30/12/16

Η Κύπρος μένει χωρίς νομικούς συμβούλους για τα κοιτάσματα

Η ΑΑΠ σταμάτησε κατακύρωση προσφοράς από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου
Λευκωσία: Χωρίς νομικούς συμβούλους μένει η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στις αρχές του χρόνου με τους τρεις αναδόχους των τεμαχίων 6,8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως και στις διαπραγματεύσεις -επίσης εντός Ιανουαρίου- με τη Noble για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, μετά από προσφυγή της DLA PIPER UK LLP, επέβαλε προσωρινά απαγορευτικά μέτρα στην ΕΥΚ, που αποφάσισε να κατακυρώσει την προσφορά για τους νομικούς τους συμβούλους, για την κρίσιμη για τον τομέα επόμενη τριετία, στον οίκο CMS CAMERON MCKENNA LLP έναντι του ποσού των €9.500.000.Αντέδρασαν όμως οι μέχρι τώρα νομικοί σύμβουλοι της ΕΥΚ, προσφεύγοντας στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών (ΑΑΠ) ζητώντας προσωρινά απαγορευτικά μέτρα. Τα απαγορευτικά προς την ΕΥΚ μέτρα, σε σχέση με κατακύρωση της προσφοράς εγκρίθηκαν από την ΑΑΠ, παρά τις ενστάσεις και τα επιχειρήματα των νομικών της ΕΥΚ ότι τρέχουν σοβαρά και επείγοντα θέματα για το κράτος για τα οποία είναι απαραίτητη η παρουσία νομικών συμβούλων.

Στο μεταξύ, μέσα από τα επιχειρήματα των νομικών της ΕΥΚ ενώπιον της ΑΑΠ για υπεράσπιση των αποφάσεων, αποκαλύπτονται και σημαντικές ειδήσεις για τα θέματα που θα βρίσκονται επί τάπητος το αμέσως επόμενο διάστημα σε σχέση με την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Ο διαγωνισμός για το ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα των νομικών συμβούλων της ΕΥΚ, προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο με πρόβλεψη για υποβολή υποψηφιοτήτων στα μέσα Σεπτεμβρίου με κριτήριο την πλέον οικονομική πρόταση. Στις 2 Δεκεμβρίου η DLA PIPER UK LLP ενημερώθηκε ότι κατετάγη δεύτερη και ότι ο διαγωνισμός έχει κατακυρωθεί στους CMS CAMERON MCKENNA LLP για το ποσό €9.500.000.

Στις 19 Δεκεμβρίου η DLA PIPER UK κατέθεσε προσφυγή στην ΑΑΠ και ζήτησε προσωρινά μέτρα. Μεταξύ άλλων ισχυρίζονται ότι η προσφορά της CMS CAMERON MCKENNA LLP, παραβιάζει όρο του διαγωνισμού αφού, κατά τον χρόνο κατακύρωσης ή υποβολής της προσφοράς της, υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων εφόσον αυτός ενεργούσε ως σύμβουλος ανταγωνιστών της ΕΥΚ και έχει άμεση σχέση με ανταγωνιστές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι οι μέχρι τώρα νομικοί σύμβουλοι της ΕΥΚ είναι οι DLA PIPER UK που ακόμα έχουν να προσφέρουν υπηρεσίες με βάση τη σύμβαση - συνολικής αξίας €414.000 για την οποία εκκρεμεί ακόμα η παροχή υπηρεσιών αξίας €114.000.

Οι νομικοί της ΕΥΚ ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, προέβαλαν το επιχείρημα της αναρμοδιότητας της Αναθεωρητικής Αρχής να εξετάσει τέτοια προσφυγή, εφόσον η ΕΥΚ είναι εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, ενώ εμπίπτει και στον τομέα ενέργειας που εξαιρείται του νόμου για την ΑΑΠ. Το επιχείρημα απορρίφθηκε από την ΑΑΠ, αφού κρίθηκε με βάση και άλλες δικαστικές αποφάσεις, ότι το θέμα αρμοδιότητας εξετάζεται κατά την εξέταση της ουσίας της προσφυγής και όχι κατά την έκδοση προσωρινών μέτρων.

Επίσης, υπέδειξαν ότι, η κοινοπραξία (Noble, BG, Delek, Avner) του κοιτάσματος «Αφροδίτη» έχει υποβάλει δεύτερη επιλογή σε σχέση με την παραγωγή υγραερίου και η ΕΥΚ θα πρέπει να συμβουλεύσει το Υπουργείο ώστε στη συνέχεια να διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εκδοθεί η άδεια εκμετάλλευσης στους συνεταίρους του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Επίσης, σημαντικός είναι και ο συμβουλευτικός ρόλος της ΕΥΚ - και των νομικών της συμβούλων, στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες αναλογικού διαμοιρασμού για τα τρία τεμάχια του Γ γύρου Αδειοδότησης.

Είναι πρόδηλο ότι με την εξασφάλιση νομικού συμβούλου σκοπείται να διασφαλιστούν ορθά όλα όσα αφορούν στον τομέα των υδρογονανθράκων που δεν είναι παρά πλούτος του κράτους, αναφέρει στην απόφαση (κατά πλειοψηφία) για χορήγηση προσωρινών μέτρων η ΑΑΠ. Όσον όμως σημαντικές είναι οι υπηρεσίες οι οποίες με τον διαγωνισμό θα εξασφαλιστούν, συνεχίζει η ΑΑΠ, άλλο τόσο σημαντικό είναι η νομιμότητα των διαδικασιών για την εξασφάλισή τους. Παράλληλα, μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή, έχουν το υπόλοιπο των προηγούμενων νομικών συμβούλων για τις επείγουσες συμβουλευτικές υπηρεσίες, προσθέτει η ΑΑΠ.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΑΑΠ, η ΕΥΚ γνώριζε πολύ έγκαιρα τις ανάγκες που θα δημιουργούνταν, οπότε θα μπορούσε να προχωρήσει έγκαιρα στις διαδικασίες.

Με την απόφαση της πλειοψηφίας συμφώνησαν η πρόεδρος Έφη Παπαδοπούλου και τα μέλη Λοΐζος Κάππας, Γιώργος Αναστασίου, και Βασίλης Πάλμας, ενώ το μέλος Σόλων Παπαθεοχάρους είχε διαφορετική απόφαση. Έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων για τα οποία θα έχει ρόλο ο νομικός σύμβουλος της ΕΥΚ, υπερτερούν των όποιων πιθανών αποζημιώσεων θα μπορούσαν να κριθούν ανάλογα με την τελική απόφαση της ΑΑΠ, οπότε δεν συμφώνησε με τη χορήγηση προσωρινών μέτρων.
Αποφάσεις τον Ιανουάριο για «Αφροδίτη»
 
Τρία σημαντικά θέματα βρίσκονται επί τάπητος και αναμένονται εντός Ιανουαρίου κρίσιμες εξελίξεις σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν ενώπιον της ΑΑΠ οι δικηγόροι της ΕΥΚ με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρκίδη.

Έτσι αποκαλύπτεται ότι συνεχίζονται διαπραγματεύσεις με εν δυνάμει αγοραστές φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» και βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνίες.

«Εντός των προσεχών ημερών», σύμφωνα με το λεκτικό του. Επίσης τονίζεται ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις σε σχέση με την προμήθεια υγραερίου στην Κύπρο συνδέονται με δικαιώματα της Δημοκρατίας όπως είναι κανονισμένα αναλογικού διαμοιρασμού με τις διαπραγματεύσεις να έχουν οριστεί για τον Ιανουάριο του 2017.

Επίσης αναφέρεται ότι σε σχέση με το κοίτασμα «Αφροδίτη», η κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα έχει υποβάλει δεύτερη εκδοχή σε σχέση με την παραγωγή υγραερίου και ακριβώς είναι μέσα στις αρμοδιότητες της ΕΥΚ να συμβουλεύσει σχετικά το Υπουργείο, για να εγκρίνει την ανάπτυξη και το πλάνο παραγωγής του υγραερίου, ώστε να εκδοθεί η άδεια εκμετάλλευσης μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.