31/12/16

Αψυχολόγητη η πρόταση για παραμονή 10,000 Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο

Σοβαρές ανησυχίες και αμείλικτα ερωτήματα αφήνει η πρόταση της ε/κ πλευράς για παραμονή 10,000 Τούρκων στρατιωτών για μια μεταβατική περίοδο μετά τη λύση, αναφέρει ο Αντιστράτηγος ε.α., Φοίβος Κλόκκαρης. Σε δηλώσεις του χθες στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Κλόκκαρης έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια μετά τη λύση του Κυπριακού.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση που, όπως ο ίδιος λέει, έχει προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για παραμονή περίπου 10,000 Τούρκων στρατιωτών για μια αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής, μεταβατική περίοδο. Η κίνησή μας αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κλόκκαρη, είναι εντελώς αψυχολόγητη, καθώς δίνει το άλλοθι στην Τουρκία να προτείνει αριθμό παραμονής στρατευμάτων, μεγαλύτερο από τις 10,000. Επισημαίνει ότι κατά τη συζήτηση για το σχέδιο Αναν, η παραμονή 10,000 στρατευμάτων ήταν τουρκική θέση, την οποία η δική μας πλευρά δεν δεχόταν και με επιμονή ο αριθμός έπεσε στις 6,000.
Τώρα, λέει ο κ. Κλόκκαρης, προτείνουμε εμείς παραμονή 10,000 για μια μεταβατική περίοδο. Ο κ. Κλόκκαρης επισημαίνει, επίσης, ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός στρατιωτών, δεν μπορούν να διαμένουν, να λειτουργούν και να εκπαιδεύονται σε ένα μόνο στρατόπεδο, όπως κάποιοι υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με τον κ. Κλόκκαρη, θα χρειαστεί τεράστια έκταση, για να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο στράτευμα, γεγονός που θα συνιστά για τους Ελληνοκυπρίους συνεχή απειλή και ανησυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά τη λύση, δεν θα υπάρχει Εθνική Φρουρά, για να προστατεύσει οτιδήποτε.
Ο Αντιστράτηγος αναφέρθηκε, επίσης, στην περίοδο αποχώρησης των στρατευμάτων και τόνισε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η μεταβατική περίοδος μεταξύ συμφωνίας της λύσης και δημοψηφισμάτων, για να προετοιμαστεί η αποχώρηση. Δεν υπάρχει λόγος, όπως υποστηρίζει, να περιμένουμε μεταβατικές περιόδους μετά τη λύση για να γίνει κάτι τέτοιο.

Σημερινή

2 σχόλια:

  1. Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για στρατιωτικό απόσπασμα από τις 5 χώρες του Σ.Α. ΟΗΕ, για να παρακολουθεί την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων σε λογικά χρονικά διαστήματα 3 μηνών, η Κύπρος μετά από αυτό δεν χρειάζεται οποιοδήποτε στρατό, η 5 του Σ.Α. ασφαλείας θα έχουν και την ευθύνη για εφαρμογή της λύσης ‘’ αν υπάρχει’’ κάτι που φαίνετε εντελώς απίθανο με τα σημερινά δεδομένα, για πετύχη η Γενεύη θα πρέπει η διάσκεψη να περιλαμβάνει και τους 5 του Σ.Α. που σε περίπτωση κατάρρευσης να επιβάλουν κυρώσεις στην πλευρά που ευθύνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα πιο πανω ειναι πολυ σωστα η Λυση να ξεκινα να εφαρμόζετε μετα την πληρη αποχωρηση ΟΛΩΝ των στρατευματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.