Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση γίνεται λόγος για διερεύνηση της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν εντός των νόμων και με διαφάνεια. Ικανοποιημένος από τη συνάντηση δήλωσε ο Ερντογάν.
Η κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία με τη σύλληψη στρατιωτικών κατηγορούμενων για εξύφανση συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του συντάγματος, αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας που δημοσιοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνάντησης του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ.
Στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης «υπογραμμίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι πως τα θέματα της επικαιρότητας θα διευθετηθούν σε συνταγματικό πλαίσιο και βάσει των νόμων», τονίζει το ντοκουμέντο.
Οι τρεις άνδρες, αναφέρει επίσης, «υπογράμμισαν ότι είναι ανάγκη να ενεργήσουν όλοι με υπευθυνότητα ώστε να μην εξασθενήσουν οι θεσμοί στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».
Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η συνάντηση πήγε «πολύ καλά».
Oι διώξεις αξιωματικών
Δώδεκα ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί διώκονται ήδη για συνομωσία, το 2003, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία, σύμφωνα με τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του λεγόμενου «κοσμικού κράτους» στην Τουρκία, θέλει να επιβάλλει μια «κρυφή Ισλαμιστική ατζέντα» στους θεσμούς της χώρας.
Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων --ο ρόλος των οποίων ως «θεματοφύλακα» του κοσμικού κράτους έχει ατονήσει λόγω των υποστηριζόμενων από την ΕΕ μεταρρυθμίσεων-- έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «σοβαρή κατάσταση» μετά από την έκτακτη συνάντησή τους για να συζητήσουν το θέμα. Ανάμεσα στους 50 αξιωματούχους που συνελήφθησαν, θα ανακριθούν και ενδέχεται να προσαχθούν σε δίκες σήμερα Πέμπτη, περιλαμβάνονται οι πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας και του γενικού επιτελείου ναυτικού.
Περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ο Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εξετάζει τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν πρόσφατα δυο βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), χωρίς όμως να έχει φθάσει στο σημείο να αρχίσει επίσημη έρευνα εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος.
Σε περίπτωση που προχωρήσει στην έναρξη τέτοιας έρευνας, αυτό ίσως οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από το AK, που είχε γλιτώσει από μια προηγούμενη προσπάθεια του ίδιου εισαγγελέα να το κηρύξει έκνομο για δραστηριότητες εναντίον του «κοσμικού χαρακτήρα» του τουρκικού κράτους το 2008.
Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2011.
Η πολιτική κρίση επηρέασε το τουρκικό χρηματιστήριο, με το γενικό δείκτη να σημειώνει πτώση 3,4% χθες Τετάρτη, ενώ υπήρξαν επίσης πιέσεις στο νόμισμα--η νέα τουρκική λίρα βρέθηκε χθες στη χαμηλότερη ισοτιμία των τελευταίων επτά μηνών.
Ο Τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960, η ηγεσία του πάντως έχει διακηρύξει ότι η εποχή των πραξικοπημάτων «παρήλθε» πλέον.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.