3/2/13

Τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου ρωσικού Mistral (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αρχηγός του Ρωσικού Ναυτικού ναύαρχος Viktor Chirkov παρέστη στην τελετή τοποθέτησης της τρόπιδας του πρώτου πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων του τύπου Mistral.
Η κατασκευή του πρώτου πλοίου, το οποίο σε υπηρεσία θα λάβει την ονομασία ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ, άρχισε τον προηγούμενο χρόνο στα ναυπηγεία STX στο St. Nazaire, αφού πρώτα είχε ενεργοποιηθεί η σύμβαση για την προμήθεια δύο πλοίων του τύπου που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2011. Μάλιστα, στο πλαίσιο του προγράμματος η ρωσική United Shipbuilding Corporation (USC) έχει ήδη κατασκευάσει 30 μικρά τμήματα του πρυμναίου τμήματος του πλοίου και τα οποία πρόκειται να αρχίσουν να μεταφέρονται στη Γαλλία σύντομα.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα το ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ πρόκειται να παραδοθεί το 2014, ενώ το δεύτερο πλοίο τύπου Mistral που θα λάβει την ονομασία ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ, το 2016. Και τα δύο πλοία θα ενταχθούν στη δύναμη του Ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού.
Η ναυπήγηση των δύο υπόλοιπων πλοίων που θα γινόταν κατόπιν γαλλικής αδείας σε ρωσικά ναυπηγεία προς το παρόν έχει μετατοπιστεί για το μετά το 2016 ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την αξιολόγηση των πλοίων και των επιδόσεων τους σε υπηρεσία.
Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία για τα Mistral μετά την απομάκρυνση του Ανατόλι Σερντιούκοβ από τον θώκο του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, που ήταν και ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας με τη Γαλλία για την απόκτηση τους, δέχθηκε πυρά από κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Dmitry Rogozin, που είναι υπεύθυνος για την αμυντική βιομηχανία χαρακτήρισε τα πλοία ακατάλληλα για τη Ρωσία και ανίκανα να επιχειρήσουν σε ψυχρά κλίματα. Ο Ivan Kharchenko, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικο-βιομηχανικής επιτροπής χαρακτήρισε τη σύμβαση για τα Mistral «παράδοξη» και συμπλήρωσε ότι επέφερε βλάβη στη ρωσική ναυπηγική βιομηχανία.
Το θέμα είναι εάν η δεδομένη στοχοποίηση – όχι απαραίτητα άδικη… – του Σερντιούκοβ θα οδηγήσει σε περιπλοκές το πρόγραμμα, κυρίως όμως εάν θα υλοποιηθεί το σκέλος του στο τμήμα της σύμβασης που αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας στα ρωσικά ναυπηγεία και τη ναυπήγηση εκεί των υπολοίπων πλοίων.



DEFENCEPOINT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.