To άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία», τον Απρίλιο του 2003, λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης ανατροπής του Σαντάμ από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να ξαναδιαβαστεί δέκα χρόνια μετά, μια που αποτελεί στρατηγική πρόβλεψη αυτών που είναι σε εξέλιξη σήμερα στην Τουρκία!!!
Η Θέση της Τουρκίας την Επόμενη Μέρα: Μεταξύ Λωζάννης και Σεβρών
του Σάββα Καλεντερίδη
Ιστορικό Πλαίσιο
Η Συνθήκη του Κάρλοβιτς (26 Ιανουαρίου 1699) αποτελεί για την τουρκική εθνικιστική πολιτική διανόηση το σημείο καμπής για τον τουρκισμό, αφού τότε αρχίζει για πρώτη φορά η καθοδική πορεία και η απώλεια εδαφών για την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Τούρκους, μετά τη θυελώδη εμφάνιση τους στα εδάφη της Ανατολίας το 1071 (Μάχη του Ματζικέρτ). Μετά τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς, η Οθωμανική Αυτοκρατορία οδηγείται από περιπέτεια σε περιπέτεια και από ήττα σε ήττα, ενώ... κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821) και μέχρι το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων (1913), υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το σύνολο σχεδόν των εδαφών που είχε καταλάβει από το 14ο αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
H άνοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σταμάτησε με την υπογραφή της Συνθήκης του Κάρλοβιτς
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, που αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη περιπέτεια των Οθωμανών, υποχρέωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τα βαλκανικά εδάφη να απωλέσει και τα λεγόμενα αραβικά εδάφη και να τοποθετηθεί στην «Κλίνη του Προκρούστη», στην οποία έμελλε να καθοριστεί η τύχη και ιστορική παρουσία στην Ανατολία των Τούρκων και των λοιπών μουσουλμανικών ετερογενών πληθυσμών, υπολειμμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατοικούσαν στα εδάφη της υπό ίδρυση Τουρκικής Δημοκρατίας.
Η "κλίνη του προκρούστη"
Η Μυστική Συμφωνία του Λονδίνου ή «Σάικς-Πικώ» (Sykes - Picot, 16 Μαΐου 1916), με την οποία Αγγλία και Γαλλία χώρισαν σε ζώνες επιρροής την ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης και της Χάιφας, της Ιορδανίας, της Συρίας και της Μοσούλης-Βαγδάτης-Βασόρας (περιοχή που είναι και το επίδικο της υπό εξέλιξη στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ-Αγγλίας στην περιοχή), η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (18 Ιανουαρίου-12 Μαΐου 1919) όπου το Ανώτατο Συμβούλιο των Συμμάχων αποφασίζει τη διάλυση και το μοίρασμα των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) με την οποία οι Τούρκοι περιορίζονται από τους Συμμάχους στα οροπέδια της Κεντρικής Ανατολίας, αποτελούν την «Κλίνη του Προκρούστη» για τα υπολείματα της άλλοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ενώ η άνοδος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας σταμάτησε το 1699, η πτώση μπορούμε να πούμε ότι άρχισε με την απώλεια της Βεσσαραβίας, το 1812 και ολοκληρώθηκε με τη συνθήκη της Λοζάνης, το 1923
Ειδικότερα με τη Συνθήκη των Σεβρών αποδιδόταν ιστορική δικαιοσύνη και αφαιρούνταν το βάρος της περίπου χιλιόχρονης επιβολής και καταπίεσης που άσκησαν οι τουρκομανικοί και τουρκικοί πληθυσμοί, επί των Ελλήνων, Αρμενίων, Κούρδων και λοιπών αυτοχθόνων εθνοτήτων της περιοχής της Ανατολίας.
Ο Πρέσβης Γ. Χριστόπουλος αναφερόμενος στη Συνθήκη των Σεβρών, γράφει:
«Η Συνθήκη των Σεβρών ήτο έργον ηθικής αποκαταστάσεως και πολιτικής σκοπιμότητος. Οι νικηταί του 1918 ηδυνήθησαν να επανορθώσουν τα αμαρτήματα της Ευρώπης, που είχε θυσιάσει τον Ελληνισμόν και τον Χριστιανισμόν επί σειρά αιώνων. Η Συνθήκη περισσότερον από οιανδήποτε άλλην εμφανιζόταν, από γενικωτέρας απόψεως, ως πρώτη σοβαρά εκδήλωσις της Ευρωπαϊκής και Χριστιανικής συνειδήσεως και αλληλεγγύης. Απεδείκνυε συγχρόνως την πολιτική ωφελιμότητα της. Διότι, πιστώς εφαρμοζόμενη, έθετε τέρμα εις τους μακρούς απελευθερωτικούς πολέμους της Βαλκανικής, που επανειλημμένως επροκάλεσαν διεθνείς περιπλοκάς και τελικώς τον Παγκόσμιον Πόλεμον.»
Η Συνθήκη της Λωζάννης ή άλλως η «Επιθετική Επιστροφή των Τούρκων»
Η Συνθήκη των Σεβρών δεν εφαρμόστηκε ποτέ, κυρίως λόγω αδυναμίας των συμμαχικών χωρών που την υπέγραψαν να συνεννοηθούν και να ομονοήσουν σε θέματα που αφορούσαν διάφορες πτυχές του Ανατολικού Ζητήματος και της περιοχής. Από την άλλη πλευρά η Συνθήκη αυτή αποτέλεσε την κύρια αιτία της Μικρασιατικής Εκστρατείας που κατέληξε στη γνωστή τραγωδία για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ενώ η Τουρκία, που ήταν με την πλευρά των ηττημένων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την ήττα των Ελλήνων στη Μικρά Ασία βρέθηκε να διαπραγματεύεται περίπου ως νικητής την παρουσία της στη Μικρασιατική Χερσόνησο με την Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία.
Η Συνθήκη της Λωζάννης που αναθεωρεί τη θνησιγενή Συνθήκη των Σεβρών αποτελεί και τον τερματικό σταθμό της μακροχρόνιας πορείας της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που όπως προαναφέρθηκε άρχισε με τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699).
Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, που κατά τους Τούρκους αποτελεί τη συμβολαιογραφική πράξη γέννησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι Τούρκοι και ο ηγέτης τους Μουσταφά Κεμάλ, υπό το πέπλο του νομιμοποιημένου κοσμικού και μόνο φαινομενικά δυτικότροπου καθεστώτος, εγκαθιστούν ένα ρατσιστικό μονοκομματικό πολιτικό σύστημα, το οποίο αναλαμβάνει τη διαχείρηση της τύχης των χριστιανικών και μουσουλμανικών πληθυσμών που κατοικούσαν στην επικράτεια της νεότευκτης χώρας.
Η Ανατολική Πολιτική των ΗΠΑ και η Συνθήκη της Λωζάννης
Οι ΗΠΑ, από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, είχαν δείξει έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολίας και πέρα από τις παραδοσιακές διπλωματικές σχέσεις, ανέπτυξαν έντονη εκπαιδευτική και ιεραποστολική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μερζιφούντα, την Καισαρεία, το Βαν, το Χαρπούτ, το Ντιγιάρμπακιρ και διάφορες περιοχές της μικρασιατικής χερσονήσου. Μάλιστα το Σεπτέμβριο του 1919 στο Συνέδριο της Σεβάστειας, οι ΗΠΑ, δια του στρατηγού Χάρμπορ, πρότειναν στους συνέδρους και τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ την ίδρυση ένα αμερικανικού προτεκτοράτου στα εδάφη της Κεντρικής Ανατολίας, πρόταση που απορρίφθηκε από την πτέρυγα του Μουσταφά Κεμάλ.
Από στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους δώδεκα μήνες, διάστημα που παρατηρείται και οι βαθειά σύγκρουση των τουρκοαμερικανικων σχέσεων με αφορμή την πολιτική των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ και το Κουρδικό, προκύπτει ότι οι ΗΠΑ ενοχλήθηκαν από το γεωπολιτικό τους αποκλεισμό από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολίας μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκλεισμός που επικυρώθηκε με τη Συνθήκη της Λοζάννης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν ποτέ ούτε την Συνθήκη της Λοζάννης, αλλά ούτε και την κατάργηση των διομολογήσεων, ενώ ο πρώτος πρέσβυς των ΗΠΑ τοποθετήθηκε στην Άγκυρα μόλις το 1927. Τον Ιανουάριο του 1927, κατά τη διάρκεια των ομιλιών που πραγματοποιόντουσαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Upshow αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λοζάννης είχε δηλώσει τα εξής:
"Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής την οποία με μεγάλη εξυπνάδα ακολουθεί ένας δικτάτορας, ο οποίος είναι βάρβαρος όσο ο Ταμερλάνος, δόλιος όσο και ο Τρελός Ίβαν και πονηρός όπως ο Τζενγκίζ Χάν, ο οποίος κάθεται πάνω σε πυραμίδα από νεκροκεφαλές των θυμάτων του. Αυτό το τέρας επέβαλε στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος ήταν κουρασμένος από τους συνεχιζόμενους πολέμους, μια διπλωματική συμφωνία η οποία υποτίμησε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Σε κάθε σημείο του κόσμου αποκάλεσαν το γεγονός αυτό ως τουρκική νίκη. Και αφού επέβαλαν στα κοινοβούλια των χωρών του Παλαιού Κόσμου να αποδεχθούν την συνθήκη αυτή, στη συνέχεια, οι μεγάλες ομάδες του κεφαλαίου, ο ψυχρός και απολίτικος κόσμος του εμπορίου, ακόμη και ορισμένοι εκπρόσωποι της θρησκείας ανύψωσαν την Τουρκία στο τραπέζι των σύγχρονων και πολιτισμένων εθνών".
Από την άλλη ο γερουσιαστής King δήλωνε πως "οι Τούρκοι είναι άνθρωποι αγράμματοι, φανατικοί και γεμάτοι μίσος" ενώ ο Hart, ο οποίος ήταν επιστήμονας και καθηγητής στο τμήμα των πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Ηarvard θα έφερε στο προσκήνιο την άποψη του ότι "οι Τούρκοι δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και στο περιβάλλον των πολιτισμένων χωρών".
Η Επιχείρηση στο Ιράκ, ο Κεμαλισμός και η "Επόμενη Μέρα"
Η Τουρκία και το μονοκομματικό κεμαλικό καθεστώς, παίζοντας καλά το διπλωματικό παιχνίδι και εκμεταλλευόμενο τις συγκυρίες της περιόδου του Μεσοπολέμου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και ενώ συνέχισε τις σκληρές αφομοιωτικές πολιτικές εναντίον χριστιανικών (Αρμένιοι, Έλληνες, Ασσύριοι) αλλά και μουσουλμανικών (Κούρδοι, Λαζοί, Τσερκέζοι, Άραβες κλπ) πληθυσμών, κατόρθωσε να διατηρηθεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 40, κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο του "Επιτήδειου Ουδέτερου". Η ανατολή της δεκαετίας του '50 και ο "κομμουνιστικός κίνδυνος" του Ανατολικού Μπλοκ λειτούργησαν ως σωσσίβιο για τον κεμαλισμό. Έτσι παρά το πέρασμα στο πολυκομματικό σύστημα, ο κεμαλισμός και οι ολοκληρωτικές νοοτροπίες και πρακτικές συνέχισαν να κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας, με ότι επιπτώσεις είχε και συνεχίζει να έχει το γεγονός αυτό στους ετερογενείς αλλόθρησκους και αλλόφυλους πληθυσμούς της Τουρκίας, αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες.
Ο κεμαλισμός, τρέφοντας έναν ορθόδοξο ρατσιστικό εθνικισμό στις αναλφάβητες και απαίδευτες πολιτικά λαϊκές μάζες στην Τουρκία, από τη μια πλευρά προσπάθησε να ολοκληρώσει το αφομοιωτικό έργο της οθωμανικής περιόδου και από την άλλη λειτούργησε σαν το κύριο ιδεολογικό βάθρο του νέου οθωμανικού οράματος, που ήθελε την επιθετική επιστροφή των Τούρκων στην Αλεξανδρέττα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Θράκη, το Αιγαίο, το Κιρκούκ και τη Μοσούλη....το Σινικό Τείχος!!!!
Η επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράκ, κατά την άποψη μας, -πέραν των άλλων διαστάσεων που ασφαλώς υπάρχουν- αποτελεί την αρχή μιας ετεροχρονισμένης διορθωτικής παρέμβασης στο γεωπολιτικό αποκλεισμό που υπέστη η Αμερική στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μικράς Ασίας τη δεύτερη δεκαετία
του 20ου αιώνα.
Η επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003, έχει δρομολογήσει εξελίξεις οι οποίες θα θέσουν σε αμφισβήτηση ακόμα και αυτή την ηγεμονία των Τούρκων στην Ανατολία τον 21ο αιώνα, με τον κουρδικό παράγοντα να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία, λόγω ομοιογένειας και γενετικού δυναμισμού των κουρδικών πληθυσμών
Η επιχείρηση στο Ιράκ, πέρα από τις τραγικές συνέπειες που θα έχει για τους λαούς της περιοχής, για τη διεθνή νομιμότητα, για τα συμφέροντα της ΕΕ και για μια σειρά από άλλα πολύ σοβαρά θέματα για την περιοχή και για το σύνολο της ανθρωπότητας, συνέπειες που δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, θα έχει και δύο σοβαρότατες συνέπειες και για την ίδια την Τουρκία. Την ανάδειξη του Κουρδικού και την «άρση εμπιστοσύνης και της ασυλίας» που πρόσφερε στη διάρκεια του 20ου αιώνα η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ προς τους κεμαλιστές.
Με την αυτονόμηση του Βορείου Ιράκ ή Νοτίου Κουρδιστάν θα αναδειχθεί διεθνώς πλέον το Κουρδικό Ζήτημα, εξέλιξη που θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με εντελώς καινούργιες καταστάσεις για την αντιμετώπιση του Κουρδικού και των λοιπών εθνοτικών προβλημάτων, που αποτελεί μακράν το σοβαρότερο ζήτημα για την Άγκυρα.
Την ίδια στιγμή, η άρση της «εμπιστοσύνης και της ασυλίας» προς τους κεμαλιστές και το στρατό, φέρνει την Τουρκία και τον τουρκισμό προ του φάσματος της μεγάλης αλλαγής.
Η Τουρκία την επόμενη μέρα καλείται να αλλάξει.
-Να αλλάξει την πολιτική της και τη στάση της προς τους "άλλους" που κατοικούν στα εδάφη της Ανατολίας, όλους εκείνους που υπέστησαν τις γνωστές αφομοιωτικές πολιτικές και επί οθωμανικής περιόδου, αλλά και κατά την περίοδο της «Δημοκρατίας».
-Να αλλάξει την πολιτική της και τη στάση της προς τη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο.
-Να αλλάξει τη στάση της και τις πολιτικές της προς τις γειτονικές της χώρες.
-Να αναγνωρίσει τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της.
Η θέση της Τουρκίας την Επόμενη μέρα θα είναι κάπου μεταξύ "Λωζάννης και Σεβρών".
Νομίζω πως παρόλη τη διαύγεια του άρθρου, η άποψη που προβάλλεται χωλαίνει στο ότι δεν λαμβάνει υπόψη το ότι οι Αμερικανοί, για ακόμα μια φορά, φαίνεται πως επιλέγουν το στοίχημα της ενότητας της Τουρκίας και όχι τη δημιουργία του Μεγάλου Κουρδιστάν. Αυτό φαίνεται απο τις συζητήσεις για τον αφοπλισμό μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Απο. δεν ειναι τυχαιο. Οι Αμερικανοί θα έχουν προειδοποιήσει με σκληρή καταστολή τους Κούρδους πως διαμελισμός της Τουρκίας είναι απαράδεκτος, και πρέπει να αρκεστούν σε ένα εξαρτώμενο προτεκτοράτο στο βόρειο Ιράκ, εξαρτώμενο απο τουρκικές επενδύσεις και με τους αγωγούς να περνουν απο Τουρκία
ΑπάντησηΔιαγραφήNeo Enkleist
ΑπάντησηΔιαγραφήτο άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύθηκε πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια στο περιοδικό ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ.
Και όπως βλέπεις, οι προβλέψεις βγήκαν όλες στο ακέραιο.
Όσο για το τι θα γίνει στην Τουρκία, καλό είναι να περιμένουμε.
Λύση θα βρεθεί, όμως θα είναι μια λύση που μπορεί να αντέξει το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, αλλά και το ίδιο το ΡΚΚ.
Αν οι ΗΠΑ απαιτήσουν μια αυτονομία ή ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας, το ΜΗΡ (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), θα πάει στο 70%.
Πρέπει να βρεθεί μια λύση του τύπου "και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος".
Θα δούμε.
Παλαιὸ τὸ ἄρθρο ἀλλὰ ἐπίκαιρο. Ἔτσι γίνεται, στὴν ἐξωτερικὴ πολιτικὴ καὶ γεωπολιτική, δυσκόλως ἀλλάζουν τὰ στρατηγικὰ συμφέροντα τῶν χωρῶν.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ; Πολλά τοπικά κοινοβούλια
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4213.html#.UPkZ_vLpXXQ
Εκλογικά Κόλπα Ερντογάν
-http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3652.html#.UPkaJvLpXXQ
Πάντως και τώρα, το Ιράκ γύρισε την πλάτη στην Τουρκία, κι΄αυτό δεν είναι τυχαίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλίνα
Νdo Enkleist
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι οι αμερικάνοι ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι επιλέγουν την ενιαία Τουρκία...όμως και στ κουρδικό παρότι επισήμως τους χαρακτηρίζαμε τρομοκράτες ,αυτο δεν τους εμπόδιζε να καταστρώνουν χάρτες μεγάλου κουρδισταν ,οπως αναδείχθηκε από τις εδώ σελίδες σε άλλο άρθρο..Άρα ας μην το θεωρούμε δεδομένο..
Επιπλέον μπορει τα σχέδια να γινότανε το 2003 αλλα τότε δεν υπήρχε η Ρωσία στο παιχνίδι ,που σήμερα υπαρχει και μαζί με την Κίνα σηκώνουν κεφάλι στην περιοχή.Ο χρόνος ειναι γκαστρωμένος...και το μέλλον θα φέρει πολλά.
Το ερώτημα τηςερμηνειας της φαινομενικά ερμαφροδιτης πολιτικής πρακτικής της Τουρκίας στην περιοχή παραμένει και διαφαίνεται οτι δεν χαράζει πολιτική μόνον ο ερντογαν αλλα και αλλα κέντρα ,πχ στρατός,Γκιουλέν κλπ που δεν συγκλίνουν απόλυτα μεταξύ τους.
@ Ορφέα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή επαναλαμβάνεις και εδώ ότι οι Αμερικανοί θεωρούσαν τους Κούρδους τρομοκράτες, ήθελα να παρατηρήσω:
Το ΡΚΚ θεωρούσαν και θεωρούν τρομοκράτες, (καθώς και η ΕΕ και η Ελλάδα) και όχι τους Κούρδους εν γένει.
Θα σου θυμίσω ότι είναι η αμερικανική διπλωματία που κατάφερε να συνομολογηθούν οι δυο μεγάλες προσωπικότητες του κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα για ανεξαρτησία, ήτοι τους Ταλαμπανί (που έγινε πρόεδρος του Ιράκ) και Μπαρζανί (που έγινε και είναι ακόμη πρόεδρος της αυτόνομης περιφερειακής διοίκησης του Κουρδιστάν στο Ιράκ).
Μεγάλο ρόλο για την αναγνώριση του Κουρδιστάν έπαιξε και ο Γάλλος πρόεδρος Μιττεράν αλλά κυρίως η γυναίκα του Ντανιέλ, χωρίς να θέλω να υποβιβάσω το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας του Ανδρέα Παπάνδρεου του τότε "πατριωτικού ΠΑΣΟΚ" που προχώρησε πιο πέρα έχοντας επαφές με και το ΡΚΚ του Οτζαλάν.
Κριστιαν..αν θυμάμαι καλά η γυναίκα του Μιτεράν ήταν κουρδικές καταγωγής .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα ως προς την διαφοροποίηση μεταξυ του τουρκικού τμήματος και του υπολοίπου !κομματιού και ειδικά πάνω σε αυτο που μου θυμιζεις ,που εχεις δικαιο ως προς το γεγονός θα πρεπει όμως εκ μέρους μου να σου θυμίσω ότι αυτή η προσπάθεια συμβιβασμού έγινε - αν θυμάμαι καλά- κατα την περίοδο που έγινε η αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και φυσικά χρειαζοτανε στηρίγματα .θα πρεπει επίσης να θυμηθούμε την στάση της Αμερικής κατα την γενοκτονια των Κούρδων Απο τον σανταμ με χημικά που περιορίστηκε σε απλή διαμαρτυρία και τίποτα άλλο,γιατι τότε ο σανταμ τους ήταν χρήσιμος στο πόλεμο κατα του Ιράν...
Τέλος να υπενθυμίσω ότι οι χάρτες του μεγάλου κουρδισταν που επεξεργάσθηκαν από το 2003 από τους αμερικανούς(άσχετα προς στιγμής ως προς την έκταση του), περιλαμβανανε ενα ενιαίο τμήμα ΜΕ το τμήμα χωρίς διακρίσεις...όπερα σημαίνει ότι το αποδεχοτανε παρότι τους αποσχιστικές αγώνες τους χαρακτηρίζαμε ως τρόμο κρατικούς. Δεν έχει σημασία ότι σε αυτούς ηγετικό ρόλο είχε ενα μαρξιστικης στροφής κόμμα το πκκ, γιατι ποτέ δεν μπήκανε σε τέτοιου είδους διευκρινήσεις...
Η εποχή που οι Αμερικανοί μπορούσαν να καθορίζουν τις τύχες των λαών με τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια τελειώνει, αν δεν έχει ήδη τελειώσει. Τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, Συρία, Λιβύη και Ιράκ το επιβεβαιώνουν. Το λόγο πλέον έχει το μέτωπο Ρωσίας - Κίνας με τη πρώτη να κρατά την Ευρώπη δια μέσου της ενέργειας (τα αποθέματά της σε 6 μήνες τελειώνουν) και τη δεύτερη να κρατά τους Αμερικανούς με τα ομόλογα αξίας κάποιων τρις που τους έχει αγοράσει. Τελειώνουν και το δολάριο από τις μεταξύ τους συναλλαγές τους. Το πως θα καταφέρει να ισορροπήσει η Τουρκία στα νέα δεδομένα ίσως (;) μας το διδάσκει η κατάληξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας όταν έχασε όλα τα ερείσματά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην ιστορία οι μεταβατικες εποχές των ισορροπιών μεταξυ των μεγάλων δυνάμεων έκρυβαν τις μεγαλύτερες καταστροφές ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρθρο εμπεριστατομένο και ιστορικά επιβεβαιωμένο, επίκαιρο δε παρά τα χρόνια που πέρασαν από τη δημοσίευσή του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως "ο τούρκος είναι πονηρός κι αυτά που λέει μην τα τρως..." Δεν ειναι όμως μόνο πονηρός, μα και απρόβλεπτος. Παρά τα λεγόμενα για σύμφωνη γνώμη (ή και εντολή) των αμερικανών για την κατάρριψη του ρώσσικου αεροπλάνου στη Συρία, η αποφασιστική στάση του Πούτιν και ο εξαναγκασμός των αμεριανών να τον ακολουθήσουν στις αποφάσεις και πρακτικές του, αφίνουν έκθεση την Τουρκία. Δυστυχώς για μας διαθέτουμε μια ανύπαρκτη κυβέρνηση που δεν εκμεταλλεύτηκε τα γεγονότα. Αντίθετα είδαμε τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει στην Άγκυρα και να στρώνει το χαλί για να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη. Τα ανθρωπάκια αυτά της "πρώτης αριστερής κυβέρνησης" αποδεικνύονται ανίκανα να λέγονται έλληνες.
Η ΕΕ σταδιακά και μεθοδικά μετατρέπει 5 νησιά και Θράκη σε περιοχές όπου πλέον η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχία. Μέσα σε ένα Τουρκικό εμφύλιο, η ΕΕ θα παραχωρήσει τις περιοχές αυτές για να κατοικηθούν από εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους πρόσφυγες, οι περισσότεροι των οποίων θα εκγατασταθούν μόνιμα σε Θράκη και νησιά. Αυτό θα είναι το αντίτιμο για τη δημιουργία του Κουρδιστάν. Η Ελλάδα πληρώνει τη νύφη πάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μεθοδική εξασθένηση της χώρας μας έχει γίνει με στόχο να υπηρετήσει την ευρύτερη αλλαγή συνόρων στην περιοχή.
Το σενάριο που μας οφελεί είναι το σενάριο γενικής σύγκρουσης και εκτεταμένων μαζικών πολέμων ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, η κατοχή των Ισλαμικών εδαφών από μη Ισλμαικές δυνάμεις, και η υποχρεωτική αλλαγή του θρησκεύματος των Μουσουλμάνων. Σε βάθος χρόνου, ούτε οι Έλληνες, ούτε οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι, οι Αλβανοί, οι Αρμένιοι, οι Σκοπιανοί, οι Εβραίοι, οι Κόπτες, οι Αλεβίτες, οι Ζοροάστρες και άλλοι μη μουσουλμάνοι, έχουμε μέλλον. Το Ισλάμ κάνει εδώ και 16 αιώνες συστηματικές εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες ενάντια σε οτιδήποτε δεν αλλάζει θρησκεία. Αν δεν πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα, αν δεν μεγαλώσουν σε εδάφη και σε πληθυσμό όλοι οι μη Ισλαμικοί λαοί της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, δεν υπάρχει μέλλον. Μπορείτε να με λέτε Σιωνιστή επειδή θεωρώ ότι το Ισραήλ σήμερα, τόσο μικροσκοπικό, δεν είναι κράτος αλλά κρατίδιο. Πρέπει και αυτό να μεγαλώσει σημαντικά, όπως πρέπει να μεγαλώσει σε έδαφος και πληθυσμό και η Ελλάδα.
Στόχος μας πρέπει να είναι η στρατηγική και πολιτική ένωση των ΗΠΑ με τη Ρωσία, και ο περιορισμός οποιασδήποτε δύναμης επιθυμεί το διχασμό ανάμεσα στις δύο αυτές υπερδυνάμεις.
Η σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία θα βλάψει πρώτα από όλα όλους όσους έχουν σύναορα με το Ισλάμ, διότι θα οδηγήσει τελικά σε πυρηνικό πόλεμο ο οποίος θα ρημάξει Ρωσία και ΗΠΑ και θα δυναμώσει έτσι το Ισλάμ το οποίο θα ρημάξει πολλές χώρες με επιδρομές μεσαιωνικού τύπου. Ειδικά ο Ρωσικός λαός, ο μέσος Ρώσος, έχει σιχαθεί τα πάντα, υποφέρει εδώ και 100 χρόνια, και ζητά πυρηνικό πόλεμο το συντομότερο. Ο Ρωσικός λαός σφαγιάζετε συστηματικά, έχει οδηγηθεί στο απροχώρητο, και μόνη του διέξοδος είναι ο πυρηνικός πόλεμος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληρη η Ρωσία σκάβει και ανακαινίζει πυρηνικά καταφύγια και υπόγεια εργοστάσια. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι Κινέζοι.
Η τακτική σύγκρουσης ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην έξαρση του ακραίου Ισλαμισμού, ο οποίος θα ρημάξει τα πάντα. Οι Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες χρηματοδοτούν, εκπαιδεύουν και διδάσκουν Ισλαμιστές συνεχώς εδώ και 150 χρόνια, και δεν το κάνουν τυχαία. Πάγια, ο Ισλαμισμός είναι το χαρτί που παίζει η Γερμανία ενάντια σε όλους τους αναταγωνιστές της. Αυτά τα δήλωσαν δημόσια και ο Κάιζερ, και ο Χίλτερ, και σήμερα η Γερμανία ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική.
Agree 100%. A Turkish expansion to the east might be more beneficial to us. If it looses terrains to Kurds, we will be asked to compansate.
ΔιαγραφήΤο έχω γράψει και θα συνεχίσω να το γράφω, οι προδότες του Σύριζα, γιατί δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστούν διαφορετικά, παραδίδουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Είναι προσωπικά ένοχοι ο Τσίπρας με τον Κοτζιά και τον Καμμένο για εθνική προδοσία! Είναι εντελώς γελοιοι και αποτελει η ύπαρξη τους ντροπή για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Είναι σύγχρονοι εφιάλτες και επιπλέον δρουν ως liaisons σωματεμπορων και τρομοκρατών. Δυστυχώς τα ΜΜΕ απλώς σιωπουν και έτσι συμβάλλουν στον ακρωτηριασμό της πατρίδας μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρθρο εξαιρετικό και "εκνευριστικά" επίκαιρο μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Η ιστορία προχωρεί άλλοτε αργά, κάποτε και με άλματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σημαντική νομίζω και η παρατήρηση για την σημασία τής αναστροφής τής τουρκικής πλημυρίδας από το 1699. Νομίζω (και η ταπεινότητά μου) ότι πράγματι έχει αναπτυχθεί πλέον από τότε νομοτελειακή δυναμική αντίστροφη από εκείνην που επικρατούσε στα πρώτα χρόνια εγκατάστασης των Οσμανλιδών στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή περιοχή (Μικρασιατικά εδάφη, όπου οι Ιωνικές από τις ρίζες τού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και καθ' εαυτά ένθεν τού Ελλησπόντου Ευρωπαϊκά εδάφη).
Η άμπωτις τής τουρκικής παρουσίας προχωρεί και οι εξελίξεις είναι σαφείς και "εύγλωττες" όσο και αν πρόσφατα μοιάζουν ως εάν να έχουν μουδιάσει.
Το πόνημα-άρθρο του Καλεντερίδη δεμένο σωστά και πλήρως διαφωτιστικό εκθέτει συγκροτημένα μια γεωπολιτική κατάσταση με θαυμαστή διαχρονικότητα ,καθότι δείχνει ότι μελέτησε προσεκτικά την ιστορία και οτιδήποτε σχετικό αναφέρεται στην περί ου ο λόγος χρονική περίοδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί πλέον χρήσιμο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι ο σχολιαστής ερευνητής,τυγχάνει στρατιωτικός και δη επιτελικός.
Οι λόγοι αναφοράς σ΄αυτές τις δύο διαπιστώσεις είναι οι εξής:
Για να εκφραστείς γραπτά και μάλιστα εμπεριστατωμένα σε τέτοια θέματα ιστορικά-γεωστρατηγικά,οφείλεις να μελετάς,να μελετάς ακατάπαυστα,διαφορετικά,αντιμετωπίζεις τα θέματα "χαβαλετζήδικα"όπως η σημερινή κυβέρνηση.
Επ΄αυτού,ο πρόγονός μας Κλεόβουλος ο Ρόδιος,προέτρεπε με το θαυμάσιο <>!
Τώρα ως προς την δεύτερη διαπίστωση,ο σχολιαστής σαν στρατιωτικός,έχει και την παιδεία και την φρόνηση και την βούληση, να διαλευκαίνει αφενός και να ταξινομεί αφετέρου μεθοδικά την εν γένει σκέψη-θέση του.
Κατόπιν τούτου,αφορμής δοθείσης,ανακύπτει το συμπέρασμα ότι στην σημερινή εποχή η Πατρίδα μας έχει ανάγκη,από συγκεκριμένους ανθρώπους που μια ζωή εκπαιδεύονται και σφυρηλατούνται,για τα δύσκολα και καθημερινά,κάτι που έκαναν οι πρόγονοί μας και ειδικότερα οι Αθηναίοι,με τους αμέτρητους στρατηγούς,οι Σπαρτιάτες οι Μακεδόνες και όλοι οι αρχαίοι Έλληνες.
Τίποτ΄άλλο.
Με παραφιλολογίες,φληναφήματα,κουβεντολόι για να βγάλουμε και τη σημερινή μέρα και να συγκριθούμε....και λίγο με τους πρωταγωνιστές της επικαιρότητας, δεν θα φτάσουμε πουθενά.
Ό,τι έκανε αυτή η Χώρα,το έκανε με τους στρατηγούς της.
Θα αναφέρω μερικούς έτσι στα πεταχτά,για να μην ξεχνιόμαστε:
Ηρακλής,Αγαμέμνονας,Αχιλλέας,Οδυσσέας,Περικλής,Θεμιστοκλής,Αλέξανδρος,Κολοκοτρώνης,
Καραϊσκάκης κλπ.κλπ.κλπ.
Ατελείωτοι και Μέγιστοι!!!! Οι καλλίτεροι όλων,όλων των εποχών.
Αντιληπτόν;
Οι Αμερικανοι..οι Γερμανοι..οι Αγγλοι κλπ ή οι τραπεζιτες κ τα σχεδια τους βρισκονται πισω απο την γεωστρατηγικη αναμετρηση χρησιμοποιοντας τεχνοκρατες στα οικονομικα κ στρατηγους στα πολεμικα επεκτατικα σχεδια τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως ειναι ορθοτερο να το δουμε;
Επισης θα χαιρομουν να δω ενα αρθρο στην ευθυνη των αποδημων Ελληνων για την καταντια των Ελληνικων Χωρων.
Επισης ενα αρθρο με ποιους τροπους οι Ελληνες Ιθαγενεις εντος κ εκτος των Ελληνιδων Χωρων μπορουμε να βοηθησουμε στην ελευθερωση κ επανακτηση των χαμενων.
Ειμαι στο εξωτερικο κ παλευω με την ιδεα που θα πρπε να ειμαι...εκει εδω αλλα λειπουν τα σαφη βηματα προτασεις για τον Στοχο ολων των Ελληνων
Καλες Γιορτες κ Ανασταση στο Λαο μας
Μαστινο Εσπανολ
Το άρθρο του Ηλία Κωσταντίνωφ στην Πράβδα, στις 05/09/1992
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://s30.postimg.org/w2d3wv0g1/001043.jpg