27/2/10

Συνέδριο "Ελλάδα - Τουρκία στον 21ο αιώνα" (2) - Βενιζέλος - Αβραμόπουλος - Διπλωμάτες

"Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγεται η εξαγωγή της εσωτερικής έντασης στην Τουρκία για να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες με υπερβατική διάθεση", τόνισε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο "Ελλάδα- Τουρκία στον 21ο αιώνα" που οργάνωσε σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε επίσης την αποτελεσματικότητα των επαφών των δύο πλευρών μέσα από τις απευθείας γραμμές επικοινωνίας, καθώς και την ανάγκη επέκτασης των έργων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. "Και οι δύο χώρες βιώνουμε την οικονομική κρίση", είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Οι αμυντικές δαπάνες είναι δυσβάσταχτο βάρος. Εχουμε κάθε λόγο να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο με τις λιγότερες απώλειες". Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα πρέπει με σαφήνεια να στραφεί προς τη Δύση, λύνοντας τελικά και το "ανατολικό ζήτημα". Κατά τον κ. Βενιζέλο, στην εξεύρεση "εκτονωτικών λύσεων" θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει και μια νέα δομή του ΝΑΤΟ. "Παρακολουθούμε", είπε, με "στρατηγική ψυχραιμία τις συχνές παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ακόμη και πέρα από τα έξι μίλια. Δεν αντιδρούμε νευρικά. Αντιλαμβανόμαστε τις διακυμάνσεις, τις ισορροπίες, τους συσχετισμούς των δυνάμεων στη γειτονική χώρα. Ομως, δεν υπάρχει άπειρος χρόνος". Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι οι συναντήσεις που είχε μέχρι τώρα με τον Τούρκο ομόλογό του, επιτρέπουν ίσως κάποια αισιοδοξία, "χωρίς όμως να καταλήγουμε ιστορικά αφελείς ή υπερβολικοί, προκαλώντας εντάσεις από υπεραισιοδοξία". "Είναι η ώρα να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά, να μπούμε στα βαθιά νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να κολυμπήσουμε και όλοι γνωρίζουμε κολύμπι", τόνισε ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος τομέα εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος παρεμβαίνοντας στο συνέδριο. Ηρθε η ώρα, πρόσθεσε, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης να ξεπεράσουν τις αντιθέσεις που τις χωρίζουν.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε την ανάγκη να εφαρμόσει άμεσα τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναγνωρίσει τη διεθνή προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχίζοντας από την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Μιλώντας για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής του στρατιωτικού καθεστώτος στην πολιτική διαδικασία. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Αγκυρας δεν θα εκμεταλλευτεί τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα. "Εμείς, ως χώρα -είπε- δεν επενδύσαμε ποτέ στην αδυναμία του άλλου, άλλωστε και η Τουρκία έχει και αυτή τα δικά της προβλήματα από την οικονομική κρίση".

"Η ευρωπαϊκή κριτική έχει μειώσει τον ενθουσιασμό του τουρκικού λαού για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ", τόνισε ο διπλωμάτης Οσμάν Κουρουτούρκ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι επί προεδρίας Σιράκ και Σρέντερ δεν ήταν τόσο αρνητικό το κλίμα κατά της Τουρκίας. Τώρα, πρόσθεσε, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί άλλαξαν στάση γιατί στοχεύουν στις ψήφους της άκρας δεξιάς. Σήμερα, υπογράμμισε, η ΕΕ επιλέγει να αγνοήσει το κοσμικό σύστημα της Τουρκίας, τις δημοκρατικές της δυνατότητες, την επιρροή της και εκφράζει φόβους ότι θα αυξηθεί η ανεργία στην Ευρώπη με την ένταξή της.

Ο Τούρκος πρέσβης θεώρησε ακατανόητο το επιχείρημα που προβάλλεται από ευρωπαϊκής πλευράς ότι "η ΕΕ δεν είναι εναντίον της Τουρκίας, αλλά κατά της ένταξής της". Η Τουλού Γκουμουστεκίν, διευθύντρια μιας συμβουλευτικής οργάνωσης δημόσιας στρατηγικής στις Βρυξέλλες, μίλησε για όλο και περισσότερα εμπόδια που συναντά η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ, τα οποία, όπως είπε, απομακρύνουν όλο και περισσότερο την ένταξή της, αποθαρρύνοντας την κοινή της γνώμη. Ο πρέσβης και πρώην γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παύλος Αποστολίδης επισήμανε ότι είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι και η Κύπρος επιθυμεί την τουρκική ένταξη.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

4 σχόλια:

  1. ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ στη Χιλή! ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ!
    Η ΑΥΞΗΣΗ των σεισμών τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στην ΗΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΜΕΝΗ αύξηση του γαλαξιακού ηλεκτρικού ρεύματος (που έρχεται από το κέντρο του Γαλαξία και διεγείρει το μάγμα), καθώς το ηλιακό σύστημα κινείται σε ηλεκτρισμένο γαλαξιακό νέφος.
    Ας μην περιμένουμε τους γραφειοκράτες για να οργανώσουμε ανά γειτονιά ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ! http://www.youtube.com/watch?v=eeBdQud_w58

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι διαλογος ανωτερων ανθρωπων για υπερτερα θεματα.Ειναι αληθεια μεγαλα τα θαυματα που εγιναν απο τους χειρισμους αυτων των ανωτερων ανθρωπων σε κυβερνητικες θεσεις που θητευσαν.Εχω μεινει αφωνος!Διαμενω μονιμα στο ΓΟΥΔΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι μεγάλη πρόκληση να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια πρόσωπα σαν τον Γιάννο Παπαντωνίου και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνει ο φορέας που ίδρυσε ο ίδιος (!), στελέχη των κομμάτων εξουσίας.
    Δεν ξέρουν τί εστί Παπαντωνίου;
    Αλήθεια, ποιός πληρώνει τα έξοδα των εκδηλώσεων.
    Του περισσεύουν του Παπαντωνίου από τη σύνταξή του;
    Έχει και τα έξοδα της Πισίνας, στη μονοκατοικία εκεί στα Βόρεια Προάστια, βλέπετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως παλαιότερα είχαμε ρωσικό η γαλλικό κόμμα σε λίγο οι κύριοι αυτοί θα κάνουν και το τουρκικό κόμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.