30/12/16

Στη δίνη των γνωματεύσεων ο τρόπος παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη

Στη δίνη των γνωματεύσεων ο τρόπος παρουσίας της Κ.Δ. στη Γενεύη  Λήξαν θεωρεί η Κυβέρνηση το θέμα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης, διαμηνύοντας πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συζήτηση και να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Ταυτόχρονα, η Λευκωσία ξεκαθαρίζει πως στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου μοναδικό κεφάλαιο το οποίο θα συζητηθεί θα είναι οι εγγυήσεις και δεν θα υπάρξει συζήτηση άλλων πτυχών του Κυπριακού που θα παραμείνουν ανοικτές.
Το θέμα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης συζητήθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με την διαπραγματευτική ομάδα, στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη γνωμάτευση του Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Χρίστου Ροζάκη, ο οποίος ξεκάθαρα επισημαίνει πως η εκπροσώπηση θα πρέπει να γίνει μόνο με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται ακόμα δύο γνωματεύσεις, οι οποίες θα παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.   
Στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας βρέθηκαν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ δεν έγινε συζήτηση επί του εδαφικού.  
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη έγινε ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, τόσο για θέματα ουσίας όσο και για θέματα διαδικασίας σε σχέση με την επερχόμενη διαπραγμάτευση στη Γενεύη μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου, καθώς επίσης και την πολυμερή διάσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου.
Συζητήθηκαν επίσης, ενόψει και της αυριανής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα(σ.σ. στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών), τα επόμενα βήματα που Αθήνα και Λευκωσία θ’ ακολουθήσουν το προσεχές κρίσιμο διάστημα μέχρι την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης.
reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.