6/5/19

Λιβύη: Ο Χάφταρ συνεχίζει να επιτίθεται στην Τρίπολη παρά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού

Στη Λιβύη, ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ φαίνεται να έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου, αν όχι το μυαλό του, διατάζοντας τις πολιτοφυλακές του, υπό την ονομασία «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» ή LNA, να συνεχίσουν την επίθεσή τους στη Τριπολίτιδα κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού.
Υποστηριζόμενος από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Ρωσία, ο Χαλίφα Χάφταρ προσπαθεί εδώ και μερικές εβδομάδες να εισβάλει στην πρωτεύουσα Τρίπολη όπου εδρεύει η κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης του πρωθυπουργού Fayaz Al-Serraj, η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη. Ο τελευταίος απολαμβάνει την υποστήριξη της Αλγερίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τυνησίας και της Τουρκίας.


Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Fayaz Al-Serraj (Αριστερά), με τον Τούρκο πρόεδρο Tayep Reçep Erdogan.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ βομβαρδίζουν εδώ και μέρες κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη με τοπικά μαχητικά αλλά και με μισθωμένα αεροσκάφη που πιλοτάρονται από μισθοφόρους οι οποίοι προέρχονται από ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Τα επιθετικά μη-επανδρωμένα αεροπλάνα των Εμιράτων και γαλλικά και αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη προσφέρουν σποραδικά υποστήριξη στις δυνάμεις του Χάφταρ.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ μόλις ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν και κατέστρεψαν το γενικό αρχηγείο των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης στη Τρίπολη και ο Χάφταρ ο ίδιος μόλις δήλωσε ότι ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, ο οποίος ξεκινά αυτή την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 στη Λιβύη και στις γειτονικές χώρες, είναι μήνας ιερού πολέμου (Τζιχάντ) ... εναντίον συμπατριωτών και μουσουλμάνων!


Ο Fayaz Al-Serraj μεταξύ των στρατευμάτων του στην Τρίπολη.
Τα πάντα χωρίζουν εκείνος ο απόγονος της μεγάλης λιβυκής μπουρζουαζίας με οθωμανικές και ανδαλουσιανές ρίζες από τον στρατάρχη Χάφταρ, γιος της ταραχώδους φυλής των Ferjan της Ajdabya.

Η κυβέρνηση του προέδρου Al-Fayaz Serraj, κλειδωμένη στη Τρίπολη και η οποία συνεχίζει να απολαμβάνει την υποστήριξη των παραστρατιωτικών ομάδων της Μισράτα και εκείνων της ισχυρής συνομοσπονδίας των δυτικών φυλών των Zentene, έχει επανειλημμένα καλέσει σε βοήθεια τον ΟΗΕ, και στη συνέχεια εναλλάξ τη Τουρκία και την Αλγερία. Προς το παρόν, τα Ηνωμένα Έθνη παίζουν ένα πολύ θολό παιχνίδι, επηρεασμένα από τους ελιγμούς χωρών όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ωστόσο, τρεις χώρες φαίνονται να υποστηρίζουν συγκεκριμένα την κυβέρνηση Συνεννόησης της Τρίπολης: η Ιταλία, το Κατάρ και η Τουρκία. Η Αλγερία και η Τυνησία έχουν εκφράσει την πλήρη απόρριψη τους για τις επιθέσεις κατά της  Τρίπολης και η Αλγερία έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγη ενώπιον της βομβιστικής επίθεσης κατά μιας γειτονικής πρωτεύουσας του Μαγρέμπ.

Ανεπιβεβαίωτες σπάνιες αναφορές ισχυρίζονται ότι αλγερινά πολεμικά αεροπλάνα αποτελούσαν μέρος των μυστηριωδών αεροπλάνων φαντάσματων που βομβάρδισαν κατά καιρούς τις θέσεις τρομοκρατικών ομάδων στη Λιβύη. Ένα θέμα που ποτέ δεν ανέφερε ούτε το Αλγέρι ούτε ακόμα και η Τρίπολη. Μόνο ο Χάφταρ είχε απειλήσει να μεταφέρει τον πόλεμο στη νοτιοανατολική Αλγερία εάν οι αλγερινές δυνάμεις συνεχίσουν τις επιδρομές τους στο Φεζάν και στη Κυρηναϊκή. Και αυτό οδήγησε σε μια σειρά περισσότερο ή λιγότερο απίστευτων ερμηνειών. Στο Αλγέρι, υποστηρίζεται ότι ο Χάφταρ δεν αποτελούσε ποτέ απειλή και ότι είναι οι χώρες που τον πιέζουν να πολεμήσει στην ίδια τη χώρα του, που αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα. 

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έδωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οι μάχες γύρω από την Τρίπολη μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων στη Λιβύη προκάλεσαν το θάνατο περίπου 400 ανθρώπων και τραυματισμούς σε 1.700 άλλους.

Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στην Τρίπολη

Ο πόλεμος που εξελίσσεται στη Λιβύη ενισχύεται από το βαθύ ιστορικό ρήγμα  διάσπασης μεταξύ της Κυρηναϊκής (Ανατολική Λιβύη) και της Τριπολίτιδας (Δυτική Λιβύη). 

Η πρώτη έχει ως πρωτεύουσα τη Βεγγάζη, αλλά και μια εικονική κυβέρνηση εδρεύει λίγο πιο ανατολικά, στο Tobrouk, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Τυχαίνει φυσικά της στρατιωτικής υποστήριξης του στρατάρχη της Αιγύπτου al-Sissi, ο ίδιος υπεργολάβος πλούσιων κρατών του Κόλπου. Αυτή η εικονική μην αναγνωρισμένη κυβέρνηση είναι σε ανοικτό πόλεμο με τη κυβέρνησης της Τρίπολης η οποία παραμένει αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.

Ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έγινε πραγματικός πολέμαρχος, προσπαθεί να πάρει την εξουσία στη Λιβύη με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον, του Παρισιού, του Ριάντ και της Μόσχας.

Ο Χαλίφα Χάφταρ είναι πρώην σύντροφος του συνταγματάρχη Καντάφι πριν από την αποστασία του κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Τσαντ και το άσυλο του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα. 

Με την επιστροφή στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος της Τζαμαχιρίας (κυβέρνηση των μαζών, μια παράδοξη ιδέα για μια αραιοκατοικημένη χώρα) ο Χάφταρ επέστρεψε στη Λιβύη για να γίνει ένας από τους πολέμαρχους. Ορισμένες Δυτικές και οι Αραβικές δυνάμεις τον βλέπουν ως δυνητικό ισχυρό στρατιωτικό τύραννο ικανό να διατηρεί τη τάξη στη Λιβύη και να προστατεύει τα συμφέροντά τους, ειδικά στον πετρελαϊκό τομέα. 

Η Λιβύη είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες σε πετρέλαιο στην αφρικανική ήπειρο και στη Μεσόγειο Θάλασσα. 
Γεγονός που η Ιταλία, πρώην δύναμη κατοχής και η Τουρκία, η οποία επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το αργό πετρέλαιο της Λιβύης σε τιμή εκτός ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια, αρνούνται υποστηρίζοντας μια αρκετά ατελή κυβέρνηση συνεννόησης, αλλά που εξακολουθεί να πιστεύει σε μια μορφή δημοκρατίας.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
strategika51.org/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.