21/2/13

H Total τρυπάει βαθύτερα για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ – Ενδιαφέρον για Ελλάδα

Γεωτρήσεις σε βαθύτερα επίπεδα της κυπριακής ΑΟΖ θα πραγματοποιήσει η γαλλική εταιρεία Total, η οποία έχει λάβει τα δικαιώματα για διερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα 10 και 11, με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου πέραν αυτών του φυσικού αερίου.


Ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης, μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Total στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι εντός των ημερών η εταιρεία θα καταθέσει 24 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα υπογραφής των συμβολαίων και παράλληλα θα υποβάλει το αρχικό της πλάνο για τις σεισμογραφικές έρευνες και τις εξορύξεις.
Η γαλλική εταιρεία προτίθεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και στα ελληνικά ενεργειακά θέματα με συμμετοχή της σε πιθανό νέο γύρο παραχωρήσεων για τη συνεκμετάλλευση περιοχών εντός της ελληνικής επικράτειας.
Οι Γάλλοι της Total φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει επαφές τόσο για την εκμετάλλευση της περιοχής νότια της Κρήτης όσο και για το Ιόνιο Πέλαγος.
Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική εταιρεία εξετάζει να συμμετάσχει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) αποκτώντας έτσι μια στρατηγική συμμετοχή συνολικά στην ελληνική αγορά πετρελαίου.
Η διαδικασία πώλησης του 35% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία –που πιθανόν να συνδυαστεί και με την πώληση ποσοστού που κατέχει ο όμιλος Λάτση στην εταιρεία– έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι διαρροές έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά την αποχώρηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ από τη χώρα μας όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με την πολιτειακή ηγεσία, με την ενέργεια και την ΑΟΖ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών.

econews

 Στον προεκλογικό και το ΦΑ

 ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 
Εντός του 2014 οι εξορύξεις της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ
Για… δυσφορία έναντι της διαφάνειας που τηρήθηκε σε όσα αφορούσαν στη διαχείριση των υδρογονανθράκων, κατηγορεί ο Ν. Συλικιώτης τον ΔΗΣΥ
 


Εντός του 2014 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εξορύξεις της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της TOTAL στη Μέση Ανατολή Pierre Olinger. Ο κ. Συλικιώτης έκανε ακόμη λόγο για έναρξη της δημιουργίας του τερματικού στις αρχές του 2015, ενώ πρόσθεσε πως ο κ. Olinger τον ενημέρωσε για το πώς προχωρά η TOTAL με τις ενέργειές της. Την ίδια ώρα, το θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου ήταν χθες στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με τον Ν. Συλικιώτη να αντιστρέφει τα πυρά των επικρίσεων που εξαπέλυσε προχθές η αντιπολίτευση, για προσπάθεια μετατροπής της διαχείρισης του ΦΑ σε προσωπική του υπόθεση.
Για τον σχεδιασμό όσον αφορά το ΦΑ, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι «από εβδομάδας θα καταθέσει τα 24 εκατομμύρια, που είναι τα δικαιώματα υπογραφής, αλλά και ένα κατ’ αρχήν πλάνο, για το πώς θα προχωρήσει με τις σεισμογραφικές έρευνες, πρώτα και κύρια, και στη συνέχεια με τις εξορύξεις που αναμένεται να γίνουν εντός του 2014», για να συμπληρώσει: «Με έχει ενημερώσει ότι η ΤΟΤΑL κάνει όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση γραφείων και το πώς θα ξεκινήσει, όπως είναι και η επιθυμία τους, το συντομότερο όλες τις διεργασίες για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της, όπως προκύπτουν μέσα από το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ακόμα ότι η TOTAL είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, παγκόσμιας εμβέλειας με μεγάλη εμπειρία σε εξορύξεις σε βαθιά νερά, αλλά και ένας από τους σημαντικούς παίκτες στα θέματα της εμπορίας φυσικού αερίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. υπουργός ανέφερε πως πρώτα πρέπει να γίνουν σεισμογραφικές έρευνες, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν με εξορύξεις που να είναι πετυχημένες, ενώ πρόσθεσε πως «στις προθέσεις τους είναι να προχωρήσουν και σε εξορύξεις για ανεύρεση πετρελαίου».  

Έγκριση παρουσίασης ζήτησε η Noble
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε, επίσης, πως η Noble έχει ζητήσει την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορεί να παρουσιάζει τα δεδομένα που έχει σε άλλες εταιρείες, και η άδεια αυτή δόθηκε, με την προϋπόθεση ότι στο δωμάτιο που θα έχουν τη βάση δεδομένων θα υπάρχει και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε πως «εμείς θα δίνουμε την έγκριση σε όποιες εταιρείες θα παρουσιάζουν αυτά τα στοιχεία». Η Noble, όπως ανέφερε, έχει ήδη ζητήσει να παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία στην TOTAL, στην ΕΝΙ και στην αυστραλιανή εταιρεία Woodside, η οποία είναι η εταιρεία που αγόρασε το 30% των δικαιωμάτων στο ισραηλινό Λεβιάθαν. Ανέφερε, παράλληλα, πως όλα αυτά «δημιουργούν μεγάλες συνέργειες για τη συνεργασία μας με όλες αυτές τις χώρες, και αυτό δείχνει ότι κινούνται γρήγορα οι εταιρείες για την εξόρυξη, αλλά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων».


Προχωρά η ΚΡΕΤΥΚ
Ερωτηθείς πότε εκτιμά πως θα αρχίσει η προπώληση του φυσικού αερίου, ο κ. Συλικιώτης είπε πως η ΚΡΕΤΥΚ ήδη προχωρά στις διαδικασίες για να αρχίσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τον οικονομικό σύμβουλο. Πρόσθεσε πως, για να μπορείς να δημιουργήσεις τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, χρειάζεται οικονομικός σύμβουλος παγκόσμιας εμβέλειας, που θα διαμορφώσει όλο το επενδυτικό πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει τη συζήτηση με τις εταιρείες που έχουν τα συμβόλαια, με εταιρείες αγοραστές και τα συμβόλαια προπώλησης. «Αυτά αναμένεται να προχωρήσουν τα επόμενα δύο χρόνια ώστε να μπορούμε να πούμε ότι από τις αρχές του 2015 ξεκινά η δημιουργία του τερματικού», είπε. Ερωτηθείς, εξάλλου, σε σχέση με το θέμα της διαδοχής του κ. Σόλωνα Κασίνη στη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι γι΄ αυτό δεν θα αποφασίσει αυτός, αλλά θα ορισθεί κάποιος από την Υπηρεσία Ενέργειας. 


Τους ενόχλησε η διαφάνεια…
Εν τω μεταξύ, το φυσικό αέριο βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ο Υπουργός Εμπορίου, σχολιάζοντας προχθεσινές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ότι ο Νεοκλής Συλικιώτης επιθυμεί να παραμείνει στο Υπουργείο Εμπορίου και να χειρίζεται το φυσικό αέριο ως προσωπική του υπόθεση, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, κατηγορώντας το για «ενόχληση» ενώπιον της διαφάνειας που τήρησε η Κυβέρνηση σε όσα αφορούσαν στη διαχείριση των υδρογονανθράκων, ενώ επέκρινε τον ίδιο τον Χ. Γεωργιάδη ότι έχει υποπέσει σε σωρεία σοβαρών σφαλμάτων.

Ο κ. Συλικιώτης έκανε λόγο για «φθηνές εικοτολογίες στις οποίες αρέσκεται να προβαίνει ο κ. Γεωργιάδης με το γνωστό ύφος του», για να προσθέσει πως «αυτό είναι θέμα των πολιτών να το κρίνουν», ενώ κάλεσε τον ΔΗΣΥ και τον εκπρόσωπό του «να επιδείξουν λίγη γενναιότητα και να αναγνωρίσουν τα όσα έχουν γίνει». Δεν είναι και τόσο δύσκολο πράγμα, τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «ενδεχομένως αυτή η πολιτική που ασκήσαμε στο υπουργείο τα τελευταία χρόνια να ενοχλεί κάποιους, που θα ήθελαν, βεβαίως, αυτά τα θέματα να τα χειρίζονται σαν προσωπική τους υπόθεση και να μη βάζουν πάνω απ΄ όλα τα συμφέροντα του τόπου». 

Κοινοβουλευτική διαβούλευση
«Χειριζόμενος ως προσωπική μου υπόθεση, όπως ισχυρίζεται, το φυσικό αέριο τους τελευταίους έντεκα μήνες που βρίσκομαι στο Υπουργείο Εμπορίου, έχω καθιερώσει την ανά δίμηνο παρουσία του υπουργού στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για όλα τα ζητήματα που αφορούσαν στη διαχείριση των υδρογονανθράκων», υπενθύμισε ο κ. Συλικιώτης, για να προσθέσει πως «προφανώς η διαφάνεια που τηρήσαμε ενόχλησε τον κ. Γεωργιάδη…

Όπως προφανώς ενόχλησε τον κ. Γεωργιάδη το γεγονός ότι, παρά τα απίστευτα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που έβαζε ο ΔΗΣΥ σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης για να προχωρήσουμε με τα θέματα της ορθολογικής και αειφόρας αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε να εντάξει την Κύπρο στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, να επιτύχει την εμβάθυνση των σχέσεών μας με τις γειτονικές μας χώρες, αλλά και την ενίσχυση και διεύρυνση των στρατηγικών μας συνεργασιών τόσο με εταιρείες κολοσσούς, όπως είναι η Total, η Eni και η Kogas, όσο και με σημαντικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Νότιος Κορέα, να βάλει τα θεμέλια για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, να θωρακίσει την κρατική μας κυριαρχία έναντι των τουρκικών απειλών και εκβιασμών και, πάνω απ΄ όλα, να δώσει σε αυτό τον τόπο και αυτόν τον λαό την πραγματική ελπίδα για μια νέα πορεία ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου».
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης είπε πως, ανεξαρτήτως τού ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί, πρέπει να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια σε μιαν πετυχημένη πολιτική στα θέματα της ενέργειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.