Ντούνη Εφη
Τι σηματοδοτεί η ένταξη του δισεκατομμυριούχου επενδυτή στην ομάδα διακυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Ο Αϊκάν αγοράζει μερίδια σε εταιρείες και στη συνέχεια τις πιέζει για την αλλαγή κατεύθυνσης με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, την αλλαγή διευθυνόντων συμβούλων ή την αγορά ιδίων μετοχών
Ο Κάρλ Αϊκάν είναι μια ακόμα νέα προσθήκη στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντα του ειδικού συμβούλου του νεοεκλεγέντος προέδρου σε ρυθμιστικά θέματα και μάλιστα αφιλοκερδώς, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ομάδα μετάβασης του Τραμπ στην εξουσία.
Η απόφαση αυτή θα αποτελούσε μικρότερο θέμα συζήτησης αν ο ακτιβιστής Αϊκάν δεν είχε περάσει περίπου τέσσερις δεκαετίες της ζωής του μαχόμενος μεγάλες εταιρείες, καριέρα για την οποία του έχουν αποδοθεί χαρακτηρισμοί όπως «ανηλεής», «αδίστακτος», «στυγνός εκβιαστής» και «τρομοκράτης». Η επιρροή του ηλικίας 80 ετών επενδυτή στον Τραμπ είναι σημαντική καθώς, μεταξύ άλλων, οι δυο τους γνωρίζονται αρκετά χρόνια. Φαίνεται δε ότι συμβουλεύει τον επόμενο πλανητάρχη σε ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα, όπως η επιλογή του επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - θέση για την οποία ήδη περνούν συνέντευξη από τον Αϊκάν διάφοροι ενδιαφερόμενοι.
Οπως αναφέρει η «Wall Street Journal», η γνώμη του βαραίνει και στην επιλογή προσώπων για άλλες θέσεις, όπως η διοίκηση της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο Αϊκάν, που είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας διύλισης πετρελαίου, για πολύ καιρό... οχλούσε την Υπηρεσία για την εφαρμογή ενός πλαισίου που, κατά τον ίδιο, θα έπληττε τη βιομηχανία.
Ο Αϊκάν δεν θα κατέχει μια επίσημη κυβερνητική θέση στην προεδρία Τραμπ αφού δεν θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του και δεν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις τρέχουσες επιχειρηματικές του υποχρεώσεις. Ωστόσο, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας πεμπτουσίας αουτσάιντερ στην ανάληψη της εξουσίας, που χαρακτηρίζει μέχρι τώρα τις επιλογές Τραμπ.
Και οι δύο, έχοντας υψηλά επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν εκφράσει επανειλημμένα στο παρελθόν τη δυσαρέσκειά τους για τις νομικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης Ομπάμα που, όπως υποστήριζαν, ήταν αρκετά αυστηρές, έβαζαν «φρένο» στις επενδύσεις και συνέβαλλαν στην επιβράδυνση της εθνικής οικονομίας. Η επιλογή του Αϊκάν χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή Τύπο ως εύγλωττο παράδειγμα της πρόθεσης Τραμπ να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Με σπουδές στην Τέχνη και στη Φιλοσοφία στο Πρίνστον, ο Αϊκάν ξεκίνησε την καριέρα του στη Wall Street ως χρηματιστής το 1961. Το 1968 ίδρυσε τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία και δέκα χρόνια αργότερα άρχισε να αποκτά σημαντικά μετοχικά μερίδια σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η RJR Nabisco, η TWA, η Texaco, η Philips Petroleum, η Western Union, η Viacom, η Uniroyal, η Time Warner, η Revlon και η Motorola.
Ο αμερικανός επενδυτής υπήρξε σφοδρός επικριτής πολλών εταιρικών διοικητικών συμβουλίων - ακόμα και ορισμένων στα οποία ήταν μέλος - υποστηρίζοντας ότι το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης είναι προβληματικό και εμποδίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Ο Αϊκάν είναι πρωτοπόρος μεταξύ των μετόχων ακτιβιστών, οι οποίοι αγοράζουν μερίδια σε εταιρείες και στη συνέχεια τις πιέζουν για την αλλαγή κατεύθυνσης με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, την αλλαγή διευθυνόντων συμβούλων ή την αγορά ιδίων μετοχών.
Χαρακτηριστική είναι η διαμάχη του με το αφεντικό της Apple Τιμ Κουκ, από τον οποίο είχε απαιτήσει να προχωρήσει η εταιρεία σε αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας… 150 δισ. δολ., για να τις αποσύρει στη συνέχεια από την αγορά και να ανεβεί έτσι η τιμή της μετοχής. Σημειωτέον ότι ο Αϊκάν κατείχε την περίοδο εκείνη μερίδιο της Apple αξίας 1,5 δισ. δολ.
Ο σημαίνων ρόλος που αποκτά με τα καθήκοντά του στη νέα κυβέρνηση Τραμπ θα σηματοδοτήσει και ένα νέο κεφάλαιο στην επιρροή του Αϊκάν στη Γουόλ Στριτ και στη σχέση του με τις επιχειρήσεις. Για χρόνια η δράση του προκαλούσε ως έναν βαθμό τον φόβο των εταιρειών που δεν δίσταζαν να του προσφέρουν χρήματα για... να τις αφήσει στην ησυχία τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι του έχει «βγει το όνομα» ως ο «επιδρομέας των εταιρειών».
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.