23/2/13

«Επιφυλακτική», αλλά υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας η Μέρκελ


EPA/WOLFGANG KUMM
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ
Aν και επισήμανε πως είναι «επιφυλακτική» όσον αφορά την τουρκική αίτηση ένταξης στην ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων επί ενός νέου κεφαλαίου με την Άγκυρα.

«Θεωρώ ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων. Παρότι είμαι επιφυλακτική, συμφώνησα με τη συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών. Προσερχόμαστε σε αυτές με ανοιχτό αποτέλεσμα» σημείωσε η κ. Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, μία μέρα πριν τη διήμερη επίσκεψή της στην Άγκυρα.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία στο κεφάλαιο που αφορά τη βοήθεια από χώρες της ΕΕ.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, αλλά «πάγωσαν» εξαιτίας του κυπριακού προβλήματος αλλά και των αντιρρήσεων από Παρίσι και Βερολίνο.
Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόνο ένα από τα 35 προαπαιτούμενα κεφάλαια που πρέπει να υλοποιήσει κάθε υποψήφιο προς ένταξη μέλος. Μόνο 13 από αυτά δεν έχουν μπλοκαριστεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.
Η ίδια η Μέρκελ τάσσεται υπερ μίας «ειδικής σχέσης» της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.