17/9/18

Το ελληνικό σύστημα συντάξεων είναι το πιο αποτυχημένο στον κόσμο

Οι συντάξεις περικόπηκαν στην Ελλάδα και όχι σε χώρες που έχουν συστήματα πολλαπλών πυλώνων, όπως η Δανία και η Σουηδία, άρα ιδεολογικοί εξοστρακισμοί τύπου Πινοσέτ κάθε νέας ιδέας, σημαίνουν πολύ απλά ότι όσοι φαντάζονται ανάκαμψη της οικονομίας, βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός.

Τα λόγια είναι του επίκουρου καθηγητή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πλάτωνα Τήνιου και δείχνουν πόσο αποτυχημένο είναι το σημερινό μοντέλο συντάξεων στην Ελλάδα, που αναιρεί συνεχώς τις υποσχέσεις του, γι' αυτό και το παρομοιάζει με «ασφαλιστική εταιρεία, που αν συμπεριφερόταν έτσι στους πελάτες της, θα της είχαν αφαιρέσει την άδεια».
Το μήνυμά του είναι «να δούμε τις συντάξεις από τη σκοπιά των νέων, και όχι των συνταξιούχων», και περιγράφει την πρόταση των 3 πυλώνων, όπως αυτή αναλύεται μέσα από το βιβλίο «Συντάξεις για νέους», που έχει συγγράψει ο ίδιος, μαζί με τους Μ. Νεκτάριο και Γ. Συμεωνίδη, εξηγώντας ότι ο 18άρης θα αντιληφθεί άμεσα μια ριζική αλλαγή: «Θα πληρώνει πολύ λιγότερες εισφορές, ενώ τα λεφτά του θα πηγαίνουν σε ατομικό λογαριασμό, σε δικό του προσωπικό κουμπαρά, και ήδη από τον πρώτο χρόνο, θα γνωρίζει ότι δίπλα στο όνομά του, θα αθροίζονται και θα αποδίδουν τα λεφτά που πλήρωσε». 

Για τη συνέχεια Liberal

10 σχόλια:

  1. Το Ελληνικό σύστημα συντάξεων είναι αποτυχημένο, ενώ αυτοί που το ρήμαξαν είναι άκρως πετυχημένοι. Πάρτον στον γάμο σου, κτλ.

    Για παράδειγμα οι 54.000 "κάτοικοι εξωτερικού" που φόρτωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στον ΝΑΤ το 1982 και το χρεωκόπησε.

    Για να μην θυμηθούμε το γδάρσιμο των αποθεματικών από το PSI του μέγιστου των πολιτικών απατεώνων.

    Και με την ευκαιρία μήπως γνωρίζει ο Πινοσετάκιας ποιητής τι συμβαίνει σήμερα στο ασφαλιστικό των ΗΠΑ πρίν ελαφρά τη καρδία χαρακτηρίσει το Ελληνικό ώς χειρότερο ;

    Ο "ασφαλιστικός" Συνολάκης μας ενημερώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικα δεν ξερω..ποσο νου μπορει ναχεις οταν απο το ""μερικο" λες αυτο ειναι χσλια το κομματι....οταν ξερεις πως το ""συνολικο"" ειναι ολο χαλια...Παιρνεις μια καταφανως σαπια πιτσα...κωβεις ενα κομματι και λες με στομφο " αυτο ειναι ..σαπιο """ !!! Ευτυχως που δεν ακουγεται απο ηχειο 5.000 βατ..η φωνη ""Παψε ρε μεγαλε...στοχαστη" !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία, δεν πρέπει σε αυτήν την χώρα να αποδίδονται ευθύνες !!! Γι αυτό πάντα θα είμαστε τριτοκοσμική χώρα! !! Ουτε θέλω να σχολιάσω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πρέπει να βρούμε ένα σύστημα συντάξεων που όσο και να το κλέβουν αυτό να μπορεί να δίνει συντάξεις.. . και αυτό είναι όχι των πολλαπλών πυλωνων, αλλά των πολλαπλών κλεφτωνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλα για την ιστορια: Τα αποθεματικα των ταμειων υα δανειζαν ΑΤΟΚΩΣ ή με καποιο συμβολικο τοκο (θυμαστε τη 10ετια του 90 τι υψος ειχαν τα επιτοκια?) στην τοπικη Αλητ(για επενδυσεις!!!, πολλες των οποιων αναπαυονται στις θερμες θαλάσσες). Οι ξυπνιοι βεβαια πουλησαν τις οποιες εταιρειες ειχαν στησει στους Ευρωπαιους οταν μπηκαμε στον Ευρωπαικο παραδεισο, εβγαλαν το παραδακι εξω και εσεις φιλοσοφειτε.

    Και αυτα εγιναν κυριως επι ΝΔ-ΕΡΕ και κατοπιν το ΠΑΣΟΚ αποτελειωσε τα παντα ......

    <ην ξεχασετε να τους ψηφισετε....NEOLIBERAL θα επρεπε να λεγεται η κωλοφυλλαδα αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ παρακολουθούσα και πιο πριν από το '90 όταν την εποχή του '70 και πριν τα αποθεματικά των ταμείων δανειζόντουσαν με 0% επιτοκιο και τα δάνεια έβγαιναν στην Ελβετία και γινόντουσαν αλπικές βιλάρες. Και να μην λησμονούμε τα δομημένα ομόλογα (αερολογήματα δηλαδή) στα οποία τοποθετηθηκαν δισεκατομμύρια από τα αποθεματικά των ταμείων.

      Αρκει να πω το εξής: Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ξεκίνησε να εφαρμόζεται κατα βάση αμέσως μετά τον πόλεμο ενώ άρχισε να υλοποιείται καθολικά από το 1960 και εντεύθεν.

      Αλλά όταν έφτασε το 1986 και εφεξής και ιδίως το 1990, τότε ο πρωθυπουργός και τέως τραπεζίτης (Ζολώτας) είδε εν γένει τα ταμεία άδεια (και τα ασφαλιστικά).

      Δηλαδή δεν πρόλαβαν τα ασφαλιστικά ταμεία να συνταξιοδοτήσουν τους πρώτους πλήρεις συνταξιούχους και αυτά μας είπαν ότι είχαν φαληρίσει.

      Διαγραφή
    2. Και ναταν μονο αυτο Χασαν...Ηταν αλλα δεκα ιδια...Εχεις απολυτο δικιο... ορδες επεπεσαν στο μελι...βαρβαρικες ...και καλοντυμενες...με ολα τα κομφορ...Μαλλι....γυαλι...και παπουτσι απ το Αιβαλι...Οι αληθινοι Ουννοι του Ατιλα.....οπου δεξαμενη νερου ...εμεινε σκετη λαμαρινα...εφαγαν πολλοι χαλβα...και διψασαν...Τωρα ουτε χαλβας εμεινε στο ταψι...ουτε νερο στα μπιτονια...και συζηταμε περι απολεσθεντος χαλβα...και υδατων..κι αν θα ..ξαναρθουν οι Ουννοι...η ο Αετιος ....Αετιο δεν βλεπω...ποδοβολητα αλογων ακουω....Ξαναρχονται...

      Διαγραφή
  6. Περί ασφαλιστικού, χρέους και συντάξεων. Για ότι μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη πληροφόρηση σε όποιον έχει όρεξη και να ενεργοποιήσει και τον πάντα απαραίτητο και ευεργετικό τεκμηριωμένο αντίλογο φυσικά...

    https://www.paru.gr/index.php?lang=gr&page=newsletters/2016_9
    http://www.protagon.gr/epikairotita/asfalistiko-systima_test-44341084670
    https://www.bcg.com/documents/file87307.pdf
    https://www.boeckler.de/pdf/p_imk_study_38_2015.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. The problem is multi-facet;
    1. Free education leading to exodus of brain power. We have been looted from every asset we have
    2. Low fertility rate and zero initiatives to counter it
    3. 2/3 of the work force enployed by the public sector
    4. Xtreme taxation
    5. Early retirement with high earnings for a considerable number of retirees

    The solución starts with a Fair taxation system making sure people can save and make investments. Then involve the private sector in the services the government provides. It is a myth we have Free education or health care. Prep schools for example earn billions.
    The government's role is to make sure there a healthy, competitive environment so the public receives the best possible Service.
    Remember, THERE IS NO BETTER SOCIALIST PROGRAM THAN HAVING A DISCENT JOB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βλέποντας το συνταξιοδοτικό από την πλευρά των νέων;

    Μα αυτό γινόταν πάντοτε. Και εγώ όταν κατέβαλα εδώ και 40 χρόνια 48% εισφορές κρατήσεις από την νεανική πλευρά το έβλεπα, αλλά όταν ήγγικεν η ώρα να το δώ από την ηλικία του συνταξιούχου βρέθηκε κάποιος έξυπνος-ηλίθιος και μου είπε ότι τώρα πρέπει να το δούμε από την πλευρά του 18χρονου.

    Έχει και άλλους πονηρούς η μαμά σου σαν εσένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.