23/10/17

Σάββας Καλεντερίδης: Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν – Κάτι σαν αυτοκτονία

 • Εικόνα από το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν (φωτ.: EPA / Mohamed Messara)
Όταν ο πρόεδρος της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν ανακοίνωσε ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν την 25η Σεπτεμβρίου, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι ο άνδρας αυτός, πολιτικός τρίτης γενιάς και με δεκάδες νεκρούς από την οικογένειά του στους εθνικούς αγώνες, θα είχε κάνει τα προφανή.

Πρώτον, θα είχε εξασφαλίσει όχι απλά εθνική συναίνεση αλλά αρραγές εθνικό μέτωπο στο θέμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Δεύτερον, θα είχε εξασφαλίσει ισχυρές και μάλιστα γραπτές διαβεβαιώσεις στήριξης από τις δυνάμεις εκείνες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν στρατιωτική εισβολή στο Κουρδιστάν και εννοούμε τις τέσσερις χώρες που κατέχουν το Κουρδιστάν, ήτοι Ιράκ, Συρία, Τουρκία και Ιράν.
Τρίτον, θα είχε εξασφαλίσει κατά κάποιο τρόπο τη συναίνεση τουλάχιστον της Βαγδάτης, με σκοπό το συναινετικό διαζύγιο. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνταν δηλώσεις του για το θέμα.
Τέταρτον, θα είχε εξασφαλίσει έναν αριθμό 20-30 χωρών, που είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν το νέο ανεξάρτητο κράτος.
Αυτές ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφασιστεί ένα τόσο ζωτικής και συνάμα ιστορικής σημασίας γεγονός, όπως η ανεξαρτησία μιας νέας χώρας. Να δούμε όμως τι έγινε αμέσως μετά το δημοψήφισμα.
Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε εθνικό μέτωπο, αφού εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ηγέτης του οποίου είναι ο ίδιος ο Μπαρζανί, όλα τα άλλα κόμματα σχεδόν σύρθηκαν στο δημοψήφισμα, ενώ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην περιφέρεια Σουλεϊμανίγιας, όπου είναι ισχυρά η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν και το Γκοράν, ξεπέρασε μόλις και μετά βίας το 50%, σε σύγκριση με άλλες περιοχές όπου υπήρχε σχεδόν καθολική συμμετοχή.
Όσον αφορά τη στήριξη από τις μεγάλες δυνάμεις, αποδείχτηκε ότι αυτή δεν είχε εξασφαλιστεί ή μάλλον είχε εξασφαλιστεί με ανισόρροπο τρόπο. Οι ΗΠΑ δεν ήταν δυνατόν να στηρίξουν ισχυρά το εγχείρημα, γιατί αυτό θα οδηγούσε το Ιράκ ακόμα πιο...
Η συνέχεια στο Pontos-news

19 σχόλια:

 1. απο οτι φαινεται το θεμα του ιρακινου Κουρδισταν πηγε πολυ πισω, ωστοσο κ.Καλεντεριδη μετα την σημερινη καταληψη των κοιτασματων του Ομαρ στη Συρια μπορουμε να πουμε οτι ανοιγει ο δρομος για τη δημιουργια Κουρδισταν σε Συριακο εδαφος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι αλήθεια ότι αισθάνομαι μια απογοήτευση για τον Μπανζανη όπου πίστευα στης ικανότητες του τώρα ελπίζω να μπορεί να διαχειριστή την κατάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Διαφωνώ με την ανάγνωση των πράξεων Μπαρζανι. Όντως οι Κούρδοι απέτυχαν γιατί οι αμερικανοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται στην περιοχή και το αποδεικνύουν καθημερινά και γιατί φυσικά Ιράν Ιράκ Τουρκία και Συρία συνεργάστηκαν εναντίον του μπαρζανι. Ωστόσο το ότι οι αμερικανοί δεν στήριξαν τον μπαρζανι είναι μια ηλιθιότητα και μισή που τους τελειώνει από την περιοχή.
  Αν κάθονται οι Κούρδοι να σκέφτονται ποτε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για ανεξαρτησία σύμφωνα με τη δήθεν λογική Ταλαμπανι θα πρέπει να περιμένουν να διαλυθούν δια μαγείας το Ιράκ το Ιράν η Συρία και η Τουρκία και μετά να έρθουν κάποιοι και να τους δώσουν κρατος. Αντίθετα αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή που θα μπορούσαν να ελπίζουν οι Κούρδοι για ανεξαρτησία αλλά οι μεγάλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν τον αποφασισμένο και όχι τον διαλυμένο. Εν μέρει οι Κούρδοι πήραν και τους αμερικανούς στο λαιμό τους με απρόβλεπτες για την Αμερική συνέπειες. Αν οι Ταλαμπανι δεν είχαν προδώσει γιατί αυτό έγινε προδοσία την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν τοτε οι αμερικανοί θα τους είχαν υποστηρίξει. Οι Κούρδοι όμως δεν είναι ισραηλινοί τόσο απλά προτίμησαν τις καρέκλες στη Βαγδάτη. Αυτή η ήττα στο Ιράκ κατέστρεψε και τις επιδιώξεις στη Συρία όπου ούτως ή άλλως και εκεί οι Κούρδοι είναι διασπασμενοι και δεν ξέρουν τι πραγματικά επιδιώκουν. Κατέλαβαν τα κοιτάσματα του Ομάρ ε και; Το όνειρο της εξόδου στη θάλασσα έχει τελειώσει προ πολλού οπότε αυτή τη στιγμή είναι έρμαια του οποιοδήποτε και οι αμερικανοί είναι θέμα χρόνου να τους εγκαταλείψουν. Αλλά η κυριότερη αιτία είναι ότι η απέραντη αναρχομπουρδολογισ που έχει αναπτυχθεί σε πολλές κουρδικες ομάδες σε συνδυασμό με το ότι οι οικογένειες δεν σκοπεύουν να χάσουν προνόμια για κάποιον εθνικό σκοπό τελειώνει οριστικά τις οποίες βλέψεις για κουρδικό κρατος. Μαζί με το ισλαμικό Κράτος θα θαφτεί οριστικά και το Κουρδιστάν. Ο Μπαρζανι αποδείχθηκε ο μοναδικός που εντέλει ήταν αφοσιωμένος στον εθνικό αγώνα αλλά δυστυχώς θα μείνει στην ιστορία σαν παλαιολόγος κρίμα αλλά η ευθύνη βαραίνει τους Κούρδους αποκλειστικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν λέω ότι, οι Κούρδοι ενεργούσαν πάντα ως μισθοφόροι άλλων δυνάμεων και δεν πολέμησαν ΠΟΤΕ ΕΥΘΕΩΣ γιά την ανεξαρτησία τους, μου επιτίθεστε με τρόπο ανοίκειο.
  Κι όμως !
  Αυτά που παθαίνουν τώρα οι Κούρδοι, μόνο πειθήνιοι κοντόφθαλμοι και, κυρίως, ανιστόρητοι μισθοφόροι θα μπορούσαν να τα πάθουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Πρώτον, θα είχε εξασφαλίσει όχι απλά εθνική συναίνεση αλλά αρραγές εθνικό μέτωπο στο θέμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος"

  "Δεύτερον, θα είχε εξασφαλίσει ισχυρές και μάλιστα γραπτές διαβεβαιώσεις στήριξης από τις δυνάμεις εκείνες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν στρατιωτική εισβολή στο Κουρδιστάν"

  "Τρίτον, θα είχε εξασφαλίσει κατά κάποιο τρόπο τη συναίνεση τουλάχιστον της Βαγδάτης"

  "Τέταρτον, θα είχε εξασφαλίσει έναν αριθμό 20-30 χωρών, που είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν το νέο ανεξάρτητο κράτος"

  Αυτό δεν λέγεται αγώνας, αλλά επίσκεψη σε δείπνο!!! Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, γιατί μετά από 7 χρόνια κρίσης, συνεχίζει και κυβερνάει την Ελλάδα η σάπια μεταπολίτευση που την οδήγησε ως εδώ. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, γιατί δεν εμφανίζεται μια προσωπικότητα να ηγηθεί, αλλά εμφανίζονται νερόβραστα γκρουπούσκουλα, τύπου "δ".

  Πριν 7 χρόνια οι Κούρδοι ήταν στο παρασκήνιο. Σήμερα είναι στο προσκήνιο. Εμείς πριν 7 χρόνια είμασταν στο παρασκήνιο και σήμερα μας χλευάζουν.
  Ο λόγος; Γιατί αικπεδεύουν τους Έλληνες αμόρφωτοι τύποι, που γνωρίζουν πολύ καλή ορθογραφία...και τίποτα άλλο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το Κουρδιστάν θα καθιερωθεί, σύντομα, και θα είναι τόσο σε έκταση, όσος θα είναι ο πληθυσμός του.... που θα συμπεριληφθεί σ΄αυτό,σε αγαστή σύμπνοια και συνεννόηση με τους περισσοτέρους όμορους λαούς, έθνη, κράτη και με δυναμική τέτοια,που θα αναπτύσσεται και θα μακροημερεύει για το καλό του,χωρίς να προκαλεί την υπερδύναμη της περιοχής απ΄την οποία θα λάβει τα εχέγγυα για μακροημέρευση και πρόοδο.
  Τουναντίον θα δράσει δυναμικά στην περιοχή,και υπό μορφή ευγνωμοσύνης θα ανταποκριθεί στον ουσιαστικό ευεργέτη του...,που είναι η Ρωσία.
  Αυτά τα λίγα και τίποτ΄άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σαββα μου λησμονησες οτι ειχε την στηριξη και την ενθαρρυνση του ισχυροτερου παραγοντα οχι μονον της περιοχης αλλα και παγκοσμια ,του Ισραηλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο οίκος Μπαρζανί είναι γνωστόν ότι δεκαετίες τώρα καθοδηγείται από το Ισραήλ.

  Πώς θα επέτρεπαν τα κράτη της περιοχής να συσταθεί κράτος μαριονέττα των Ισραηλινών μέσα στα πόδια τους ;

  Για την Ουάσιγκτον δεν συζητώ, είναι ήδη εκτός παιχνιδιού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Βλέπω να γράφουν για το Ισραήλ... Ωραία και τι έκανε το Ισραήλ? Κοιτούσε... Είδε κανείς καμιά αντίδραση ή καμιά στήριξη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν το πιστευω απλα το θετω ως βαση εργασιας: Μηπως ο Μπαρζανι θελησε να θεσει το διλημμα η' το Ιρακ η' εμεις? Να στειλει δηλαδη το Ιρακ στην αγκαλια του Ιραν ουτως ωστε να αναβαθμισει ακομα περισσοτερο την αναγκη για τη δημιουργια του Κουρδικού κρατους? Ο καιροσκοπισμος του Κουρδικου λαου δεν μου δινει τετοια βεβαιοτητα, ομως ποτε δεν ξερεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η εικονα μιας υπερδυναμης ειναι ενα απο τα πιο σημαντικα κεκτημενα της. Η πολιτικη και στρατιωτικη υποστηριξη της Αμερικης προς εναν συμμαχο ο οποιος ετοιμαζεται για πολεμο, εχει νοημα μονο οταν τα εδαφη του συμμαχου βρεχονται απο θαλασσες (οπου το Αμερικανικο ναυτικο ειναι κυριαρχο) η εστω οταν συνορευει με χωρες-συμμαχους η τουλαχιστον φιλικες προς την Αμερικη. Τα εδαφη του Κουρδισταν ουτε διεξοδο στη θαλασσα εχουν, ουτε συνορευουν με φιλικα εδαφη. Περικλυονται απο ισχυρες και εχθρικες προς την Αμερικη δυναμεις, τις ιδιες δυναμεις που ετοιμαζονται να εξαπολυσουν απο κοινου επιθεση στο Κουρδισταν. Ο μονος τροπος να βοηθησει η Αμερικη στρατιωτικα τους Κουρδους ειναι να εμπλακει σε πολεμο ταυτοχρονα με Συρια, Ιραν, Τουρκια και Ιρακ. Δεν νομιζω οτι οι Κουρδοι αξιζουν τοσα πολλα για τους Αμερικανους. Η Αμερικανοι δεν ειναι χαζοι να εκθεσουν την εικονα τους ως υπερδυναμης με το να διακυρρηξουν υποστηριξη προς καποιον τον οποιον ξερουν οτι μεθαυριο θα βρεθουν σε προφανη αδυναμια να τον υποστηριξουν ουσιαστικα, οταν θα βομβαρδιζεται απο τρεις μεριες. Αυτο το καταλαβαινουν και οι Τουρκοι, και οι Ιρανοι, και οι Ιρακινοι, και φυσικα οι Ρωσσοι. Οσο για το Ισραηλ, ακομα κι αν αποφασισει να υποστηριξει μονο του τους Κουρδους εναντια σε ολες τις αλλες τοπικες δυναμεις, το μονο που μπορει να κανει στρατιωτικα ειναι αεροπορικες επιθεσεις. Ομως, οπως και η Αμερικη, ετσι και το Ισραηλ, δεν εχει προσβαση στους αιθερες του Κουρδισταν. Ο 'δρομος' περνανει απο χωρες που ειτε ειναι εχθρικες (Τουρκια, Ιρακ) η ειναι εχθρικες ΚΑΙ ο εναεριος χωρος τους ελεγχεται απο τους Ρωσσους (Συρια). Αρα, τιποτα δεν μπορει να κανει και το Ισραηλ. Το παιχνιδι ελεγχεται απο Τουρκια και Ιραν, και δυστυχως η δυναμικη γειτονα χωρα μαλλον θα βγει κερδισμενη και σε εδαφη, και σε τοπικη επιρροη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Oταν δρουν τοσες χωρες μ αντικρουομενα συμφερντα κ εχουν εναν λαο 40 εκατ απεναντι τους,μ την αμερικη κ την ρωσια ν θελουν ν κερδισουν τ περισσοτερα νομιζω απο τα λιγα που καταλαβαινω πωσ ολο αυτο θα ενωση τους κουρδουσ τοσο οσο χρειαζετε για να φτιαξουν το κουρδισταν,κ να δυαλυσουν τα αλλα κρατη γυρο τους,πραγμα που θελουν οι ρωσοι,αμερικανοι,εβραιοι κ ευρωπαιοι.μονο κ μονο που θα ενεργοποιηθουν ολοι οι κουρδοι εστω κ κατα τοπους κ με λιγη βοηθεια απο τουσ μεγαλους παικτες οι διαλυση τον τουρκων ,ιρανων,συριας ,ιρακ ειναι σχεδον σιγουρη.ΕΙΔΟΜΕΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Προς όλους τους σχολιαστές (εκτός από τους 1-2 κομπλεξικούς)
  Το Κουρδικό, ειδικά στην περιοχή του Νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση.
  Οι γύρω χώρες, Τουρκία, Ιράν Ιράκ, Συρία, το Ισραήλ και οι μεγάλες δυνάμεις, έχουν εδώ και δεκαετίες εμπλοκή στο ζήτημα και εκμεταλλεύονται την φεουδαρχικού χαρακτήρα δομή της κουρδικής κοινωνίας, κρατώντας τους Κούρδους διχασμένους.
  Είναι τραγικό να χαρακτηρίζετε έναν λαό που έχει υποστεί γενοκτονία, που κάθε οικογένεια μετρά δύο και τρία θύματα στους εθνικούς αγώνες, ως μισθοφόρους.
  Αυτά είναι ανιστόρητα πράγματα και δεν λέω ανοησίες, γιατί είναι κάτι πολύ χειρότερο.
  Να αποφεύγετε να κάνετε οξείς χαρακτηρισμούς για ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του.
  Εμείς οι Έλληνες πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους.
  Όταν βρίζουμε τους άλλους για συμμαχίες που κάνουν, είναι σαν να βρίζουμε τους προγόνους μας, που δέχτηκαν την Ναυμαχία του Ναυαρίνου ως "μάνα εξ ουρανού", όπου Ρώσοι, Άγγλοι και Γάλλοι, πολέμησαν για μας, αλλά και για τα συμφέροντά τους.
  Όσο για τους κομπλεξικούς, δεν απαντάω για να μην τους δώσω αξία.
  Τους αφήνω εκεί, με την κουκούλα τους, όπως έμειναν με την κουκούλα οι δωσίλογοι της Κατοχής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Κύριε Καλεντερίδη γι αυτά έπρεπε να έχετε γράψει όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και οχι κατόπιν εορτής. Μπορεί ένας σοβαρός αναλυτής όπως εσείς να εμπιστεύεται τον Μπαρζανή που πάνω απο όλα τον ενδιαφέρει να είναι ισόβιος πρόεδρος, θυμηθείτε τι έκανε στο Κομπάνι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, μπορεί να ξέρει κανείς τις ενέργειες και τις κινήσεις που κάνει ο ηγέτης μιας χώρας εκ των προτέρων;
   Μάγος δεν είμαι.
   Δεδομένα αναλύω, με βάση τη γνώση που απέκτησα από εκατοντάδες βιβλία και δεκάδες χιλιάδες άρθρα που διάβασα και διαβάζω για το ουρδικό.
   Ο Μεσούτ Μπαρζανί κραοτούσε κλειστά τα χαρτιά του ακόμα και από τον ανηψιό του, τον πρωθυπουργό Νετζιρβάν Μπαρζανί, όταν τον ρωτούσε αν έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που αναφέρω στο άρθρο.

   Διαγραφή
 15. Το ξαναγράφω, γιατί δεν το κατάλαβαν κάποιοι όταν το έγραψα σε άλλο post. Όταν βλέπουμε μία αμαχητί οπισθοχώρηση δυνάμεων που ζητούν την ανεξαρτησία τότε σημαίνει συμφωνία παρασκηνίου του στυλ "δώσε πίσω εδάφη να πάρεις αναγνώρηση". Αυτό έγινε μάλλον τις τελευταίες μέρες στο κουρδιστάν. Τέτοιες συμφωνίες διχάζουν το λαό, άλλα εάν ξεπεραστεί ο διχασμός κερδίζεται η ανεξαρτησία. Έγινε ακόμα και στην Ελληνική επανάσταση το 1821. Το Κουρδιστάν είναι ήδη de facto ανεξάρτητο και αργότερα θα έρθει και η ντε γιούρε ανεξαρτησία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Το 2011 στην Αίγυπτο άρχισαν κάποιες εξελίξεις που υποτίθεται ήταν συνέπεια της αραβικής άνοιξης. Τότε η πτώση του προέδρου Μουμπάρακ κανένας δεν καταλάβαινε, με δεδομένο ότι το φιτίλι φαινόταν να είχε ανάψει πέραν το ατλαντικού, σε τι θα ωφελούσε μία Αίγυπτος την οποία θα κυβερνούσαν οι αδελφοί μουσουλμάνοι. Μέχρι που τρία χρόνια αργότερα και μετά από συγκρούσεις κτλ η κατάσταση άλλαξε προς το αντίθετο. Μία κυβέρνηση δηλαδή στην Αίγυπτο που βολεύει την σταθερότητα στην περιοχή όπως θα την ήθελαν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί.

  Σήμερα στην Συρία η κατάσταση δεν πρόκειται να επιστρέψει όπως ήταν πριν. Το αν θα βολευτούν εν τέλει με την ανεξαρτησία τους και οι Κούρδοι ή τι άλλο θα προκύψει ακόμα είναι νωρίς να το ξέρουμε. Σε δύο με τρία χρόνια όωμς από σήμερα εδώ θα είμαστε (το εύχομαι δηλαδή) και τότε ίσως να αντιληφθούμε τι ακριβώς παρατηρούσαμε εν έτει 2017.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Tους ορους που θεωρεις οτι επρεπε να εξασφαλισει ο κουρδος ηγετης ειναι επιστημονικης φαντασιας,σαν να ανακυρηξουμε εμεις ΑΟΖ και εξασφαλισουμε την συναινεση της τουρκιας και ολων των γειτονικων χωρων,και να μην ξεχναμε παντα ενας ειναι ο η ηγετης που παρασυρει και τους αλλους σε εναν αγωνα.Οι ιδανικες προυποθεσεις που θετεις εσυ δεν προκειται να υπαρξουν ποτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Το δημοψήφισμα της Κουρδικής Ανεξαρτησίας στόχευε κατά κύριο λόγο στην πολιτική επιβίωση-διαιώνιση του συστήματος εξουσίας Μπαρζανί.Το καθεστώς Μπαρζανί απειλούνταν και κινδύνευε να υπερφαλαγγιστεί απο το PKK το οποίο μετά την απόλυτη κυριαρχία-αναβάθμιση του σε Συριακό χώρο εξαπλώνονταν σε Ιράκ (βλ.Σιντζάρ).

  Η μόνη δύναμη στήριξης Μπαρζανί ήταν τα συμβόλαια του με τις ξένες πολυεθνικές.Μέσω αυτών μπορούσε να εκθρέφει το πελατειακό του κράτος και κατά συνέπεια να διατηρεί την ηγεμονία του επι του Νοτίου Κουρδιστάν.

  Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του του Κούρδου Ηγέτη, το έλλειμμα Δημοκρατίας σε Νότιο Κουρδιστάν, και η υπανάπτυξη των Κουρδικών περιοχών αποτελούσαν την αχίλλειο πτέρνα του και την κύρια αιτία της πτώσης του.

  Ρωσία-ΗΠΑ δεν επιθυμούν να ιδούν τον Συριακό-Ιρακινό χώρο να μετατρέπεται σε Νέο Αφγανιστάν και νέο Ιράκ (μετά Σαντάμ εποχή) αντίστοιχα. Το Ισραήλ ακολούθησε την ίδια πρακτική με αυτή σε Γεωργία 2008,εξώθησε δηλαδή τον Μπαρζανί σε σύγκρουση ως τον Σαακασβίλι και στην επίθεση των Ιρακινών στρατευμάτων-Ιρανικών πολιτοφυλακών έπραξε τα όσα έπραξε και στην επίθεση των Ρωσικών στρατευμάτων σε Οσετία.

  Είναι γεγονός πως οι Πεσμεργκά της Πατριωτικής Ενωσης (Ταλαμπανί) με την απόσυρση τους προσέδωσαν ενα ακόμη πλεονέκτημα σε εισβολείς του Κιρκούκ. Ομως αυτό δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Οπως δεν ήταν και μη αναμενόμενη η υποχώρηση των Πεσμεργκά του KDP σε γραμμές συνόρων 2004 καθώς η εγκατάλειψη του Σιντζάρ.

  Αυτό που πολλοί έχουν ξεχάσει είναι πως η πολιορκία της Ερμπίλ απο το ΙΚ το 2013 αποσοβήθηκε χάρις την παρουσία δυνάμεων του PKK και χάρις στους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Αμερικανικής Αεροπορίας. Είναι κατανοητό δηλαδή πως παρά τους ποταμούς χρημάτων και πολεμικού υλικού οι μισθοφόροι Πεσμεργκά δεν διέθεταν το ελάχιστο της πολεμικής ισχύος και πως οι επιτυχίες τους κατά του Ισλαμικού κράτους εντέχνως είχαν διογκωθεί με παράλληλη μείωση της δράσης του Ιρακινού στρατού και των φιλο-ιρανικών δυνάμεων.

  Ολα αυτά συνηγορούν στο γεγονός πως ο Μασούντ Μπαρζανί επιχείρησε μαι ηρωική έξοδο απο το αδιέξοδο το οποίο ο ίδος και η φατρία του είχαν δημιουργήσει,

  Πολλοί βιάζονται να μιλήσουν για επιτυχία της Τουρκίας.Πράγματι είναι επιτυχία η απόσπαση του Κιρκούκ απο τον έλεγχο των Κούρδων. Ομως αυτό είχε ως τίμημα την αναβάθμιση του PKK κοινώς η Τουρκία δεν απέφυγε να βρεθεί ενώπιον του πιο σκληρού αντιπάλου της με όρους-συνθήκες σύγκρουσης δυσμενέστατες για την ίδια

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.