17/9/18

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ''ποντάρει'' εμμέσως στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία - Πώς επηρεάζεται το Σκοπιανό

του Δημήτρη Κατσαγάνη
Ακούγεται παράδοξο, αλλά διπλωματικές πηγές του "Κεφαλαίου" στο Βερολίνο, το επιβεβαιώνουν: Η ελληνική κυβέρνηση -και προπαντός ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) - προσδοκά έστω και πρόσκαιρα "κέρδη" από την άνοδο της ακρο-δεξιάς στη Γερμανία.
Και αυτό διότι προκειμένου να μειώσει την επιρροή της ακροδεξιάς, η γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται την στήριξη της Αθήνας.
Κάτι τέτοιο, όμως, ισοδυναμεί με ενίσχυση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης στο εσωτερικό τοπίο, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Τα πεδία -επαφής
Συγκεκριμένα, (σ.σ. Ιδίως μετά τις βαυαρικές τοπικές εκλογές) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του "Κεφαλαίου" στο Βερολίνο, η ενίσχυση της κυβέρνησης στην Αθήνα (μέσα βέβαια από ανάλογα άτυπα "ανταλλάγματα") μπορεί να προκύψει από τρία πεδία : Το προσφυγικό, το κοινωνικό και, τέλος, το πολιτικό.
Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές:
* Η αύξηση της επιρροής των Γερμανών ακροδεξιών οφείλεται (πέραν από την αναζωπύρωση του διεθνούς εμπορικού πολέμου) στην φτώχεια, στην λαϊκή αντίθεση στην έως τώρα πορεία ασκούμενη γερμανική πολιτική στην ΕΕ -ευρωζώνη και στις μεγάλες προσφυγικές ροές στη χώρα τους, .
Έτσι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως μία μελλοντική μεγαλύτερη συμμετοχή της Αθήνας στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης - η οποία αναζωπυρώνει την ακροδεξιά επιρροή στη Γερμανία- θα "πείσει" τη γερμανική κυβέρνηση να ανεχθεί τελικά την αναστολή της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα το 2019.
Δεδομένου ότι η άνοδος της γερμανικής ακροδεξιάς οφείλεται επίσης στην φτωχοποίηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, ελπίζουν στην Αθήνα πως η εξελισσόμενη στροφή του Μεγάλου Συνασπισμού σε πολιτικές υπέρ αυτών στη Γερμανία θα μπορούσε να "συμπεριλάβει"' εμμέσως και ένα γερμανικό "ναι" στη μη -μείωση των αποδοχών των Ελλήνων συνταξιούχων στην Ελλάδα.
Εξάλλου, η επιμονή της Μέρκελ για διεύρυνση της ΕΕ (πχ με την μελλοντική είσοδο της ΠΓΔΜ μετά την μελλοντική κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών) κόντρα στις ακροδεξιές περί του αντιθέτου πιέσεις στο Βερολίνο, δίδει ένα ακόμα ισχυρό "χαρτί" στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι κυρίως του ΚΙΝΑΛΛ (το οποίο αντιτίθεται στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ) , καθώς ευνοεί την περαιτέρω σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και τους Πράσινους.
Αναλυτικότερα :
1. Προσφυγικό
Αναλυτικότερα, πηγές του "Κεφαλαίου" στο Βερολίνο αναφέρουν πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες μεταξύ Αθήνας -Βερολίνου για ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο πλευρών (με "πλάτες" της Αθήνας) σε σχέση με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πέραν του σημείου που ορίζουν οι αποφάσεις της τελευταίας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής (Ιούνιος).
Κάτι τέτοιο το χρειάζεται πρωτίστως η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει κατά το δυνατόν τις δεξιές πιέσεις τόσο εντός της (από το βαυαρικό CSU), όσο και εκτός της (από το AfD), ειδικά ενόψει των Βαυαρικών τοπικών εκλογών του Οκτωβρίου, αλλά και των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.
Την ίδια στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως, λόγω της ιδεολογικής αφετηρίας του (που είναι πολύ φιλική προς τους πρόσφυγες, μετανάστες κλπ), είναι το πιο κατάλληλο κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα για να προχωρήσει σε περαιτέρω υποστήριξη των προσφύγων και γενικότερα στην κόντρα με την ακροδεξιά.
Η δε φιλική στάση της Γερμανίας προς την οικονομικά χειμαζόμενη Τουρκία (η οποία παίζει, μαζί με την Ελλάδα επίσης ρόλο -κλειδί για το προσφυγικό ) αν και όχι προς τον Ερντογάν, διευκολύνει την Αθήνα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Και αυτό γιατί η καλύτερη συνεργασία της Τουρκίας στο προσφυγικό ελαφρύνει τα βάρη της Αθήνας και άρα μειώνει τα διαχειριστικά προβλήματα της.
Αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν διερευνά ένα έμμεσο αντάλλαγμα για την επιπλέον εμπλοκή της στο μέτωπο αυτό προς όφελος του Βερολίνο. Ως άτυπο αντάλλαγμα, από πλευράς Βερολίνου, σύμφωνα με όσα ορισμένοι αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα, βλέπουν τις γερμανικές "πλάτες", δηλαδή την ανοχή στο ελληνικό αίτημα τουλάχιστον για αναστολή των περικοπών των συντάξεων που είναι ψηφισμένες να συντελεστούν το 2019.
2. Το συνταξιοδοτικό
Μία ανεκτική στάση του Βερολίνου έναντι των συντάξεων στην Ελλάδα, θεωρούν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζεται και από κάτι άλλο:
Το ενισχυμένο κοινωνικό προφίλ το οποίο θέλουν να δείξει ο Μεγάλος Συνασπισμός ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών.
Πεποίθησή των Μέρκελ -Σολτς , σύμφωνα με γερμανικούς πολιτικούς κύκλους με τους οποίους ήλθε σε επαφή το "Κεφάλαιο", είναι πως ο βασικός λόγος για την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα τους είναι η φτώχεια των part-time εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Για αυτό εξετάζουν το "πάγωμα" και όχι τη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών στη Γερμανία έως το 2025 και, παράλληλα, την αύξηση των συντελεστών φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα (τα οποία ούτως ή άλλως δεν στρέφονται στην ακροδεξιά για την ώρα.
Από την Αθήνα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μεταδίδουν στο Βερολίνο πως οι περικοπές των ελληνικών συντάξεων θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξανά -μετά από τέσσερα χρόνια σχετικής "κοινωνικής ειρήνης" – αναταραχή, οδηγώντας ενδεχομένως και στην Ελλάδα αναζωπύρωσης της ελληνικής ακροδεξιάς, πριν τις ευρωεκλογές, ενισχύοντας έτσι το συνολικό άθροισμα των δυνάμεων αυτών το Μάιο του 2019.
Μακεδονικό
Ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Μεγάλου -Συνασπισμού και ακροδεξιών είναι η διεύρυνση της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Η γερμανική κυβέρνηση "παίζει" επιθετικά στο μέτωπο αυτό. Για αυτό στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Αθήνα και τα Σκόπια, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη της Μέρκελ στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα αυτή.
Για να εγκριθεί η συμφωνία αυτή από το ελληνικό κοινοβούλιο (αφού περάσει το σκόπελο του δημοψηφίσματος των εκλογών στην ΠΓΔΜ), χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες. Με άλλα λόγια, χρειάζεται σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές πτέρυγες που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς (κυρίως δηλαδή το ΚΙΝΑΛΛ), σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στο Βερολίνο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει αντικειμενικά η αναφανδόν υποστήριξη των ευρωπαϊκών Σοσιαλδημοκρατικών -μαζί φυσικά και του Γερμανικού – και σοσιαλιστικών, αλλά και πράσινων -οικολογικών κομμάτων στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.
Ήδη, μάλιστα, βρίσκονται σε εξέλιξη, διεργασίας στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες για κοινή κάθοδο Αριστερών-Σοσιαλδημοκρατών- Πράσινων στις ευρωεκλογές.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.