29/12/16

O Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου Αντιμετωπίζει Δίωξη για Απάτη και Δωροδοκία

ΖeroHedge, 29-12-16
Μετάφραση Μιχ. Στυλιανού
Οι Τάϊμς του Ισραήλ δημοσίευσαν την είδηση ότι οι διωκτικές υπηρεσίες εζήτησαν από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ισραήλ  Αβιχάϊ  Μάντελμπλιτ να επιτρέψει  την έναρξη πλήρους εγκληματικής ανάκρισης  σε βάρος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου η Αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι μια εγκληματική ανάκριση θα αρχίσει στις αμέσως προσεχείς ημέρες, λόγω των νέων εγγράφων που προέκυψαν πρόσφατα σε ειδική έρευνα, η οποία άρχισε προ εννέα μηνών περίπου.
Τα αδικήματα για οποία αναφέρεται ότι θα κληθεί να απαντήσει ο Νετανιάχου θα είναι της δωροδοκίας και της βαρείας απάτης. Τον Ιούνιο είχε μεταδοθεί ότι η αστυνομία είχε αρχίσει την έρευνά της, με την παραγγελία να μη διαρρεύσουν λεπτομέρειες στα μέσα δημοσιότητας.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Μάντελμπλιτ αναφέρεται ότι επίσης έδωσε εντολές στους υπαλλήλους τη; Εισαγγελίας να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς ότι ο Νετανιάχου είχε δεχθεί ένα εκατομμύριο ευρώ το 2009 από τον κατηγορούμενο Γάλλο απατεώνα Αρνώ Μιμράν.
Προηγουμένως, τον Δεκέμβριο, σε μιαν προφανώς άσχετη υπόθεση, ακούσθηκαν  αιτήματα να κληθεί ο Νετανιάχου να ανακριθεί για τον ρόλο του στη συμφωνία του Υπουργείου Αμύνης για την αγορά υποβρυχίων από γερμανική εταιρεία της οποίας μερική ιδιοκτήτρια είναι η κυβέρνηση του Ιράν.
Η υπόθεση κυριάρχησε στην πολιτική συζήτηση στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, καθώς προέκυψαν κατηγορίες ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να «πείσθηκε οικονομικά», να το αποφασίσει, από τον προσωπικό του σύμβουλο Νταίηβιντ Σιμρόν, που έχει και ο ίδιος δεσμούς με την κατασκευάστρια των υποβρυχίων Thyssen Krupp. Στην αγορά είχαν αντιταχθεί τομείς του αμυντικού κατεστημένου και ο έως υπουργός Αμύνης Μοσέ Γιααλόν.
Εκπρόσωπος του Νετανιάχου υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό δηλώνοντας στους Τάϊμς του Ισραήλ: «Αυτά είναι τελείως ψευδή. Δεν έγινε τίποτε και δεν θα γίνει τίποτα.»
Αυτό που είναι άκρως ενδιαφέρον σε αυτή την είδηση είναι ο πιθανός συσχετισμός της με την αμερικανική απόφαση της αποχής από την ψηφοφορία τα Ηνωμένα ΄Εθνη που αποβλέπει  να σταματήσει τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Μολονότι  ο φραγμός σ’ αυτούς τους οικισμούς εντάσσεται  στη λογική και τη νομιμότητα, η  απόφαση των ΗΠΑ να μην στηρίξουν το Ισραήλ είναι ένα δημόσιο ράπισμα, το οποίο μάλιστα έρχεται σε στιγμή όπου είναι εύλογο να τεθεί ένα λογικό ερώτημα: Ξέρουν κάτι οι ΗΠΑ για την έρευνα  σε βάρος του Νετανιάχου και τα πιθανά εγκλήματα  και προσπαθούν τώρα να διαχωρίσουν τη θέση τους από του επίμαχου πρωθυπουργού του Ισραήλ;
΄Όπως κι’ αν έχει, οι εικασίες ότι ο Νετανιάχου είχε βαθειά ανάμειξη σε διαφθορά, δωροδοκίες και ακόμη και σε εγκλήματα πολέμου κυκλοφορούσαν  επί χρόνια και σε περίπτωση που αποδειχθούν αληθινές κανείς δεν πρόκειται να εκπλαγεί.
Θα γλιστρήσει άραγε άθικτος από το σκάνδαλο ο «Μπιμπί» ή θα οδηγηθεί στην αντιμετώπιση κατηγορίας για έγκλημα; Και ποιες μεταβολές μπορεί να έχει αυτή η δικαστική έρευνα στη δυναμική μεταξύ του Νετανιάχου και του ερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ; Και εάν ο Νετανιάχου υποβληθεί σε ανάκριση, θα κινηθεί ο Τραμπ προς υπεράσπισή του, η θα αρχίσει και αυτός να απομακρύνεται; Αυτό το επεισόδιο θα  μπορούσε να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα αξιοθέατο.

(Σημ.Μτφ: Προσθήκη στο καταληκτικό σχόλιο: Ανεξαρτήτως συνέχειας,  τα αναφερόμενα προσθέτουν έναν ακόμη τίτλο τιμής στις δάφνες της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης και της εσωτερικής Δημοκρατίας του Ισραήλ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.