31/12/16

Στις Exxon, Total και ENI τα κυπριακά κοιτάσματα

Νέες έρευνες σε «τεμάχια» της Κύπρου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με στρατούς και εγγυήσεις, είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Την ιδιάζουσα βαρύτητα που έχει το παιχνίδι των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου στη γενικότερη κινητικότητα, που επηρεάζει εμμέσως και το Κυπριακό, αναδεικνύουν οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυπριακής κυβέρνησης για παραχώρηση τριών τεμαχίων της ΑΟΖ σε ισάριθμες εταιρείες και κοινοπραξίες άντλησης υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, χθες ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε την παραχώρηση, για επτά χρόνια, του τεμαχίου 6 στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-Total, του τεμαχίου 8 στην ιταλική ENΙ και του 10 στην κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil με την Qatar Petroleum.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil είναι ο κ. Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος έχει επιλεγεί ως ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο κ. Τίλερσον είχε ενεργό συμμετοχή στη διεκδίκηση του τεμαχίου 10 από τον Exxon, έχοντας επαφές με σειρά Κυπρίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Το φυσικό αέριο της Κύπρου βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.
Επειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο και επικύρωσε την παραχώρηση, ο κ. Λακκοτρύπης περιέγραψε το πολύ έντονο παρασκήνιο που είχε το τεμάχιο 10, το οποίο είχε προσελκύσει τον ανταγωνισμό σημαντικών εταιρειών και κοινοπραξιών (πέρα από την ExxonMobil - Qatar Petroleum, η οποία κέρδισε την εκμετάλλευσή του, πολύ υψηλές προσφορές είχαν καταθέσει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal και η Νορβηγική Statoil). «Το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης για το συγκεκριμένο τεμάχιο μάς αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του. Βεβαίως με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει, θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί και το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου, αλλά το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων μάς αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους», είπε ο κ. Λακκοτρύπης. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρότατη συζήτηση και για τη σύναψη συμβολαίων πώλησης στο τεμάχιο 12.

Ο ίδιος ο κ. Λακκοτρύπης αποσυνέδεσε εντελώς τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι πολύ σημαντικοί παίκτες, όπως οι ΗΠΑ, επενδύουν αρκετά στη δυναμική οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσε να προωθήσει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε ένα πολιτικά ενοποιημένο νησί, το οποίο παράλληλα θα μπορούσε να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου ή και διακλάδισης αγωγών. Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, σχολίασε χθες ότι «με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης» στο Κυπριακό, απαντώντας, μεταξύ άλλων, στις αναφορές του Tουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε την ανάγκη να παραμείνουν χαμηλοί οι τόνοι και τόνισε ότι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δική μας πλευρά οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, πάντα έχοντας κατά νου τις βασικές αρχές και θέσεις που διεκδικούμε, και η άλλη πλευρά εάν επιθυμεί τη λύση, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι σημερινές συνθήκες, η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., υπαγορεύουν και επιβάλλουν να ακολουθούμε τους κανόνες μιας ένωσης κρατών στην οποία ανήκουμε», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.