1/12/08

Περί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Aπόβαση τουρκικών δυνάμεων σε "εχθρικό νησί" στα πλαίσια της άσκησης EFES 2008

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2008
Επειδή οι πρόσφατες προκλήσεις και η άσκηση κρατικής τρομοκρατίας από πλευράς της Άγκυρας στην Κύπρο επαναφέρουν στην επικαιρότητα το ζήτημα των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, δημοσιεύουμε κείμενό μας που γράφτηκε στις 17.5.2000 και αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις σχετικές διαδικασίες που συνεχίζονται έκτοτε μεταξύ αρμοδίων των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας Ελλάδος-Τουρκίας.

ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Αθήνα, 17.5.2000
του Σάββα Καλεντερίδη

Εισαγωγή
Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα των ΜΟΕ αρχίζοντας από τη λέξη κλειδί του εγχειρήματος, που είναι η λέξη εμπιστοσύνη.
Όπως είναι παγκοίνως γνωστό και παραδεκτό, η Ελλάδα δεν προέβη ποτέ σε οποιαδήποτε πράξη, η οποία έθιξε υπαρκτά και κατωχυρωμένα συμφέροντα της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και ως εκ τούτου, δεν κλόνισε την εμπιστοσύνη κανενός για να...χρειαστεί τώρα η οικοδόμησή της με ΜΟΕ.
Οπως πάγια παραδέχεται η χώρα μας, το μόνο υπαρκτό ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Και μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί μια κάποια "ηρεμία" στο θέμα αυτό, μετά τις γενναιόδωρες συμβιβαστικές κινήσεις της χώρας μας στη Βέρνη, το 1978, και στο Νταβός, το 1987, κινήσεις που επικρίθηκαν σφοδρότατα από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας.

Ποιός και τί κλονίζει την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
Από κει και μετά, δεν υπάρχει κανένα θέμα ούτε για συζήτηση, ούτε για διάλογο, ούτε για διαπραγμάτευση στο Αιγαίο και, αν υπάρχει ένταση, θα πρέπει να δούμε τί και ποιός την προκαλεί, και πάνω σ’ αυτές τις διαπιστώσεις να κτίσουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ένταση στο Αιγαίο προκαλείται από την πολιτική της Αγκυρας, η οποία αποσκοπεί στην ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος σ’ αυτό. Η Άγκυρα, που έχει επιδιώξει την ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο υλοποιώντας ένα δαπανηρό και υπερσύγχρονο εξοπλιστικό πρόγραμμα και χρησιμοποιώντας την υπεροπλία που υποτίθεται και θεωρεί ότι διαθέτει, δημιουργεί συνεχώς στρατιωτικές κρίσεις, απειλεί τη χώρα μας με χρήση στρατιωτικής βίας και προσπαθεί μ’ αυτόν τον τρόπο να πετύχει πολιτικούς στόχους, πράγμα το οποίο και πετυχαίνει, σε κάποιο βαθμό, τα τελευταία χρόνια.

Πως εκφράζεται έμπρακτα η επιθετικότητα της Τουρκίας
Η επιθετικότητα της Τουρκίας εκφράζεται έμπρακτα με έναν υπερσύγχρονο αεροπορικό στόλο, με ισχυρό πολεμικό ναυτικό, με τη στρατιά του Αιγαίου, με την ταξιαρχία πεζοναυτών και μ’ ένα μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών που σταθμεύουν στη Φώκαια, δηλαδή, πολύ κοντά στο "στόχο".
Φυσικά κινητήριος δύναμη όλων αυτών είναι οι πολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αποσκοπούν στη διχοτήμησή του.

Πώς το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αντί να εγκαλούν, νομιμοποιούν την επιθετικότητα της Τουρκίας
Να σημειωθεί ότι όλα όσα αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, γίνονται έξω από οποιαδήποτε Νατοϊκή λογική. Ο τεράστιος αποβατικός στόλος και η στρατιά Αιγαίου δεν εξυπηρετούν απολύτως κανένα σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, έχουν σαφώς επιθετικό χαρακτήρα που στρέφεται εναντίον γειτονικής Νατοϊκής χώρας και δε συνάδουν με το πνεύμα της Νατοϊκής συμμαχίας. Οι δυνάμεις αυτές, συνεπικουρούμενες από την τουρκική πολεμική αεροπορία, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, στα πλαίσια των ασκήσεων EFES-DENIZKURDU, δοκιμάζουν τα επιθετικά τους σχέδια και μέσα και ασκούνται στην κατάληψη νησιού, όπως αφήνουν να εννοηθεί πολύ καθαρά από τα σενάρια που εξετάζονται στις εν λόγω ασκήσεις.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια δε, άρχισαν να καλούν Νατοϊκούς αξιωματικούς αλλά και αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, για να παρακολουθούν επίσημα την κατάληψη νησιού από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, τη στιγμή που είναι φανερό ότι η κατάληψη αφορά ελληνικό νησί, νομιμοποιώντας έτσι την επιθετικότητά της στο Αιγαίο.

Τί δει γενέσθαι
Η χώρα μας για να ξεφύγει απ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου, δηλαδή να απειλείται ανοιχτά από την Τουρκία, να αμφισβητείται η εθνική της κυριαρχία και στη συνέχεια, να καλείται απ’ την ίδια την Τουρκία και απ’ τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ περίπου ως ένοχη να συμμετέχει σε συζητήσεις για συμφωνία σε ΜΟΕ, που στην ουσία αποτελούν διάλογο με επίδικο το Αιγαίο, θα μπορούσε να θέσει το θέμα των ΜΟΕ, κατ’ αρχήν, ως εξής:
• Απομάκρυνση του αποβατικού στόλου της Τουρκίας από τη Φώκαια και μεταφορά του σε λιμάνι του Εύξεινου Πόντου, αφού είναι προφανές ότι έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον Νατοϊκής χώρας, αποτελεί ανοιχτή απειλή για τα νησιά του Αιγαίου και δεν εξυπηρετεί κανέναν αμυντικό, αλλά και Νατοϊκό σκοπό. Η χώρα μας θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής διαβημάτων σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και στην ίδια την Τουρκία για το θέμα αυτό.
• Πλήρη διάλυση της στρατιάς του Αιγαίου με την ίδια πρακτική και το ίδιο σκεπτικό.
• Αποστολή σκληρού διαβήματος στην Τουρκία και στο ΝΑΤΟ κατά την εξαγγελία των ασκήσεων EFES-DENIZKURDU, αφού είναι προφανές ότι σε αυτές εξετάζεται κατάληψη εχθρικής νήσου, δηλαδή ελληνικού νησιού του Αιγαίου, πράξη που σαφώς δεν συνάδει με τη Νατοϊκή συμμαχία και δεν νομιμοποιεί ούτε την Τουρκία να την υλοποιεί, ούτε τους Νατοϊκούς αξιωματικούς να την παρακολουθούν. Η Ελλάδα διαθέτει επαρκή και ασφαλή στοιχεία για να στηρίξει ένα τέτοιο διάβημα.
Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας, κάνοντας στην ουσία χρήση του δικαιώματος της άμυνας, θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία αλλά και τους υποστηρικτές της στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και θα μετατοπίσει την ανάγκη για εξεύρεση ΜΟΕ από το Αιγαίο στα παράλια της Τουρκίας. Αντί λοιπόν, να οικοδομούμε ΜΟΕ στο Αιγαίο που μπορεί να λειτουργήσουν και σαν τείχη που θα περιορίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να κτίσουμε τα ΜΟΕ απέναντι, στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, όπου και η πηγή της έντασης.
Την ίδια στιγμή, με τις κινήσεις αυτές, η χώρα μας θα έχει δικαιολογήσει και θα έχει νομιμοποιήσει τον εξοπλισμό και τη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Εάν η χώρα μας προχωρήσει σε αποδοχή ΜΟΕ στο Αιγαίο με την προτεινόμενη λογική και αρχιτεκτονική τους, θα έχει στην ουσία αποδεχθεί και νομιμοποιήσει την επιθετικότητα και διεκδικήσεις της Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια θα είναι αφελές και ουτοπικό να επικαλεσθεί τουρκική απειλή όταν θα τεθεί σε διμερές ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Για του λόγου το αληθές, άς δούμε τί έγινε στην άσκηση EFES-99 και DENIZKURDU-99.

“Ο τουρκικός στρατός είναι … υπέροχος”
4 Ιουνίου 1999
Την 10η Ιουνίου 1999 ολοκληρώθηκε, παρουσία του Τούρκου Προέδρου S. DEMIREL, η τελική φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης EFES-99, που διεξάγεται κάθε χρόνο σε συνδυασμό με την αεροναυτική άσκηση "Θαλασσόλυκος" (DENIZKURDU) στα παράλια της Τουρκίας που βρίσκονται απέναντι από τα νησιά Χίος και Σάμος.
Στην άσκηση αυτή που λαμβάνει μέρος μεγάλος αριθμός αποβατικών, ελικοπτέρων, αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, και που καταφανώς είναι επιθετική, εξετάζεται η κατάληψη κάποιου νησιού που είναι εύκολο να υποπτευθεί ο οποιοσδήποτε σε ποια χώρα ανήκει.
Η άσκηση αυτή, από τετραετίας περίπου, άνοιξε με πρωτοβουλία των Τούρκων και καλούνται να την παρακολουθήσουν στρατιωτικοί ακόλουθοι και παρατηρητές από διάφορες χώρες, επιδιώκοντας προφανώς τη νομιμοποίηση της επιθετικότητάς τους στο Αιγαίο.
Φέτος, παρακολούθησαν την άσκηση 43 στρατιωτικοί ακόλουθοι και παρατηρητές απο 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και 4 Έλληνες.
Δεν είναι γνωστό και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε το σκεπτικό των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη συγκεκριμένη επιθετική άσκηση που στρέφεται σαφώς εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.
Το λογικό πάντως θα ήταν να γίνονται από πλευράς της Ελλάδος έντονα διαβήματα προς την Τουρκία και το ΝΑΤΟ για την καταγγελία της απροκάλυπτης επιθετικότητας της Τουρκίας που εκφράζεται ευθέως με τη διεξαγωγή της άσκησης αυτής. Αντί αυτού, επιδεικνύεται ανοχή, ενώ ταυτόχρονα, νομιμοποιείται η τουρκική επιθετικότητα με συμμετοχή σαν παρατηρητών στην άσκηση Νατοϊκών και δή Ελλήνων στρατιωτικών.
Η αντιφατικότητα της ελληνικής στάσης στο όλο ζήτημα, γίνεται ακόμα πιο ακατανόητη, με άτυπη δήλωση που σύμφωνα με τη Χουριέτ (11/6) φέρεται να έκανε Έλληνας στρατιωτικός στους Τούρκους δημοσιογράφους μετά το τέλος της άσκησης, αποδίδοντας εύσημα στον τουρκικό στρατό με τη φράση "Ο Τουρκικός στρατός είναι υπέροχος".

15 σχόλια:

  1. Δεν θέλω να σχολιάσω το " Ο τουρκικός στρατός είναι υπέροχος", δεν θέλω να το κρίνω γιατί παίζει ρόλο και το ύφος που λέγετε κάτι.

    Αναρωτιέμαι όμως, όταν οι Ελληνικές κυβερνήσεις επί σειρά ετών έχουν αποδεχθεί ότι συζητάν μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, μήπως τελικά έχουν δώσει το δικαίωμα στους τούρκους να αμφισβητήσουν την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο; Αυτό το λέω γιατί η διάταξη των νήσων απέναντι από τα Μικρασιατικά παράλια είναι πυκνή, άρα έχει νόημα να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα μόνο αν εννοούμε αυτή που είναι πίσω από τα νησιά (προς την πλευρά της Ελλάδας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον Ελεύθερο Τύπο ο Μάθιου Μπράιζα, αναφερόμενος στα ΙΜΙΑ, τα αποκάλεσε Ίμια/Καρντάκ.
    Αν αυτό δεν είναι πολιτική αθλιότητα, τότε τί είναι.
    Αρμόζει στις ΗΠΑ μια τέτοια πολιτική;
    Να που στηρίζονται οι Τούρκοι και ασκούν την επιθετική πολιτική εναντίον της Ελλάδας.
    Ντροπή!

    Σ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ φοβάμαι γενικά την χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

    Αντί οι πολιτικοί να αναλάβουν το πολιτικό κόστος μιας κατάρρευσης της οικονομίας, φοβάμαι μήπως μας οδηγήσουν σε περιπέτειες με την γείτονα, για να πουν στο τέλος ότι φταίνε οι τούρκοι.

    Άρθρo του "Κόσμου του Επενδυτή" αναφέρει ότι είναι ορατός πια ο κίνδυνος Πορτογαλοποίησης της Ελλάδος. Πριν λίγα χρόνια για μήνες οι δημόσιοι υπάλληλοι της Πορτογαλίας είχαν μείνει απλήρωτοι. Σε άλλο άρθρο αντίστοιχα για την Τουρκία ανέφερε ότι το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών φέτος θα ξεπεράσει τα 51δις δολάρια και ότι χρειάζονται 30 δις δολάρια δανεικά για να μην καταρρεύσουν. Από αυτά το ΔΝΤ τους δίνει κάτι λιγότερα από $20δις .

    Ο Θεός να μας φιλάει, όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αριστοτέλη, η έκφραση "οι δυο πλευρές του Αιγαίου" σημαίνει ότι από τη μια πλευρά υπάρχει η Τουρκία, από την άλλη η Ελλάδα και στη μέση το Αιγαίο, το οποίο (λένε οι Τούρκοι) πρέπει να μοιράσουμε.
    Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή.
    Υπάρχει από τη μια πλευρά η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα της ηπειρωτικής χώρας και η Ελλάδα του Αιγαίου, δηλαδή της Λέσβου, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονησίου, της Κω, της Καλύμνου, των Ιμίων, της Λέρου, της Σύμης, της Χάλκης, της Ρόδου και του Καστελορίζου.
    Άρα, δεν υπάρχει η Ελλάδα, η Τουρκία και στη μέση το Αιγαίο που μας χωρίζει.
    Είναι τραγικό λάθος να χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση.

    πάντα φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Αριστοτέλης
    φίλε μου μόνο μια επισήμανση επειδή κάνεις αναφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα των νησιών προς την Ελλάδα
    Η φιλολογία περί της υφαλοκρηπίδας έχει την βάση της στην παλιά διεθνή νομοθεσία που ίσχυε προ του 1982. Ο παλιός ορισμός είχε κυρίως γεωλογική βάση γιατί την εποχή εκείνη η τυχών οικονομική εκμετάλλευση περιοριζόταν σε μικρά σχετικά βάθη. Όσο όμως η τεχνολογία προχωρούσε έγινε περισσότερο σαφές ότι η έννοια που υπήρχε παλιότερα πλέον άφηνε πολλά κενά. Ο ορισμός που είναι ενεργός αυτή την στιγμή είναι βάση οικονομικής εκμετάλλευσης και αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και στα νησιά - νησίδες και βραχονησίδες που έχουν μόνιμη οικονομική δραστηριότητα. Άρα από νομικής απόψεως θα είχε υφαλοκρηπίδα πλήρως αναγνωρισμένη έναντι της Ελλάδας και έναντι της Τουρκίας π.χ. ένα αυτόνομο κράτος Λέσβιων αν υπήρχε. Άρα σ’ αυτή την λογική η Λέσβος έχει την δική της υφαλοκρηπίδα έστω και αν αυτή δεν εφάπτεται με την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και είναι ελληνική επειδή ακριβώς η Λέσβος είναι υπό διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική κυριαρχία. Και δεν έχει καμία σημασία η πυκνότητα ή η εγγύτητα των νησιών μας στον ηπειρωτικό κορμό. Η λέξη κλειδί είναι «ηπειρωτική» η οποία δεν ισχύει πλέον. Τώρα ως προς την υφαλοκρηπίδα προς την μεριά της Τουρκίας φυσικά και θα είναι η μέση γραμμή Λέσβου – τουρκικών παραλίων. Αλλά θέλω να επισημάνω πως ο χώρος του Αιγαίου είναι ενιαίος και αδιαίρετος ελληνικός οικονομικός χώρος ενσωματωμένος μέσα από αιματηρούς πολέμους και θυσίες του λαού μας στον εθνικό κορμό της Ελλάδας και έγινε αυτό μέσα από καθ’ όλα νόμιμες διαδικασίες. Άλλωστε αυτό προδίδει και η αδιάλειπτη ναυτική παρουσία των ελλήνων στην θάλασσα του Αιγαίου για πάνω από 3000 χρόνια. Σε τόσους αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας ποτέ δεν πήραν οι Τούρκοι στα χέρια τους το θαλάσσιο εμπόριο του Αιγαίου ούτε καν της Μαύρης Θάλασσας. Τώρα θυμήθηκαν τα «ζωτικά συμφέροντα»;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την κουβέντα που κάνουμε καθώς και για τις επισημάνσεις σας.

    Ρίχνω άλλη μία σκέψη (της στιγμής).

    Έχουμε σαφή εικόνα, της άμεσης πολεμικής ικανότητας της τουρκίας;

    Μπορείς Σάββα να μας πεις την άποψή σου ή έστω κάποιος εν ενεργεία αξιωματικός που παρακολουθεί το κανάλι; Αυτό γιατί το λέω. Σε κάποια άλλη συζήτηση είχα θέσει το ερώτημα φως φανάρι με τα 12νμ και την αιτία πολέμου από την μεριά της τουρκίας. Είχαμε συμφωνήσει τότε, ότι αυτό είναι στρατηγικό λάθος της τουρκίας γιατί μπορούμε εμείς ουσιαστικά όποτε θέλουμε να χτυπήσουμε πρώτοι (δηλ. ανακηρύσσουμε 12νμ χωρικά ύδατα και ταυτόχρονα τους εαυτούς μας επιτιθέμενους από τους τούρκους) . Μήπως οι τούρκοι χρησιμοποιούν την τακτική του μπασμού και περιμένουν εμάς να τσιμπήσουμε; Είναι τελικά στρατηγικό λάθος;

    Σάββα περιμένω με ανυπομονησία να σε δω στις "Ανιχνεύσεις" του Παντελή Σαββίδη, αυτή την Τετάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Ελευθέριε Β.

    αυτό ακριβώς εννοώ και εγώ, όταν λέω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις επι σειρά ετών αναγνωρίζουν ως μόνο ζήτημα υπό διαπραγμάτευση αυτό της υφαλοκρηπίδας. Ουσιαστικά οι ίδιες αμφισβητούν

    ... "πως ο χώρος του Αιγαίου είναι ενιαίος και αδιαίρετος ελληνικός οικονομικός χώρος"...

    για να χρησιμοποιήσω ακριβώς τα λόγια σου.

    Άρα δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με τους τούρκους

    (αν είμαι λάθος περιμένω πάλι τις επισημάνσεις σας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aριστοτέλη
    Υπάρχει όντως ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
    Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι διασπάται η ενότητα του Αιγαίου.
    Η οριοθέτηση είναι ένα τεχνικό ζήτημα και αφορά την περιοχή μεταξύ των δυτικών μικρασιατικών ακτών και των ελληνικών νησιών του Αιγίου.
    Για το προηγούμενο ερώτημά συο, τα λέμε αύριο.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβώς έτσι.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαφώς είναι στρατηγικό λάθος.
    Τις επόμενες μέρες, ίσως και σήμερα, θα αναρτήσω κείμενο-α στο οποίο θα δουν οι αναγνώστες μας ότι to 2001 η Τουρκία είχε απειλείσει με πόλεμο (casus belli) τους Κούρδους του Β. Ιράκ σε περίπτωση που έκαναν βήματα προς την ίδρυση κράτους.
    Tώρα βλέπουμε ότι η Τουρκία, μπροστά στην αποφασιστικότητα των Κούρδων (και των ΗΠΑ) όχι μόνο έκανε ...γαργάρα τις απειλές, αλλά ετοιμάζεται να συνεργαστεί με εκείνους που απειλούσε με πόλεμο, για να λύσει το δικό της οξύ πρόβλημα, που είναι το ΡΚΚ.
    Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. και η Τουρκία θα υποχρεωθεί απλώς να τα δεχτεί.
    Δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσωπικά πιστεύω, ότι η Ελλάδα θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει το θέμα της υφαλοκρηπίδας και πάντα υπό την στήριξη της Ρωσίας η οποία πλέον με την δημιουργία των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολη έχει συμφέρον να είναι με την Ελλάδα στα θέματα του Αιγαίου στην προκειμένη περίπτωση. Εξ' άλλου Ρωσία και Τουρκία πέρα από κάποιες καλές αλλά ασταθείς εμπορικές σχέσεις συγκρούνται στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και όχι μόνο. Μεγάλο ρόλο θα παίξει επίσης το πώς θα επιδράσει η οικονομική κρίση στην εκάστοτε χώρα. Η Τουρκία έχει πολλές ανοιχτές πληγές στις οποίες θα είναι σκέτο αλάτι η οικονομική της κατάρρευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε
    Το μέλλον της χώρας και τις ελπίδες σου δεν τις εναποθέτεις ποτέ στις όποιες διαθέσεις της Ρωσίας ή των ΗΠΑ ή δεν ξερω γω τί.
    Το ζήτημα του Αιγαίου σχετίζεται με την επιβίωση της ίδιας μας της πατρίδας.
    Όσο δε για τις ασταθείς σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, μόνο έτσι δεν είναι.
    Λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια ο αγωγός φυσικού αερίου Blue Stream, ενώ οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία είναι δεκαπλάσιες από αυτές της Ελλάδος προς τη Ρωσία.
    Η Ρωσία συγκρούεται με την Τουρκία στα ζητήματα εκείνα που η Άγκυρα προσπαθει να παίξει το παιχνίδι της Ουάσιγκτον, στον Καύκασο, την Κασπία και την Κεντρική Ασία.
    Επί πλέον, υπάρχουν κύκλοι στη Ρωσία που προσπάθούν να πείσουν την Τουρκία να αποστρέψει το πρόσωπό της από τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, να αλλάξει γεωπολιτκό προσανατολισμό και να στραφεί προς τη Μόσχα και τη λεγόμενη Ευρασία.
    Το θέμα είναι τεράστιο και με πολλές πτυχές και δεν εξαντλείται σε ένα σχόλιο.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τρία Άλφα συγνώμη για το ανώνυμε, παράβλεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιας και μιλάμε για ενεργειακά συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μας θα πρέπει να θυμηθούμε όλοι μας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολιτείες μιας οικονομικής υπερδύναμης που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ δηλώνω απερίφραστα ότι είμαι Ρωσόφιλος και πιστεύω στους προαιώνιους δεσμούς του Ρωσικού και του Ελληνικού έθνους. Αλλά δεν περιμένω απ’ την Ρωσία να διαδραματίσει εκείνο τον καταλυτικό ρόλο στην εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει η Ρωσία οικονομικά είναι ασήμαντη μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί που χρειάζεται να ρίξουμε την προσπάθειά μας είναι να πείσουμε τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους μας ότι συμπλέουν τα συμφέροντά τους με τα δικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο και στην Κύπρο αλλά η οποιαδήποτε απογοήτευση εκεί δεν πρέπει να μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι η Ρωσία μπορεί να μας δώσει λύσεις. Τα μόνα που μπορεί όντος να προσφέρει η Ρωσία είναι κάποιου είδους ασφάλεια στους αγωγούς όταν αυτοί λειτουργήσουν, κάποια οπλικά συστήματα (τα οποία φυσικά θα αγοραστούν και δεν θα χαριστούν) και κάποιες φραστικές διακηρύξεις υποστήριξης, αλλά να μην περιμένουμε τίποτα περισσότερο. Είμαστε πολλές τάξεις μεγέθους ισχυρότεροι από την εποχή της προφητείας του «Ξανθού Γένους» και πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι πλέον είμαστε πολύ αξιόλογοι συνομιλητές και για την Ρωσία αλλά και για τα άλλα μεγάλα έθνη.
    Το παιχνίδι με την Ρωσία είναι πολύ ευρύτερο απ’ το Αιγαίο ή την Κύπρο μόνο.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεγονός παραμένει πάντως πως με έναν αντίπαλο σαν την Τουρκία δεν μπορείς να ανήκεις στο ίδιο Συμμαχικό Μπλοκ...

    ...λόγο "διαφοράς εκτοπίσματος" σε τέτοιες συνθήκες η Τουρκία επικρατεί κατά κράτος εις βάρος μας...

    ...άρα, είμαστε υποχρεωμένοι εφόσον η Τουρκία παραμένει στο δυτικό μπλοκ εμείς να συνάπτουμε σοβαρούς συμμαχικούς δεσμούς με το "αντίπαλον (ρωσικό) δέος"....

    ...αντιθέτως, εαν η Τουρκία βρεθεί στην "Ρωσική απέναντι όχθη", τότε φυσικά και θα πρέπει να ενισχύσουμε το "δυτικό μας προφιλ"...

    ...αναντίρητα, σε καμία περίπτωση δεν κόβεις όλες τις "γέφυρες"....

    ...όσον αφορά τις αυξημένες εξαγωγές της Τουρκίας, αυτό είναι κάτι που δοκιμάζεται γερά τα τελευταία χρόνια...

    ...η Τουρκία προσπάθησε να χτυπήσει την Κίνα σε φτηνά προιόντα..

    ...δεν το καταφέρνει όμως...

    ...η Κίνα δεν είναι συναγωνίσιμη σε τιμές κι έτσι η Τουρκία υποχωρεί σε όλα τα διεθνή εμπορικά μέτωπα...

    ...σύντομα θα χάσει και την ρωσική αγορά...

    ...όσον αφορά τους ρωσικούς αγωγούς που διέρχονται στο έδαφός της, τι θα γίνει όταν κάποιοι αποφασίσουν να κλιμακώσουν τον πόλεμο με την Τουρκία και αποφασίσουν να πλήξουν καίρια το σύστημα αγωγών της?

    ...και για να προλάβω βιαστικά συμπεράσματα, δεν είναι απαραίτητο να είναι Κούρδοι αυτοί οι κάποιοι...

    ...μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε που επιθυμεί να πλήξει οικονομικά και στρατηγικά την Τουρκία και αποφασίσει να εξαπολύσει μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της...

    ....μπορεί να είναι επίσης κάποιοι "εσωτερικοί κύκλοι της Τουρκίας" που επιθυμούν την ένταση για να χτίσουν έκτροπες καταστάσεις "πολιτικής διαδοχής"...

    ...ΜΟΕ με την Τουρκία δεν νοούνται...

    ...ΜΟΕ με την Δύση δεν έχουν μέλλον...

    ...ΜΟΕ με την Ρωσία "επιβάλλονται"...

    ...Στην τελική, η Τουρκία δεν είναι "φυσικός Σύμμαχος" της Ρωσίας...

    ...Αιώνιο "Φυσικό εμπόδιο" είναι της καθόδου της Ρωσίας στη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή...

    ...και τώρα, συν τοις άλλοις, "αγκάθι στο Καυκασιανό μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας"...

    ...Ο φυσικός Σύμμαχος της Ρωσίας είναι η Ελλάδα...

    ...και το αντίστροφο φυσικά..

    ...η Ρωσία το γνωρίζει αυτό...

    ...η Ελλάδα?

    ...εαν κρίνουμε απο την "αναζωπύρωση του Ρωσικού Κόμματος" (με "οιονεί ύπαρξη" σε όλο το πολιτικοκοινωνικό φάσμα)μάλλον έχει κάνει προόδους αυτή η "απαραίτητη συλλογική συνειδητοποίηση"...

    ...όπως πάντα όμως, αργούμε...αργούμε πολύ...

    ...φροντίζει γι' αυτό η Γραφειοκρατία της Ελληνικής Πολιτείας συνεπικουρούμενη απο το Δυτικοθρεμμένο (και δυτικοελεγχόμενο) πολιτικοοικονομικό κατεστημένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.