιωματούχων με στοχεύμενα δημοσιεύματα του τύπου.Στην αιχμή του δόρατος εφημερίδες, Χουριέττ,Ζαμάν,Μιλλιέτ και Σαμπάχ συνήθως και μετά δηλώσεις Τούρκων Υπουργών της Κυβέρνησης επι των θεμάτων που ¨τυχαία" ανακινεί ο τουρκικός τύπος

    Τόσα χρόνια "μαθημένη" απο την εποχή του Νταβός, προσπαθεί και επιτυγχάνει μέσα απο διαδικασίες διαλόγου να δεσμεύει την Αθήνα με τέτοιους όρους που όλως τυχαίως ικανοποιούν το πάγιο τουρκικό αίτημα για συνδιαχείριση στο Αιγαίο .Την ίδια ώρα , γνωρίζοντας πολύ καλά την ποιότητα της Ελληνικής δημοσιογραφίας μεταφέρει την δική της άποψη επί των συζητηθέντων με αποτέλεσμα να αναπαράγονται- μέσω εντύπων- στην Ελληνική κοινή γνώμη και στα Ελληνικά Ηττημένα μυαλά τα φοβικά σύνδρομα μιας ενδεχόμενης Ελληνοτουρκικής σύρραξης.Η οποία ρεαλιστική φωνή πνίγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά μέσα σε ένα κυκεώνα δημοσιεύματων που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα και που λειτουργούν ως ανασχετικος παράγοντας στην όποια Εθνική πολιτική

    Το ζήτημα της ΑΟΖ αλλά πίσω και πέρα απο αυτό το να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο και παράλληλα να διαμορφωθεί ο αξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο τείνει να διαμορφώσει ένα σκηνικό στο οποίο η Τουρκία -σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις στην γενικότερη περιοχή- θα καταστεί απλά θεατής των γεωπολιτικών εξελίξεων

    Το ζήτημα της Θράκης ως το εννοεί η Τουρκία, και η αναμόχλευση του αποτελεί πρώτον μια προσπάθεια να ισοφαριστούν οι αλγεινές εντυπώσεις στον χώρο των Τούρκων Εθνικιστών απο τις διαπραγματεύσεις του Τουρκικού κράτους με τον Ηγέτη του PKK Oτζαλάν και δεύτερον να ικανοποιήσει το Ισλαμικό Τάγμα Γκιουλέν με το οποίο η συγκρούεται ο Τούρκος πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να επιτύχει τα όνειρα του

    Δεν υπάρχει καλύτερη συγκυριακή στιγμή για να συρθεί η Τουρκική Διπλωματία στο να αποδεχθεί την Ελληνική Θέση ως προκύπτει απο το Διεθνές Δίκαιο.Για όσους ξέρουν και βλέπουν ο Τούρκος Πρωθυπουργός καίγεται να κλείσει όσα περισσότερα μέτωπα ενόψει της τριπλής εκλογικής δοκιμασίας των επόμενων ετών, Δημοτικές,Βουλευτικές και Προεδρικές Εκλογές

    Ενα απο αυτά είναι οι συζητήσεις επίλυσης του Κουρδικού Ζητήματος οι οποίες και πρέπει να παράγουν αποτέλεσμα πρίν την Ανοιξη και πρίν επίσης την διαμόρφωση κουρδικού μορφώματος στην Βόρεια Συρία

    Με μεγάλο σεβασμό στον αρθρογράφο λέγω πως δεν είναι μεγαλοιδεατισμός να καταθέτεις και να αναπτύσσεις την Εθνική σου Πολιτική το δε τρικολόρ-λυπηρή απαξιωτική έκφραση για το ποσστό Ελλήνων που αντιπροσωπεύει-μπορεί να αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο στην διαπραγματευτική διαδικασία

    Οσο για την παράγραφο "Στην αξιοθρήνητη κατάσταση οικονομικής εξάρτησης και δανειακής ομηρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, θα έπρεπε να αποφεύγονται τέτοιοι πειραματισμοί. Σε αυτή τη συγκυρία το καλύτερο δόγμα για τη σχέση με τους απέναντι θα ήταν το… «μακριά κι αγαπημένοι»

    Ισως θα πρέπει πολύ να ανατρέξουν στο Διάλογο Μηλίων-Αθηναίων ως μεταφέρθει απο τον Θουκυδίδη " Γιατί βλέπουμε ότι έχετε ρθει σεις οι ίδιοι δικαστές για όσα πρόκειται να ειπωθούν και ότι το τέλος της συζήτησης, σύμφωνα με κάθε πιθανότητα, θα φέρει σε μας πόλεμο, αν υπερισχύσουμε εξαιτίας του δίκιου μας και γι’ αυτό αρνηθούμε να υποχωρήσουμε, δουλεία αν πειστούμε»".

    Δεν αποτελεί στόχο της Τουρκικής διπλωματίας να πείσει την Ελληνική Διπλωματία το γεύτηκε πολύ καλά απο τον Κο.Γιώργο Παπανδρέου το 2011 στην ομιλία του στο Ερζερούμ στη Σύνοδο των πρέσβεων.Στόχο και σκοπό αποτελούσε και αποτελεί να διαμορφώσει ένα καθεστώς φόβου το οποίο και θα αποδεχθεί πρώτιστα η Ελληνική κοινωνίαΕάν εθελούσια δεν γονατίσεις , ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν κάτι θα ξέρει ο Βάσος Λυσσαρίδης όταν μεταχειρίζεται αυτή την ρήση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεις να με κατηγορησεις για ολα. Χαιρομαι που συμμετεχω εδω προτου και εφοσον συμμετασχω αλλου. Ναι, οπως δηλωνει σε σχολιο του καποιος φιλος και συμπατριωτης "εαν δεν γονατισεις εθελουσια δεν σε γονατιζουν ουτε νεκρο". Ωστοσο, δεν προυποθετει πανακεια μοναχα να μην γονατιζεις εθελουσια, γιατι ο νεκρος ηρωας ειναι αχρηστος, οσο και ο ζωντανος προσκυνημενος. Μας ευνοουν πολλα την στιγμη αυτη, οπως μας ειναι εναντιος ο ανεμος σε αλλα τοσα. Δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα δικα μας! Ας μην ξεχναμε οτι οι προτεραιοτητες των συμφεροντων μας, αλλαζουν καθε στιγμη και ωρα, οπως το χρωμα της θαλασσας του Αιγαιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.