3/10/17

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Κούρδος ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπανί, ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας

Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 2011 (φωτ.: EPA / Andrew Gombert)


Σε ηλικία 83 ετών, και έπειτα από σύντομη νοσηλεία, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Ο βετεράνος ηγέτης του κουρδικού αγώνα για την ανεξαρτησία αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με την καρδιά του.

Την είδηση του θανάτου του Τζαλάλ Ταλαμπανί επιβεβαίωσαν και μέλος της οικογένειάς του και ανώτερος αξιωματούχος των Κούρδων.
Είχε γεννηθεί το 1933 στο Κόϋσαντζακ, κοντά στην Ερμπίλ, τη σημερινή έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ. Ήταν ο πρώτος μη Άραβας ηγέτης του Ιράκ. Εξελέγη το 2005, δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του θεωρήθηκε ως ο ενωτικός ηγέτης που θα μπορούσε να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων.
Ήταν Γ.Γ. του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, υπό τον Μολά Μουσταφά Μπαρζανί και στη συνέχεια ιδρυτής της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, από τους πολιτικούς που έδειχνε μεγάλο σεβασμό και αγάπη για την Ελλάδα.
Θεωρείται από τις συμβολικές μορφές του Κουρδικού Αγώνα, με χρόνια αγώνες στα βουνά του Κουρδιστάν και μεγάλη συμβολή στην ανάδειξή του ως ένα σοβαρό διεθνές ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.