30/12/16

Το PKK κάνει πίσω στο Σιντζάρ για να μην ξεσπάσει εμφύλιος μεταξύ Κούρδων

Το PKK κάνει πίσω στο Σιντζάρ για να μην ξεσπάσει εμφύλιος μεταξύ Κούρδων
Ο ηγέτης του αντάρτικου στρατού του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), Μουράτ Καραγιλάν, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις του PKK από την περιοχή του Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Μιλώντας στο Sterk TV, έναν τηλεοπτικό σταθμό φιλικό προς το PKK, ο Μουράτ Καραγιλάν δήλωσε ότι θα αποσυρθούν οι αντάρτες του από την πόλη Σιντζάρ των Κούρδων Γιαζίντι, στην οποία σταθμεύουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Το PKK βρίσκεται σε αυτή τη φάση σε συνομιλίες με τους αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν ώστε να συμφωνηθούν οι όροι της απόσυρσης.
Η Τουρκία απειλούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να εισβάλει στο βορειοδυτικό Ιράκ με το πρόσχημα ότι στο Σιντζάρ υπάρχουν αντάρτες του PKK, που το τουρκικό κράτος κατηγορεί ως «τρομοκράτες».

Οι αντάρτικες κουρδικές ομάδες που υπάρχουν στο Σιντζάρ αποτελούνται κυρίως από Κούρδους Γιαζίντι που στρατολογήθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2014.

Ονομάζονται Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ) και εκπαιδεύτηκαν από το PKK.
Τόσο στην τουρκική κυβέρνηση όσο και στον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, δεν αρέσει καθόλου η λαϊκή υποστήριξη που έχει το PKK σε αυτή την περιοχή του Ιράκ, όπως και το γεγονός ότι οι Κούρδοι Γιαζίντι, που είναι ζωροαστριστές, εμπιστεύονται το ελευθερόθρησκο PKK αντί για τον κοτζάμπαση σουνίτη Μπαρζανί που τον Αύγουστο του 2014 απέσυρε τους Πεσμεργκά του αφήνοντας τους Γιαζίντι στο έλεος των τζιχαντιστών.

Πράγματι, την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος είχε μπει στα χωριά και στην πόλη των Γιαζίντι και τους έσφαζε ως «άπιστους» και «ειδωλολάτρες», οι Πεσμεργκά του Μπαρζανί το είχαν βάλει στα πόδια και οι μόνοι που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον άμαχο πληθυσμό ήταν οι αριστεροί αντάρτες του PKK.

Λογικό και αναμενόμενο στη συνέχεια οι Γιαζίντι να ενταχθούν στο PKK. Όμως πολλοί Κούρδοι σουνίτες της περιοχής, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί και για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, κατηγορούν το PKK ότι δεν τους επιτρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους στο Σιντζάρ.
Ο Μπαρζανί που φοβάται για την καρέκλα του, αφού ηγείται ενός διεφθαρμένου φιλότουρκου καθεστώτος νεποτισμού και γνωρίζει ότι μια ημέρα θα ανατραπεί από τους οπαδούς του Οτσαλάν, δεν θέλει με τίποτα έναν ισχυρό θύλακα του PKK μέσα στην επικράτειά του.
Ζήτησε λοιπόν από το PKK να αποχωρήσει από το Σιντζάρ, με το πρόσχημα ότι δίνει αφορμή στους Τούρκους για να εισβάλουν, ενώ απείλησε μέχρι και με στρατιωτική δράση ενάντια στους Κούρδους αδελφούς του.

Γιατί ο Μπαρζανί είναι ικανός και πρόθυμος για έναν εμφύλιο μεταξύ Κούρδων την ίδια ώρα που συνεργάζεται με τον Ερντογάν σε διάφορα λαθρεμπόρια στην περιοχή (και πετρελαίου).
Ο Μουράτ Καραγιλάν αν και γνωρίζει ότι το PKK είναι στρατιωτικά ισχυρότερο των Πεσμεργκά του Μπαρζανί, δήλωσε ότι για το PKK αυτό που προέχει είναι η ενότητα των Κούρδων και όσα ζητήματα υπάρχουν θα επιλυθούν ειρηνικά και με σύγχρονα μέσα.

Ο Καραγιλάν επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με την απειλή των Μπαρζανίδων για πολεμική βία ενάντια στο PKK, λέγοντας ότι μια τέτοια απειλή «δεν ήταν αναγκαία καθώς είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα αποσυρθούμε από το Σιντζάρ».

tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.