17/2/13

Κύπρος: Εθνική ανάγκη η συνέχεια στην ενεργειακή πολιτική

Αναγκαίο συστατικό για διατήρηση της ελπίδας στον λαό μας και ενίσχυση του διεθνούς κύρους της Κύπρου

Νεοκλής Συλλικιώτης

Την τελευταία πενταετία η Κύπρος πραγματοποίησε άλματα στον ενεργειακό τομέα γενικότερα και στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης ειδικότερα. Στα πέντε χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά και τώρα πλέον μετρούμε μόνο θετικά αποτελέσματα. Θετικό αποτέλεσμα είναι η ένταξη της Κύπρου στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Θετικό είναι, επίσης, η εμβάθυνση των σχέσεών μας με τις γειτονικές μας χώρες, αλλά και η ενίσχυση και διεύρυνση των στρατηγικών μας συνεργασιών τόσο με εταιρείες κολοσσούς όπως είναι η Total, η Eni και η Kogas, όσο και με σημαντικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Νότιος Κορέα.


Στα θετικά συγκαταλέγεται, ακόμη, η ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή της Κύπρου ως περιφερειακού ενεργειακού κέντρου. Θετικό είναι και η διασφάλιση και θωράκιση της κρατικής μας κυριαρχίας έναντι των τουρκικών απειλών και εκβιασμών. Ίσως, όμως, το πιο θετικό από όλα είναι ότι δώσαμε σε αυτό τον τόπο και αυτό τον λαό πραγματική ελπίδα για μια νέα πορεία ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου. 
Τα θετικά αυτά αποτελέσματα είναι οι καρποί μιας σωστής, συνετής και καλά μελετημένης πορείας. Στα πέντε χρόνια που πέρασαν, μεταξύ άλλων:
1. Ολοκληρώσαμε τον 1ο Γύρο Αδειοδότησης με τη χορήγηση άδειας στη Νoble.
2. Υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των χωρών μας.
3. Επισπεύσαμε τις διαδικασίες για να προχωρήσει η Noble στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 12, όπου και διαπιστώθηκε η ύπαρξη φυσικού αερίου.
4. Ανακοινώσαμε τον 2ο Γύρο Αδειοδότησης και υπογράψαμε συμβόλαια για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε πέντε ερευνητικά τεμάχια με τις εταιρείες Total, Eni και Kogas. 
5. Εγκρίναμε τη μεταβίβαση του 30% των δικαιωμάτων της Noble στις ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner.
6. Συστηματοποιήσαμε τον διάλογό μας με τη Noble και αποσαφηνίσαμε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.
7. Δημιουργήσαμε τους αναγκαίους θεσμούς για τη διαχείριση των διαφόρων πτυχών που συναποτελούν τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, όπως είναι η σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), η ίδρυση του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, η κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου.
8. Τροχοδρομήσαμε τις αναγκαίες διαδικασίες για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής όπως του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ενός έργου που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Δημοκρατίας, αλλά και θα προσφέρει ασφαλή διέξοδο για την εξαγωγή του φυσικού μας αερίου στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
9. Αξιοποιήσαμε την ιδιότητά μας ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας.
10. Αξιοποιήσαμε την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς προώθηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και προβολή της χώρας μας ως της ασφαλούς γέφυρας σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας μέσα και από τη δημιουργία του Νοτιο-ανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. 
11. Τροχοδρομήσαμε τις διαδικασίες για την εισαγωγή φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση για σκοπούς φθηνότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την έλευση του δικού μας φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12.
12. Αυξήσαμε τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, διαφοροποιώντας έτσι σταδιακά το ενεργειακό μας μείγμα.
Όλα όσα έχουν γίνει τα πέντε χρόνια που μας πέρασαν, θεμελίωσαν την προοπτική για κοινωνική ισότητα, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση του τόπου μας και του λαού μας. Όπως κατ’ επανάληψη, ωστόσο, έχω επισημάνει, προκειμένου αυτές οι προοπτικές να μετουσιωθούν σε πράξη, θα πρέπει να αποφύγουμε το τραγικό λάθος. Και σε αυτά τα πολύ αρχικά στάδια των εργασιών ανεύρεσης και εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων στα οποία βρισκόμαστε, τραγικό λάθος είναι να προστρέξουμε, υπό την πίεση της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, να ξεπουλήσουμε τους υδρογονάνθρακές μας.
Αντί του ξεπουλήματος, η προσπάθειά μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση επενδύσεων και κεφαλαίων για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, όπως είναι το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι το Κράτος μας θα διατηρήσει τον έλεγχο σε αυτές τις υποδομές, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, για τη μεγιστοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών ωφελειών προς τον λαό μας και των εσόδων προς το Κράτος μας. Δεδομένα που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στη συντομότερη αποδέσμευσή μας από τους δανειστές μας.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε επιτύχει πολλά προς την κατεύθυνση τόσο της ενίσχυσης του κύρους και της αξιοπιστίας της Κύπρου διεθνώς, όσο και της δημιουργίας μιας πραγματικής ελπίδας για τον τόπο μας και τον λαό μας γιατί υλοποιήσαμε με συνέπεια μια καλά μελετημένη ενεργειακή στρατηγική, αλλά και γιατί δώσαμε συνέχεια σε όσα είχαν προηγηθεί από τις Κυβερνήσεις του Γλαύκου Κληρίδη και του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Η επόμενη Κυβέρνηση επιβάλλεται να κτίσει στα γερά θεμέλια που θέσαμε και να δώσει συνέχεια σε αυτές τις επιτυχίες, για να μη χάσουμε οριστικά την ελπίδα. Ο Σταύρος Μαλάς δεσμεύεται προς αυτήν την κατεύθυνση. 

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ
Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.