26/9/18

Ενταση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας

Το Φανάρι παραχώρησε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Μόσχας με αφορμή την παραχώρηση από το Φανάρι του αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Μετά την απόφαση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου να μην μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και η Ρωσική Εκκλησία να μη συμμετάσχει πλέον όπου θα προΐστανται εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, έντονη είναι και η αντίδραση εκ μέρους της Ουκρανίας.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) καλεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις και να μην παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία, όπως ορίζεται από το κανονικό δίκαιο.
Παράλληλα, έλαβε την απόφαση να αναστείλει τα συλλείτουργα με τους ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που έλαβε χώρα στη Λαύρα του Κιέβου.
«Η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να μην παραβιάζει το κανονικό της έδαφος. Οι επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καλούνται να αναστείλουν τα συλλείτουργα με ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης» αναφέρει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου», ενώ στην Ουκρανία υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο θεωρεί την πρώτη σχισματική.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι τεράστιο και σχετίζεται άμεσα με τα παγκόσμια πολιτικά ζητήματα.Η Αμερική επιδιώκει την αύξηση της επιρροής και της επέκτασής της, υποσκάπτοντας τη Ρωσία με κάθε τρόπο.
    Φαίνεται και από τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ:
    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποστηρίζουν την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας μελών – ομάδων να διοικούν την θρησκεία τους σύμφωνα με τα πιστεύω τους και να ασκούν την πίστη τους ελεύθερα χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, και σέβονται την ικανότητα των Ουκρανών Ορθοδόξων θρησκευτικών ηγετών και των ακολούθων τους να επιδιώξουν αυτοκεφαλία σύμφωνα με τα πιστεύω τους».
    Η εκκλησιαστική πραγματικότητα βέβαια με βάση την παράδοση, και τους δεσμούς των δύο Εκκλησιών, ιδιαίτερα λόγω της μαρτυρικής από κάθε άποψη πρόσφατης ιστορίας τους, λόγω των κομμουνιστικών διωγμών, δεν είναι αυτή που περιγράφει η ανακοίνωση, (που μιλάει για υποτιθέμενη "θρησκευτική ελευθερία", στην οποία "έχουν δικαίωμα όλοι")..
    Την ανεξαρτησία ζητούν οι Ουνίτες και οι σχισματικοί για προφανείς λόγους.

    Η διάσταση ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ρωσική Εκκλησία, έχει ξεκινήσει εδώ και 2-3 χρόνια λόγω της Συνόδου της Κρήτης, στην οποία αρνήθηκαν κάποιες Εκκλησίες να συμμετέχουν, όπου έγιναν απαράδεκτα πράγματα όπως μεθοδεύσεις στην ψηφοφορία (μία ψήφος ανά Εκκλησία, και όχι δικαίωμα σε όλους τους επισκόπους κατά συνείδηση, όπως ορίζει το συνοδικό σύστημα), πιέσεις και ιδιότυποι εκβιασμοί για να υπογραφούν κείμενα που ήταν στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης και της θολής τοποθέτησης απέναντι στον παπισμό και το χάος των προτεσταντικών αιρέσεων, για τις οποίες αποδέχτηκαν την ιστορική ονομασία "Εκκλησίες", και φυσικά κάποιοι αρνήθηκαν, όπως αναλυτικά έχει πει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.α.:
    http://www.parembasis.gr/images/AGIA_MEGALH_SYNODOS_2016/NAYPAKTOY-IEROTHEOY-AMSOE_giati-den-upegraja.pdf

    Προφανώς η Αμερική επηρεάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε το παρασκήνιο τόσο σημαντικών γεγονότων και αποφάσεων (που δημιουργούν άλλες εξελίξεις και σχετίζονται άμεσα με τα πολιτικά γεγονότα).
    Πιθανόν να υπάρχουν υποσχέσεις των Αμερικανών, ή ακόμα και εκβιασμοί.Όπως υπάρχει και η δυτική επιρροή στην σημερινή εκκλησιαστική αντίληψη κάποιων ανθρώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που επιδιώκουν την ένωση με τον παπισμό (το λένε άλλωστε ξεκάθαρα, θεωρώντας ότι έτσι διορθώνουν "λάθη του παρελθόντος", και ότι οι θεολογικές διαφορές είναι δευτερεύουσες, με βάση και το γεγονός της ανόδου του Ισλάμ).
    Το θέμα είναι ότι μέσα από όλα αυτά, οδηγούμαστε σε νέα σχίσματα, και σε μια ακόμα πιο αποδυναμωμένη Ορθοδοξία, που θα έπρεπε να είναι το ανάχωμα στην επέλαση της Νέας Εποχής.
    Έχουμε στο πολιτικό πεδίο το οικονομικό αλυσόδεμα των χωρών και των πολιτών, με σκοπό την καθυπόταξη, και στο ιδεολογικό και θρησκευτικό, τον συγκρητισμό και την σύγχυση και διαστρέβλωση των εννοιών. Ένα δείγμα "σύγχρονης γλώσσας" (και π.ορθότητας), είναι και η ανακοίνωση του State Department.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβαστε το παρακατω:

    http://katehon.com/article/how-us-prepared-split-orthodox-churches-horsemen-apocalypse-ukraine

    Θα αηδιασετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nα μην ξεχνάμε δυο-τρία καθοριστικά για την σωστή κρίση και στάση του Ελληνισμού, σ' αυτήν την περίεργη υπόθεση:
    Πρώτον: Ο Βαρθολομαίος δίδαξε τον Κύριλο, όταν είχε πάψει να μνημονεύει τον αείμνηστο
    Εθνάρχη-Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στην μικρόψυχη, ανθελληνική και αντιχριστιανική πολδμική του με την διεκδίκηση ηγεμονίας επί των"νέων εδαφών" στην Ελλάδα.
    Δεύτερον:΄Οτι ο Βαρθολομαίος έχει πλειστάκις αποδείξει ότι είναι πρακτικά και ψυχικά ξένος προς την Ελλάδα και τα συμφέροντά της. Άλλων συμφέροντα προτάσει και υπηρετεί.
    Τρίτον: ΄Εχει επίσης αποδείξει την έλλειψη ιερής προσήλωσης στην Ορθοδοξία, της οποίας είναι ταγμένος υποτίθεται πρόμαχος και με την σημερινή αντιχριστιανική επίδειξη έλλειψης πνεύματος αδελφικής καταλλαγής και συμφιλίωσης οδηγεί την από αιώνες πανταχόθεν βαλλόμενη Ορθοδοξία σε πολλαπλο σχίσμα και καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.