26/2/10

Γερμανικές Τράπεζες: Αρνούνται να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα

Δυσάρεστη τροπή παίρνει εκ νέου η εξέλιξη της χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, καθώς οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες διεμήνυσαν ότι δεν θα αγοράσουν ομόλογα στη νέα έκδοση που ετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times, τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Eurohypo και Hypo Real Estate, τα οποία είναι τα δύο μεγαλύτερα της χώρα που εμπλέκονται παραδοσιακά σε δημόσια χρηματοδότηση μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, δεν θα εγγραφούν στην επερχόμενη ελληνική έκδοση υπό το φόβο ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Πέραν τούτων, το γερμανικό ταχυδρομικό ταμιευτήριο, Deutsche Postbank, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να επενδύσει περαιτέρω σε οποιοδήποτε είδος ελληνικού ενεργητικού.

Επίσης, η Deutsche Bank δήλωσε ότι επιθυμεί να πάρει μέρος στην επικείμενη αγορά ομολόγων μόνο ως επενδυτική τράπεζα που κάνει placement σε ομόλογα, ωστόσο ως τράπεζα αυτή καθ' αυτή δεν σχεδιάζει να αγοράσει ελληνικό χρέος. Από τις υπόλοιπες γερμανικές κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες οι BayernLB και Landesbank Baden-Wuerttemberg απέφυγαν να σχολιάσουν και να πάρουν θέση. Εντούτοις, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, προκύπτει ότι η κρατικές τράπεζες (Landesbanken) "είναι εξαιρετικά απίθανο να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα".

Βάσει αυτών, η χώρα μας χάνει μία από τις βασικές της πηγές χρηματοδότησης, καθώς όπως είναι γνωστό οι Γερμανοί αποτελούν έναν ισχυρό παραδοσιακό αγοραστή του ελληνικού δημόσιου χρέους. Θυμίζουμε ότι το ελληνικό δημόσιο ετοιμάζεται να προβεί σε νέα έκδοση ομολόγου στις αρχές Μαρτίου προκειμένου να συλλέξει περί τα 20 δισ. ευρώ και να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ώριμου χρέους του που επιβάλλει αναχρηματοδότηση τον Απρίλιο και το Μάιο.

Βεβαίως, δεν πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αυτό το δημοσίευμα να αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στον άτυπο πόλεμο που έχει ξεσπάσει από εχθές μεταξύ των γερμανικών ΜΜΕ και της Ελλάδας, έχοντας σαν επίκεντρο την φερόμενη άρνηση του γερμανικού λαού να χρηματοδοτεί τους Έλληνες. Ούτε μπορεί κανείς να μην σκεφτεί ότι, αν όντως υπάρχει άρνηση των τραπεζών για συμμετοχή στην έκδοση, αυτό δεν αποτελεί έναν μοχλό άσκησης πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση για άλλα πράγματα…

Αλέξανδρος Στυλιανού
stylianou@kerdos.gr
ΚΕΔΡΟΣ

15 σχόλια:

  1. Μάλλον πέφτει πολύ παραμύθι ………ο γερμανικός λαός αρνείται να χρηματοδοτήσει ………κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα για να κρύψουν τις λαμογιες τους. Κάθαρση τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στιs 9 Μαρτιου θα παει στο Ομπαμα και μετα θα πεσουμε στην σγκαλια του ΔΝΤ. Μπαλακι γιναμε και μαs παιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mα εγώ δε ζω γονατιστός ,
    Είμαι της γερακίνας γιος
    Τι κι αν μ' ανοίγουνε πληγές
    εγώ αντέχω τις φωτιές Μάνα μη λυπάσαι, μάνα μη με κλαις

    Αντε μας έπρηξαν άντε πια θα δώσουν δεν θα δώσουν θα πεθάνουμε δεν θα πεθάνουμε θα πτωχεύσουμε δεν θα πτωχεύσουμε ....αι σχτρ τα νεύρα σερπαντίνες μας έκαναν.
    Αν θέλουν ας βοηθήσουν αν δεν θέλουν δεν προκειται να τους κάνουμε την χάρη να εξαφανιστούμε
    Αλλά και να θελήσουν να μας εξαφανίσουν ζουν και αυτοί με ημερομηνία λήξεως θα ρθουν μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρα από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν ενωμένη την Ευρώπη οικονομικά, δεν την θέλουν ούτε και πολιτικά.
    Ως εκ τούτου χρησιμοποιούν την Ελλάδα που καλώς ή κακώς είναι ο αδύναμος κρίκος ή έστω ο πιο αδύναμος, προκειμένου να πετύχουν τρία τινά:
    1ον. Μέσω των διαφόρων οικονομικών οργανισμών που δανειοδοτούν να δημιουργούν δουλίες τις οποίες "εξαργυρώνουν" με πολλούς τρόπους(εθνικές υποχωρήσεις, απαλλοτρίωση εθνικών πόρων, εξαρτήσεις κ.ο.κ).
    2ον. Με το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά το δημοσίευμα του Focus να διαρραγεί η όποια πολιτική ενότητα της ΕΕ, στρέφοντας εναντίον ενός εκ των δύο οικονομικών πυλώνων της (Γαλλία & Γερμανία), της Γερμανίας εν προκειμένω, ένα από τα άλλα μέλη της το οποίο μάλιστα έχει αναγκη την υποστήριξή της.
    Αυτό θα φέρει και διαφωνίες με την Γαλλία (τον έτερο των πυλώνων) η οποία θέλει ενωμένη την ΕΕ, τουλάχιστον πολιτικά.
    3ον. Την περεταίρω αποδυνάμωση του € ως συναλλαγματικής αξίας και την εδραίωση του Δολλαρίου στην παγκόσμια οικονομική αγορά.
    Ας είμαστε ενωμένοι εμείς ο λαός για να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και αποτλεσματικότητα όσα έπονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θυμαστε εκεινο το "Λεφτα υπαρχουν" που ελεγε προεκλογικα; Θα εκανε και αυξησειs ισεs με τον πληθωρισμο. Καντε την προσευχη σαs μηπωs και μαs βοηθησει ο Θεοs γιατι απο ανθρωπουs βοηθεια δεν βλεπω. Ετσι να τουs βγαλει κανενα αλλο προβλημα και ν'αφησουν την Ελλαδα ησυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί συμπατριώτες. Υπάρχει μια πάρα πολύ απλή λύση για να αποφευχθεί η πτώχευση και να πάψει η Ελλάδα να είναι έρμαιο του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αναζητά δάνεια από διεθνείς τράπεζες ή από άλλες χώρες, ας ζητήσει να δανεισθεί
    από τους έλληνες εφοπλιστές για τους οποίους φημολογείται πως κατέχουν περί τα 200 δις ευρώ. Άσε δε τα δις καταθέσεων των λοιπών ελλήνων στις τράπεζες του εξωτερικού. Άλλωστε μια τέτοια πράξη θα ήταν ένδειξη υπέρτατου πατριωτισμού και εμπιστοσύνης στη μητέρα πατρίδα. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο! Γιατί όμως η κυβέρνηση δεν το πράττει; Μήπως επειδή φοβάται πως οι έλληνες κατέχοντες θα αρνηθούν; Καθότι φανταστείτε τι αντίκτυπο θα είχε μια τέτοια άρνηση. Αλλά έτσι είμαστε εμείς οι έλληνες. Στα λόγια και στις επιδοτήσεις υπερπατριώρες…

    Νέστορας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι πολυ μα παρα πολυ απλο.Σταματηστε να αγοραζετε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ γερμανικο προιον, για να δουν ποσα απιδια βαζει ο σακος.

    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά ηρεμία με τους Γερμανούς!!
    Θα βοηθήσουν οι άνθρωποι αλλά λόγω της αξιοπιστίας μας (!) περιμένουν πρώτα να πάρουμε εμείς μέτρα να μη βάζει νερά το καράβι και μετά ...
    Το δημόσιο αυτή τη στιγμή όσα και να ρίξεις μέσα θα τα καταπιεί όλα!!

    sayanim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακου να δεις αγαπητε sayanim.Ολοι μας ξερουμε οτι μας κυβερνουν ανθρωποι της γενιας του 50 με νοοτροπια φεουδαρχων του μεσαιωνα, που ανακυκλωνονται στην εξουσια με ενα πρωτοφανες δυτικοκεντρικο συστημα που αυτοαποκαλειται δημοκρατια.
    Στη ρημαγμενη απο πολλους λοιπον Ελλαδα, παιζονται παντα πανακριβα παιχνιδια απο ξενους παραγοντες, αφου δεν εχει επαξια της ιστοριας της φωνη, θεσμους και εκπροσωπηση.
    Φροντιζουν βλεπετε ολοι αυτοι που μας ρημαξαν επανηλλειμμενα, να μας κρατουν σε ρολο μαριονεττας η σε σχεση εξαρτησης ναρκομανη με τον ντηλερ του για την απαραιτητη δοση.
    Εφ οσον εδωσαν τη "δοση" σε μερικους "ντηλερ" και αυτοι εκαναν και κανουν τη δουλεια τους αψογα συμφωνα με το σχεδιο, η δουλεια συνεχιζεται.
    Ποιοι ειναι οι " ανθρωποι" λοιπον που ΘΑ μας βοηθησουν?
    Θυμαστε τη Λιανα Κανελλη να γραφει προ ετων στο περιοδικο της εκτετεμενες αναλυσεις για τις "γερμανικες φιλοδοξιες"?
    Ποιος την πηρε στα σοβαρα?
    Ποιος παιρνει ποιον στα σοβαρα σ αυτον τον τοπο?
    Αν δεν αυτορυθμιστουμε θα εχουμε κακο τελος και να το θυμαστε.
    Δεν περιμενουμε λοιπον απο κανεναν αθλιο ελεημοσυνη, οπως δεν περιμεναμε ποτε.

    "Μοναχη το δρομο πηρες
    εξαναλθες μοναχη
    δεν ειν ευκολες οι θυρες
    εαν η χρεια τες κουρταλει"

    Αυτη η χρεια μας διασυρει και μας κοβει τα ποδια τοσους αιωνες.Γι αυτη τη χρεια εχει ξεχασει "καποιος" που γυριζει τον κοσμο και ομολογει τα λαθη μας με γλαφυροτατους αμερικανοτροπους λογοτεχνικους ειρμους.Ο ομολογητης της δυστυχιας μας.
    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΥΡΙΕ.ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΠΥΓΜΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ.
    Κατι που δυστυχως δεν σας εμαθαν στο χαρβαρντ.

    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kai enw emeis milame gia ta peri oikonomikwn, oi kurioi tou PASOK katethesan stin vouli to lathronomosxedio gia tin ithageneia...edw einai h sxetiki eidisi..http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=62073

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 26 Φεβρουαρίου 2010 5:46 μ.μ.

    Ναι, το είδα κι εγώ. Χρησιμοποίησαν πρώτα το άρθρο του FOCUS (μήπως το χρηματοδότησαν κιόλας;) για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να περάσουν αβρόχοις ποσί το εθνοκτόνο ν/σχέδιο.

    Αυτούς τους ανθρώπους ο κ. Παπανδρέου θα τους κάνει...Έλληνες!

    Απίστευτες καταστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως η Γερμανία μάλλον δεν θα βγεί χαμένη από τη δική μας περιπέτεια, διότι τα δικά της ομόλογα έγιναν πιό πλεονεκτικά όσο τα δικά μας γίνονται ασύμφορα και δεν ελκύουν αγοραστές. Αρα όσο πιό πολύ κρατάει το δικό μας ζόρι, τόσο περισσότερο επωφελούνται άλλοι. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να πάνε να μαμηθούν οι παλιομαμάκες οι Ευρωπαίοι!
    Ήρθαν εδώ και ζήτησαν το κεφάλι μας επί πίνακι στην κυριολεξία, με μέτρα που χωρίς καμία αμφιβολία θα φέρουν την Ελλάδα στην ίδια κατάσταση με τη Λατινική Αμερική!
    Δεν μου διαφεύγει ότι στην ουσία οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που ξεκίνησαν το όλο πρόβλημα και που μας εκβιάζουν μέσω των υποβαθμίσεων της ελλ. οικονομίας, αλλά πείτε μου, είναι στάση αυτή των Ευρωπαίων, να μην μπορούν να αντιδράσουν ενωμένοι όταν στην ουσία πληττονται τα συμφέροντά τους;
    Φταίει τώρα ο ΓΑΠ αν συμφωνήσει με την Αμερική και αν μας πάει στο ΔΝΤ; Αφού οι Ευρωπαίοι 'φίλοι' μας ζητούν πολύ πιο γρήγορα να πάρουμε πολύ πιο αιματηρά μέτρα από το ΔΝΤ! Τουλάχιστον εκεί θα έχουμε να μιλάμε με έναν και όχι ο κάθε μαμάκας Ρεν, Τρισέ, Γιούνκερ, Βέστερβέλλε και δε συμμαζεύεται να έρχεται και να μας δουλεύει, να μας ζητάνε να κάνουμε αιματηρές θυσίες και μετά να μας στηρίξουν!
    Αμμμ....αν είναι να κάνουμε αυτές τις θυσίες, οι αγορές θα πειστούν έτσι κι αλλιώς ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω από μας και δε θα τους χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους να μας στηρίξουν. Αυτό μας ζητάνε; Αφού βλέπουν ότι κανείς δε μας δάνειζε ως τώρα ,ούτε καν η Ρωσία που μας έκλεισε πανυγηρικά την πόρτα.
    Τι να πω. Ποτέ δεν ήμουν εναντίον της Ε.Ε, αλλά και ποτέ δεν ένιωσα μέχρι στιγμής τέτοια απίστευτη απογοητευση.
    Θέλω να γυρίσει η χώρα μας στη δραχμή. Το Ευρώ δεν ήταν για οικονομίες σαν τη δική μας, μας πρόσφερε 5 χρόνια ξεσαλώματος και εύκολων αγορών τις οποίες τώρα καλούμαστε να αποπληρώσουμε και γρήγορα μάλιστα.
    Μακροπρόθεσμα βλέπω να παίζουμε αιωνίως το μπαλάκι ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική αν δεν καταφέρουμε να απεμπλακούμε από τη μάχη του Δολλαρίου με το Ευρώ.

    Ι.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θυμάμαι, πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ξέσπασε η κρίση των subprimes στις ΗΠΑ, που μας καθησύχαζαν οι κυβερνώντες, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επενδύσει σε "τοξικά" ομόλογα με τιτλοποιημένα στεγαστικά από τις ΗΠΑ...
    Σήμερα, που οι τράπεζες της Ελλάδος κατέχουν μεγάλο μέρος "μη τοξικών" ομολόγων ελληνικού δημοσίου, γιατί δεν μας λένε την αλήθεια, ότι πραγματικά έχουμε χρεοκοπήσει???
    Γιατί δεν βγαίνουν να δηλώσουν το ποσό που θα "εγγυηθεί" το Δημόσιο(?) όταν μια τράπεζα "βαρέσει κανόνι" ???
    Οπως εγγυήθηκαν τα συμβόλαια των ασφαλισμένων στην Aspis και στην Commercial Value...
    Ελάτε τώρα να "βάλουμε πλάτη(?)"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.