14/9/18

Ρήξη Ορθόδοξων Εκκλησιών : Ο Πατριάρχης Μόσχας παύει να μνημονεύει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως…

Μόσχα.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσσιών, Κύριλλος, παύει να μνημονεύει τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από έκτακτη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας την Παρασκευή, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών των Εκκλησιαστικών Σχέσεων, μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολικολαμάσκ, δημοσιοποίησε πριν από λίγο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

“Η Σύνοδος αποφάσισε να αναστείλει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για τις Λειτουργίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», ανέφερε ο μητροπολίτης.

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στις 7 Σεπτεμβρίου «προετοιμάζοντας το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία» όρισε εξάρχες, δηλαδή απεσταλμένους του στο Κίεβο, το οποίο βρίσκεται υπό την κανονικότητα του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανταποκρινόμενη σε αυτό, εξέφρασε «
την έντονη διαμαρτυρία της και τη βαθιά της αγανάκτηση», δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως « είναι καταφανείς παραβιάσεις των εκκλησιαστικών κανόνων», γράφει το δημοσίευμα.

Tags: Ρωσική Εκκλησία -στο Βαλκανικό Περισκόπιο
--
The Hellenic Information Team
Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

19 σχόλια:

  1. Ὁ ἐπίσης (ὅπως τουλάχιστον φαίνεται μέχρι τώρα) οἰκουμενιστής, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ἄδραξε τήν σχισματική εὐκαιρία γιά πρωτοκαθεδρία πού τοῦ προσέφερε τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο μέ τήν ἀπίστευτη (σχισματική καί αὐτή), στάση του στό θέμα τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας (βλ. σχόλιό μου στό http://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/09/blog-post_112.html).

    Τίς ἤρξατο χειρῶν ἀδίκων; Μά ὁ ἴδιος ὁ διάβολος! Διότι, καί δύο πλευρές βλέπουν σωστή τήν στάση τους ἀπό ἀπόψεως κανονικοῦ δικαίου.
    Νομίζω ὅμως ὅτι κακῶς, κάκιστα, ἀνακατεύεται τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο στήν Οὐκρανία χωρίς τήν συγκατάθεση τῶν ἐκεῖ Ρώσων καί Οὐκρανῶν Ὀρθοδόξων πρός χαρά ἐκείνων ἐκ τῶν Οὐκρανῶν, πού μέ ἐκδυτικισμένο τό φρόνημα ἔχουν χάψει ὅλη τήν προπαγάνδα τῆς ἐποχῆς Τιμοσένκο κατά τῶν Ρώσσων -καί τῆς Ὀρθοδοξίας- γενόμενοι Οὐνίτες στό φρόνημα, ὅπως καί καίρια πρόσωπα στό περιβάλλον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη.

    Οἰκουμενικότητα, Παναγιώτατε, σημαίνει στήν Ὀρθοδοξία σεβασμός πρῶτα τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως καί "ὕστερα" τῶν ἱερῶν κανόνων. Διότι ἀλλιῶς, δέν ἑρμηνεύονται ὀρθόδοξα οἱ ἱεροί κανόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ μείνε εκεί να χάσεις τους Ουκρανούς, να πέσουν τρεχατοι στην αγκαλιά του πάπα.σωστα επραξέ το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τώρα ο Ρώσσος θέλει πρωτοκαθεδρίες. Θυμασαι στην σύνοδο της Κρήτης, που δεν ήλθε; Ο Θεός υπερηφανοις αντιτάσσεται...

      Διαγραφή
  2. We keep loosing ground in all fronts. Are we sure Turkey is the one under attack???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πασών τών ρωσιών ; πόσες ρωσιες υπάρχουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρείς. Η μεγάλη Ρωσία (Ρωσία) και οι μικρές Ρωσίες (Λευκορωσία και Ουκρανία).

      Διαγραφή
    2. >πασών των ρωσιών ;>

      Ενδιαφέρουσα ερώτηση.
      Ο όρος «Πασών των Ρωσιών» για τους πατριάρχες της Ρωσίας κληρονομήθηκε από τον τίτλο των Ρώσων αυτοκρατόρων
      «Αυτοκράτορας ή η Αυτοκράτειρα Πασών των Ρωσιών» που διέπεται από τους Θεμελιώδους Νόμους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
      Ο πλήρης τίτλος του αυτοκράτορα (άρθρο 37 των Θεμελιωδών Νόμων) τον 20ο αιώνα ήταν ο εξής:
      «Με τη Χάρη του Θεού, Εμείς N. N., Αυτοκράτορας και Μονοκράτορας Πασών των Ρωσιών, Μόσχας, Κίεβο, Βλαντιμίρ, Νόβγκοροντ. Ο Τσάρος του Καζάν, ο Τσάρος του Αστραχάν, ο Τσάρος της Πολωνίας, ο Τσάρος της Σιβηρίας, ο Τσάρος της Ταυρικής Χερσονήσου, ο Τσάρος της Γεωργίας. Ηγεμόνας του Πσκοβ και Μέγας Δούκας του Σμολένσκ, της Λιθουανίας, της Βολυνίας, της Ποδολίας και της Φινλανδίας. Δούκας της Εσθονίας, του Λίφλαντ, του Κούρλαντ και της Σεμιγαλλίας, της Σαμογιτίας, του Μπιελοστόκ, της Κορέλιας, του Τβερ, της Γιούργιας, της Περμίας, της Βιάτκα, του Μπολγκάρ και άλλων. Ηγεμόνας και Μέγας Δούκας του Νίζνι Νόβγκοροντ, του Τσέρνιγκοφ, του Ριαζάν, του Πόλοτσκ, του Ροστόφ, του Γιαροσλάβλ, του Μπελοόζερο, της Ουντόρια, της Ομπτόρια, της Κόντια, του Βίτεμπσκ, του. Μστίβλαβ και Ηγεμόνας όλων των βορείων εδαφών. Άρχοντας της Ιβηρίας, της Καρταλινίας, των Καμπαρτινίων Χωρών και των Αρμενικών Περιοχών. Κληρονομικός Άρχοντας και Ηγεμόνας των Κιρκασίων και των Ηγεμόνων των Βουνών και των άλλων. Ηγεμόνας του Τουρκεστάν, Διάδοχος της Νορβηγίας, Δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, του Στόρμαρν, των Διθμάρσων, του Ολδεμβούργου και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής».
      (από τη βικιπαίδεια και τον επίσημο ιστοτόπο της δυναστείας των Ρομανόφ: http://www.imperialhouse.ru/en/dynastyhistory/dinzak1/446.html)

      >πόσες ρωσιες υπάρχουν ;<
      Μέτρησε και πες μας…

      Διαγραφή
    3. στο χάρτη βλέπω μια ρωσια.
      Μπορούμε να μετρήσουμε 50 περιοχές της Ελλάδος επίσης ( πασών των Ελλάδων ) ?
      50 περιοχές των Φιλιππίνων ( πασών Φιλιππίνων )
      50 της γερμανίας ( πασών γερμανιών) ;;;;;;
      η βικιπαίδεια το εξηγεί Όμως η εξήγηση είναι βλακεία .

      Διαγραφή
  4. Αυτος ο τυπος ο Βαρθολομαιος ...κατι ..κατι....απ την φατσα...το υφος..δεν παει καλα....Δεν εχει αγαθοτητα η φατσα...καλοσυνη...δεν αντανακλα μια εσωτερικη αγνοτητα...Ειναι φατσα ..πονηρου...δολοπλοκου....σκληρη ..οχι αγιου....Εμενα αυτο μου φτανει....αυτο εισπρατω....Η πιθανοτητα με βαση αυτο ...να σφαλει ειναι 90 %.....Ποτε ...απ την φατσα...δεν θα τον επαιρνα στην δουλεια μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι!
    Να υβρίζετε τον Πατριάρχη για να κάνετε χαρούμενο τον Ερντογάν...

    Ταλαίπωροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλεπω ξερεις τον Ερτογαν καλα σαν ..αδελφος ..μια και ξερεις τις χαρες του τις κρυφες...Ειστε συγγενεις ?
      Ευτυχη......σε ζηλευουμε...

      Διαγραφή
    2. Κριτικές επιπέδου καφενείου!!!
      Και οι περισσότεροι εξ αυτών που καθυβρίζουν με συνθήματα και φωνασκιες τον Πατριάρχη την ορθοδοξία την περιφέρουν ως ιδεολόγημα και τίποτα περισσότερο.
      Ταλαίπωροι ξερόλες...

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη,

      Εσύ είσαι ο αρχηγός των ταλαίπωρων.
      Είναι οι νόμοι της φυσικής εξάλλου, τους γνωρίζεις.

      Διαγραφή
    4. Κοιταξα πισω μου και δεν ειδα την ομαδα που λες πως ηγουμαι.Κοιταξα πισω σου και δεν ειδα να ξερεις νομους φυσικους.Ξεχωριζεις απ τους ταλαιπωρους ως ευτυχης...καλυτερος τους...σε θαυμαζω .Φυσικα ο τοπος με λυδωρει...οχι εσυ.Ειναι σιγουρο πως ξερεις νομους ..τεχνητους...κι ολα τα στριφογυριστα μονοπατια τους.

      Διαγραφή
    5. Συνέχισε να προσπαθείς να πείσεις ότι δεν είσαι αυτός που είσαι.
      Ξέρεις εσύ.

      Διαγραφή
    6. Νασαι καλα..Καλιοστρο...μαγε..μη ταλαιπωρε ..( Προφανως με πορους και φιλοδοξιες)

      Διαγραφή
    7. Τέτοια εγκυρότητα και αξιοπιστία, ούτε δημοσιογράφος του ΑΠΕ να ήσουν.

      Διαγραφή
  6. Η Ρωσία νομίζει οτι η εκκλησία είναι η τρίτη διεθνής με τα παραρτήματα της.Ε κάνει λάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Ρωσία ως μια από τις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ορθοδοξία για τα Εθνικά της συμφέροντα.

    Η Ρωσία στην Ουκρανία απέτυχε να πετύχει τους στόχους της με χρήση ήπιας ισχύος.
    Γι' αυτό αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει σκληρή ισχύ.
    Το γεγονός αυτό όμως(χρησιμοποίηση σκληρής ισχύος) δεν σημαίνει ότι το θέμα έληξε. Μπορεί να υπάρξει μέχρι και στρατιωτική σύγκρουση σε επόμενο γεωπολιτικό γύρο. Πρέπει να λυθεί και το θρησκειολογικό διότι κακά τα ψέμματα η Ουκρανία επέλεξε(τουλάχιστον ένα τμήμα της) να πάει με τη Δύση. Όσοι νιώθουν Ρώσοι να πάνε με τη Ρωσία. Όσοι όμως είναι Ορθόδοξοι στο δυτικό μέρος της Ουκρανίας να μην γίνουν καθολικοί κάτω από την εξουσία του Πάπα και υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε:

    Αυτοκέφαλη Ουκρανική Ορθόδοξη εκκλησία.

    Ποιος είναι ο Πατριάρχης Μόσχας που θα το εμποδίσει αυτό επειδή ο Πούτιν νομίζει ότι μπορεί να διατάζει παντού? Δεν θα μνημονεύει τον Βαρθολομαίο στη Θεία Λειτουργία και φοβηθήκαμε τώρα. Στο Ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας αν δεν θέλουν Αυτοκέφαλη Ουκρανική εκκλησία ας πάνε με τον Πατριάρχη Μόσχας.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενός ορατού αλλά και αόρατου πολέμου Δύσης-Ανατολής, ο Ελληνισμός γενικότερα πρέπει να μας απασχολεί να μην χάσουμε τον Εθνικό και συμμαχικό έλεγχο μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου(αλλά κι άλλων Ορθόδοξων Πατριαρχείων). Έτσι θα μπορούμε και στο μέλλον να εξυπηρετούμε τα Εθνικά και συμμαχικά συμφέροντα μας. Αυτό προσθέτει πόντους στην Ελλάδα και ανεβάζει την αξία-χρησιμότητα μας εντός της συμμαχίας.

    Καλός δεν είναι κανένας. Οι Ρώσοι θέλουν να αναλάβουν το τιμόνι της Ορθοδοξίας. Αυτός είναι μόνιμος στόχος τους επειδή είναι και περισσότεροι σε πληθυσμό. Αυτά να τα ξεχάσουν οι Σλάβοι. Πατριαρχεία και Άγιο Όρος ήταν, είναι και θα είναι Ελληνικά (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) . Ελληνορθοδοξοταλιμπανισμός μέχρις εσχάτων και σε όποιον αρέσει. Αν δεν αρέσει στον Πάπα ή στον Πούτιν δεν μας νοιάζει. Δεν μπορούμε να αρέσουμε παντού.
    ΑΥΤΌ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕ τόσα χρόνια ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους καθολικούς-δυτικούς κάποια πράγματα έτσι πρέπει να εμποδίσουμε και τους Ρώσους σε κάποια άλλα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο φάρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που δεν υπάρχει πια. Μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας, υπερδύναμης Ανατολικής Μεσογείου που την έσβησαν Δυτικοί και Οθωμανοί. Το γεγονός εκείνο όμως της Άλωσης της Πόλης, δεν σημαίνει τίποτα, μέσα στο πέρασμα των ετών τα πάντα αλλάζουν.Κάποτε ήμασταν και σκλαβωμένοι γκιαούρηδες κι όμως εκεί που δεν φαινόταν τίποτα ξυπνήσαμε, κάναμε ξυπόλυτοι το σταυρό μας και ξεκινήσαμε και φτάσαμε πολύ κοντά στο να ανταποδώσουμε την ήττα του Μαντζικέρτ στους Ισλαμοφασιστογγόλους. Τα πάντα ξεκινάνε από μια πρώτη σκέψη.
    Η κληρονομιά της αυτοκρατορίας εκείνης λοιπόν, συνεχίζει να υπάρχει και γιατί όχι, γιατί να το κρύψουμε...αν και όποτε δοθεί ευκαιρία να αναστηθεί. Μια Ελλάδα μεγάλη, μια Ελλάδα ισχυρή...αυτός πρέπει να ναι ο στόχος μας αλλά με μεθοδική δουλειά και χωρίς φωνές.
    Ο αετός ήταν δικέφαλος και κοιτούσε Ανατολικά και Δυτικά.
    Το σπαθί του αετού δεν υπάρχει πια.
    Ο σοφός αυτοκράτορας-ηγέτης δεν υπάρχει.
    Όσο για τον αετό παραμένει μεν Ορθόδοξος και δικέφαλος, μικρότερος σε μέγεθος να παρατηρεί τα πάντα αλλά κοιτάει περισσότερο Δυτικά γιατί δεν είναι τόσο ισχυρός όσο τότε.
    Η σφαίρα όμως με το σταυρό συνεχίζει να υπάρχει στα νύχια του αετού κι αυτή είναι η δύναμη αυτής της μικρής γωνιάς της γης. Η σφαίρα της Ορθοδοξίας που κρατάει-ελέγχει στα νύχια του μαζί με τη γεωγραφική θέση και τη ναυτική δύναμη(εμπορική και στρατιωτική) που οργώνει τις θάλασσες του πλανήτη. Αυτά είναι η μεγαλύτερη δύναμη μας όσο άχρηστοι παρτάκηδες, κουτοπόνηροι, Βαλκανοταλιμπάν κι αν είμαστε ως νεοελληνική κοινωνία.

    Είμαστε υπερδύναμη στον πολιτιστικό τομέα και εκεί ανήκει η θρησκεία. Οφείλουμε να χρησιμοποιούμε κάθε μικρότερο και μεγαλύτερο παράγοντα της Εθνικής ισχύος
    {P=(C+E+M)X(S+W)} μας προς εξυπηρέτηση των Εθνικών συμφερόντων μας. Μέσα στο C ανήκει και η θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.